Hiztegia
Ez gara hizkuntzalariak, baina guk termino hauetako lehena erabiltzen dugu besteak baino gehiago:
A
Abakando: Bogavante, Crabe, Hormard, Javel, Misera, Oeuf
Abokat: Aguacate, Ahuakate, Avocat
Abrikot: Abricot, Albaricoque, Albarikoke
Ahabi: Arándano, Myrtille
Ahate: Canard, Pato, Piru
Aingira: Angila, Anguila, Anguille
Alberjinia: Aubergine, Berenjena
Almandrongila: Albondiga, Boulette, Haragi-bola
Amuarrain: Trucha, Truite, Trutxa
Andere-mahats: Groseille, Grosella
Aneta: Aneth, Eneldo
Angula: Pibale, Txitxardina
Angurri: Pastéque, Sandía
Antxoa: Anchois, Bokeron, Boquerón
Arandoi: Lechera, Lecheruela, Almendra, Amanda, Amande
Arkume: Agneau, Axuri, Bildots, Cordero, Umerri
Arraia: Bastanga, Postegua, Raie, Raya
Arraingorri: Perloi, Perlon
Arrautza: Arraultza, Arroltze, Huevo
Arroz: Irris, Riz
Atun: Hegalaburra, Thon Rouge
Aza: Berza, Chou, Col
Azalore: Choufleur, Coliflor
Azpizuna: Filet, Solomillo
Aztala: Mollet, Pantorrilla, Zankarra
B
Baba: Haricot, Haba
Babarrun: Alubia, Haricot rouge, Ilar gorri, Indaba, Judía
Bainila: Vainilla, Vanille
Bakailao: Bacalao, Morue
Banana: Banane, Plátano
Baratxuri: Ail, Ajo, Berakatza
Barbarin: Rouget, Salmonete
Barraskilo: Caracol, Escargot
Barrengorri: Champignon de Paris, Champiñón
Basurde: Jabalí, Sanglier
Behi: Vaca, Vache
Behiki: Carne de vaca, Viande de boeuf
Belar: Herbe, Hierba
Berberetxo: Berberecho, Coque
Berdel: Cabaille, Caballa, Verdel
Berro : Cresson
Bieira: Coquille Saint Jacques, Erromes oskola
Birrindu: Triturar, Triturer
Bisigu: Besugo
Brokoli: Brécol, Brocoli
Bruselatxo: Bruselako azatxoa, Bruselaza, Chou de Bruxelles, Col de Bruselas
Buia: Buey de mar, Itsasoko karramarro handia, Petaka, Aragne
D
Dilista: Lenteja, Lentille, Txindila
E
Ehe: Lejia
Endibia: Endive, Endivia
Eper: Perdiz, Perdrix
Erbi: Liebre, Liévre
Erreboilo: Rodaballo, Tourbot
Erregosi: Faire revenir, Sofreir
Erremolatxa: Betterave, Remolacha
Erretilu: Azpil, Bandeja, Plat, Plater zabal
Errota: Gésier, Hazikontxo, Hera, Molleja
Eskarola: Escarola, Scarole
Esne: Lait, Leche
Ezkai: Thym, Tomillo
Faisai: Faisán
Fruitu: Fruit, Fruta
G
Gainerre: Gratinar, Gratiner
Galeper: Caille, Codorniz
Ganba: Crevette rose, Gamba
Garaztatu: Gainetik busti, Likidoa gainetik egin
Gari-zainzuri: Asperge sauvage, Espárrago triguero
Gazta: Fromage, Gasna, Queso
Gopor: Bol, Forma borobileko ontzi, Katilu handia, Saladier
H
Haragi: Carne, Okela, Txitxi, Viande
Hegaluze: Bonito, Thon blanc
Hestebete: Charcutería, Charcuterie
I
Igel: Grenouille, Rana
Ilar: Petit pois, Guisante
Indioilar: Dinde, Pava
Itsas kabra: Cabrarroca
Itsas oilar: Cardine, Gallo del Norte
Itsaski: Crustacés, Marisco
Izokin: Salmón, Saumon
K
Kapoi: Capón, Chapon
Kardu: Cardo, Chardon
Karrakela: Bígaro, Bigorneau, Itsasoko barraskilotxo, Magurio
Kornixon: Pepinillo
Kui: Calabaza, Citrouille, Courge, Kalabaza
Kuiatxo: Calabacín, Courgette
Kukulu: Coeur, Cogollo
L
Lanperna: Percebe, Pouce pied
Laranja: Naranja, Orange
Legatz: Merlu, Merluza
Leka: Baina, Haricot vert, Judía verde, Vaina
Lekale: Egoskaria, Legumbre, Légume
Limoi: Citron, Limón
Lupi: Loup de mer, Lubina
Luzoker: Concombre, Pepino
M
Maionesa: Mayonesa, Mahonesa, Mayonnaise
Marrubi: Fraise, Fresa, Mailuki
Martorri: Cilantro, Coriandre
Masusta: Mora, Mûre
Meloi : Melón
Merlenka : Merlu moyenne, Pescadilla
Mero: Mérou
Mertxika: Melocotón, Pêche, Tuaxa
Mihiarrain: Lenguado, Limande, Sole
Mugurdi: Framboise, Frambuesa, Franbuesa
Muin: Cervelle, Garun, Seso
Muskuilu: Mejiloi, Mejillón, Mojojoi, Moule
N
Natila: Custard, crème
Nekora: Etrille, Nécora
O
Odolki: Boudin, Morcilla, Odoloste, Tripotx
Ogi: Pain, Pan
Oilagor: Becada, Bécasse, Pekada, Sorda
Oilar: Coq, Gallo
Oilasko: Pollo, Poulet
Oilo: Gallina, Poule
Olagarro: Poulpe, Pulpo
Olio: Aceite, Huile
Olo: Avena
Onddo: Bolet, Cêpe, Hongo
Orburu: Alcachofa, Alkatxofa, Artichaut
Orein: Cerf, Ciervo
Orri-mami: Feuille de blette, Penca de la acelga
Ostra: Huître
Otarrain: Langosta, Langouste
Otarrainxka: Camarón, Crevette
P
Pasta: Pâte
Patata: Lursagar, Pomme de terre
Pepinilo: Kornichon
Pepino txikia: Kornixon, pepinillo
Perretxiko: Champignon, Seta
Piku: Figue, Higo
Pintada: Pintade
Piper: Piment, Pimiento, Poivron
Porru: Poireau, Puerro
Postre: Azkenburuko, Deserta, Dessert
Potxa: Alubia blanca, Babarrun zuria, Haricot blanc
Poxatu: Escalfar, Pocher, Ur irakinetan sartu
S
Sagar: Manzana, Pomme
Sardina: Sardine
T
Tipula: Kipula, Cebolla, Oignon
Trufa: Boilur, Truffe
Txahal: Aratxe, Ternera, Txekor, Veau, Zekor
Txangurru: Araignée de mer, Araña de mar
Txerri: Cerdo, Cochon, Urde, Zerri
Txibi: Calamar, Squid, Calmar
Txirla: Almeja, Palourde
Txitxarro: Chinchard, Jurel
Txitxirio: Pois chiche, Garbantzu, Garbanzo
Txokolate: Chocolat, Chocolate
U
Untxi: Conejo, Lapin
Uraza: Laitue, Lechuga, Salade verte
Urraburu: Dorade, Dorada
Usakume: Paloma, Palombe, Uso
X
Xapo: Lotte, Rape
Xukatu: Idortu, Lehortu, Sikatu, Urgabetu
Z
Zainzuri: Asperge, Espárrago
Zerba: Acelga, Bette
Zerriki: Cochonnaille, Txerriki, Urdeki
Ziape: Mostaza, Moutarda
Ziazerba: Epinard, Espinaca
Zigala: Cigala, Langoustine
…
Oharren bat egin edo beste hitzen bat bidali nahi badiguzu, eskertuko dizugu.