Azukrea, gurina, oliba-olioa eta esnea dira urtebetean gehien garestitu diren oinarrizko produktuak
Azukrea, gurina, oliba-olioa eta esnea urtebetean gehien garestitu diren produktuak –
Urtebetean gutxien garestitu direnak, berriz, ondorengo hauek dira: ogia (% 7,1), hegazti-haragia (% 5,8), fruitu lehorrak (% 5,7), fruta freskoak (% 4) eta arraina (% 3,6).
Elikagaien prezioak azken hilabeteetako joerari eutsi dio, eta % 11,8ra iritsi da maiatzean Euskal Autonomia Erkidegoan (EAE) eta % 12,7ra Nafarroan, Espainiako Estatistikako Institutuak (INE) astearte honetan zabaldu dituen datuen arabera.
Testuinguru horretan, Kontsumorako Prezioen Indizea (KPI) jaitsi egin da maiatzean, aurreko urteko hilabete berekoarekin alderatuta, inflazioaren igoera zertxobait apalduz, erregaiak merkatu eta elikagai batzuk (gazta, arraina eta itsaskiak, adibidez) aurreko urteko hilabete berean baino gutxiago garestitu ondoren.
Zehazki, ondorengo hauek dira maiatzean, aurreko urteko hilabete bereko datuekin alderatuta, gehien garestitu diren elikagaiak: azukrea (% 46,3), gurina (% 25,2), oliba-olioa (% 24,7), esnea (% 24,3), patatak (% 17,9), txerri-haragia (% 16,1), lekaleak eta barazki freskoak (% 15,8), zerealak (% 15,5), ura (% 14,6), esnekiak (% 14,5) eta arrautzak (% 13,2).
Urtebetean gutxien garestitu direnak, berriz, hauek dira: ogia (% 7,1), hegazti-haragia (% 5,8), fruitu lehorrak (% 5,7), fruta freskoak (% 4) eta arraina (% 3,6).
Urte arteko KPIa % 4,1eraino igo da Espainiako Estatuan apirilean. Elikagaien prezioak ere garestitu dira, % 12,9, igoera hori apaldu egin bada ere; izan ere, martxoan 3,6 puntu altuagoa izan zen. Igoera neurritsua izan da bi kategoria hauetan: elikagaiak eta alkoholik gabeko edariak (% 12,7) eta alkoholdun edariak eta tabakoa (% 8,7). Bestalde, prezioaren jaitsiera nabarmena izan duten kategoriak etxebizitza (% 10,5) eta garraioa (% 2,7) izan dira.
Azukrea, gurina, oliba-olioa eta esnea dira urtebetean gehien garestitu diren oinarrizko produktuak
Iruzkinik ez