Vichyssoise, porru eta patata zopa –
Egun hauetarako porrusalda bero bat nahiago badugu ere, Vichyssoise-aren RZ dakarkizugu gaurkoan. Vichyssoise porru, tipula, patata eta esnegainez sukaldatutako plater bat da. Frantziako gastronomian ohiko platera, Vichyssoiseren jatorria zalantzazkoa da eta badaude frantsesa eta estatubatuarra dela esaten dutenak. Edonola ere, Louis Diatek, Lehen Mundu Gerra garaian New Yorkeko Ritz-Carltonean chef zena, ospetsu bilakatu zuen mundu osoan errezeta honekin.
…
Osagaiak
- Patata zurituak eta xerra mehetan zatituak, kilo erdia
- 2 porruren alde zuria, garbituta eta patatak bezalatsu zatituta
- Gurin koilarakada eder bat
- Gatz zimiko bat
- Ura, litro 1/2 bat
- Esnegain likidoa, litro erdi bat
Vichyssoise, porru eta patata zopa
Errezeta
- Eltze handi batean gurina eta porruak jarri eta hurbildu su eztira. Gatz pixka bat eman eta ezari-ezarian egiten utzi, porrua samurtu eta egin arte, baina gorritu gabe.
- Ura eta patatak bota gainera eta eduki egosten, patata egin arte, 20 minutuz edo. Sartu dena irabiagailu baten ontzian edo irabiagailuaren besoa sartu eltzean, bakoitzak nahi duen eran, eta indar handienean abiarazi, krema fin-fin bat lortu arte.
- Hoztu. Erabat hoztu denean, esnegain likidoa gehitu ”oso hotza hori ere”, eta nahasi ongi. Gatz puntua zuzendu, beste gatz pixka bat gehituz edo are piperbeltz eho berria, eta prest dago.
…
Kasu!
Hotza hartzen da!
…
Akaso!
Vichyssoise klasikoa RZ nola egin…
Alfred-ek Bruce Wayne-i Batman Returns filman vichyssoise egin zionekoa…
Vichyssoise, porru eta patata zopa
Kategoriak
Errezetaren egilea(k)
Xolomo Sapiens 40 0 100 15
Iruzkinik ez