Blog Artxiboa

Sukalde patxadatsua

Erroskilak

Erroskilak – 

Zopa eta salda asteburu hauek alde batera utzita, azukre gogoa sartu zaigu eta beste bizipoz bat gaurkoan, erroskila RZ zaharra. Erromatar inperioaren denboratik datorren RZ dirudienez, baina ziur lehenago ere izango zena antzekorik egin zuenik… Errazaparranda osterako aprosagorik gutxiama eta izeba datozenerakoligatzen laguntzeko modukoanoiznahi jateko modukoa… Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 400gr irin
  • arrautza bat
  • legamia goilakaradatxo 1
  • anis likorea 2 goilarakadatxo
  • 150 gr azukre
  • 3 goilarakadatxo glass-azukre
  • 4 goilarakada esne
  • 4 goilarakada olio
  • frijitzeko beste olio

Errezeta

  1. Gopor edo ontzi borobil batean arrautza jo eta gehitu berari 4 olio goilarakadak, anisa eta esnea.
  2. Dena berdindu arte irabiatu behar da. Orduan azukrea eta legamia gehitu eta segi irabiatzen azken hauek guztiarekin bat egin artean. Apurka gehitu eta nahastu irina ore erabilgarri bat lortu arte.
  3. Ondoren zentimetro erdiko zilindroak egin eta 10 zentimetroko luzeran moztu.
  4. Ore tutu hauekin, erroskilak osatu borobilean, muturrak elkarri itsatsi.
  5. Su ertainetan olio ugari berotu zartagin handi batean eta erroskila denak frijitu, puztutzen direla ikusteraino. Igo sua nahi beste gorritu direla erabaki arte.
  6. Erroskila guztiak sukalde paperaren gainean jarri eta glass-azukrearekin egin euri zuri bat gainetik.

Erroskilak

Kasu!

4 lagunentzat…

Beganoentzat ere bai…

Akaso!

Itxaropena ikastolako haurrak HH5_erroskilak egiten 2015eko garai hauetan…

Erroskilak pastel forman akaso…

Akaso TOBLERONEtzar bat nola egin…

Giant KINDER !!!!!! Burua joan zaigu bai, hainbeste azukre izango da…

Azukre gehiegi bai…

Erroskilak
gogokoa

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna) – 

Hotzak konbatitzeko zopa edo salda bero bat bezalakorik ez dagoela esan genuen lehengoan, bizipoz eta pizgarri, gaurkoan ere bai, saldaren bueltan gabiltzanez aspaldion, beste salda-zopa bertsio goxo bat dakarkizugu, izen ezin ederragoarekin gainera,  ia ia izen politena duen RZ izan litekeena, zurrukutuna!  Zeure zurrut kuttuna beste bat dela badakigu, baina hara hor grazia eta hemen zuretzat zurrukutunaren RZ. Baratxuri zopa bakailaoarekin bestela esanda, ez diguzu esango zurrukutuna hitz ederra ez denik, eta sonoridadeaz gainera bere izaera primario goxoa primeran adierazten ez duenik, ederra…

Errazaparranda osterakoama eta izeba datozenerako, ligatzen laguntzeko modukoa irudimen pixkatekin, ezta? Noiznahi jateko modukoa… Gozatu eta on egin! 🙂

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)Osagaiak

  • 200 bakailao gazi, papurtua
  • Zopako ogia, zati handi bat
  • 15 koilarakada oliba olio
  • Baratxuri-buru bateko aleak, banaturik
  • Bi koilarakada piper-mami, kontserbakoa
  • Tomate saltsa, 4 koilarakada handi
  • Ur beroa, litro erdia
  • Pipermin lehorra, zati bat
  • 4 arrautza

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)

Errezeta

  1. Bakailao papurtua ur hotzean pasatuko dugu, iragazki batean, gezatzeko. Eskuetan xehatuko dugu bakailaoa, gatza errazago joan dakion.
  2. Su eztian frijituko ditugu baratxuriak kazola batean, zuritu gabe, eta kolorea hartu aurretik erretiratuko ditugu.
  3. Pipermina eta bakailaoa erantsiko dizkiegu; kazolari eraginez lodituko dugu saltsa. Piper txorizeroen mamia, tomate saltsa eta ogia, xerra fin mehetan zatitua, erantsiko ditugu ondoren. Su eztian edukiko dugu guztia.
  4. Ur beroa isuriko dugu gero, ez ordea arrain-salda pastilla on bat erantsi baino lehen. Arrain-salda badugu, hainbat hobe.
  5. Su eztian egosiko dugu guztia ordu betean eta, tarteka-marteka, zurezko zali batez zapalduko ditugu gaiak, zopa lodi-lodi gera dadin.
  6. Zerbitzatu aurretik, arrautza bana erantsi ahal izango dugu pertsona bakoitzeko zurrukutunean, potxatu edo irakinaldi bat eman ondoren, kazola sutatik erretiratu baino minutu batzuk lehenago. Jo ondoan ere erantsi ahal izango ditugu arrautzak. Ongi nahasiko ditugu orduan zurezko zaliarekin.

Kasu!

Uraren ordez arrain-salda badugu zoragarria…

Akaso!

Karlos Arguiñanoren zurrukutuna RZ

 

  • Joxe Mari Karrera Txorienen zurrukutunaren RZ prestatzen…

Zurrukutuna (baratxuri zopa bakailaoarekin)
gogokoa

Oilasko zopa

Oilasko zopa – 

Gaurko elur eta egun hauetako hotz eta euri amaigabeak konbatitzen jarraitzeko oilasko salda bero pizigarri RZ goxo eta sano askoa dakarkizugu. Errazaparranda osterako ezinhobea, ama eta izeba datozenerakonoiznahi jateko modukoa… 4 lagunentzako kopuruak zeuretzat bakarrik erabil ditzakezunak, ohartu orduko amaitu delako… Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Oilasko bat, puska txikietan zatitua, barruki eta guzti, horiek ere pikatuak
  • Tipulin bat
  • Azenario bat
  • 2 porru
  • Xorta bat ardo zuri
  • 4 koilarakada tomate saltsa
  • 4 baratxuri ale
  • Oliba olioa
  • Eskukada bat fideo
  • Gatza

Oilasko zopa

Oilasko zopaErrezeta

  1. Oliba olioa eltze handi batean isuri eta sutan ipiniko dugu.
  2. Oilasko puskak barruki eta guzti erantsiko ditugu ondoren, eta buelta batzuk emango dizkiegu berotan. Gatz pixka bat eman eta erantsiko ditugu barazkiak osorik, ardoa, tomate saltsa eta baratxuri aleak.
  3. Horren ostean, ur ugariz estali, berriro ere gatz pixka bat eman eta su eztian irakiten utziko dugu guztia, 50 bat minutu, haragia hezurretatik bereizten dela ikusi arte.
  4. Eskukada fideoa erantsiko dugu eltzea sutatik atera baino 10 minutu lehenago, eta bero-bero zerbitzatuko dugu zopa.

Kasu!

Iragazi eta salda hutsean irakin ditzakegu halaber fideoak, eta haragi puskak eta barazkiak bereiz atera. Nork bere gustuaren arabera betiere.

Akaso!

Chicken Noodle Soup RZ…

Oilasko zopa
gogokoa

Almandrongilak edo albondigak tomate saltsan

Almandrongilak edo albondigak tomate saltsan –

Osagaiak

  • Behi-haragi xehatua, 750 g (txahala edo txerria ere izan liteke, edo biak nahasian)
  • Baratxuri eta perrexil xehatua, pixka bat
  • Ogi arraspatua, 2 koilarakada
  • Zorroko tipula zopa, zorro erdia
  • 2 baso ur
  • Baso bete tomate saltsa
  • 3 patata
  • Gatza

Almandrongilak edo albondigak tomate saltsanErrezeta

  1. Haragi pikatuari baratxuria, perrexila eta ogi arraspatua eman, baita gatza ere, eta behar den bezala oratu. Bolak egin, irinaz baliatuz, golfeko piloten tamainakoak.
  2. Oliotan frijituko ditugu, juxtu-juxtu axaletik egin daitezen. Frijitu eta gero, kazola batean uzten joango gara.
  3. Albondigak frijitu ditugun zartagin berean, olio gehiegi gelditu bada, pixka bat kendu, gelditzen den olioak doi-doi estal dezala zartaginaren hondoa, eta olio horretan tipula zoparen hautsak frijituko ditugu, su motelean.
  4. Txigortu baino lehenago, ura eta tomate saltsa gehitu eta egos dadila 5 minutuz. Gatza eman, beharrezkoa bada. Saltsa albondigak dauden kazolara isuri eta beste 15 minutuz eduki sutan, erabat egiteko. (Ikusten badugu lehor gelditzen direla albondigak ur gehixeago bota).
  5. Patata dado batzuk frijitu eta zerbitzatu baino lehen albondigetara bildu.

Kasu!

Albondigak egiteko nahasturari, egostean goxoago gera daitezen, esnetan blaitu eta gero pixka bat xukatutako ogi mamia eransteko aukera dugu, edo, agian hobe, txerri hanka egosi batzuk, hezurgabetuak eta txiki-txiki eginak. Haragi gordinarekin nahasi eta prozesua berdin egin. Olioari tipula xehatu bat ere gehitu diezaiokegu, su eztian frijitu eta bertara zorroko zopa hautsak bota. Emaitza honela ere on-ona izango da, baina neketsuagoa da lana.

Almandrongilak edo albondigak tomate saltsan

Akaso!

Uxue, Garazi, Maddi eta Natalek egindako albondigak aurkitu ditugu sarean GAZI GOZO

Erotu egin gara eta pastaz betetako albondigatzarraren RZ akaso!!!

Almandrongilak edo albondigak tomate saltsan
gogokoa

Oilaskoa saltsan patatekin

Oilaskoa saltsan patatekin – 

Osagaiak

  • 1 kg oilasko behintzat, erdi tamainako pusketan zatitua
  • 2 piper txorizero (aurrez ur epeletan beratuak, ordu pare batean?)
  • 3 baratxuri ale, pikatuak
  • 2 tipulin handi, pikatuak
  • 10 koilarakada tomate saltsa
  • 5 patata eder, pobreen moduan puskatuak
  • Oliba olio pixar bat
  • Gatza

Oilaskoa saltsan patatekin

Errezeta

  1. Oliba olio pixar bat kazola zabal batean isuri, eta gorritzen ipiniko ditugu oilasko puskak, gatza eman ondoan. Utzi egingo diegu alde guztietatik gorri daitezen arte. Horren ostean, gorde egingo ditugu plater batean.
  2. Kazola berean, koipe gehiegi bildu bada pixar bat kendu ondoren, erantsiko ditugu tipulina eta baratxuriak. Gatz pittin bat eman eta buelta batzuk emango dizkiogu, 15 bat minutuan, su eztian.
  3. Orduan erantsiko dugu oilaskoa, aurrez gorritua, atera duen zukuarekin. Berriro ere buelta batzuk eman eta erantsi egingo ditugu tomate saltsa, piper txorizeroen mamia eta piperrak beratzen edukitako salda.
  4. Horren ostean, kazola estali eta egiten utziko dugu guztia oso su eztian, 45 minutuan gutxienez. Lehortzen ari dela ikusten badugu, erantsiko dugu piper txorizeroak beratzen edukitako salda gehiago, gisatua xamur geratu dela ikusi arte. Gisatua erabat egin baino 20 minutu lehenago erantsiko ditugu patata zatituak eta gatz apur bat.

Kasu!

Azken minutuak oso su eztian egiten utziko dugu guztia, patatak osorik gera daitezen, lehertu gabe. Patata puskaren bat desegin egingo da ezinbestean, eta orduan are lodiago geratuko da saltsa, halaxe behar baitu. Oilaskoak heze gelditu behar du eta saltsak busti egin behar ditu puskak. Azkenean gatz pixka bat hautseztatuko dugu gainetik, gutxi duela ikusten badugu.

Akaso!

7 oilasko RZ erraz azkar…

Oilaskoa saltsan patatekin
gogokoa

Txokolate gailetak

Txokolate gailetakTxokolate gailetak – 

Osagaiak

  • 400 g irin
  • Gatza, ximiko bat
  • Bikarbonatoa, ximiko bat
  • 200 g gurin, biguna
  • 150 g azukre
  • 200 g azukre beltz
  • 2 arrautza
  • 250 g txokolatezko pipitak

Txokolate gailetak

Errezeta:

  1. Ontzi batean ipiniko dugu irina, gatza eta bikarbonatoa eman ondoan. Espatula batez ongi nahasi, eta erantsiko dugu gurin biguna. Oso garrantzitsua da gurina ez hotz, ez gogor, ez likido egotea. Erantsi egingo ditugu halaber azukreak, eta ongi nahasiko dugu guztia.
  2. Ore lodi bat aterako zaigu. Arrautza joak, banan-banan, erantsi, eta ongi landuko dugu ondoren orea. Azkenik, erantsiko ditugu txokolatezko pipitak eta ongi nahasiko dugu berriro guztia.
  3. Orea ongi estali, eta pausatzen utziko dugu hozkailuan, 4 bat ordutan.
  4. Horren ostean, intxaur baten neurriko ore zatiak egin, eta labeko erretilu batean gainean ipiniko ditugu, erretiluan gurina ongi igurtzi ondoan. Erretzen utziko ditugu labean 180º-ko tenperaturan, 8/10 minutuan, kurruskari gelditu arte.
  5. Hozten utzi eta gozatu

Kasu!

Pote batean gordeko ditugu gailetak bigundu ez daitezen, badira airea kentzen zaien poteak, primerakoak dira hauek. Hala ere, ez larritu, normalean ez dute pote barruan gehiegi irauten…

Akaso!

Aiora @Probatxoa bere youtubeko kanalean Txokolatezko gailetak RZren bideoa:

Txokolate gailetak
gogokoa

Oilasko kroketak

Oilasko kroketak – 

Osagaiak

  • Tipulin txiki bat
  • 75 g gurin
  • 75 g oliba olio birjina
  • 250 g irin
  • 2,3 l esne
  • Arrautza egosi bat, pikatua
  • 400 g oilasko papar, hezurrik eta azalik gabe

Oilasko kroketa

kroketakErrezeta

  1. Irakiten jarriko ditugu lehenik esnea eta oilasko paparrak. 4 minutu irakiten eduki ondoren, sutatik atera eta xukatu egingo ditugu oilasko paparrak. Bexamela egiteko gordeko dugu esne beroa.
  2. Kazola batean, olioa eta gurina erantsi eta haien ondotik ipiniko dugu tipulina, pikatua. Su ezti-eztian utziko dugu guztia ontzen, 20 bat minutuan, tipula gorri xamar eta xamur gelditu arte. Orduantxe erantsiko dugu irina, pixkana-pixkana, euri moduan, zurezko zaliari eragiteari utzi gabe. Pixkana-pixkana erantsiko dugu halaber esnea, pikorrik gabeko bexamel fin mamitsua sor dadin.
  3. 12 bat minutuan maneatuko dugu su ezti-eztian saltsa, zapore gordina galdu eta egoki lodi dadin. Bexamela sutatik atera baino minutu batzuk lehenago erantsiko ditugu arrautza egosia eta oilasko papar egosia, ongi pikatuak biak. Paparra eta arrautza xehagailu elektriko batean pikatzen baditugu, are finago geldituko zaizkigu kroketak.
  4. Olio pixar batez igurtzitako erretilu batean utziko dugu orea hozten, eta tipula-paperaz estali edo gurinez igurtziko dugu haren gainaldea, azala gogortu ez dadin.
  5. Hozkailuan sartu eta ordu batzuetan edukiko dugu orea, kroketak itxuratzen hasi baino lehen.
  6. Irinetan, arrautzatan eta ogi birrinduan pasa ondoren, olio bero ugarian frijituko ditugu. Kroketak frijitzerakoan garrantzia handia du olioa oso bero egoteak eta azaleko ogia heze ez egoteak. Behar izanez gero bi aldiz pasako ditugu ogi birrinduan. Gainera, saskian frijitzen baditugu, ez ditugu sekula erdi eginak aterako, egon egingo gara ongi txigortu arte. Kroketak erdi eginik atera eta berriro oliotan sartzen ditugunean, lehertu egiten dira gehienetan.

Akaso!

Brazilgo oilasko kroketak nola egin bideoa:

Oilasko kroketak

gogokoa

Legatza itsas jogurtarekin

Legatza itsas jogurtarekin – 

Osagaiak

  • 150 g-ko 4 legatz xerra
  • 160 g “griego” erako jogurta
  • alga nori xafla bat (sushi rollitoak egiteko erabiltzen dena)
  • perrexila
  • limoi bat
  • oliba olioa
  • gatza

Errezeta

  1. Alga noria tira finetan moztu eta labean 100ºtan lehortu ordu betez. (ondoren frijitu daitezke edo ez).
  2. Tiratxoak txiki egin eta jogurtari nahastu. Zenbat alga gehitu norberak nahi duen moduan.
  3. Perrexila txikitu eta jogurtari nahastu.
  4. Limoi azala birrindu eta jogurtari nahastu.
  5. Azkenik, oliba olio pitin bat gehitu nahasketari.
  6. Legatza lehendabizi azalaren aldetik egin olio pitin baten laguntzaz eta ondoren barrualdetik.
  7. Jogurtarekin zerbitzatu.

Kasu!

Aukeran, barazki batzuk tiratan moztu eta soja saltsa pixkatekin salteatu. garnizio moduan ipintzeko. Alga noria beharrean izokina xaflatan ere erabil genezake rollitoak egiteko.

Legatza itsas jogurtarekin

gogokoa

Antxoa, pikillo piper eta gazta urdin tosta

Antxoa, pikillo piper eta gazta urdin tosta –

Osagaiak

  • 4 ogixerra/tostada
  • 4 antxoa xerra (gatzetan ondutakoak)
  • 4 pikillo piper
  • 100 g gazta urdin krema edo saltsa (potekoa edo etxean egina)

Errezeta

  1. Tostadak edo ogi xerrak erre. (labean, tostadora edo zartaginean oliba olio pitin batekin bustiz aurretik).
  2. Pikillo piperrak, zartaginean su baxuan (10etik 6 edo 7) oliba olio pitin bat ez erretzen eduki 25-30 minutuz.
  3. Ogi gainean gazta krema zabaldu, ondoren, pikilloa jarri eta azkenik luzeran, antxoa.

Kasu!

Gazta kremarik ez baduzu etxean duzun gazta hori erabili dezakezu… Gozatu eta on egin!

Akaso!

Antxoa, pikillo piper eta gazta urdin tosta
gogokoa

Patata pastela

Patata pastela – 

Osagaiak

  • 0,6 kg patata
  • 200 g esnegaina
  • 30 g oliba olio
  • 120 g hirugiharra
  • Piper hauts beltza
  • perrexila
  • gazta
  • 25 g ura

Patata pastela

Patata pastelaErrezeta:

  1. Patata zuritu eta xerra finetan moztu. Uretan gorde ez belzteko.
  2. Hirugiharra labean erre bandejatxo baten kolore doratu hori izan arte (180º – 25 min). Gero bandejatik atera eta zati txikietan egin.
  3. Labeko bandeja horretan oinean, oliba olioa zabaldu behatzarekin eta patata kapa bat zabaldu (patata guztiaren herena). 25 g ur ere orain gehitu.
  4. Patatari gatz pitin bat gehitu, hirugiharraren erdia eta esnegainaren heren batekin busti.
  5. Ondoren beste patata kapa bat.
  6. Ondoren berriz gatza, hirugiharraren beste erdia eta horrela patata eta esnegainarekin amaitu arte.
  7. Piper hauts beltza apur bat gehitu gainean gaztarekin batera. Labean erre 150º tan 25 minutuz eta ondoren 180ºraino 15 minutuz.
  8. Amaitzeko perrexila gehitu.

Akaso!

Patata pancake-ak nola egin bideoa…

Patata pastela
gogokoa

Marmitakoa

 

Osagaiak

  • Atunaren azalak eta hezurrak, kg erdia inguru
  • 8 koilarakada handi oliba olio birjina estra
  • 2 azenario, xerretan moztua
  • 2 baratxuri ale
  • Tipula bat, zatitua
  • Porru bat, zatitua
  • Ura
  • Pipermorro gorri bat
  • 2 piper berde
  • Uretan beraturiko 2 piper txorizeroen mamia
  • Tipulin bat, pikatua
  • 4 patata eder
  • Katilukada bat tomate saltsa
  • 400 g atun, dadotan moztua
  • Perrexil xehatua
  • Gatza

Errezeta:

  1. Salda egiteko: Kazola batean, 2 koilarakada oliotan, su bizian eztituko ditugu azalak eta hezurrak, eta barazkiak gaineratuko ditugu ondoren, baratxuri ale bakarra, zurituta. Urez oparo estali, gatza eman eta 15 minutuan eduki dezagun guztia irakiten. Iragazi.
  2. Marmitakoari segida emateko, su eztian betiere, 4 koilarakada oliotan beratuko ditugu 5 minutuz piperrak eta tipulina, ongi pikatuak.
  3. Beste baratxuri alea xehatua erantsi eta biraka eragin guztiari, zuritu, pobreen moduan puskatu eta barazki hondo horretan edukiko ditugu minutu batzuetan beratzen.
  4. Tomate saltsa erantsi eta beste minutu batzuk edukiko dugu guztia gozatzen.
  5. Ondoren, oparo estaliko dugu guztia aurrez egindako saldarekin. Gatza eman eta su eztian edukiko dugu kazola, patata puntuan eta xamur egon arte.
  6. Bukatzeko, padera batean 2 koilarakada olio ipiniko ditugu eta ongi berotu ondoan, atun dadoak salteatuko ditugu hartan. Bizkor egin behar da hau, arraina lehor ez dadin.
  7. Patata saldan irauliko dugu ondoren hegaluzea. Gatz puntua neurtu eta zuzendu ondoan, perrexila hautseztatuko dugu gainean.
  8. Berehala zerbitzatu behar da, lehortu egingo baita atuna berotasunean luzaro egonez gero.

 

Kasu:

Barazkiak sueztitzen ari garenean, mina ere erants diezaiokegu, pipermina esate baterako. Atunen garaitik kanpora, marmitakoa ere egin ahal izango dugu modu berberean beste arrai batzuk erabilita: izokin freskoa, berdela, txitxarroa eta xapoa bera ere.

Atun marmitakoa

gogokoa

Arrozesnea

Arrozesnea –

Osagaiak 

  • Litro bat esne
  • Pote bat esne lurrindua (ez da ezinbestekoa)
  • 200 g arroz, pikor biribilekoa
  • Laranja azal bat eta limoi azal bat
  • Kanela adaxka bat
  • 150 g azukre

Arrozesnea

Errezeta:

  1. Kazola batean ipiniko ditugu azukrea ez beste osagai guztiak.
  2. Sutan jarri, oso su eztian, eta ezti-ezti irakiten utziko dugu, 40 bat minutuan.
  3. Azukrea erantsi, eta irakiten utziko dugu beste 10 bat minutuan, zaliari maiz eraginez, hondoan itsats ez dadin.
  4. Ontzi batera aterako dugu guztia, eta utzi egingo dugu hozten, laranja eta limoi azalak eta kanela adaxka atera ondoan.
  5. Zerbitzatu.

Kasu!

Epela zein hotza har daiteke, hotza nahiago izaten du jendeak normalean. Arrozesne usaingozatua edo arrozesnea_arrautza gorringoekin ere hemen eskura sukaldean.com errezetategitik.

,,,

Akaso!

Uxueren arrozesne RZ bideoa…

Arrozesnea
gogokoa

Haragi salda

Haragi salda

Errezeta honen inguruan ezin daiteke legerik azaldu. Garaiak eta norberaren eskuek idatziko dute hori.

Osagaiak:

  • Txahal edo behi xankar bat
  • 4 tipula
  • Porru bat
  • 2 azenario
  • ardo txuri kopa bat
  • txitxirio eskukada bat
  • perrexila eskukada bat
  • piper hauts beltza
  • gatza

 

Errezeta:

  1. Barazkiak ongi zuritu eta zati handitan moztu.
  2. Hauek lapiko handi eta altu batean ipini, txankarra, ardo kopa eta perrexillarekin batera. Urez estali eta su bizitan jarri irakiten hasten den arte. Momentu honetan, garbantzuak gehitu eta su ertainean egosi 3- 4 orduz (edo eltze espresean  30 minutuz).
  3. Salda iragazi eta gatz eta piper hauts puntuan jarri.
  4. Txankarra txikitu eta zerbitzatzeko garaian saldari gehitu.
Haragi salda

SALDA Krista

Kasu!

Ohikoa da arrautza egosi eta ogi apur batekin zerbitzatzea.

Edozein zopa eta prestera egiteko aparta da.

Haragia bera ere, tomate eta piper batzuen laguntzaz ez da txantzetako jana.

Haragi salda
gogokoa

Izter beteak

Izter beteak – 

RZ honek mota askotako gehigarriak onartzen ditu. Kasu honetan, ganba eta porruarekin betetzen dira, baino ontto, barazki, saltsa ezberdin… askorekin bete daitezke.

 

Osagaiak:

  • 4 oilasko izter
  • 12 ganba ale
  • tipulina bat
  • porru bat
  • gurin koilarakada bat
  • 150 ml esnegain
  • gatza
  • piper hauts beltza
  • sukaldeko soka, haragiak eta hegaztiak lotzeko modukoa

 

Errezeta:

  1. Lehendabizi oilsko izterrak zabaldu behar dira. Horretarako, iztarraren beheko muturretik hasita, labanarekin, hezurraren segidan zabaldu. Kontu haundiz hezurrak kendu eta zabalik mantendu. Momentu honetan gatz eta piper hauts beltz puntua eman.
  2. Ganbak zuritu eta barazkiak txiki egin.
  3. Ganba buruak kazola txiki batean su bizitan gorritu oliba olio koilarakada batez. Kolorea hartu dutenean, bi baso ur gehitu salda egin dadin. 20 minutuz su eztitan  egosten eduki.
  4. Beste zartagi batean, barazkiak gorritzen ipini su ertainean, kolore apur bat hartzen duten momentuan, salda gehitu (iragazita) eta laurdenera murriztu arte su ertainean egosi. Momentu honetan, esnegaina eta gurina gehitu. Beste 20 minutuz egosi eta hozten utzi.
  5. Nahasketa hotz dagoela, ganba gordinak gehitu eta “ore edo masa” bat osatu.
  6. Ore honen goilarakada pare bat ipini izter bakoitzaren erdian eta kontu haundiz eta sokaren laguntzaz, ongi itxi.
  7. Labea 200º tan berotu eta iztarrak 15-20 minutuz laberatu eta bero zerbitzatu.

 

Izter beteak

OILASKOA Nuria Farregut

 

Kasu!

Kalitatezko oilasko eta ganbekin egiteak sekulako aldea ematen dio errezeta honi. Artoa jan duen oilasko azal horia bada,  askosaz hobe!

Errezeta hau edozein saltsarekin lagundu daiteke. Adibidez, txanpinoi krema, romesko, ali oli edo barazki kremaren batekin.

Akaso!

Oilasko RZ goxo gehiago afaritarako?

 

Izter beteak
gogokoa

Barazki erreak

Barazki erreak garaiko barazkiekin egitea komeni da zaporeak eta testurak hoberenak izateko. Adibide honetan, irailean topa daitezkeen barazkiak egiten dira, baina, esan bezala, garaian garaikoekin egin dezakezu.

Osagaiak

  • 2 Tipula
  • Piper gorri bat
  • 2 Aberjinia
  • 2 Kuiatxo
  • Baratxuri buru bat
  • Oliba olioa
  • Sagar ozpina
  • Gatza
BARAZKI ERREAK Michela Simoncini

BARAZKI ERREAK Michela Simoncini

Errezeta:

  1. Barazki guztiak baratxuria izan ezik, uretan garbitu. Tipulak zuritu eta baratxuri burua erdibitu (atal guztiak erdira egiten dituelarik).
  2. Labea 180 gradutan berotu.
  3. Bero dagoenean, barazkiak gatzatu, olioztatu eta osorik dauden moduan labean erre guztiz egiten diren arte. 40 minutu inguru.
  4. Labetik bero ateratzen diren momentuan, ozpin koliarakada txiki batekin busti, baratxuria atera eta zilar paperarekin tapatu bandeja 10 minutuz.
  5. Baratxuriaren mamia atera eta katilu txiki batean oliba olio goilarakada bat gehituta, krema egin. Baratxuri erre “ali-oli” moduko bat lortu arte.
  6. 10 minutu horien ostean barazkiak zuritu eta baratxuri krema eta oliba olio gordinarekin zerbitzatu.

 

Kasu!

Ia mota guztietako saltsa ezberdinek balio dute. “Romesko” erakoa ere oso aproposa da horrelakoak laguntzeko, Katalunian ohikoa dena.

Plater honek ere, lagungarri edo guarnizio moduan joka dezake, edozein arrai edo haragiren laguntzaile.

Akaso!

Akaso RZ labean beharrean zartagian teknika politaz, Jamie Oliver-en eskutik, eskumutur hori…

WOK baten edozer erreta goxoa dago! Zinez…

Barazki erreak
gogokoa

Dilistak

 

Osagaiak:

  • 0,4kg dilista
  • Egosteko txorizo bat (barazkijalea edo beganoa bazara ez, prefosta!)
  • 2 patata
  • Azenario bat
  • Oliba olio bi koilarakada
  • Gatz koilarakada txiki bat

 

DILISTAK Lablascovegmenu

DILISTAK Lablascovegmenu

Errezeta:

  1. Patata eta azenarioak garbitu: patata lauki txikitan moztu, azenarioa berriz xerra finetan.
  2. Txorizoa 4-5 zatitan ebaki.
  3. Lapiko batean olioa berotzen jarri, eta bertan txorizo zatiak landu 3-4 minutuz.
  4. Guztia ondo landu denean, patata eta azenario zatiak bertara gehitu eta dena elkarrekin nahastu.
  5. Dilistak eta gatza gehitu eta urarekin bete lapikoa, guztia urez estal dadin.
  6. Egosten eduki, ordu eta laurden inguru lapikoan egiten baditugu. Presio-eltzean 20 minututan egiten dira.
  7. Amaitzean gatza puntuan jarri eta gozatzeko prest ditugu, ez baditugu egun berean jango, hozten direnean hozgailuan gorde.

 

Kasu!

Errezeta merkea da eta ikasketa egun gogorretarako praktikoa.

Egun batetik bestera ederki mantentzen den errezeta da, ikasketa egunetan osasuntsu elikatzen jarraitzeko.

Dilistak
gogokoa

Oilasko errea

 Oilasko errea – 

Osagaiak:

  • Oilasko bat osorik
  • Garagardo botilatxo bat
  • Ziape edo mostaza koilarakada bat
  • Gatz koilarakada txiki bat

 

Oilasko errea

OILASKO ERREA Ron Dollete

Errezeta:

  1. Labea berotzen jarri 190ºtan.
  2. Oilasko osoa labeko ontzi batean jarri, bularkia goruntz duelarik.
  3. Garagardo botilatxo bat gehitu gainetik, oilasko guztia garagardoarekin bustiz.
  4. Gainetik gatza gehitu, norberaren gustuaren arabera, koilarakada txiki bate nahikoa izaten da oilasko bakoitzeko. (Garrantzizkoa da gatza garagardoarekin busti ostean gehitzea era honetan oilaskoan itsatsirik geratzen delako.)
  5. Oilaskoa labean sartu 45 minutuz, (denbora oilaskoaren araberakoa izaten da normalean 45 minutu edo ordubete inguru behar izaten du.)
  6. Azala gorritzen zaionean oilaskoa labetik atera eta zartagi batera bota askatu duen zuku guztia.
  7. Oilaskoa labean sartu berriro eta bitartean zartagian askatu duen zukua ziape koilarakada batekin landu. Guztia loditzen den bitarte 5 minutuz.
  8. Azkenik oilaskoari gainetik eginiko saltsa gehitu eta azken minutuak eduki labean, guztiz egin dadin.

 

Kasu!

Oilaskoaren azken saltsa egiten dugunean edozein espezie gehitu; piper hautsa, kurria, norberak gustoko dituenak.

Hezurrak ere zupatuko dituzu oilasko honekin!

Akaso!

Urruneko aitonaren bideoa, Kentucky Fucking Chicken bertsioa…

oilasko errea
gogokoa

Haragi eta barazki lasagna

Haragi eta barazki lasagna – 

Errezeta honek motako askotako betegarriak onartzen ditu: ganba eta porrua, ontto, barazkiak, saltsa ezberdin… askorekin bete daitezke.

Haragi eta barazki lasagna

Osagaiak:

  • 3 Pasta geruza edo plantxa
  • 40 gr gurin
  • 50 gr oliba olio
  • 110 gr irin
  • litro bat esne
  • 250 gr haragi txikitu
  • tipulina bat
  • 6 baratxuri atal
  • azenario bat
  • ardo txuri kopa bat
  • tomate pote bat
  • kuiatxo bat
  • berenjena bat
  • 6barrengorri edo  txanpinoi
  • parmesano gazta birrindu eskukada bat
  • mozzarela gazta birrindu eskukada bat

 

Haragi eta barazki lasagna

LASAGNA David K

Errezeta:

  1. Bexamela egiteko, zartagin batean, oliba olioa eta gurina ipini su ertainean, azkeneko hau urtu arte. Urtzen den momentuan, irina gehitu mugitzeari utzi gabe pasta bat lortuz. Kolorea aldatzen hasten zaion momentuan esnea gutxinaka gehitu eragiteari utzi gabe,nahi den lodiera lortuz. Gatz puntuan jarri, sutatik atera eta gorde.
  2. Saltsa bolognesa egiteko, tipulina, baratxuriak eta azenarioa zuritu eta txiki txiki egin. Hauek, zartagi batean su ertainean gorritu eta 5-10 minutura haragia gehitu. Honek kolorea hartzean, ardo txuri kopa eta tomate potea gehitu eta dena batera 30-40 minutuz su ertainetan egosi.
  3. Kuia, berenjena eta txanpinoiak, dado txikitan moztu eta su bizitan gorritu 3-4 minutuz. Ondoren, egindako bexamelaren erdia berotu eta bertara igaro barazki dado hauek. Ondo nahasi eta gorde.
  4. Lasagna montatzeko, pastari behar duen egoste puntua eman. Ura irakiten ipini eta pasta xaflak sartu biguntzen diren arte. Ondoren, ur hotzetara igaro.
  5. Muntatzeko, molde baten laguntzaz, oinean pasta xafla jarri, gainean, bolognesa, berriz ere pasta, gainean barazki bexamela, gero, pasta eta azkenik geratzen den bexamela eta gazta birrinduak.
  6. Amaitzeko, labean 200ºtan 5 minutuz gratinatu eta zerbitzatu.

 

Kasu!

Lasagna gazta gehitu gabe egun batetik bestera hozkailuan gordetzeak, gorputza emango dio eta manipulatzea erraztuko du. Horrela, nahi izan ezkero, banako platerak zerbitzatu daitezke, gazta gehitu eta zuzenean gratinatuz.

Akaso!

Haragi eta barazki lasagna
gogokoa

Patatak saltsa berdetan

Patatak saltsa berdetan – 

Gora patata arabarra!!! 🙂

 

Osagaiak:

  • kilo bat patata
  • koilarakada bat irin
  • ardo txuri kopa bat
  • 4 baratxuri ale
  • perrexil freskoa
  • arrain salda (edo daukazuna)
  • oliba olioa
  • gatza

 

Errezeta:

  1. Patatak zuritu eta panadera eran moztu, hots, cm. erdiko xaflatan. (Adi: ez beti guri kasu egin, argazkikoak osorik utzita daude).
  2. Perrexil freskoa aiztoarekin pikatu edo moztu
  3. Baratxuriak xaflatan moztu
  4. Zartagin batean olio koilarakada bat berotzen jarri, bertan patatak frijitu bi aldeetatik. Kolorea bakarrik hartu behar dute, ez da garrantzitsua guztiz egitea gero saldan egosi beharko dira eta.
  5. Patatak egin ostean, eltze baxu batean bi koilarakada olio jarri.
  6. Olioa bero dagoenean baratxuria gehitu , kolorea hartzen duen bitarte
  7. Orduan irin koilarakada bat gehitu eta guztia elkar landu.
  8. Ardo txuri kopatxo bat gehitu eta alkoholaren usaina galtzen duenean arrain salda gehitu.
  9. Azkenik patata zatiak saldan sartu eta bertan egosten jarri.
  10. Sardexka baten laguntzaz patatak eginak daudela ziurtatu.
  11. Azkenik perrexil txikitua gehitu errezetari
Patatak saltsa berdetan

PATATAK SALTSA BERDETAN Jeremy Keith

Kasu!

  • Oso RZ merke eta erreza da, benetan.
  • Edozein haragi, arrain edo barazkiren laguntzaz dasta daiteke errezeta hau. Bera bakarrik ere bai.
  • Arrain salda beharrean oilasko edo veste era bateko saldarekin ere egin daiteke errezeta.

Patatak saltsa berdetan

gogokoa

Babarrunak

Babarrunak urtekoak izan beharrean, aurreko urtekoak badira, 20 minutuz uretan beratzen jartzea gomendatzen dugu.

 

Osagaiak:

  • Babarrun edo indaba kilo erdi
  • 2 litro ur
  • 2 koilarakada oliba olio
  • Gatza

Errezeta:

  1. Sukaldeko eltzean babarrunak ura eta oliba olioarekin jarri egosten
  2. Bor-bor bizian hasten denean sua jeitsi eta ertainean mantendu
  3. Babarrunak 3 orduz egon behar dira sutan gutxienez, errezeta azkartzeko presioko eltzean egin daiteke babarruna
  4. Saltsa loditu eta indabak eginik daudenean gatza gehitu. Hau amaieran egitea oso garrantzitsua da babarrun edo indabak zarta ez daitezen
  5. Aukeran olio errea (baratxuri errefritoa) gehitu daiteke, azken unean eltzera botata

 

BABARRUNAK Joselu Blanco

 

Kasu!

Babarrun edo indabak odolki, aza eta Ibarrako piperrekin lagundu daitezke. Beti ere babarruna bereizita egosi behar da eta gero ondoan nahi diren lagungarriak jarri.

Egin ostean izozgailuan gorde daitezke. Behar direnean berotu eta jateko prest egon daitezen.

(Esan beharrik ez dago, argazkiko txerrikiak ez direla begetario eta beganoentzat, ez da?)

Akaso!

Babarruna

gogokoa

Arkumea labean erreta

Arkumea labean erreta – 

Ez beldurtu errezeta honek behar duen denborarekin. Gutxi edo asko, mundu guztiak daki arkumea labean erretzen, baina egin kasu errezeta honetako denbora eta tenperaturei eta ez zara damutuko: gurina bailitzan desegingo zaizu arkumea ahoan eta zapore guztia igoko zaizu aho-zapaian gora.

Arkume labean erreta

Osagaiak

  • Arkume bat (umerria edo bildotsa)
  • Gatz larria
  • 2 baso bete ur

 

Errezeta

Harakinari horrela eskatuko diogu arkumea: 5 kg ingurukoa, bitan zatitua luzeran eta, azkeneko saihetsetik aurrera, alde bakoitza berriro bitan zatitua, atzeko hanketatik bereizteko.

  1. Gatz larri ugariz hornitu eta gero, erretilu zabal batean ipiniko ditugu lau atalak, animaliaren kanpoaldea ahuspez edo beherantza.
  2. Baso bete urez garaztatu ondoren, labean sartuko ditugu puskak eta hantxe edukiko ditugu ordua eta hiru laurdenetan, 160º-ko tenperaturan.
  3. Epe horren ostean, puskak irauli eta berriro garaztatuko dugu guztia, gainerako urarekin. Beste hiru ordu laurdenetan edukiko dugu guztia labean, 200º-ko tenperaturan oraingoan, puskak gorritu eta kraskatsu gera daitezen.
  4. Erretiluak heze behar du beti, ez du lehortu behar; adi egon beharko dugu, beraz, eta ura erantsiko dugu arkume errea egarri sumatu orduko.

 

Arkumea labean erreta

ARKUME ERREA Joselu Blanco cc

 

Kasu!
Puskak erreta eta beren zukuarekin zerbitzatuko ditugu, entsalada berdea eta ardo beltz on bat ondoan dituztela.

Esan beharrik ez dago lau lagunentzat nahi baduzu, arkume erdiarekin aski duzula eta doitu egin beharko dituzula labeko denborak.

Akaso!

Urrutiko amama eta aitonaren RZk…

Arkumea labean erreta
gogokoa

Dilista egosiak

Dilista edo lenteja/lentillea dugu lekale erabilienetakoa gurean. Merkea da, osasunarentzat bikaina eta jateko erraza. Prestaerak ere ez du zailtasunik baina, kasu, urik gabe geratu, erre eta eltzearen hondoan itsasten badira dilistak, alferrik ibilko zara Arantzazuko edo Unbeko amabirjinari errezatzen: horrek ez dauka bueltarik. Onena guztia komunetik behera bota eta berriro hastea duzu. Horregatik, bi errezeta emango dizugu gauza berdintsua egiteko, lehenengo sinple eta arruntena eta, ondoren, sofistikatuago bat. Biak ala biak primerakoak.

Dilista egosiak

DILISTAK Jaime cc-by

Dilista egosi errazak

Osagaiak:

  • Dilistak 600 gr.
  • Tipula edo porru bat osorik
  • Azenario bat edo bi osorik
  • Olibaolio txorrotada bat olio
  • Ura
  • Gatza

 

Errezeta:

  1. Lapiko espres batean jarriko ditugu dilistak eta gainerako osagai guzti-guztiak. (Guri txikiak, pardina motakoak gustatzen zaizkigu, ez baita beratzen ibili behar eta fin-finak ateratzen dira, gainera.)
  2. Dilistak halako bi ur jarri. Lapikoa itxi eta presioa hartzen duenetik, hogeiren bat minutu utzi egiten, eta denbora hori iragandakoan utzi bertan presioa joan arte. (Pazientziarik ez baduzu, jarri ur hotzaren txorrotean).
  3. Dilistak dastatu eta puntuan dauden erabaki. Gerta daiteke ur gehiegi ukaitea, kendu. Gerta daiteke egin gabe egotea, eman irakinaldi bat. dastatu eta erabaki gatz-puntu ona duten.

Kasu!

Izenburu zatarra jarri diogula eta, baliteke mezprezuz begiratzea prestaketa honi. Ez zaitez tronpa: plater bikaina da, zinez.

Dilista egosiak

DILISTAK Javier Leiva

Dilista egosi mokofinak

Osagaiak:

  • 5 koilarakada handi oliba olio birjina estra
  • Tipulin bat, pikatua
  • Porru baten zuria, pikatua
  • Azenario bat, pikatua
  • 2 koilarakada tomate saltsa
  • Ximiko bat piperrauts gozo
  • 600 g dilista
  • Ura
  • Gatza
  • Baratxuri ale bat, xerratan moztua

 

Errezeta:

  1. Barazkiak prestatzeko erabiltzen dugun kazola zabal bat hartu, 3 koilarakada oliba olio isuri eta su eztian jarriko dugu. Tipulina, porruaren zuria eta azenarioa erantsi eta 5 minutuan edukiko dugu guztia, su eztiaren beroan nahasirik, kolorea hartzen utzi gabe. Gatz pikor batzuk eman eta gero, tomate saltsa eta piperrautsa erantsiko ditugu.
  2. Dilistak sartuko ditugu orduan. Su horretan edukiko dugu guztia beste 2 minutuan eta ur hotzez estaliko dugu guztia, bi hatzeko neurria gainetik. Gatz pixka bat berriro eman eta su eztian utziko dugu egosten guztia 50 minutuan.
  3. Epe hori igaroxe dugularik, baratxuri-olio errea prestatuko dugu. Horretarako, padera bat su biziaren gainean jarri eta erabili gabe gelditu zaigun olioa (2 koilarakada) isuriko dugu hartan. Olioa oso bero dagoela sumatu orduko botako ditugu baratxuri-xerrak. Berehala gorrituko zaizkigu eta, erretzen utzi aurretik, dilisten gainean “su gainean egongo dira oraindik dilistak“ irauliko dugu baratxuri-olioa.
  4. Egosten utziko dugu guztia minutu batzuetan. Xamur eta gatzez ongi daudela frogatu eta sutatik aterako ditugu dilistak. Jateko moduan egongo dira orduan.

Kasu!

Urdakia erantsi nahi izanez gero, beste eltze batean jarriko ditugu txorizo hezea, odolkiak, txerri saiheskiak edo geure gustuko beste txerrikiren bat eta, puskak egin eta gero, dilistei erantsiko dizkiegu sutatik atera baino 5 minutu lehenago.

 Dilista egosiak
gogokoa

Hegaluzea (edo hegalaburra) tipulatan

Tamaina hartzea da kontua, ez lehorregi eta ez gordinegi. Ozpinarekin ere arretaz ibili behar da. Baina hemen esandakoak bete eta egin beharreko guztiak behar bezala asmatzen badituzu, etxaferoak botako dituzte zure inguruan, hain baita gustagarria hegaluzea (eta hegalaburra) atontzeko era hau. Guri bedere asko eta asko atsegin zaigu, hori bai, ez da egunero jatekoa, tarteka eta noizean behin.

 

Osagaiak:

  • 4 hegaluze (edo hegalabur) solomo lodi, hezur eta azalik gabe, 220 g bakoitzak
  • Ximiko bat irin
  • 6 tipula, zerrenda mehetan moztuak
  • 4 baratxuri ale
  • Oliba olioa
  • Xorta bat ardo zuri edo sagar-ozpin
  • Gatza

Errezeta:

  1. Kazola batean oliba olioa isuri, tipulak gaineratu, gatza eman eta su eztian edukiko dugu guztia, 45 bat minutuan, barazkia gorritu eta xamur geratu arte.
  2. Irinetan arinki igurtziko ditugu hegaluze puskak, soberakina erretiratuz.
  3. Sutan jarriko dugu ondoren padera bat, xorta bat oliorekin. Hegaluze puskak ipini eta, erretzen utzi gabe, pare bat minutuan (lodieraren arabera) utziko ditugu txigortzen.
  4. Xukadera batez irauliko ditugu aldiro-aldiro, azal gorri kurruxkariaren barruan haragi gorrixka bezain mamitsua gorde dadin. Ez dakigula arraina lehortu.
  5. Atera eta paper-orri baten gainean xukatuko dugu.
  6. Arraina tipula saltsa beroa dagoen kazolan egokitu eta, xorta bat ardo zuri edo ozpin erantsi ondoren, su eztian edukiko dugu une batzuetan berotzen.
  7. Pausatzen utzi eta mahaira.
Hegaluzea (edo hegalaburra) tipulatan

HEGALUZE ZATIAK Javier Lastras cc-by

Kasu!

Ohartuko zinen ardo zuria edo ozpina jarri dizkizugula aukeran. Hori zeure arabera dago: ozpin zale horietakoa bazara, ahantzi ardo kontuak eta isuri ozpin bikain xorrotada bat.

Hegaluzea (edo hegalaburra) tipulatan
gogokoa

Hegaluzea (edo hegalaburra) tomatetan

Hegaluzea (edo hegalaburra) tomatetan – 

Uda betea denean izaten da gurean tunidoen kanpaina. Itsas-herrietan haren usaina sumatuko duzu eguzki-egunetan: erreta edo marmitakoan jarrita, ia beti. Baina ugariak dira hegaluzea (eta hegalaburra) prantatzeko erak. Esan dezagun, hala ere, tomatetan jarrita eskeintzeko modu hau dela, seguru asko, etxeetan gehien erabiltzen denetakoa. Hori bai, tomate saltsa gozoa egiten ibili gabe, potoko tomate frijitua erabilita gehienetan. Ez dira berdinak, badakigu hegalaburrak gantz eta kolore gehiago duela hegaluzeak baino, hala ere guk ez ditugu bereiziko hegaluzea eta hegalaburra, bonitoa eta atuna, alegia.

Osagaiak:

  • 4 hegaluze solomo lodi, hezur eta azalik gabe, 220 g bakoitzak
  • 4 baratxuri ale
  • Tipulin bat, pikatua
  • 6 tomate umo, pikatuak
  • 8 koilarakada oliba olio
  • Ximiko bat irin
  • Xorta bat ardo zuri

 

Hegaluzea (edo hegalaburra) tomatetan

HEGALUZEA TOMATETAN (PIPERREKIN). Javier Lastras cc-by

Errezeta:

  1. Tomate saltsa egiteko: kazola batean 5 koilarakada olio isuri, tipulina gaineratu, gatza eman eta sutan edukiko dugu guztia, barazkia xamur geratu arte. Tomatea eta ardoa erantsi eta su eztian gozatuko ditugu kazolako gaiak, zaporea ongi mamitu arte. Ordu erdi baten buruan iragoko dugu saltsa puregailutik (ez irabiagailurik erabili, kolore gorria galdu egingo baita bestela).
  2. Gainerako olioa eta baratxuriak, erditik moztuak, jarriko ditugu padera batean. Gorritu orduko aterako ditugu baratxuriak. Hegaluze puskak ipiniko ditugu ondoren, irinetan arinki pasa eta gero.
  3. Binaka egingo ditugu, pare bat minutuan: txigortuta geratuko dira kanpotik eta mamitsu barrutik. Erretilu batera aterako ditugu, olioa isur dezaten.
  4. Tomate saltsan sartuko ditugu ondoren solomoak: su eztian edukiko ditugu gutxienez 5 minutuan, kazolari eragin eta eragin. Sutatik atera eta epeltzen utziko dugu kazola. Epe baten ondoren, berriro edukiko dugu kazolan su ezti-eztian, beste 5 bat minutuan. Sutatik atera eta zerbitzatu.

Kasu!

Tomate gozo bat egiteko proposatu dizugun ortodoxiak nekea ematen badizu, erosi tomate saltsa on-on bat dendan eta harekin maneiatu arraina, alfer horrek! Bestalde, Javier Lastras lagunaren argazkian, pikillo piperrak gehituta ageri da hegaluzea, hori ere duzu aukeran.

Akaso!

Hegaluzea (edo hegalaburra) tomatetan
gogokoa

Oilaskoa geure erara

Oilaskoa geure erara – 

Egia esan, Iparraldeko erara ere esan genezakeen, frantziarrek á la basquaise deitzen duten hori, baina ez gara batere ortodoxoak eta haren aldakuntza bat dakargu, sinple bezain ederra. Gozatu eta izan gozo! 🙂

 

Osagaiak

  • Oilaskoa bat zati ederretan moztuta
  • Bizpahiru tipula gorri, julianan edo zerrendatan moztuta
  • Kilo t’erdi tomate umo edo heldu, zatitan
  • Lau goilrakada olio
  • Piperrauts beltza (aukeran)
  • Bi cayenako pipermin (aukeran)
  • Gatza

 

Errezeta

  1. Zartagin handi batean (edo kazola zabal batean), gatza eta piperrautsa emandako oilasko zatiak frijitzen jarri su bizitan. Alde batetik eta bestetik, guztiz gorritu arte. Hamar minutu beharko dituzu, gutxienez.

    oilaskoa frijitzen

    Oilaskoa frijitzen (Xolomo Sapiens cc-by)

  2. Oilasko frijitua kazola batean jarri aparte. (Kazolan egin baduzu, atera plater batera).
  3. Oilaskoa frijitzeko erabili dugun oliotan bertan, jarri tipula egiten, su ertainetan. Bosten bat minutu.
  4. Tomate zatitua gehitu, egin gatza, min zalea bazara, eragin pare bat buelta piperrautsaren errotari eta gehitu bi cayenatxoak ere. Utzi dena egiten, hamarren bat minutu.

    barazkiak erregosten

    Barazkiak erregosten. (Xolomo Sapiens-cc-by)

  5. Barazkiak apur bat guritu direnean, zartaginekoa gehitu oilaskoa dagoen kazolara eta utzi dena egosten su eztitan, hiru ordu laurden edo, oilaskoa biguin dagoela ikusi arte. (Bare egosteko hezetasunik ez daukala uste baduzu, basoerdi bat ur, ardo zuri edo salda gehitu egosi bitartean, baina ez askorik, tomatearen urarekin aski behar luke eta)
  6. Utzi apur batean sutatik kanpora egoten eta zerbitzatu.
oilaskoa geure erara2

Oilaskoa geure erara. Xolomo Sapiens cc-by

Kasu!

Plater hau bikaina da lagun batzuk dituzunerako. Aurrez ukan dezakezu prestatuta eta jateko orduan berotzea baizik ez zaio faltako. Irris (arroz) zuria jar iezaiozu alboan eta ikusiko. Arrakasta geure kontu.

Akaso!

Oilaskoa euren erara…

gogokoa