Batata edo patata gozoa (Ipomoea batatas) konbolbulazeoaren familiatik datorren barazki bat da, azala hartsua eta horixka edo laranja kolorekoa. Karbohidrato asko ditu barazki honek, eta 0,5 eta 3 kilogramo artean pisatu dezake. Denak txundituta uzteko, ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
Batata edo patata gozoa
Tipula
Perretxikoak/txanpiak
Atuna (lata 1)
Gatza
…
Errezeta
Batata azal eta guzti uretik pasa garbitzeko eta lehortu ondoren, laban zorrotz edo sardexka batekin zulatu. Gatza apur bat hartu eskuetan eta batata igurtzi. Oliba olio pixka bat hartu eskuetan eta berdina egin.
Labea prestatu eta berotzen denean batata sartu eta 200 gradutan 45 min labean eduki. Batataren tamainaren arabera 5-10 minutu gehiago eduki beharko dugu barruan.
Batata labean egiten den bitartean, tipula txikitu eta olio bero pixka batean biguntzen jarri. Honi perretxikoak txikituta bota eta nahastu egin arte. Azkeneko momentuan atuna bota eta nahastu.
Batata eginda dagoenean, platerean jarri eta erditik ebaki. Bi aldeak harrotu eta gainetik bota zartagian egin dugun nahasketa.
On egin!
…
Kasu!
Alternatiba bezala, atuna beharrean oilasko zatiak (aldez aurretik frijituta), edo/eta gazta birrindua erabili dezadezu. Erabat beganoa egiteko adibidez, hirugarren berdura bat txikitu eta gehitu tipula eta perretxikuei.
“Cottage pie” delakoa, patata purez estalitako behi xehatu geruza batez osatutako plater britainiar ezagun bat da. Gure kasuan haragirik gabe egingo dugu. Begetarianoentzat, denak txundituta uzteko, ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak:
Tipula (1 ertain, fin txikituta)
Azenarioa (1 ertain, txikituta)
Apioa (bat, txiki-txiki eginda)
Dilistak (200 g, barietate marroia, xukatua)
Tomate egosiak kontserban (1 x 400 g lata)
Ezkai freskoa (1 goilarekada, hostoak)
Salda (500 ml)
Perrexil freskoa (2 goilarekada, txikituta)
Patata 680 g, zatituta
Esnea (80 ml)
Oliba olioa (2 goilarekada)
Cheddar gazta (40 g)
…
Errezeta:
Jarri tipula, azenarioa, apioa, dilistak, tomateak, ezkaia, eta salda kazola batean.
Egosi, estalita, dilistak bigundu arte. Gehitu perrexila eta nahastu. Nahasketa labe erretilu batera pasa.
Bitartean, irakin, lurrun edo mikrouhin labean patatak samurtu arte. Xukatu. Katilu batean katilukada bat esnearekin nahastu eta zabaldu.
Labea aurretik berotu. Patata purea nahastu dilisten nahasketa gainera eta gaztarekin hautseztatu.
Egosi 2-3 minutuz edo gazta urtu eta gorritu arte.
Proportzioa masarako: irin neurri 1 x 1/2 ur neurri
…
Errezeta
Garbitu zerbak eta moztu hostoak (hauek aurrerago erabiliko ditugu). Zati zuria moztu makiltxo txikitan.
Irakin uretan gatzarekin, eta egosi ondoren, utzi iragazki batean, ura gal dezaten.
Prestatu masa. Ontzi batean, nahastu irina ur hotzarekin eta gatza pixka bat bota. Masa homogeneoa denean, gehitu zerba zatitxoak. Oraindik ur asko badute, sikatu sukaldeko paperarekin.
Labe-erretilu bat olio ugarirekin busti, eta irin pixka bat bota gainean, masa itsatsi ez dadin. Labe-papera ere erabil dezakezu. Bota nahasketa. Zentimetro erdi baino gutxiagoko lodiera izango da egokiena testura kurruskaria eta arina lortzeko.
Sartu erretilua aldez aurretik berotutako labean eta utzi ordu erdiz (180 gradu) baina tarteka begiratu, erre ez dadin.
Bitartean, irakin zerba hostoak gatzdun uretan. Zati zuria egosteko ur bera berrerabil dezakezu gatz pixka bat gehituz. Minutu gutxira eginda egongo dira. Hozten utzi.
Azenarioa garbitu eta birrindu. Gehitu hoztutako zerba hostoak eta bota ozpin-olioa.
Zerbitzatu gailetatxoak entsaladatxoarekin batera.
Kasu!
Alternatibak: Zerben ordez, kuiatxoa ere erabili dezakegu.
Bitartean, berotu gurina eta irina lapiko batean, ore lodi bat egin arte. Gehitu esnea, pixkanaka, etengabe mugituz, esne guztia gehitu arte. 2-3 min gehiago egosi, saltsa koilara baten atzealdea estaltzeko adina loditu arte. Gehitu gazta, mostaza eta nahi izanez gero, piper beltza edo gatza.
Sartu porru lurrinduak gazta-saltsan, eta gero dena laberako plater batean sartu.
Gainera bota ogi birrindua, ezkaia, eta soberan geratu zaigun gazta eta egosi 20 min-tan urre kolorea hartu arte.
Utzi 5 minutu zerbitzatu aurretik.
…
Kasu!
Alternatibak: Intxaur muskatua, piper beltzaren ordez. Zerbak porruen ordez. Entsalada berde edo tomate entsalada sinple batekin zerbitzatu.
Porrua (Allium ampeloprasum var. porrum edo Allium porrum) barazki luzea eta haritsua da, zuri eta berde kolorekoa. Hainbat motako porruak daude, baina motarik arruntenak, landatzen diren sasoiaren arabera, bi dira: udakoak, landatu diren urtean biltzekoak direnak, eta negukoak, landatu ondorengo urteko udaberrian biltzen direnak. Neguko porruek normalean handiagoak dira eta zapore sakonagoa dute.
Arraina freskoa bada, pasa zartainetik egin arte, bestela atun-lata ireki eta kitto.
Ilarrak egosi.
Perrexila txikitu.
Osagai guztiak nahastu eta gainera bota (dekorazio moduan) txikitutako perrexila eta alboan limoi zati bat, nahi duenak nahasketari bizigarria emateko.
Prest, platerean zerbitzatu eta gozatzera.
…
Kasu!
Platera beroa edo hotza jan daiteke. Arrain ezberdinak erabil daitezke, hala nola hegaluzea edo izokina. Izen ezberdinak ditu: Kedgeree, kitcherie, kitchari, kidgeree, kedgaree, kitchiri, khichuri, kaedjere,…
Arrain tartak egingo ditugu gaurkoan, Thai kutsuaz eta luzoker edo pepino entsalada batekin lagunduta, denak txundituta uzteko errezeta, ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzeko ere bai… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak (arrain-tartarako)
500 g arrain
2 koilarakada martorri
3 tipulina, fin-fin txikitua
2 baratzuri, xehatuta
Limoiondo belarra, zati samurra bakarrik, txikitua.
125 ml koko-esne
Sarrazeno irina
125 g Kalabaza
Olio begetala
Osagaiak (luzoker edo pepino entsaladarako)
2 luzoker edo pepino, zurituta, luzeran zatituta eta haziak kenduta.
50 g arroz-ozpin
2 pipermina (Txile), txikitua (aukerakoa)
2 txalota, txikitua.
2 koilarakada martorri hosto txikitua
40 g kakahuete erre, txikitua
…
Errezeta
Arrainak zati txikitan moztu.
Jarri martorria, tipulina, baratxuria, kalabaza eta limoi-belarra elikagai-prozesadore batean eta nahastu ore bat lortu arte.
Gehitu arrain zatiak oreari eta nahastu ondo. Gehitu pasta honi koko-esnea eta irina.
Jarri nahasketa ontzi batean eta utzi gutxienez pare bat orduz.
Prestatu tartatxoak koilara batekin hanburgesa forma emanez eta jarri olio beroz betetako zartagin batean. Frijitu, kurruskari eta marroia den arte, eta buelta eman behin frijitzen den bitartean. Atera oliotik eta jarri erretilu batean sukaldeko paperarekin.
Entsaladarako, moztu pepinoa 5 mm-ko xerratan.
Bota pepino xerrak ozpinetan. Pipermina, txalota eta martorria gehitu, eta hautseztatu kakahueteekin.
Mahaira eta gozatua…
…
Kasu!
Zerbitzatu aurretik, hautseztatu gainetik kakahueteekin, ikutu eta zapore goxoa emango dio.
Haragi bolak kozinatu ditugu honakoan, bideoa ere hemen azpian duzu… bai, bai, moldeko ogia erabilita! Ez izan eskuak zikintzeko beldurrik, eta prestatu itzazu zeuk ere etxeko haurrekin batera.
Pausoak
Olioa berotzen jarri eta, bitartean, okelari gehituko dizkiogun barazkiak txikituko ditugu. Gure kasuan, tipula, berakatza eta pipermina.
Zartaginean barazkiak gorritu ostean, haragiarekin nahastuko ditugu, eta perrexila ere gehituko dugu.
Moldeko ogia uretan blaituko dugu alde bietatik. (gozoagoa gura duenak, erabil dezala esnea uraren ordez). Gero, ondo zanpatuko dugu ogi xafla bakoitza, ur gehiegi xurga ez dezan.
Xehetutako okela borobildu eta haragi bolak egingo ditugu, eta hauek ogi xaflatan bildu eta erabat estali, forma borobila emanda (xaflak bustita daudenez, oso erraz ematen zaie forma).
Barruan okela duten bolak ogi xehetutik pasako ditugu gero.
Amaitzeko, zartaginean frigituko ditugu bolak, su ertainean. On egin!
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Masa egiteko: irina, 10 koilarakada azukre, 3 arrautza, royal koilarakada bat, gatz apur bat, 100gr gurin, eta anis esentzia.
Bainu zuria: 5 koilarakada azukre, arrautza zuringo bat, 1 edo 2 ur koilarakada eta limoi bat.
…
Errezeta
Kilo erdiko masa prestatu behar da: irina, 10 koilarakada azukre, 3 arrautza, royal koilarakada bat, gatz apur bat, 100gr gurin, eta anis esentzia nahi adina. Oratu suabe baina ez gehiegi, opilak ez daitezen lehorrak eta gogorrak geratu. Eman forma eta sartu labean, plaka gurinarekin igurtzita. 200º-tan 25-30 minutuz.
Prest daudenean estali bainu zuriarekin.
Bainu zuria: jarri kazo batean 5 koilarakada azukre, arrautza zuringo bat, 1 edo 2 ur koilarakada eta limoi tanta batzuk. Jarri su baxuan eta mugitu egurrezko koilare batekin azukrea erabat disolbatu arte.
Irabiatu irabiagailuarekin loditu arte, eta jarri opilei.
Utzi lehortzen. Kapa bat sortzen denean jakingo duzu prest daudela.
…
Kasu!
Bainua torta hotzei emanez gero distiratsuagoa geratzen da beroei emanez gero baino, nahiz eta horrela lehenago lehortzen diren.
San Blas opilakwikipedia – San Blas opilak Blas Sebastekoaren egunaren inguruan (otsailak 3) egiten diren opilak dira. Debabarrenan sortua, Eibar, Elgoibar eta Soraluzen ere, gaur egun dezente zabaldu da gozogintzan, batez ere Gipuzkoan.
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Datil eta intxaur pastela RZ gaurkoan dakarkizugun postrea, piscolabis edo mokadutxoa noiznahi egiteko pastel goxo honen errezeta hain zuzen ere. Errezeta goxoa duzu zinez, datilak eta intxaurrak erabilita printzipioz, zeure esku innobazioa osagai aukeraketan, ama eta izeba bisitan datozenerako, denak txundituta uzteko aproposa, pandemia egoeratan gozatzeko eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
dozena erdi datil
katilukada intxaur
2 katilu irin
bikarbonatu koilarakada txiki 1
olio begetal katilu 1
arrautz 1
kanela, kurkuma, gengibrea
labeko papera
…
Errezeta
Bowl baten nahastu dena. Datilak, intxaurra txikituak, irina, bikarbonatua, olio begetala, arrautza, kanela, kurkuma, gengibrea…
Laberako moldetxo batean gainean labe papera jarri eta olio apurtxo batez igurtzi, nahasketa bertan bota eta bi goilaraz forma eman masari.
Labean 40 minutuz 180º gradutan eta hortxe.
…
Kasu!
Epela mundiala dago. Esne edo kafean bustitzeko ere primerakoa.
…
Akaso!
Datil eta intxaur pastela barrita forman ere akaso…
Alde batetik ontzi bero batera olio pixka bat eta txikitutako tipula erdia botako ditugu.
Nahastu tipula beratu arte.
Gehitu txikitutako kalabaza zatiak, nahastu eta gatzatu.
Ur pixka bat bota kalabaza estali arte eta egiten utzi (30-40 min).
Bexamela egiteko:
Bestalde, egositako arrozari ura gehitu eta birrindu krema arin bat lortu arte (hau izango da gure “esnea”).
Berotutako ontzi batean olioa eta ondo txikitutako beste tipula erdia bota. Hau beratzean gatzatu eta irina gehitu (goilarekada pare bat) eta gure arroz-krema botatzen joango gara poliki-poliki nahastuz eta bexamel loditasuna lortu arte.
Kalabaza eginda dagoenean, ura soberan badago hau kendu eta gorde beste errezetaren bat egiteko (zopa edo beste kremaren bat) eta bota gainetik egin dugun bexamela.
Errezeta hau bere horretan zerbitzatu dezakegu edo labean sartu gainkaldea apurtxo bat txigortzeko.
…
Kasu!
Etxeko txikiak barazkietara ohitzeko errezeta bikaina eta laktosarekiko intolerantzia dugunontzat alternatiba oso interesgarria!
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Egosi 100gr arroz kanela daukan esne litro batean, emeki.
Arroza egosi dela ikustean gehitu 300gr azukre.
Ondo mugitu itsatsi ez dadin 5 minutuz.
Prest dagoenean utzi hozten pixka bat eta gehitu 4 arrautz irabiatu.
Jarri molde karamelizatu batean eta labean Maria bainuan 40 minutuz egin mamitu arte.
Hozten denean moldetik atera.
…
Kasu!
Budina jatorrian Ingalaterrako sukaldaritzako plater gozo edo gazia da, oinarrian halako ore bat duena. Izen horren barnean sartzen dira postre ugari, hala nola ogi-mamiz, bizkotxoz, arrozez edo semolaz egindakoak. Plater gazien artean, Christmas pudding eta Yorkshire pudding deritzanak adibidez. Euskal Herrian ere jaki gaziak eta gozoak izendatzeko erabilia, krabarroka budina edo sagar budina adibide, flana izendatzeko ere bai.
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Gaurkoan Amonaren errezeta baten aldaera dakarkizugu, Amonaren garbantzu Chowderra, errezeta erraza eta osasuntsua, ohituraz arraiarekin egitekoa, baina geuri amonaren erara gustatzen zitzaigunez garbantzuekin soilik, hona hemen zeuretzat. Chowderra zopa eta krema baten artean kokatuko genuke, erdibidean. Definizioz Chowder-a zopa lodi bat da, esnez edo kremaz, itsaskiz eta barazkiz prestatua, gailetak ondoan (ship biscuits edo saltine crackers deitutakoak dira ohiko batzuk). “Chowder” Frantsesetik datorren hitza dela diote, chaudière itzulita ‘pote’ litzake eta chaud ‘beroa’… Irlandan seafood chowder delakoa oso ezaguna da (arrai zopa loditxo antzekoa); eta prestaera ezberdinak daude Kanada eta Estatu Batuetan ere bai. Ingalaterra Berrian adibidez txirla txikituekin eta patata txikituekin egin ohi da, esne eta esnegain base batean, askotan gurin kantitate txiki batekin nahastuta. Esan bezala errezeta erraza, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzen laguntzeko, parranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂
Beste chowder arrunt batzuk arrainak, txirlak eta beste itsaski-motak erabiliz ere egitea oso ohikoa da, arkume edo txahala, garagardoz eginak ere bai, txirlen ordez artoa ere erabiltzen da zenbait lekutan.
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Haragia prestatzeko modu berezi bat dakarkizugu gaurkoan, “Carbonade Flamande” delakoa, batez ere txahal haragiarentzat oso egokia, Belgikako ohitura berezia dena eta ogiak lagunduta gozatzekoa, eta patata frijituekin noski. Flandriar karbonada ere deitzen zaio, funtsean, haragia tipularekin eta garagardotan erregostea da kontua, zenbait orduz… garagardo beltzarekin… Amonaren Carbonade Flamande RZ zeuretzat segidan, erraza, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzen laguntzeko, parranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Hozkailuan duzun kalabaza eta brokolia berrerabiltzeko 3 errezeta azkar –
Gaurkoan, hozkailuan gordeta duzun kalabaza eta brokoli hori berrerabiltzeko 3×1 errezeta eta plater begetarianoa dakarzkizugu. Errezeta bakarrarekin hiru plater ezberdin egingo ditugu, salda bat, krema bat eta pastarako saltsa gozo bat, erraz eta azkar egitekoak. Brokolia horitzen hasten denean erabiltzeko primerako aukerak, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozenean, denak txundituta uzteko, eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
kuia edo kalabaza
brokolia
tipula
azenarioa
gatza
olio apurtxo bat
ura
pestoa
fideoak, ogi xigortua, edo oloa
…
Errezeta
Kalabaza, brokolia, tipula, azenarioa (edo soberan duzun porru edo antzekoren bat ere) moztu zati txikitan.
Ontzi baten olio apur batez moztutako tipula sueztitu.
Gainontzeko barazkiak gehitu, dena nahastu eta urez estali, utzi sutan 15-20 minutu barazkiak xamurtu arte.
Errezeta -> Krema
Barazkiak egosteko erabilitako ura beste ontzi batera pasa.
Barazkiak ditugun ontzira gehitu pesto koilarakada bat, dena nahastu eta txikitu/birrindu/trituratu.
Tosta edo ogitan jartzeko aproposa…
Errezeta -> Pasta saltsa
Pasta saltsa egiteko barazkiak egosteko erabilitako barazkien ur apurtxo bat bota zure gustura eta nahastu guztia.
Pasta laguntzaile bikaina.
Errezeta -> Salda edo zopa
Ontzi batean dugun barazkiak egosteko erabilitako ura, salda gozo bat edo zopa bat egiteko erabiliko dugu.
Barazki urari gehitu zuk nahi dituzun fideoak, ogi xigortua, edo oloa (avena).
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..
Urtea apropos hasteko, Amonaren RZtatik atera ditugun bi errezeta dakarzkizugu, ezberdinak antza, aproposak postre zalea bazara eta etxean errege egunean jateko ohiturarik baduzue. Gure Olentzerok ere oso gustokoa omen du opila… Parranda osterako bikainak, ligatzen laguntzeko ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂
…
ERREGETAKO ROSKOIA
Osagaiak
500 gr. irin
100 gr. azukre
100 gr. gurin
2 arrautza
Laranja birrindura
20 gr. okindegiko legamia
Laranja-lore ura
200 esne dezilitro
Errezeta
Ipini irina eta egin zulo bat erdian, eta joan zulo horretan lehengai guztiak jartzen masa bat lortu arte.
Utzi ordu batzuz toki epel batean ondu dadin, bere neurria bikoiztu behar du eta.
Forma eman, arrautzarrekin “pintatu” eta aurretik berotutako labera sartu, 15 minutu 170 gradutan.
…
ERREGE-OPILA
Osagaiak
Postreetarako irina 250 gr.
Azukrea 50 gr.
Arrautza bat
Okin legamia 25 gr.
Gurina 25 gr.
Esnea 50 ml.
Errezeta
Irina bahetu eta gurina jarri (apur bat urtuta, baina ez erabat)
Arrautza irabiatu eta azukrea gehitu, eta jarraian limoi eta banila esentziak. Bota irina eta legamia.
Oratu, eta esnea gehitzen joan pixkanaka dena fina egon arte, bola bat egina, txikle tankera har dezala. Ohikoena esentzia edota laranja-lore ura botatzea da.
Bola olioarekin igurtzi eta jalkitzen utzi ordu laurdenez…
Masa tenkatu uztai bat egin behar.
Labe paperaren gainean jarri eta jalkitzen utzi hazi dadin. Azukreztatutako fruituak jarri. 12 orduz utzi labe barruan, hotzean.
Hurrengo goizean irabiatutako arrautzarekin igurtzi. Labea aurrez berotu, eta sartu roskoia berriro: 180 gradutara 12 minutuz.
…
Kasu!
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Kazola batean, ura eta ardoa isuri eta haietan egosiko ditugu azukrea eta kanela.
Irakiten hasi orduko erantsiko ditugu mertxika-zati lehorrak. 20 bat minutuan edukiko ditugu gai guztiak, irakin arinean egosten.
Haien ostean erantsiko ditugu aran eta mahaspasak eta piku lehorrak, beste 20 bat minutuan edukitzeko.
Udareak edo sagarrak erantsiko ditugu azkenik, zurituak eta zatituak. Beste 20 bat minutuan edukiko dugu guztia egosten.
Haien buruan, kazola epeltzen utzi eta prest edukiko dugu orduan konpota, izozkiarekin edo saltsa ingelesarekin jateko.
. ..
Kasu!
Konpota zuzenean potean egin eta gorde.
…
Akaso!
Gabonetako egun hauetarako oso aproposa eta RZ erraz-errazik bada hauxe, Atzoko sobrak RZ, hintzak hik…
Postre RZ sailtxo motz batez bukatuko dugula urtea eta, gaurkoan gabonetako altxor seinalatu horietakoa den Gabonkonpota RZdakarkizugu. RZ erraza eta denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba batez ere… Segi gozo, gozatu gabonak eta on egin!
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Gaurkoan Amonaren giltzurrunak xerezetan RZ dakarkizugu, gure amonaren erara. Igande eta une berezietarako prestatzen zuena, erraza, aproposa beti bezala lagunekin bazkari edo askari berezi baterako, ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzen laguntzeko, parranda osterako ere bai… Izan ondo, izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
2 txahal giltzurrun
limoi edo ozpina
tipula gorri bat
3 baratxuri
irin goilarekada bat
tomatea
xerez lehorra
pikantea
gazta
…
Errezeta
Moztu zati txikitan bi txahal giltzurrun. Ondo garbitu limoi edo ozpinekin.
Frijitu eta utzi lapiko batean.
Jarri zartagi batean tipula gorri handi bat ondo xehatua eta hiru baratxuri hortz.
Doratzean gehitu irin goilarekada bat, bost goilarekada tomate, xerez lehorra, pikante apur bat eta gazta.
Estali giltzurrunak saltsa honekin eta utzi hamar minutu irakiten.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Olio oso bero jarri, eta frijitu oilaskoa doratu arte.
Oilaskoaren gainean jarri, ondo xehetuta: tipula bat, porrua, azenarioa, tomate txiki bat, perrexila, sagar mikatz bat, udare zuri bat eta patata txiki bat. Jarri oilaskoa frijitzeko erabili den oilotik apur bat, ardo txuria eta estali.
Egosi su baxuan ordu erdiz edo, oilaskoa samurtu arte.
“Poulet a la basquaise” famatua, plater hau oso kitsch dela esan daiteke, Iparraldeko ostatu askotan aurkituko baituzu “euskal era jatorraren” seinale bailitzan. Izanak izan, oso plater ederra da, turistez aparte, geuk ere etxeetan jateko.
Oiloa, Gallus gallus, hegazti etxekotua, hegan egiten ez duena, moko sendokoa, mundu osoan hedatua, sexuaren eta adinaren arabera euskaraz: arra oilarra, emea oiloa, janaritarako akabatzen den ar gaztea oilaskoa, eme gaztea oilanda, eta kume jaioberria txita.
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Jarri olioa zartagian eta frijitu baratxuriak eta tipula; egina dagoenean, sueztitu apur bat tomate egosi xehatua, urdaiazpiko pixka bat, txanpiñoiak eta goilarekada bat irin.
Gaineratu cognac edo ardo txuri kopa bat, salda edo ura.
Egin dadila tarte batean, gero jarri lapikoan oilaskoarekin eta mantendu beste tarte batez, egin arte.
Zerbitzatzeko prest.
…
Kasu!
Gallus gallus, hegazti etxekotua, hegan egiten ez duena, moko sendoa eta gandor gorria ditu. Mundu osoan hedatua, sexuaren eta adinaren arabera, hainbat izen hartzen du euskaraz: arra oilarrada, emea oiloa, ar gaztea, janaritarako akabatzen dena oilaskoa, eme gaztea oilanda, eta kume jaioberria txita.
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Gaurkoan Amonaren txahalki urdaiztatua RZ dakarkizugu, haragia eta haragia bai. Urdaiztatu urdai xerrekin osagai bat estaltzea besterik ez da, eta errezeta egiteko pausoak “Txahalkia bere zukuan” errezetako berdinak dira. Prestatzeko pazientzia apurtxo bat gehixeago beharko duzu baina erraza, aproposa beti bezala ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzen laguntzeko, parranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…
Gaurkoan Amonaren untxia ehiztari erara RZ dakarkizugu, untxia saltsan errezetaren ostean aproposa iruditu zaiguna, festa bat zena eta oroitzapen goxo asko dakartzana. Errezeta prestatzeko erraza, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzen laguntzeko, parranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
untxia
gatza
piperrautsa
tipula bat
baratxuria
perrexila
bi tomate
ura
250 gr txanpiñoi
125 gr urdaizpiko
jerez lehorra
…
Errezeta
Moztu untxia pusketan, eta jarri gatza eta piperrautsa.
Frijitu eta jarri lapikoan.
Gehitu xehatutako tipula bat, baratxuria, perrexila, zuritutako bi tomate eta ur pixka bat. Dena juntu egosi, eta samurra dagoenean, bota 250 gramo txanpiñoi, 125 gramo urdaizpiko laukitxoetan moztuta, eta jerez lehor kopa bat.
Egosi dadila hamar minutuz.
Zerbitzatu.
…
Kasu!
Untxia, konejua edo lapina. Etxe-untxia edo mendi-untxia (Oryctolagus cuniculus) Berez, Iberiar penintsulan du jatorria. Antzinako Grezian ezezaguna zen, eta lehenengoz Polibio historialariak (K.a. II. mendean) deskribatu zuen. Gaur egun Afrikako Iparraldetik Errusiaraino dago hedatuta, eta beste leku askotan ehizarako sartu da: besteak beste, Ameriketako Estatu Batuetan, Txilen, Hegoafrikan eta Australian.
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz.
Olio berean frijitu xehatutako tipula bat, bi baratxuri hortz, baratxuria eta perrexila.
Dena doratzen denean, gehitu irin goilarekada bat, doratu dadila, eta eman bueltak egurrezko goilare batekin erre ez dadin.
Gehitu salda edo ardo zuria, eta irakin dezala tarte batez.
Pasa saltsa pasadoretik, eta bota untxiari.
Utzi egosten 45 minutuz samurra egon arte eta zerbitzatu.
…
Kasu!
Untxia, konejua edo lapina,Leporidae familiako zenbait espezieren izen arrunta da, mundu osoan bizi direnak. Etxe-untxia edo mendi-untxia (Oryctolagus cuniculus) Europako untxia da, Oryctolagus genero monotipikoko espezie bakarra. Ugaztun karraskaria hauek, erbiaren antzekoak dira baina hura baino txikiagoak, asko ugaltzen direnak eta lurrean egiten dituzten zuloetan bizi dira.
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..
Ondo garbitu galeperrak, eta pasa trapu bat barrenetik lehortzeko.
Zipriztindu barrenak cognac tanta batzuekin eta ondu gatz eta piperrautsarekin.
Bildu hirugihar tira batzuekin eta lotu.
Erre ondoren, 20 minutuz edo, kendu soka.
Patata, piper gorri zein berdeekin zerbitzatu.
…
Kasu!
Piper gorri zein berdeekin zerbitzatu daiteke. Saltsa fin bat ere egin daiteke, tipulekin eta galeperren zukuarekin.
Galeper Phasianidae eta Odontophoridae familietako zenbait kideen (Coturnix eta Lophortyx generokoak) izen arrunta. Faisaiaren familiako hegaztia da, eperra baino txikiagoa, sukaldaritzan oso aintzat hartua. Hona hemen espezie batzuk: Galeper arrunta (Coturnix coturnix), Galeper arlekina (Coturnix delegorguei), Kaliforniar galeperra (Lophortyx californica).
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
100 gr irin 5 koilarakada dira.
kg 1 ogi 3 ogi handi dira.
…
Akaso!
Urruneko aitonen erara…
Amonaren galeper erreak
Gaurkoan hain berezia zen eta hainbeste gustatzen zitzaigun Amonaren galeper erreak RZ
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..
barazkiak: azelga orri-mamiak, letxuga egosia, orburuak, zainzuriak, ilarrak, txanpiñoiak, arrautza egosiak, patatxo txiki batzuk
…
womensweeklyfood.com.au
Errezeta
Prestatu barazki batzuk, egosita eta arrautzeztatuta. Amaieran gehituko ditugu.
Arkumea zatitxotan moztu eta oliotan salteatu. Utzi lapiko batean.
Olio berdinean frijitu ondo xehetutako tipula bat, azenarioa eta perrexila. Gehitu irin goilarekada bat eta ondo su eztitu. Utzi tarte batean egosten, pasadoretik pasa eta jarri arkumeari.
Arkumea samurra dagoenean, menestra gehitu, barazkiak: azelga orri-mamiak, letxuga egosia, orburuak, zainzuriak, ilarrak, txanpiñoiak, arrautza egosiak zatitxotan, eta patatxo txiki batzuk. Utzi egosten tarte batez su baxuan.
…
Kasu!
Potoko barazkien menestra baduzu ere ez duzu aukera txarra, denbora asko irabaziko duzu baina arkumeak ez dizu barazkien gustua xurgatuko eta nabarituko da.
AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Amonaren Bilarroa arrautzak edo Arrautzak Villaroy erara –
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Amonaren Bilarroa Arrautzak RZ gaurkoan dakarkizuguna, gomendagarria aperitibo edo janaurre uneetarako. Bilarrotu edo “Villaroy erara” edozer prestatzea osagai bat bexamel saltsan murgiltzean datza, eta ondoren ogitan pasatzea, kanpotik prestaketa kurruskatsu eta barrutik krematsua egon dadin lortzeko. Oilaskoarekin asko egin ohi da Villeroy errezeta. Arrautza hauek ezin hobeak dira aperitibo gisa edo beste edozein plateren osagarri. Nahiko zaila bikain prestatzeko baina denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozenean, ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
bexamela(litro erdi esne, 40-50 gr edo 3 goilarakada irin eta 40 gramo gurin eta gatz apur bat)
Egin bexamela litro erdi esne erabilita, hiru koilarakada irin eta 50 gramo gurin.
Frijitu arrautzak, eta estali bexamelarekin.
Utzi hozten.
Banatu arrautz bakoitza, pasa irinetatik, arrautzetatik eta ogi arrailatutatik, eta frijitu kroketak bezala.
Gozatzera…
…
Kasu!
Saltsa bat da berez, eta izena, villeroi, villeroy edo villaroy, François de Neufville (Duc de Villeroy) frantziar Komandante eta aristokratagatik dauka.
Amonak frijituta egiten zuen, baina arrautzak 5 minutuz egosita ere egin daiteke.
5-8 arrautza da gomendioa, zuk nahi dituzunak … Zerbitzatzeko baliatu genitzake: piper gorriak, berdeak edo tomatea…
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Jarri txitxirio-irina, gatza, espezie, legamia malutak eta ehotutako piper pixka bat ontzi batean. Nahastu haga batzuekin eta gehitu ura eta limoi zukua. Ondo nahastu masa likido lodi samarra lortu arte, pikor lehorrik gabe.
Garbitu eta lehortu kalabazinak. Birrindu edo txiki-txiki zatitu.
Oso ondo nahastu dena ore mamitsu bat lortu arte.
Aurre-berotu labea 180 ºC-tan.
Zartagin baten olioa, ondoren orea bota eta ondo banatu. Egosi orea su baxu-ertainean.
10 minutu igarota, ertzak dagoeneko ondo gorrituta daudela ikusten dugunean, sartu labean, grill-arekin ahal baduzu, eta labearen goi partean. Utzi minutu batzuk labean tortilla egiten buka dadin.
Plater handi batean zerbitzatu.
…
Kasu!
Zartaginean orea egiten dihardugula erdialdetik burbuila egiten badu, jaitsi sua pixka bat.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Parre pixka bat eragin zigun errezetari Amonaren rabua RZ izenburua jartzeak, beraz “Rabu” soil batekin izendatu dugu gaurko errezeta azkenean. Zezen buztanaren RZ da rabua, zezen isatsa deitua baita ere, delizia bikaina haragi zale gehienorentzat, hemen dakarkizugu amonaren erara, presio eltzean egitekoa, haragi gisatuarekin ere egiten zuena, errezeta erraza denak txundituta uzteko, ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzeko… Segi gozo eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
zezen buztana / gisatzeko haragia
baratxuriak
olioa
2 azenario
patatak
ozpin apurtxo bat
tipula bat
irin goilarekada bat
2 tomate goilarekada
ardo zuri apurtxo bat
ura (edo salda)
ilarrak
perrexil apur bat
Errezeta
Zezen buztana zatika edo gisatzeko haragia moztu zatitxoetan eta frijitu baratxuriak dauzkan oliotan.
Utzi presio eltze batean.
Gehitu bi azenario eta patata batzuk zatitxoetan moztuta, baita ozpin tanta batzuk ere.
Haragia frijitzeko erabili den olioan doratu xehetutako tipula bat, eta ondoren su eztitu irin goilarekada batekin eta baratxuri xehatuarekin; jarraian gehitu bi tomate goilarekada eta ardo zuria.
Bota salda edo ura, eta ondoren nahastu haragiarekin.
Nahi bada perrexil apur bat ere.
Azken momentuan jarri ilarrak.
Presio eltzean prestatu ordu erdiz.
…
Kasu!
Kazola batean egin nahi izanez gero, ordu térdiz utzi egosten.
koñak apurtxo bat ere gehitu ardoarekin nahi baduzu.
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
100 gr irin 5 koilarakada dira.
kg 1 ogi 3 ogi handi dira.
…
Akaso!
Urdulizko txapelketan ezin hobeto aritzeko, Roberto Etxebeste, Iruñeko Larraina jatetxeko sukaldariak, zezen-buztana pausoz pauso nola egin behar den hemen…
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Moka: egin almibarra, 7 koilarakada azukre eta 10 ur.
Utzi hozten.
Jarri 200 gr gurin entsalada-ontzi sakon batean, eta joan pixkana almibarra gehitzen irabiatzen zoazen bitartean. Gehitu 2 gorringo irabiatzen jarraitzen duzun bitartean, baita bi koilarakada nescafe koilarada ur batekin nahastuta (edota ondo kargatutako kafe pixkat).
Atondu.
…
Kasu!
Txokolate xaflak edo malutak erabili apaintzeko nahi baduzu.
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
100 gr irin 5 koilarakada dira.
kg 1 ogi 3 ogi handi dira.
…
Akaso!
Abaltzisketako Ostatuko Begoña Artola etxeko tarta berezia errezeta prestatzen ‘Txoriene’ saioan.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
koilarakada bat irin (edo erdia irina eta beste erdia potax edo maizena)
…
Errezeta
Prestatu baso eta erdi esne kanela eta limoi azalarekin, eta jarri irakiten.
Beste kazo batean jarri 2 gorringo edo 2 arrautza, 4 koilarakada azukre, koilarakada bat irin (edo erdia irina eta erdia Potax edo maizena), eta dena ondo nahastu.
Esnea irakitzear dagoenean nahastu guztia, eta eduki irakitzen tarte batez ondo nahasten duzun bitartean (itsasi ez dadin, eta ez dadin pikorrik atera).
…
Kasu!
Pastel-krema egin dagoenean, hozten utzi erabili aurretik.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Bakailao krema: jarri goilarekada bat gurin lapiko batean, tipula xehatua, baratxuri hortz bat eta goilarekada handi bat irin.
Joan pixkana esnea eta bakailaoa beratzeko erabilita ura gehitzen, bexamela egiteko bezala. Egina dagoenean jarri perrexil xehatua, 2 gorringo eta bakailao beratua eta papurtua.
Jarri dena moldean, hostopil laminaren gainean, eta sartu labean su bizian gutxi gorabehera 30 minutuz.
Bildu hostopilarekin edo adornatu zatitutako arrautz egosi batzuekin eta perrexilarekin.
…
Kasu!
Bakailaoa (Gadus morhua) Gadidae familiako ur gaziko arraina da. Izena nederlanderako bakeljauw hitzetik dator, kabeljauw hitzaren aldaera. Bizkaian makallo, makallao, makallu eta makillao izenak ematen zaizkio. Gadidae familia ugariko kidea da, beste hauek bezalaxe: Groenlandiako bakailaos (Gadus ogac) eta Pazifikoko bakailaoa (Gadus macrocephalus).
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
100 gr irin 5 koilarakada dira.
kg 1 ogi 3 ogi handi dira.
…
Akaso!
Oñatiko GoikoBenta jatetxeko Miren Maiztegi eta Iruñeako Gallego jatetxeko Roberto Echeveste eta Julen Altxuk prestatutako Bakailao Trontzo errezeta bana.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Kazola batean, su eztian berotzen jarriko ditugu 10 koilarakada oliba olio. Bi baratxuri ale edo erantsiko ditugu ondoren, bitan zatituak. Gorritzen hasi orduko erantsiko dugu tipula, eta su hartan edukiko dugu eztitzen, ordu betean, ongi ilundu arte.
Orduan gaineratuko ditugu porrua, piperrak eta tomatea. Beste ordu betean edukiko dugu guztia sutan.
Epe horren ostean erantsiko ditugu ogi zatiak, uraren erdia, salda-pastilla eta piperren mamia.
Beste ordu erdian utziko dugu gozatzen dena.
Bost minutu aurretik erantsiko dugu gainerako ura.
Ongi nahasiko dugu ondoren dena. Gatz puntua zuzendu eta, puregailutik pasa eta gero, iragazki fin batetik iragoko dugu saltsa. Lodi badago, ur pittin bat erants diezaiogun. Horra saltsa.
…
Padera batean gainerako olioa isuri eta hartan ipiniko ditugu gainerako baratxuriak, bitan zatituak. Frijitu orduko aterako ditugu.
Bakailao puskak sartuko ditugu ondoren binaka, eta hiru bat minutuan utziko ditugu konfitatzen, frijitu gabe. Garrantzitsua da hori.
Erretilu batera aterako ditugu gero, ongi xuka daitezen.
Beste hainbeste egingo dugu beste bi puskekin.
Saltsa bizkaitarrean murgilduko ditugu ondoren bakailao puskak, ongi estalirik. Sutan edukiko dugu kazola 10 bat minutuan, borborka hasi arte.
Sutatik atera eta epeltzen utziko dugu ondoren.
Bakailaoa pausatu ondoren, beste 5 minutuan edukiko dugu su ezti-eztian, zerbitzatu aurretik.
Kasu!
Saltsa lodiegi sumatzen badugu, gelatinaz eta bakailaoak erretiluan xukatzerakoan utzitako zukuaz arinduko dugu.
Akaso!
BAKAILAOA, TOMATEA, Otxandioko Korostondo jatetxeko Jon Estankonak bakailaoa bizkaitar erara RZ ETB1eko ‘Txoriene’ saioan Pili Manterolarekin.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..
Saltsa egiteko: olioa, bi tipula, bi baratxuri, tomate apur bat, piperrauts gozo goilarekada bat, hiruzpalau piper txorizero.
…
Errezeta
Jarri bakailaoa 48 ordu beratzen, eta aldatu ura goizetan eta gauetan. Gorde hozkailuan.
Jarri olio dezente zartagian eta xehatu 3 tipula handi, 3 baratxuri hortz, ogi baten azala, eta poliki egin dadila. Tipula biguna dagoenean, gehitu 6 piper txorizero (lehenago beratzen izan) eta bi tomate. Dena elkarrekin egin, eta ondoren pasa.
Jarri bakailaoa lapiko batean, azala gora begira, eta estali saltsarekin. Su eztitan jarri ordu laurdenez, eta tarteka mugitu lapikoa.
Saltsa: olioa, bi tipula zati handietan xehatuta, zuritu gabeko bi baratxuri, eta utzi su baxuan. Tipula bigunduta baina doratu gabe dagoenean, gehitu tomate apur bat, piperrauts gozo goilarekada bat, eta aurretik beratzen izandako hiruzpalau piper txorizero. Utzi apur bat egiten eta dena pasa.
…
Kasu!
Saltsarako, beharrezkoa bada, bakailua beratzeko erabilitako ur apur bat gehitu.
Ogia ere beharko duzu saltsa ondo bustitzeko …
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
100 gr irin 5 koilarakada dira.
kg 1 ogi 3 ogi handi dira.
…
Akaso!
Gernikako Zallo Barri Jatetxeko Iñigo eta Eneko Ordorikak “Txoriene” saioan: Bakailao konfitatua eta haren tripakiak bizkaitar erara belar kutsuarekin RZ
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Amonaren arkume hanka betea RZ gaurkoan dakarkizugun errezeta hau, haragi gosez gabiltza eta gero siestan digestioa goxo goxo egiteko errezeta bikaina hauxe! Errezeta pisutxua, zeure esku innobazioa osagai aukeraketan beti bezala, ama eta izeba bisitan datozenerako, denak txundituta uzteko aproposa, pandemia egoeratan gozatzeko eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
Jarri zartagian tipula bat eta bi baratxuri hortz xehatuta.
Bigunak daudenean, gehitu dozena bat azeituna, 50 gramo urdaiazpiko eta arrautza gogor bat, dena ongi xehatuta. Gehitu 2 goilarekada tomate, ogi arrailatua eta ardo zuri kopa bat.
Kendu hezurra arkume hankari, bete hutsunea betegarriarekin eta lotu.
Jarri erretilu batean, bota gainetik olio frijitua baratxuriekin, eta sartu labean ordu térdi pasatxoz 180ºtan egin arte.
…
Kasu!
Zerbitzatu letxugarekin edo patata frijituekin.
Betegarrian gazta ere aukeran…
Bizpahiru aldiz arkumea bere zukuaz bustitzen joatea komeni da labean dela.
Harakinari eskatu arkume hankari hezurra kentzeko nahi izan ezkero.
…
Akaso!
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Amonaren haragi betea RZ dakarkizugu gaurkoan, haragi gosea ezin asetuz darraigu eta gero siesta goxo-goxo gogoz zergatik ez. Errezeta pisutxua printzipioz, badakizu, zeure esku duzu innobazioa osagai aukeraketan badakizu, ama eta izeba bisitan datozenerako, denak txundituta uzteko aproposa, pandemia egoeratan gozatzeko eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
haragia, tira luzekoa
gatza
haragi txikitua
arrautza irabiatua
ardo zuria
azenarioa
olibak
piper gorriak
olioa
tipula
2 baratxuri hortz
…
Errezeta
Betetzeko moduko haragia izan behar da, tira luzekoa.
Gatz pixka bat bota.
Haragi txikitua nahastu arrautza irabiatuarekin, ardo zuriarekin, luzean moztutako azenario tirekin, erditik moztutako olibekin eta piper gorriekin; nahasketa horrekin haragia bete.
Kiribildu, eta ondoren lotu.
Presio eltze batean jarri gorritzen oliotan baratxuria eta haragia. Moztu azenarioa, tipula eta bi baratxuri hortz, eta egin dadila.
Gehitu ardo zuria eta salda pixka bat. Egin dadila 50 minutuz.
Pasa saltsa puregailutik.
Kendu soka haragiari, eta hozten denean moztu xerretan.
…
Kasu!
Patata purearekin zerbitzatu daiteke.
…
Akaso!
Amonaren etxeko neurriak
Kafe koilarakada bat 5 gr.
Postre koilarakada bat 10 gr.
Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
Kafe kikara bat 100 gr.
Katilukada bat, 250 gr.
20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
100 gr irin 5 koilarakada dira.
kg 1 ogi 3 ogi handi dira.
…
Txahal bilkari betea onddo saltsan Fani Rodriguezek, Bilboko Kafe Antzokiko sukaldariak ‘Txoriene’n.
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Amonaren oilasko betea RZ dakarkizugu gaur, patatekin zerbitzatzekoa gosea ezin ase darraigu eta. Errezeta oso goxoa benetan, badakizu, zeure esku duzu innobazioa betegarriaren osagai aukeraketan. Ama eta izeba bisitan datozenerako, denak txundituta uzteko aproposa, pandemia egoeratan gozatzeko eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …
Amonaren xerra beteak RZ gaurkoan dakarkizuguna, haragi gosea ezin asetuz eta gero siesta goxo-goxo gogoz. Errezeta pisutxua, zeure esku duzu innobazioa osagai aukeraketan badakizu, ama eta izeba bisitan datozenerako, denak txundituta uzteko aproposa, pandemia egoeratan gozatzeko eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂
…
Osagaiak
kilo erdi bat xerra fin moztuak
200 gramo txerri haragi pikatu
gatza
piperrautsa
baratxuria
perrexila
irina
arrautza bat
ogi arrailatua
olioa
…
Errezeta
Kilo erdi bat xerra, makinak fin moztuak.
Prestatu 200 gramo txerri haragi pikatu, bota gatza, piperrautsa, baratxuria eta perrexila.
Bete xerrak nahasketarekin.
Ondoren pasa irin, arrautza eta ogi arrailatutik.
Frijitu.
…
Kasu!
Zerbitza piperrekin, entsaladarekin edo patata frijituekin.
300 onddo edo perretxiko, onddoenen antzeko zurtoinekin
3 dl haragi salda edo zopako saldaz hornituriko ur
6 koilarakada esnegain urtu
4 koilarakada gurin
5 koilarakada oliba olio
…
Errezeta
Kazola batean oliba olioa, tipulina eta gatz pikor batzuk erantsi eta su eztian jarriko dugu dena eztitzen. Gardentzen utziko diegu barazkiei, kolorerik hartu gabe. 15 bat minutu guztira.
Onddoak erantsiko ditugu ondoren, zati txikitan pikatuak. Gatza eman, nahasi eta su eztian utziko ditugu maneatzen, 15 bat minutuan. Haien ostean erantsiko dugu salda beroa: beste 20 bat minutuan edukiko dugu dena su eztian egosten.
Haien ostean, irabiagailu baten ontzian xehatuko dugu saltsa, indar betean eraginez makinari, ontziaren ahotik esnegain urtua eta gurina gaineratzen ditugun bitartean. Ongi batuko ditugu gai guztiak. Gatz-puntua zuzendu eta zerbitzatu egingo dugu saltsa.
…
Kasu!
Arrainarekin nahiz haragiarekin aurkez dezakegu saltsa hau. Hanburgesa batzuk jateko, adibidez, edo plantxan erretako edozein haragirekin, azpizuna, xerra, txuleta hezur gabea. Bestalde, beren garaian saltsa honetan plantxan txigorturiko atun edo hegaluze solomo hezurgabeak aurkezten baditugu, emaitza izugarri ona izango da. Irakinaldi bat eman eta saltsan ongi bustitzen utziko diogu arrainari. Eta pasta egin berriarekin? Zer esango dizuet? Mundiala!
Tarta molde bat, labean berotutako masa hautsiaz edo hostore masaz estalia
2 tipula ertain, xerratan moztuak
Baratxuri ale bat, txikitua
Perrexil xehatua
4 koilarakada oliba olio
Gatza
…
Errezeta
Onddoak garbituko ditugu aurrena. Txapelak gorde eta zurtoinekin xerrak egingo ditugu. Zurtoin xerrak salteatu, kazola batean, 2 koilarakada oliotan, su bizian, pixka bat gorritzen diren arte. Gatza eman eta geroko gorde.
Kazola berean gainerako oliba olioa, baratxuria eta tipula erantsi, eta su ez oso bizian jarri. Gazitu. Frijitu dadila dena poliki-poliki, barazkia ongi egina dagoen arte, hau da, aski murriztua eta belztua gelditzen zaigun arte. Belzteko, azkeneko momentuan, sua bizitu. Karamelu itxura hartuko du. Guztira ordubete behar dugu denerako. Orduan, aldez aurretik salteatu ditugun onddo zurtoinak gehitu, perrexilarekin. Ongi nahasiko dugu. Epeltzen utzi gero.
Orduan, onddoak eta tipula labean berotutako moldean sartu. Sukaldeko ohol batean, labana zorrotz batekin, onddoen txapelak zentimetro bateko xerratan moztuko ditugu, ongi gazitu eta oliba olio gordin pixka batekin busti. Txapelen xerrak luze-luze paratuko ditugu tipularen gainean, sagar tartan egiten dugun bezala, onddo xerrak sagar puskak balira bezala, hau da, hutsunerik utzi gabe.
Nahi baduzue, horrelaxe sartuko dugu tarta labera, edo, nahiago izanez gero, baso txiki bat esnegain likido erantsiko diogu gainetik tartari. Bakoitzak nahi duen bezala.
200 graduan eduki tarta labean, 15-20 minutuz, tarta azala pixka bat txigortzen den arte. Oliba olioaz maneatutako entsalada berdearekin eta gazta onduaren xerra fin-fin batzuekin zoragarri.
Onddo pastela
Kasu!
Errezetaren argazki batean gazta ere ageri da, azalekoan ez, gaztazaleoi gustatuko zaizue baina onddoaren zaporea asko jesten du… Zerorrek egin proba.
Webguneak cookie-ak erabiltzen ditu nabigazioa errazteko, publizitatea kudeatu eta analisi estatistikoetarako. Nabigatzen jarraitzen baduzu hauen erabilera onartzen duzula ulertuko da.Onartu