Blog Artxiboa

Marmitakoa

 

Osagaiak

  • Atunaren azalak eta hezurrak, kg erdia inguru
  • 8 koilarakada handi oliba olio birjina estra
  • 2 azenario, xerretan moztua
  • 2 baratxuri ale
  • Tipula bat, zatitua
  • Porru bat, zatitua
  • Ura
  • Pipermorro gorri bat
  • 2 piper berde
  • Uretan beraturiko 2 piper txorizeroen mamia
  • Tipulin bat, pikatua
  • 4 patata eder
  • Katilukada bat tomate saltsa
  • 400 g atun, dadotan moztua
  • Perrexil xehatua
  • Gatza

Errezeta:

  1. Salda egiteko: Kazola batean, 2 koilarakada oliotan, su bizian eztituko ditugu azalak eta hezurrak, eta barazkiak gaineratuko ditugu ondoren, baratxuri ale bakarra, zurituta. Urez oparo estali, gatza eman eta 15 minutuan eduki dezagun guztia irakiten. Iragazi.
  2. Marmitakoari segida emateko, su eztian betiere, 4 koilarakada oliotan beratuko ditugu 5 minutuz piperrak eta tipulina, ongi pikatuak.
  3. Beste baratxuri alea xehatua erantsi eta biraka eragin guztiari, zuritu, pobreen moduan puskatu eta barazki hondo horretan edukiko ditugu minutu batzuetan beratzen.
  4. Tomate saltsa erantsi eta beste minutu batzuk edukiko dugu guztia gozatzen.
  5. Ondoren, oparo estaliko dugu guztia aurrez egindako saldarekin. Gatza eman eta su eztian edukiko dugu kazola, patata puntuan eta xamur egon arte.
  6. Bukatzeko, padera batean 2 koilarakada olio ipiniko ditugu eta ongi berotu ondoan, atun dadoak salteatuko ditugu hartan. Bizkor egin behar da hau, arraina lehor ez dadin.
  7. Patata saldan irauliko dugu ondoren hegaluzea. Gatz puntua neurtu eta zuzendu ondoan, perrexila hautseztatuko dugu gainean.
  8. Berehala zerbitzatu behar da, lehortu egingo baita atuna berotasunean luzaro egonez gero.

 

Kasu:

Barazkiak sueztitzen ari garenean, mina ere erants diezaiokegu, pipermina esate baterako. Atunen garaitik kanpora, marmitakoa ere egin ahal izango dugu modu berberean beste arrai batzuk erabilita: izokin freskoa, berdela, txitxarroa eta xapoa bera ere.

Atun marmitakoa

gogokoa

Marrubiak laranja zuku eta eztiarekin

Marrubiak laranja zuku eta eztiarekin – 

Osagaiak

  • 750 g marrubi, ongi onduak, laurdenetan zatituak
  • Ezti pixar bat
  • Laranja zukua, litro laurdena

MARRUBIAK LARANJA ZUKU ETA EZTIAREKIN

 

Errezeta

  1. Ziur egon behar dugu marrubiek xomorrorik eta txortenik ez dutela. Uretan pasa eta poliki-poliki xukatuko ditugu zapi batez, laurdenetan zatitu aurretik.
  2. Eztiarekin busti, eta pausatzen utziko ditugu hozkailuan, 10 bat minutu.
  3. Hotz zerbitzatuko ditugu marrubiak, gopor txikietan, laranja zuku egin berri eta fresko-freskoarekin batera.
Marrubiak laranja zuku eta eztiarekin
gogokoa

Arrozesnea

Arrozesnea –

Osagaiak 

  • Litro bat esne
  • Pote bat esne lurrindua (ez da ezinbestekoa)
  • 200 g arroz, pikor biribilekoa
  • Laranja azal bat eta limoi azal bat
  • Kanela adaxka bat
  • 150 g azukre

Arrozesnea

Errezeta:

  1. Kazola batean ipiniko ditugu azukrea ez beste osagai guztiak.
  2. Sutan jarri, oso su eztian, eta ezti-ezti irakiten utziko dugu, 40 bat minutuan.
  3. Azukrea erantsi, eta irakiten utziko dugu beste 10 bat minutuan, zaliari maiz eraginez, hondoan itsats ez dadin.
  4. Ontzi batera aterako dugu guztia, eta utzi egingo dugu hozten, laranja eta limoi azalak eta kanela adaxka atera ondoan.
  5. Zerbitzatu.

Kasu!

Epela zein hotza har daiteke, hotza nahiago izaten du jendeak normalean. Arrozesne usaingozatua edo arrozesnea_arrautza gorringoekin ere hemen eskura sukaldean.com errezetategitik.

,,,

Akaso!

Uxueren arrozesne RZ bideoa…

Arrozesnea
gogokoa

Banana split

  • Banana heldu bat
  • Bainila, txokolate eta marrubi izozkia
  • Txokolate saltsa
  • Esnegaina, harrotua

.

Errezeta

  1. Bitan zatitu eta erretilu txiki batean ipiniko dugu banana heldua.
  2. Hiru izozki-bolak jarriko ditugu haren gainetik, zeinak bere zapore berezi, eta esnegain harrotua zabalduko dugu gainetik, koilara batez.
  3. Txokolate saltsaz ongi igurtziko dugu ondoren guztia, eta mahairako prest egongo da.

.

Kasu!

Txokolate saltsa beharrean, mugurdi saltsa erabil dezakegu, eta gainazalean fruitu lehorrak, hur txigortuak edo arbendolak esate baterako, hautseztatu ahal izango ditugu.

Banana split
gogokoa

Dilista entsalada

  • Dilista egosiak eta xukatuak, hiru kilo laurden
  • Txerri ukondoa, puska eder bat, egosia eta hezurgabetua, dado txikitan moztua
  • Tomate handi bat, ondua baina ez biguna, dadotan moztua
  • Perrexil xehatua
  • Ozpin-pepinoak, txiki-txiki eginda, 2 eskutada
  • 2 koilarakada maionesa
  • Piaze pikorrak, 2 koilarakada
  • Oliba olio birjina, 8 koilarakada
  • 2 koilarakada sagardo-ozpin
  • Gatza eta piperbeltz eho berria

Errezeta

  1. Hasteko gopor batean osagai hauek guztiak nahasiko ditugu: dilistak, txerri ukondoa, dadotan moztutako tomatea, perrexila eta ozpin-pepinoak.
  2. Katilu batean gatza eta piperbeltza jarriko ditugu, ozpinarekin. Oliba olioa gehituko diogu zurrusta finean, eta sardexkarekin joko dugu. Maionesa eta ziapea ere gehituko ditugu.
  3. Prestatutako saltsa honekin maneatuko ditugu dilistak. Ongi nahasi. Freskatzen utziko ditugu denbora-tarte batean hozkailuan, jateko atera baino lehen.

Dilista entsalada

gogokoa

Perretxiko (barrengorri edo txanpinoi) nahaskia

Perretxiko (barrengorri edo txanpinoi) nahaskia

Osagaiak:

  • 8 arrautza
  • garaiko perretxikoak, eskukada bat pertsonako
  • oliba olia
  • gatza

 

Errezeta:

  1. Perretxikoak ondo garbitu; paper heze baten laguntzaz piskanaka. Urarekin lagundu baina ez busti guztiz perretxikoak.
  2. Perretxikoak eskuarekin zati irreguloarretan zatitutu,  norberaren gustuko neurrian.
  3. Arrautzak ontzi batean jarri eta irabiatu, gustuaren arabera gatz puntua jarriz.
  4. Zartagian oliba olio kolirakada bat berotzen jarri.
  5. Perretxikoak zartagira gehitu eta su bizitan gorritu, ura askatzen hasten diren bitarte.
  6. Sua jeitsi eta pixkanaka arrautza irabiatua gehitzen joan , egurrezko koilararekin bizi-bizi irabiatuz. Guztia batera egosi dadin tarteka zartagia sutatik kendu, gehiegi berotu ez dadin, eta berriro jarri, irabiatzen dugun bitartean… Era honetan arrautza krematsu geratuko zaigu eta ez tortila apurtu baten eran
  7. Norberak gustuko duen egosketa puntuan sua itzali eta zuzenean platerera.

 

Perretxiko nahaskia

ONDDO NAHASKETA Javier Lastras

Kasu!

Garaiko perretxikoak erabiltzea da egokiena, onddoak, ziza horiak, gibelurdinak, negrillak… Eta, nahi bada, urte guztian zehar barrengorri edo txanpinoiekin egin daiteke.

Kontu hartu berezko beroarekin nahaskia gorpuzten joango dela, eta zartagina sutatik lehentxeago erretiratzea komeniko dela.

Perretxiko nahaskia
gogokoa

Ganbak baratxuritan

Ganbak baratxuritan

Ganba edo otarrainxka errezeta hau dizdira eta luxuxko platera duzu, prestatzeko oso erraza eta izugarri gozatzekoa.

Osagaiak:

  • 40 ganba
  • 8 baratxuri ale
  • 4 kaienatxo
  • 10 goilarakada oliba olio
  • gatza

Errezeta:

  1. Ganbak zuritu eta hotzetan gorde.
  2. Baratxuri atalak zuritu eta xerratu.
  3. Zartagin txiki batean, baratxuria eta kaienak gorritzen hasi 3-4 koilarakada oliotan.
  4. Baratxuria kolorea hartzen hasten denean hatz bateko altuerara arte olioz bete eta aurretik gatzatutako otarraixkak gehitu. Gorritzen jarraitu su bizitan.
  5. Olioa bir-birrean hastean sutatik atera eta minutu batez itxaron zerbitzatu aurretik.
Ganbak baratxuritan

GANBAK BARATXURITAN Juantiagues

Kasu!

Buztinezko plater txiki batean otarrainxkak ipini eta erabilitako olio apur batez busti. (Ez badaukazu buztinezko platerik ere, konponduko zara, ez da hala?)

Aurretik garbitutako buruekin, saltsa bat ere egin dakieke. Buruak olio gutxirekin zartaginean gorritu eta ardo txuri eta ur pitin bat gehituz. 5 minutuz su ertainean egosi. Iragazi eta otarrainxka platerari gehitu.

Alde handia dago izozturiko ganbak edo freskoak direnen artean. Izoztutakoak erostea erabaki ezkero, kuzinatu aurretik, ongi kendu behar zaie askatzen duten ur guztia, ongi friji daitezen. C’est comme ça.

Ganbak baratxuritan
gogokoa

Kuia edo kalabaza krema

Kuia edo kalabaza krema – 

Osagaiak:

  • kilo bat kuia
  • 2 azenario
  • patata bat
  • baratxuri buru bat
  • tipulin txiki bat
  • bi koilarakada gurin
  • gatza
  • piper hauts zuria

Errezeta:

  1. Barazki guztiak garbitu (azala kendu) eta zatitu. Zatiak neurri berdinekoak egin.
  2. Eltze altu batean barazki guztiak sartu
  3. Urarekin barazki guztiak estali eta sua bizi jarri. Gatza gehitu
  4. Irakiten hasten denean su ertainera jetsi.
  5. Agian egosketa prozesuan ur gehiago gehitu beharko da, beti barazkiak adina ur egon dadin eltzean
  6. Eltzera bi koilarakkada gurin gehitu eta nahi adina piper hauts txuri
  7. Barazki guztiak egosiak daudenean, ordu erdi inguru, turmixaren laguntzaz barazki guztiak irabiatu.
  8. Norberaren gustuaren arabera gazta, piper hautsa, sesamoa edo beste belar batzuk egokitu.
Kuia edo kalabaza krema

KUIA KREMA Lablascovegemenu

Kasu!

Ogi frijituarekin lagundu daiteke krema eta platerean jartzean oliba olio txorrotada batekin amaitu.

Barazki mota desberdinak nahastu dakizkioe, garaia eta aukeren arabera: porrua, espinakak…

Kremak egitean garrantzitsua da amaieran gurina edo gantzen batekin guztia bateratzea.

Hotz zein berotan har daiteke.

Kuia edo kalabaza krema
gogokoa

Patata errioxarrak

Osagaiak – Patata errioxarrak – 

  • 0,5 kg patata (ez dute zertan Errioxakoak izan beharrik ;-))
  • oliba olioa 4 goilarakada
  • 4 txorizo, bana, alegia. (Luzeetakoa bada, zatitu eta kito)
  • ardo txuri kopa bat
  • tipulina bat
  • 2 baratxuri ale
  • piper gorri edo pikilloak
  • pipermin gozoa
  • ura

Patata errioxarrak

PATATA ERRIOXARRAK Juantiagues

PATATA ERRIOXARRAK Juantiagues

Errezeta:

  1. Lehenbizi, barazki guztiak txiki egin. Txorizoa nahi bezela zatitu eta patatak zuritu eta “kaskatu”.
  2. 4 oliba olio koilarakada berotzen ipini eltze batean.
  3. Tipula eta baratxuria erregosi kolorea aldatzen duten arte. Orduan, txorizoa eta piperra gehitu, minutu batez erregosi eta patata bertara igaro.
  4. 2 minutuz guztia erregosi su ertainetan.
  5. Pipermina, ardoa, gatza gehitu eta urez estali. Sua handitu eta irakiten hasten denean, 25 -30 minutuz su ertainetan egosi.
  6. Zerbitzatu.

Kasu!

Patata “kaskatzearekin” salda loditzea errazten da. Hala ere, urtsuegoa geratu bazaizu, desegin pare bat patata zati sardexkarekin eta nahastu saldari, lodi dadin.

Patata errioxarrak
gogokoa

Pizza, tomate, mozzarela, albaka eta antxoilekin

Pizza, tomate, mozzarela, albaka eta antxoilekin

Osagaiak:

  • 250g irin
  • 125cl ur
  • 7g legami
  • 7g gatz
  • 25g oliba olio
  • tomate saltsa litro bat
  • 2 mozzarela bola
  • albaka
  • antxoa poto bat

Errezeta:

  1. Hondokoa egiteko, irina, ura, legamia eta oliba olioa nahastu behar dira.
  2. Nahasirik daudela, ogiarekin egiten den moduan, oreari eragin.
  3. 2 minutuz itxaron eta berriz eragin… horrela 6-8 aldiz.
  4. Labea berotu 250ºtan.
  5. Tomatea, zartagi batean su ertainetan jarri ura galtzen has dadin.
  6. Bitartean, masa zabaldu eta nahi den itxura eman ostean, aproposa den paperaren gainean laberatu 2-3 minutuz.
  7. Labetik atera eta 180ºtara jeitsi tenperatura.
  8. Masa beroaren gainean, ia ur guztia galdutako tomate saltsa zabaldu.
  9. Mozzarela eskuarekin hautsi eta tomatearen gainean zabaldu antxoekin batera.
  10. beste 5-10minutuz laberatu eta handik ateratakoan,  albaka gehitu.

 

Pizza, tomate, mozzarela, albaka eta antxoilekin

PIZZA Michele Ursiono

Kasu!

Albaka eta antzeko belar eta hosto freskoak, amaieran eta labetik kanpo gehitu kolorea eta berezko zaporea gorde dezaten eta oliba olio gordin tanta batzuk gehitu hostoen gainetik.

Alferra bazara, jakizu gaur egun merkatuan topa daitezkeela pizzak egiteko masa bikain askoak,  baina gure iritzian,  etxean egindakoa bezalakorik ez dago!

Behin pizzaren orea ikasitakoan, gainerako guztia nahierakoa da. Zeure irudimenaren araberakoa.

Pizza, tomate, mozzarela, albaka eta antxoilekin
gogokoa

Potoko barazkien menestra

Potoko barazkien menestra

Osagaiak:

  • 8 kontserbako alkatxofa
  • 2 patata
  • azenario egosi pote bat
  • kontserbako ilar pote bat
  • kontserbako kardu pote bat
  • 4 urdaiazpiko xerra (begetarianoi eta beganoek ez)
  • tipulin bat
  • baratxuri buru bat
  • gatza
  • oliba olioa

Errezeta:

  1. Kontserban ditugun barazki gutiak xukatu.
  2. Patatak zuritu eta zati txikitan moztu.
  3. Urdaiazpiko xerrak zerrenda txikitan moztu.
  4. Tipulina garbitu eta zati txikitan moztu.
  5. Baratxuri burua zati txikitan moztu, ondoren olio piskatetan sartu.
  6. Zartagin txiki batean oliba olioa jarri, patata zatiak estaltzeko adina. Berotzen denean patata zatiak gehitu eta bertan frijitu. Kolorea hartzen duten arte.
  7. Zartaginean oliba olio kolirakada bat berotzen jarri.
  8. Baratxuria gehitu zartaginera, gorritzen hasten denan tipulina gehitu eta guztia ondo landu
  9. Baratxuri eta tipulari urdaiazpiko zatiak gehitu.
  10. Akatxofa, azenario, kardu eta ilarrak zartaginera gehitu eta guztia batera egosten jarri, koilararekin kontuz irabiatu barazkiak puskatu gabe.
  11. Frijitutako patatak gehitu eta beroa dagoenean prest dago.

 

Potoko barazkien menestra

MENESTRA Javier Lastras

Kasu!

Egosi edo poxaturiko arrautzekin lagundu daiteke errezeta. Pertsonako bat.

Garaiko barazki freskoekin egiteko aukera bada, errezeta egokitu daiteke, lehenik barazki bakoitza bere eran egosiz.

Ondoren prozedura bera egin.

Akaso!

Potoko barazkien menestra
gogokoa

Intxaur eta txokolate browniea

Intxaur eta txokolate browniea

Osagaiak:

Intxaur eta txokolate browniea

Errezeta:

  1. Txokolatea zati txikitan jarri
  2. Gopor edo bol batean gurina eta txokolatea mikrouhinean urtu.
  3. Nahasketa honi, azukrea gehitu eta ongi nahasi.
  4. Arrautzak ongi irabiatu kolore “zurixka” hartzen duten arte.
  5. Kontu haundiz, irina eta arrautzak, lehenengo nahaskerari, txandatuz gehitu eta nahasi.
  6. Dena ongi nahasirik dagoela, intxaurrak gehitu.
  7. Labetzeko moldea gurinaz igurtzi eta irin apur bat ongi sakabanatu jarri. (Honek brownia eginda dagoenean, hautsi gabe ateratzea erraztuko du).
  8. Lortu dugun nahasketa ipini gainetik.
  9. 180ºtan labetu 20 minutuz eta hozten utzi.

Intxaur eta txokolate browniea

Kasu!

Lagungarri eran, garaiko fruta eta gustuko izozki batekin dasta daiteke. Mango, laranja, sagarra…

Labetzeko moldearen arabera, browniak altuera bat edo beste izango du, hortaz, labetzeko denbora ere honen araberakoa izango da.

Eginda dagoela ikusteko, txotx bat browniaren erdian sartu eta atera behar da. Txotxa garbi irten ezkero, egina dago. Hori bai, krematsu geratzea nahi bada, txotxarekin kontrolatu beharko da egoste puntua.

Intxaur eta txokolate browniea
gogokoa

Muskuiluak (tomate) saltsan

Muskuiluak (tomate) saltsan

Honako hau oso errezeta azkarra eta erabilgarria da. 5 minuturen buruan hasi eta buka daitekeena.

 

Osagaiak:

  • 24 muskuilu ale
  • tipulina erdi bat
  • 3 baratxuri atal
  • perrexilla
  • ardo txuria
  • erramua
  • gatza
  • piper hauts beltza
  • tomatea (aukeran)
MUSKUILUAK TOMATETAN Javier Lastras

MUSKUILUAK TOMATETAN Javier Lastras

Errezeta:

  1. Lehen pausoa muskuiluei bizarrak garbitzea da laban baten laguntzaz eta hauek uretan garbitzea gero.
  2. Baratxuri atalak eta tipulina txiki txiki egin eta zataginean su ertainetan gorritzen hasi olio koilarakada baten laguntzaz.
  3. Kolore apur bat hartzen duten momentuan, muskuilua gehitu, ardo txuri kopa, erramua eta perrexillarekin batera. Sua bizitu eta paela estali zabaltzen diren arte. Zabaltzen hasten direnean, gatz eta piper hauts pitin bat gehitu eta zerbitzatu.

Bigarren aukera:

  1. Zabaltzen hasten direnean, hauek paelatik atera eta tomatea gehitu.
  2. 5 minutuz egin su ertainetan eta zerbitzatu aurretik muskuiluak gehitu.
  3. Gatz-pipertu eta listo.

 

 

Kasu!

Muskuluekin, txirlekin bezala, kontu haundiz ibili behar da produktua freskoa eta ona izan dadin. Muskulua itxirik egon behar du, bizi eta fresko dagoen seinale.

Batere txarra ez den aukera, minutu batez egositako muskuiluak erabiltzea da. Saltsa berdin berdin egin muskulurik gabe eta amaieran 5 minutuz muskuluekin egosi zaporea har dezaten.

Muskuiluak (tomate) saltsan. Honako hau oso errezeta azkarra eta erabilgarria da. 5 minuturen buruan hasi eta buka daitekeena.
gogokoa

Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz

Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz

Azkenaldian jatetxeetan topatzea horren ohiko eta erraz den azkenburukoa da. 5 minututan egin eta dastatzeko aukera ematen duena.

Azkenburu honen sekreturik handiena, jogurta kalitate onekoa izatea da. Aukera edukita, gertuko baserriren bateko esneaz egindako jogurta izatea gomendatzen da. Zaporeak eta testurak zerikusirik ez du komertzialagoekin. Bestela, garrantzitsua litzake testura lodiko jogurta aukeratzea.

 

Osagaiak:

  • 500 gr Jogurt natural
  • 50 gr ezti
  • 100 gr esnegain
  • fruitu gorri eskukada bat. Haranak, marrubiak eta mugurdiak
  • jelatina 3 orri
  • limoi bat
  • gatz pitin bat
  • azukre goilarakada bat
  • modena ozpin goilarakada bat
  • 4 gustuko gaileta
  • menta hostoak
Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz

JOGOURTA FRUITUEKIN Jason Cartwright

Errezeta:

  1. Lehen pausoa, jelatina ur hotzetan ipintzea da biguntzen den arte. Ura hartu eta biguindu den momentuan edalontzi batean ipini esnegainarekin batera eta mikrouhinean 30 segundoz berotu. Nahasketa ondo nahasi.
  2. Esnegaina eta jelatina nahasketa, gatza eta limoi azal birrindua jogurtari ongi nahasi. Nahasketa hau hozkailuan gorde ordu betez gutxienez.
  3. Bitartean, fuitu gorriei azukrea eta ozpina gehitu eta nahasi. Hau ere, hozkailuan gorde.
  4. Fruitu gorriak iragazi eta askatutako zukuarekin jogurta estali.
  5. Zerbitzatzeko momentuan, edalontzi, gopor baten oinarrian, ezti apur bat jarri, segidan jogurta eta azkenik, gainean gailetak eskuekin hautsi.
  6. Bukatzeko, menta hosto batekin apaindu.

 

Kasu!

Denbora asko eduki ezean jogurtaren nahasketak berak bakarrik ere balio dezake!

Gustuko lagungarri pila onartzen ditu errezeta honek. Garaiko edozein frutarekin jatea ere aukera bikaina da!

Akaso!

Maitane Segurolaren Fruitu gorri nahasiak bideo RZ:

Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz
gogokoa

Haragi salda

Haragi salda

Errezeta honen inguruan ezin daiteke legerik azaldu. Garaiak eta norberaren eskuek idatziko dute hori.

Osagaiak:

  • Txahal edo behi xankar bat
  • 4 tipula
  • Porru bat
  • 2 azenario
  • ardo txuri kopa bat
  • txitxirio eskukada bat
  • perrexila eskukada bat
  • piper hauts beltza
  • gatza

 

Errezeta:

  1. Barazkiak ongi zuritu eta zati handitan moztu.
  2. Hauek lapiko handi eta altu batean ipini, txankarra, ardo kopa eta perrexillarekin batera. Urez estali eta su bizitan jarri irakiten hasten den arte. Momentu honetan, garbantzuak gehitu eta su ertainean egosi 3- 4 orduz (edo eltze espresean  30 minutuz).
  3. Salda iragazi eta gatz eta piper hauts puntuan jarri.
  4. Txankarra txikitu eta zerbitzatzeko garaian saldari gehitu.
Haragi salda

SALDA Krista

Kasu!

Ohikoa da arrautza egosi eta ogi apur batekin zerbitzatzea.

Edozein zopa eta prestera egiteko aparta da.

Haragia bera ere, tomate eta piper batzuen laguntzaz ez da txantzetako jana.

Haragi salda
gogokoa

Tomate eta hegaluze entsalada

Tomate eta hegaluze entsalada

Plater honen osagai nagusiak uda garaiko bi produktu dira, berez, baina urte guztian ere aurki ditzakegu, tomateen kasuan, hain bikainak ez izan arren.

 

Osagaiak:

  • 2 Tomate
  • hegaluze kontserba pote bat
  • tipulina bat
  • baratxuri atal bat
  • oliba olioa
  • gatza
Tomate eta hegaluze entsalada

TOMATEA Naturalflow

Errezeta:

  1. Baratxuri atala erdibitu eta entsalada zerbitzatuko den azpil edo platerean igurtzi.
  2. Tomateak garbitu eta “ipurdiz gora” zerra aiztoarekin zati irregularrak ebaki. Horrela haragi zati handiagoak lortzen dira. Platerean jarri eta gatz apur bat gehitu.
  3. Hegaluze poteari olioa kendu eta haragia tomatearen gainetik zabaldu zatiak gehiegi txikitu gabe.
  4. Tipulina, bi eratan prestatu daiteke eta biak dira baliagarri. Lehena, “juliana” eran, eta bigarrena zati txiki-txikitan. Biak hegaluzearen gainetik zabaldu behar dira.
  5. Azkenik oliba olio txorrotxatxoa nahieran gehitu jan aurretik.

Kasu!

Oso lagungarri zaizkio entsalada honi edozein hosto fresko mota. Albahaka hostoak adibidez.

Tomate eta hegaluze entsalada
gogokoa

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

Garniziotzat jo daitekeen errezeta hau, ia edozein plateren lagungarri izan daiteke. Bere horretan ere, lagunekin partekatzeko bikain askoa da.

Osagaiak:

Saltsak egiteko:

  • maionesa pote bat
  • tipula erdi bat
  • tomate pote bat
  • 2 koilarakada modena ozpina
  • koilarakada bat “la vera”ko pipermin kehetua
  • azukrea
  • baratxuri buru bat
  • gorringo bat
  • piper hauts beltza

Errezeta:

  1. Lehenbizi patatak egiteko, hauek zuritu, gustuko den eran moztu eta uretan gorde behar dira. Gopor edo bol batean adibidez.
  2. Kazola edo zartagi batean, patatak estaltzeko haina olio berotzen jarri.
  3. Olioa kea botatzen hasten den momentuan, patatak bertara igaro. (Aurretik ondo lehortuta eta gatzatuta).
  4. Hasieran patatak oliotan mugitu itsatsi ez daitezen. Olioaren tenperatura ertain- altuan mantendu eta hurraren kolore marroixka hartzen duten arte bertan eduki.
  5. Sukalde paper baten gainera atera gehiegizko olioa xukatzeko.

Saltsak:

Tipula maionesa egiteko, tipula erdia zati txikitan egin, oliba olio koilarakada bat gehitu eta maionesa potearekin batera turmixatekin irabiatu.

Braba delakoa egiteko, tomatea zartaginean egosi 20-30 minutuz erdira gutxitzen den arte eta orduan, pipermina, modena ozpina eta azukre koilarakada bat gehitu. Dena ongi nahasi eta listo.

Baratxuri krema egiteko, baratxuri burua labean erre 160º tan 30 minutuz. Erreta dagoenean, mami guztia atera eta gorringo gordinarekin nahasi eta joz,  krema bihurtu. Nahasketa honi maionesa koilarakada bat gehitu eta piper hauts beltz puntua eman.

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

PATATA FRIJITUAK Dan Germain

Kasu!

Patatak uretan daudela, ura bera aldatzen joanez gero, berezko duten “fekula” (urari kolore zurixka ematen diona) galtzen joango da eta honela kraskatsuagoak izango dira frijitutakoan.

Frijitzeko, patataren tamaina garrantzi handikoa da. Oso lodi moztu ezkero, barrutik gordin geratzeko arriskua egondo da eta.

Olioaren tenperatura kontrolatzea ere garrantzizkoa da. Gomendagarriena, 10etik 7-8ko neurrian izatea sua.

Akaso!

Patata frijituak (saltsa desberdinekin) Garniziotzat jo daitekeen errezeta hau, ia edozein plateren lagungarri izan daiteke. Bere horretan ere, lagunekin partekatzeko bikain askoa da errezeta hau…
gogokoa

Izter beteak

Izter beteak – 

RZ honek mota askotako gehigarriak onartzen ditu. Kasu honetan, ganba eta porruarekin betetzen dira, baino ontto, barazki, saltsa ezberdin… askorekin bete daitezke.

 

Osagaiak:

  • 4 oilasko izter
  • 12 ganba ale
  • tipulina bat
  • porru bat
  • gurin koilarakada bat
  • 150 ml esnegain
  • gatza
  • piper hauts beltza
  • sukaldeko soka, haragiak eta hegaztiak lotzeko modukoa

 

Errezeta:

  1. Lehendabizi oilsko izterrak zabaldu behar dira. Horretarako, iztarraren beheko muturretik hasita, labanarekin, hezurraren segidan zabaldu. Kontu haundiz hezurrak kendu eta zabalik mantendu. Momentu honetan gatz eta piper hauts beltz puntua eman.
  2. Ganbak zuritu eta barazkiak txiki egin.
  3. Ganba buruak kazola txiki batean su bizitan gorritu oliba olio koilarakada batez. Kolorea hartu dutenean, bi baso ur gehitu salda egin dadin. 20 minutuz su eztitan  egosten eduki.
  4. Beste zartagi batean, barazkiak gorritzen ipini su ertainean, kolore apur bat hartzen duten momentuan, salda gehitu (iragazita) eta laurdenera murriztu arte su ertainean egosi. Momentu honetan, esnegaina eta gurina gehitu. Beste 20 minutuz egosi eta hozten utzi.
  5. Nahasketa hotz dagoela, ganba gordinak gehitu eta “ore edo masa” bat osatu.
  6. Ore honen goilarakada pare bat ipini izter bakoitzaren erdian eta kontu haundiz eta sokaren laguntzaz, ongi itxi.
  7. Labea 200º tan berotu eta iztarrak 15-20 minutuz laberatu eta bero zerbitzatu.

 

Izter beteak

OILASKOA Nuria Farregut

 

Kasu!

Kalitatezko oilasko eta ganbekin egiteak sekulako aldea ematen dio errezeta honi. Artoa jan duen oilasko azal horia bada,  askosaz hobe!

Errezeta hau edozein saltsarekin lagundu daiteke. Adibidez, txanpinoi krema, romesko, ali oli edo barazki kremaren batekin.

Akaso!

Oilasko RZ goxo gehiago afaritarako?

 

Izter beteak
gogokoa

Txapakoak etxean nola egin

TXAPAKOAK

Plater jakin bat aurkeztu baino, prestaera desberdin asko egiteko teknika azalduko dizugu hemen. Txapakoak etxean nola egin daitezkeen, alegia. Edozein haragi, barazki, arrain… azkar eta ondo egiteko aukera ematen du.

 

Osagaiak:

Txapakoak etxean nola egin

ZARTAGINAK Yutaka Sek

Errezeta:

  1. Txapako edozein plater prestatzeko, lehen pauso garrantzitsua zartagina edo txapa bero egotea da. Bi arrazoirengatik, produktua ongi xigortzeko eta itsas ez dadin ere bai.
  2. Jakia gazitu behar da zartaginean jarri aurretik, haragi pieza lodiak izan ezean. Hauek, egin eta gero gazitu, bestela ura galduko dute eta.
  3. Zartaginean eharrezko den olio kantitatea jarri produktuaren aurretik. Piezako koilarakada txiki bana olio nahikoa izaten da.
  4. Xigor dadin, garrantzitsua da produktua tokian geldirik edukitzea. Ohiko den astindu eta mugimendurik egin gabe, alegia.
  5. Arrainen kasuan, gustuko bada, azalarekin egitea zailago izaten den arren, puntua harrapatu ezkero, merezi du. Kasu honetan hobe izaten da lehebizi haragi garbiaren aldetik markatzea eta segidan azalaren aldetik nahi den puntua ematea. Era honetan, hobeto gordeko ditu zukuak.
  6. Barazkiekin, ezin da orokortu. barazki bakoitzak aginduko digu, ez baita gauza bera zainzuriak ala piperrak egitea.  Barazkia oso gogorra bada, aurretik uretan apur bat egostea komeni da. Ondo lehortu eta zartagi edo txapatik pasa ondoren oliba olio pitin baten laguntzaz.

Kasu!

Txapa erabili zalea bazara, hobe duzu zartagin zahar bat eskuratzea,, azkenerako hondatu egingo duzu eta.

Txapakoak etxean nola egin
gogokoa

Arrautza poxatuak

Arrautza poxatuak

Garrantzitsua da arrautzak kalitate onekoak izatea, guztiz gomendagarria baserriko arrautzak erabiltzea edo, behintzat, 0 edo 1 zifraz hasten direnetakoak izatea.

Errezeta praktikoa da eta askotan lagungarri erabil dezakeu beste prestaera batzuekin.

Osagaiak

  • 4 arrautza
  • Ozpin koilarakada bat
  • Gatza apur bat
  • Txorroteko ura
Arrautza poxatuak

POXATUTAKO ARRAUTZA Mike McCune

 

Errezeta:

  1. Lapiko altu bat txorroteko urarekin bete eta su bizitan jarri berotu dadin.
  2. Bertara koilaratxokada bat gatz erta koilarakada bat ozpin bota.
  3. Ura irakiten dagoenean, goilara baten laguntzaz zurrunbilo bat egin lapikoan. Garrantzikoa da ur guztia biran jartzea errezeta ondo irten dadin.
  4. Zurrunbilo erako bat lortzen denean arrautza puskatu barnera eta goilararen laguntzaz bere forma borobilean landu arrautza.
  5. Egosketa denbora norberaren gustuaren arabera egokitu daiteke. Normalean 4 minutu inguru behar izaten ditu, kolore zuria hartzen du arrautzak egostean.
  6. Azkenik eta kontuz arrautza plater batean jarri. Gatza apur bat bota eta gozatzeko prest.

 

Kasu!

Arrautzak piperrada, edozein saltsa, patata frijituekin… bikain daude!

Akaso!

Arrautzak garestiak omen…

Arrautza poxatuak
gogokoa