Marmitakoa
Osagaiak
- Atunaren azalak eta hezurrak, kg erdia inguru
- 8 koilarakada handi oliba olio birjina estra
- 2 azenario, xerretan moztua
- 2 baratxuri ale
- Tipula bat, zatitua
- Porru bat, zatitua
- Ura
- Pipermorro gorri bat
- 2 piper berde
- Uretan beraturiko 2 piper txorizeroen mamia
- Tipulin bat, pikatua
- 4 patata eder
- Katilukada bat tomate saltsa
- 400 g atun, dadotan moztua
- Perrexil xehatua
- Gatza
…
Errezeta:
- Salda egiteko: Kazola batean, 2 koilarakada oliotan, su bizian eztituko ditugu azalak eta hezurrak, eta barazkiak gaineratuko ditugu ondoren, baratxuri ale bakarra, zurituta. Urez oparo estali, gatza eman eta 15 minutuan eduki dezagun guztia irakiten. Iragazi.
- Marmitakoari segida emateko, su eztian betiere, 4 koilarakada oliotan beratuko ditugu 5 minutuz piperrak eta tipulina, ongi pikatuak.
- Beste baratxuri alea xehatua erantsi eta biraka eragin guztiari, zuritu, pobreen moduan puskatu eta barazki hondo horretan edukiko ditugu minutu batzuetan beratzen.
- Tomate saltsa erantsi eta beste minutu batzuk edukiko dugu guztia gozatzen.
- Ondoren, oparo estaliko dugu guztia aurrez egindako saldarekin. Gatza eman eta su eztian edukiko dugu kazola, patata puntuan eta xamur egon arte.
- Bukatzeko, padera batean 2 koilarakada olio ipiniko ditugu eta ongi berotu ondoan, atun dadoak salteatuko ditugu hartan. Bizkor egin behar da hau, arraina lehor ez dadin.
- Patata saldan irauliko dugu ondoren hegaluzea. Gatz puntua neurtu eta zuzendu ondoan, perrexila hautseztatuko dugu gainean.
- Berehala zerbitzatu behar da, lehortu egingo baita atuna berotasunean luzaro egonez gero.
Kasu:
Barazkiak sueztitzen ari garenean, mina ere erants diezaiokegu, pipermina esate baterako. Atunen garaitik kanpora, marmitakoa ere egin ahal izango dugu modu berberean beste arrai batzuk erabilita: izokin freskoa, berdela, txitxarroa eta xapoa bera ere.
Atun marmitakoa
Marrubiak laranja zuku eta eztiarekin
Marrubiak laranja zuku eta eztiarekin –
Osagaiak
- 750 g marrubi, ongi onduak, laurdenetan zatituak
- Ezti pixar bat
- Laranja zukua, litro laurdena
Errezeta
- Ziur egon behar dugu marrubiek xomorrorik eta txortenik ez dutela. Uretan pasa eta poliki-poliki xukatuko ditugu zapi batez, laurdenetan zatitu aurretik.
- Eztiarekin busti, eta pausatzen utziko ditugu hozkailuan, 10 bat minutu.
- Hotz zerbitzatuko ditugu marrubiak, gopor txikietan, laranja zuku egin berri eta fresko-freskoarekin batera.
Marrubiak laranja zuku eta eztiarekin
Arrozesnea
Arrozesnea –
Osagaiak
- Litro bat esne
- Pote bat esne lurrindua (ez da ezinbestekoa)
- 200 g arroz, pikor biribilekoa
- Laranja azal bat eta limoi azal bat
- Kanela adaxka bat
- 150 g azukre
Errezeta:
- Kazola batean ipiniko ditugu azukrea ez beste osagai guztiak.
- Sutan jarri, oso su eztian, eta ezti-ezti irakiten utziko dugu, 40 bat minutuan.
- Azukrea erantsi, eta irakiten utziko dugu beste 10 bat minutuan, zaliari maiz eraginez, hondoan itsats ez dadin.
- Ontzi batera aterako dugu guztia, eta utzi egingo dugu hozten, laranja eta limoi azalak eta kanela adaxka atera ondoan.
- Zerbitzatu.
…
Kasu!
Epela zein hotza har daiteke, hotza nahiago izaten du jendeak normalean. Arrozesne usaingozatua edo arrozesnea_arrautza gorringoekin ere hemen eskura sukaldean.com errezetategitik.
,,,
Akaso!
Uxueren arrozesne RZ bideoa…
Arrozesnea
Banana split
- Banana heldu bat
- Bainila, txokolate eta marrubi izozkia
- Txokolate saltsa
- Esnegaina, harrotua
.
Errezeta
- Bitan zatitu eta erretilu txiki batean ipiniko dugu banana heldua.
- Hiru izozki-bolak jarriko ditugu haren gainetik, zeinak bere zapore berezi, eta esnegain harrotua zabalduko dugu gainetik, koilara batez.
- Txokolate saltsaz ongi igurtziko dugu ondoren guztia, eta mahairako prest egongo da.
.
Kasu!
Txokolate saltsa beharrean, mugurdi saltsa erabil dezakegu, eta gainazalean fruitu lehorrak, hur txigortuak edo arbendolak esate baterako, hautseztatu ahal izango ditugu.
Banana split
Dilista entsalada
- Dilista egosiak eta xukatuak, hiru kilo laurden
- Txerri ukondoa, puska eder bat, egosia eta hezurgabetua, dado txikitan moztua
- Tomate handi bat, ondua baina ez biguna, dadotan moztua
- Perrexil xehatua
- Ozpin-pepinoak, txiki-txiki eginda, 2 eskutada
- 2 koilarakada maionesa
- Piaze pikorrak, 2 koilarakada
- Oliba olio birjina, 8 koilarakada
- 2 koilarakada sagardo-ozpin
- Gatza eta piperbeltz eho berria
…
Errezeta
- Hasteko gopor batean osagai hauek guztiak nahasiko ditugu: dilistak, txerri ukondoa, dadotan moztutako tomatea, perrexila eta ozpin-pepinoak.
- Katilu batean gatza eta piperbeltza jarriko ditugu, ozpinarekin. Oliba olioa gehituko diogu zurrusta finean, eta sardexkarekin joko dugu. Maionesa eta ziapea ere gehituko ditugu.
- Prestatutako saltsa honekin maneatuko ditugu dilistak. Ongi nahasi. Freskatzen utziko ditugu denbora-tarte batean hozkailuan, jateko atera baino lehen.
Dilista entsalada
Ganbak baratxuritan
Ganbak baratxuritan
Ganba edo otarrainxka errezeta hau dizdira eta luxuxko platera duzu, prestatzeko oso erraza eta izugarri gozatzekoa.
Osagaiak:
- 40 ganba
- 8 baratxuri ale
- 4 kaienatxo
- 10 goilarakada oliba olio
- gatza
Errezeta:
- Ganbak zuritu eta hotzetan gorde.
- Baratxuri atalak zuritu eta xerratu.
- Zartagin txiki batean, baratxuria eta kaienak gorritzen hasi 3-4 koilarakada oliotan.
- Baratxuria kolorea hartzen hasten denean hatz bateko altuerara arte olioz bete eta aurretik gatzatutako otarraixkak gehitu. Gorritzen jarraitu su bizitan.
- Olioa bir-birrean hastean sutatik atera eta minutu batez itxaron zerbitzatu aurretik.
Kasu!
Buztinezko plater txiki batean otarrainxkak ipini eta erabilitako olio apur batez busti. (Ez badaukazu buztinezko platerik ere, konponduko zara, ez da hala?)
Aurretik garbitutako buruekin, saltsa bat ere egin dakieke. Buruak olio gutxirekin zartaginean gorritu eta ardo txuri eta ur pitin bat gehituz. 5 minutuz su ertainean egosi. Iragazi eta otarrainxka platerari gehitu.
Alde handia dago izozturiko ganbak edo freskoak direnen artean. Izoztutakoak erostea erabaki ezkero, kuzinatu aurretik, ongi kendu behar zaie askatzen duten ur guztia, ongi friji daitezen. C’est comme ça.
Ganbak baratxuritan
Pizza, tomate, mozzarela, albaka eta antxoilekin
Pizza, tomate, mozzarela, albaka eta antxoilekin
Osagaiak:
- 250g irin
- 125cl ur
- 7g legami
- 7g gatz
- 25g oliba olio
- tomate saltsa litro bat
- 2 mozzarela bola
- albaka
- antxoa poto bat
Errezeta:
- Hondokoa egiteko, irina, ura, legamia eta oliba olioa nahastu behar dira.
- Nahasirik daudela, ogiarekin egiten den moduan, oreari eragin.
- 2 minutuz itxaron eta berriz eragin… horrela 6-8 aldiz.
- Labea berotu 250ºtan.
- Tomatea, zartagi batean su ertainetan jarri ura galtzen has dadin.
- Bitartean, masa zabaldu eta nahi den itxura eman ostean, aproposa den paperaren gainean laberatu 2-3 minutuz.
- Labetik atera eta 180ºtara jeitsi tenperatura.
- Masa beroaren gainean, ia ur guztia galdutako tomate saltsa zabaldu.
- Mozzarela eskuarekin hautsi eta tomatearen gainean zabaldu antxoekin batera.
- beste 5-10minutuz laberatu eta handik ateratakoan, albaka gehitu.
Kasu!
Albaka eta antzeko belar eta hosto freskoak, amaieran eta labetik kanpo gehitu kolorea eta berezko zaporea gorde dezaten eta oliba olio gordin tanta batzuk gehitu hostoen gainetik.
Alferra bazara, jakizu gaur egun merkatuan topa daitezkeela pizzak egiteko masa bikain askoak, baina gure iritzian, etxean egindakoa bezalakorik ez dago!
Behin pizzaren orea ikasitakoan, gainerako guztia nahierakoa da. Zeure irudimenaren araberakoa.
Pizza, tomate, mozzarela, albaka eta antxoilekin
Intxaur eta txokolate browniea
Intxaur eta txokolate browniea
Osagaiak:
Intxaur eta txokolate browniea
Errezeta:
- Txokolatea zati txikitan jarri
- Gopor edo bol batean gurina eta txokolatea mikrouhinean urtu.
- Nahasketa honi, azukrea gehitu eta ongi nahasi.
- Arrautzak ongi irabiatu kolore “zurixka” hartzen duten arte.
- Kontu haundiz, irina eta arrautzak, lehenengo nahaskerari, txandatuz gehitu eta nahasi.
- Dena ongi nahasirik dagoela, intxaurrak gehitu.
- Labetzeko moldea gurinaz igurtzi eta irin apur bat ongi sakabanatu jarri. (Honek brownia eginda dagoenean, hautsi gabe ateratzea erraztuko du).
- Lortu dugun nahasketa ipini gainetik.
- 180ºtan labetu 20 minutuz eta hozten utzi.
Kasu!
Lagungarri eran, garaiko fruta eta gustuko izozki batekin dasta daiteke. Mango, laranja, sagarra…
Labetzeko moldearen arabera, browniak altuera bat edo beste izango du, hortaz, labetzeko denbora ere honen araberakoa izango da.
Eginda dagoela ikusteko, txotx bat browniaren erdian sartu eta atera behar da. Txotxa garbi irten ezkero, egina dago. Hori bai, krematsu geratzea nahi bada, txotxarekin kontrolatu beharko da egoste puntua.
Intxaur eta txokolate browniea
Muskuiluak (tomate) saltsan
Muskuiluak (tomate) saltsan
Honako hau oso errezeta azkarra eta erabilgarria da. 5 minuturen buruan hasi eta buka daitekeena.
Osagaiak:
- 24 muskuilu ale
- tipulina erdi bat
- 3 baratxuri atal
- perrexilla
- ardo txuria
- erramua
- gatza
- piper hauts beltza
- tomatea (aukeran)
Errezeta:
- Lehen pausoa muskuiluei bizarrak garbitzea da laban baten laguntzaz eta hauek uretan garbitzea gero.
- Baratxuri atalak eta tipulina txiki txiki egin eta zataginean su ertainetan gorritzen hasi olio koilarakada baten laguntzaz.
- Kolore apur bat hartzen duten momentuan, muskuilua gehitu, ardo txuri kopa, erramua eta perrexillarekin batera. Sua bizitu eta paela estali zabaltzen diren arte. Zabaltzen hasten direnean, gatz eta piper hauts pitin bat gehitu eta zerbitzatu.
Bigarren aukera:
- Zabaltzen hasten direnean, hauek paelatik atera eta tomatea gehitu.
- 5 minutuz egin su ertainetan eta zerbitzatu aurretik muskuiluak gehitu.
- Gatz-pipertu eta listo.
Kasu!
Muskuluekin, txirlekin bezala, kontu haundiz ibili behar da produktua freskoa eta ona izan dadin. Muskulua itxirik egon behar du, bizi eta fresko dagoen seinale.
Batere txarra ez den aukera, minutu batez egositako muskuiluak erabiltzea da. Saltsa berdin berdin egin muskulurik gabe eta amaieran 5 minutuz muskuluekin egosi zaporea har dezaten.
Muskuiluak (tomate) saltsan. Honako hau oso errezeta azkarra eta erabilgarria da. 5 minuturen buruan hasi eta buka daitekeena.
Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz
Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz
Azkenaldian jatetxeetan topatzea horren ohiko eta erraz den azkenburukoa da. 5 minututan egin eta dastatzeko aukera ematen duena.
Azkenburu honen sekreturik handiena, jogurta kalitate onekoa izatea da. Aukera edukita, gertuko baserriren bateko esneaz egindako jogurta izatea gomendatzen da. Zaporeak eta testurak zerikusirik ez du komertzialagoekin. Bestela, garrantzitsua litzake testura lodiko jogurta aukeratzea.
Osagaiak:
- 500 gr Jogurt natural
- 50 gr ezti
- 100 gr esnegain
- fruitu gorri eskukada bat. Haranak, marrubiak eta mugurdiak
- jelatina 3 orri
- limoi bat
- gatz pitin bat
- azukre goilarakada bat
- modena ozpin goilarakada bat
- 4 gustuko gaileta
- menta hostoak
Errezeta:
- Lehen pausoa, jelatina ur hotzetan ipintzea da biguntzen den arte. Ura hartu eta biguindu den momentuan edalontzi batean ipini esnegainarekin batera eta mikrouhinean 30 segundoz berotu. Nahasketa ondo nahasi.
- Esnegaina eta jelatina nahasketa, gatza eta limoi azal birrindua jogurtari ongi nahasi. Nahasketa hau hozkailuan gorde ordu betez gutxienez.
- Bitartean, fuitu gorriei azukrea eta ozpina gehitu eta nahasi. Hau ere, hozkailuan gorde.
- Fruitu gorriak iragazi eta askatutako zukuarekin jogurta estali.
- Zerbitzatzeko momentuan, edalontzi, gopor baten oinarrian, ezti apur bat jarri, segidan jogurta eta azkenik, gainean gailetak eskuekin hautsi.
- Bukatzeko, menta hosto batekin apaindu.
Kasu!
Denbora asko eduki ezean jogurtaren nahasketak berak bakarrik ere balio dezake!
Gustuko lagungarri pila onartzen ditu errezeta honek. Garaiko edozein frutarekin jatea ere aukera bikaina da!
…
Akaso!
Maitane Segurolaren Fruitu gorri nahasiak bideo RZ:
Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz
Haragi salda
Haragi salda
Errezeta honen inguruan ezin daiteke legerik azaldu. Garaiak eta norberaren eskuek idatziko dute hori.
Osagaiak:
- Txahal edo behi xankar bat
- 4 tipula
- Porru bat
- 2 azenario
- ardo txuri kopa bat
- txitxirio eskukada bat
- perrexila eskukada bat
- piper hauts beltza
- gatza
Errezeta:
- Barazkiak ongi zuritu eta zati handitan moztu.
- Hauek lapiko handi eta altu batean ipini, txankarra, ardo kopa eta perrexillarekin batera. Urez estali eta su bizitan jarri irakiten hasten den arte. Momentu honetan, garbantzuak gehitu eta su ertainean egosi 3- 4 orduz (edo eltze espresean 30 minutuz).
- Salda iragazi eta gatz eta piper hauts puntuan jarri.
- Txankarra txikitu eta zerbitzatzeko garaian saldari gehitu.
Kasu!
Ohikoa da arrautza egosi eta ogi apur batekin zerbitzatzea.
Edozein zopa eta prestera egiteko aparta da.
Haragia bera ere, tomate eta piper batzuen laguntzaz ez da txantzetako jana.
Haragi salda
Tomate eta hegaluze entsalada
Tomate eta hegaluze entsalada
Plater honen osagai nagusiak uda garaiko bi produktu dira, berez, baina urte guztian ere aurki ditzakegu, tomateen kasuan, hain bikainak ez izan arren.
Osagaiak:
- 2 Tomate
- hegaluze kontserba pote bat
- tipulina bat
- baratxuri atal bat
- oliba olioa
- gatza
Errezeta:
- Baratxuri atala erdibitu eta entsalada zerbitzatuko den azpil edo platerean igurtzi.
- Tomateak garbitu eta “ipurdiz gora” zerra aiztoarekin zati irregularrak ebaki. Horrela haragi zati handiagoak lortzen dira. Platerean jarri eta gatz apur bat gehitu.
- Hegaluze poteari olioa kendu eta haragia tomatearen gainetik zabaldu zatiak gehiegi txikitu gabe.
- Tipulina, bi eratan prestatu daiteke eta biak dira baliagarri. Lehena, “juliana” eran, eta bigarrena zati txiki-txikitan. Biak hegaluzearen gainetik zabaldu behar dira.
- Azkenik oliba olio txorrotxatxoa nahieran gehitu jan aurretik.
Kasu!
Oso lagungarri zaizkio entsalada honi edozein hosto fresko mota. Albahaka hostoak adibidez.
Tomate eta hegaluze entsalada
Izter beteak
Izter beteak –
RZ honek mota askotako gehigarriak onartzen ditu. Kasu honetan, ganba eta porruarekin betetzen dira, baino ontto, barazki, saltsa ezberdin… askorekin bete daitezke.
Osagaiak:
- 4 oilasko izter
- 12 ganba ale
- tipulina bat
- porru bat
- gurin koilarakada bat
- 150 ml esnegain
- gatza
- piper hauts beltza
- sukaldeko soka, haragiak eta hegaztiak lotzeko modukoa
Errezeta:
- Lehendabizi oilsko izterrak zabaldu behar dira. Horretarako, iztarraren beheko muturretik hasita, labanarekin, hezurraren segidan zabaldu. Kontu haundiz hezurrak kendu eta zabalik mantendu. Momentu honetan gatz eta piper hauts beltz puntua eman.
- Ganbak zuritu eta barazkiak txiki egin.
- Ganba buruak kazola txiki batean su bizitan gorritu oliba olio koilarakada batez. Kolorea hartu dutenean, bi baso ur gehitu salda egin dadin. 20 minutuz su eztitan egosten eduki.
- Beste zartagi batean, barazkiak gorritzen ipini su ertainean, kolore apur bat hartzen duten momentuan, salda gehitu (iragazita) eta laurdenera murriztu arte su ertainean egosi. Momentu honetan, esnegaina eta gurina gehitu. Beste 20 minutuz egosi eta hozten utzi.
- Nahasketa hotz dagoela, ganba gordinak gehitu eta “ore edo masa” bat osatu.
- Ore honen goilarakada pare bat ipini izter bakoitzaren erdian eta kontu haundiz eta sokaren laguntzaz, ongi itxi.
- Labea 200º tan berotu eta iztarrak 15-20 minutuz laberatu eta bero zerbitzatu.
Kasu!
Kalitatezko oilasko eta ganbekin egiteak sekulako aldea ematen dio errezeta honi. Artoa jan duen oilasko azal horia bada, askosaz hobe!
Errezeta hau edozein saltsarekin lagundu daiteke. Adibidez, txanpinoi krema, romesko, ali oli edo barazki kremaren batekin.
…
Akaso!
Oilasko RZ goxo gehiago afaritarako?
Izter beteak
Txapakoak etxean nola egin
TXAPAKOAK
Plater jakin bat aurkeztu baino, prestaera desberdin asko egiteko teknika azalduko dizugu hemen. Txapakoak etxean nola egin daitezkeen, alegia. Edozein haragi, barazki, arrain… azkar eta ondo egiteko aukera ematen du.
Osagaiak:
Errezeta:
- Txapako edozein plater prestatzeko, lehen pauso garrantzitsua zartagina edo txapa bero egotea da. Bi arrazoirengatik, produktua ongi xigortzeko eta itsas ez dadin ere bai.
- Jakia gazitu behar da zartaginean jarri aurretik, haragi pieza lodiak izan ezean. Hauek, egin eta gero gazitu, bestela ura galduko dute eta.
- Zartaginean eharrezko den olio kantitatea jarri produktuaren aurretik. Piezako koilarakada txiki bana olio nahikoa izaten da.
- Xigor dadin, garrantzitsua da produktua tokian geldirik edukitzea. Ohiko den astindu eta mugimendurik egin gabe, alegia.
- Arrainen kasuan, gustuko bada, azalarekin egitea zailago izaten den arren, puntua harrapatu ezkero, merezi du. Kasu honetan hobe izaten da lehebizi haragi garbiaren aldetik markatzea eta segidan azalaren aldetik nahi den puntua ematea. Era honetan, hobeto gordeko ditu zukuak.
- Barazkiekin, ezin da orokortu. barazki bakoitzak aginduko digu, ez baita gauza bera zainzuriak ala piperrak egitea. Barazkia oso gogorra bada, aurretik uretan apur bat egostea komeni da. Ondo lehortu eta zartagi edo txapatik pasa ondoren oliba olio pitin baten laguntzaz.
Kasu!
Txapa erabili zalea bazara, hobe duzu zartagin zahar bat eskuratzea,, azkenerako hondatu egingo duzu eta.
Txapakoak etxean nola egin
Arrautza poxatuak
Arrautza poxatuak
Garrantzitsua da arrautzak kalitate onekoak izatea, guztiz gomendagarria baserriko arrautzak erabiltzea edo, behintzat, 0 edo 1 zifraz hasten direnetakoak izatea.
Errezeta praktikoa da eta askotan lagungarri erabil dezakeu beste prestaera batzuekin.
Osagaiak
- 4 arrautza
- Ozpin koilarakada bat
- Gatza apur bat
- Txorroteko ura
Errezeta:
- Lapiko altu bat txorroteko urarekin bete eta su bizitan jarri berotu dadin.
- Bertara koilaratxokada bat gatz erta koilarakada bat ozpin bota.
- Ura irakiten dagoenean, goilara baten laguntzaz zurrunbilo bat egin lapikoan. Garrantzikoa da ur guztia biran jartzea errezeta ondo irten dadin.
- Zurrunbilo erako bat lortzen denean arrautza puskatu barnera eta goilararen laguntzaz bere forma borobilean landu arrautza.
- Egosketa denbora norberaren gustuaren arabera egokitu daiteke. Normalean 4 minutu inguru behar izaten ditu, kolore zuria hartzen du arrautzak egostean.
- Azkenik eta kontuz arrautza plater batean jarri. Gatza apur bat bota eta gozatzeko prest.
Kasu!
Arrautzak piperrada, edozein saltsa, patata frijituekin… bikain daude!
…
Akaso!
Arrautzak garestiak omen…