Blog Artxiboa

Potoko barazkien menestra

Potoko barazkien menestra

Osagaiak:

  • 8 kontserbako alkatxofa
  • 2 patata
  • azenario egosi pote bat
  • kontserbako ilar pote bat
  • kontserbako kardu pote bat
  • 4 urdaiazpiko xerra (begetarianoi eta beganoek ez)
  • tipulin bat
  • baratxuri buru bat
  • gatza
  • oliba olioa

Errezeta:

  1. Kontserban ditugun barazki gutiak xukatu.
  2. Patatak zuritu eta zati txikitan moztu.
  3. Urdaiazpiko xerrak zerrenda txikitan moztu.
  4. Tipulina garbitu eta zati txikitan moztu.
  5. Baratxuri burua zati txikitan moztu, ondoren olio piskatetan sartu.
  6. Zartagin txiki batean oliba olioa jarri, patata zatiak estaltzeko adina. Berotzen denean patata zatiak gehitu eta bertan frijitu. Kolorea hartzen duten arte.
  7. Zartaginean oliba olio kolirakada bat berotzen jarri.
  8. Baratxuria gehitu zartaginera, gorritzen hasten denan tipulina gehitu eta guztia ondo landu
  9. Baratxuri eta tipulari urdaiazpiko zatiak gehitu.
  10. Akatxofa, azenario, kardu eta ilarrak zartaginera gehitu eta guztia batera egosten jarri, koilararekin kontuz irabiatu barazkiak puskatu gabe.
  11. Frijitutako patatak gehitu eta beroa dagoenean prest dago.

 

Potoko barazkien menestra

MENESTRA Javier Lastras

Kasu!

Egosi edo poxaturiko arrautzekin lagundu daiteke errezeta. Pertsonako bat.

Garaiko barazki freskoekin egiteko aukera bada, errezeta egokitu daiteke, lehenik barazki bakoitza bere eran egosiz.

Ondoren prozedura bera egin.

Akaso!

Potoko barazkien menestra
gogokoa

Intxaur eta txokolate browniea

Intxaur eta txokolate browniea

Osagaiak:

Intxaur eta txokolate browniea

Errezeta:

  1. Txokolatea zati txikitan jarri
  2. Gopor edo bol batean gurina eta txokolatea mikrouhinean urtu.
  3. Nahasketa honi, azukrea gehitu eta ongi nahasi.
  4. Arrautzak ongi irabiatu kolore “zurixka” hartzen duten arte.
  5. Kontu haundiz, irina eta arrautzak, lehenengo nahaskerari, txandatuz gehitu eta nahasi.
  6. Dena ongi nahasirik dagoela, intxaurrak gehitu.
  7. Labetzeko moldea gurinaz igurtzi eta irin apur bat ongi sakabanatu jarri. (Honek brownia eginda dagoenean, hautsi gabe ateratzea erraztuko du).
  8. Lortu dugun nahasketa ipini gainetik.
  9. 180ºtan labetu 20 minutuz eta hozten utzi.

Intxaur eta txokolate browniea

Kasu!

Lagungarri eran, garaiko fruta eta gustuko izozki batekin dasta daiteke. Mango, laranja, sagarra…

Labetzeko moldearen arabera, browniak altuera bat edo beste izango du, hortaz, labetzeko denbora ere honen araberakoa izango da.

Eginda dagoela ikusteko, txotx bat browniaren erdian sartu eta atera behar da. Txotxa garbi irten ezkero, egina dago. Hori bai, krematsu geratzea nahi bada, txotxarekin kontrolatu beharko da egoste puntua.

Intxaur eta txokolate browniea
gogokoa

Muskuiluak (tomate) saltsan

Muskuiluak (tomate) saltsan

Honako hau oso errezeta azkarra eta erabilgarria da. 5 minuturen buruan hasi eta buka daitekeena.

 

Osagaiak:

  • 24 muskuilu ale
  • tipulina erdi bat
  • 3 baratxuri atal
  • perrexilla
  • ardo txuria
  • erramua
  • gatza
  • piper hauts beltza
  • tomatea (aukeran)
MUSKUILUAK TOMATETAN Javier Lastras

MUSKUILUAK TOMATETAN Javier Lastras

Errezeta:

  1. Lehen pausoa muskuiluei bizarrak garbitzea da laban baten laguntzaz eta hauek uretan garbitzea gero.
  2. Baratxuri atalak eta tipulina txiki txiki egin eta zataginean su ertainetan gorritzen hasi olio koilarakada baten laguntzaz.
  3. Kolore apur bat hartzen duten momentuan, muskuilua gehitu, ardo txuri kopa, erramua eta perrexillarekin batera. Sua bizitu eta paela estali zabaltzen diren arte. Zabaltzen hasten direnean, gatz eta piper hauts pitin bat gehitu eta zerbitzatu.

Bigarren aukera:

  1. Zabaltzen hasten direnean, hauek paelatik atera eta tomatea gehitu.
  2. 5 minutuz egin su ertainetan eta zerbitzatu aurretik muskuiluak gehitu.
  3. Gatz-pipertu eta listo.

 

 

Kasu!

Muskuluekin, txirlekin bezala, kontu haundiz ibili behar da produktua freskoa eta ona izan dadin. Muskulua itxirik egon behar du, bizi eta fresko dagoen seinale.

Batere txarra ez den aukera, minutu batez egositako muskuiluak erabiltzea da. Saltsa berdin berdin egin muskulurik gabe eta amaieran 5 minutuz muskuluekin egosi zaporea har dezaten.

Muskuiluak (tomate) saltsan. Honako hau oso errezeta azkarra eta erabilgarria da. 5 minuturen buruan hasi eta buka daitekeena.
gogokoa

Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz

Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz

Azkenaldian jatetxeetan topatzea horren ohiko eta erraz den azkenburukoa da. 5 minututan egin eta dastatzeko aukera ematen duena.

Azkenburu honen sekreturik handiena, jogurta kalitate onekoa izatea da. Aukera edukita, gertuko baserriren bateko esneaz egindako jogurta izatea gomendatzen da. Zaporeak eta testurak zerikusirik ez du komertzialagoekin. Bestela, garrantzitsua litzake testura lodiko jogurta aukeratzea.

 

Osagaiak:

  • 500 gr Jogurt natural
  • 50 gr ezti
  • 100 gr esnegain
  • fruitu gorri eskukada bat. Haranak, marrubiak eta mugurdiak
  • jelatina 3 orri
  • limoi bat
  • gatz pitin bat
  • azukre goilarakada bat
  • modena ozpin goilarakada bat
  • 4 gustuko gaileta
  • menta hostoak
Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz

JOGOURTA FRUITUEKIN Jason Cartwright

Errezeta:

  1. Lehen pausoa, jelatina ur hotzetan ipintzea da biguntzen den arte. Ura hartu eta biguindu den momentuan edalontzi batean ipini esnegainarekin batera eta mikrouhinean 30 segundoz berotu. Nahasketa ondo nahasi.
  2. Esnegaina eta jelatina nahasketa, gatza eta limoi azal birrindua jogurtari ongi nahasi. Nahasketa hau hozkailuan gorde ordu betez gutxienez.
  3. Bitartean, fuitu gorriei azukrea eta ozpina gehitu eta nahasi. Hau ere, hozkailuan gorde.
  4. Fruitu gorriak iragazi eta askatutako zukuarekin jogurta estali.
  5. Zerbitzatzeko momentuan, edalontzi, gopor baten oinarrian, ezti apur bat jarri, segidan jogurta eta azkenik, gainean gailetak eskuekin hautsi.
  6. Bukatzeko, menta hosto batekin apaindu.

 

Kasu!

Denbora asko eduki ezean jogurtaren nahasketak berak bakarrik ere balio dezake!

Gustuko lagungarri pila onartzen ditu errezeta honek. Garaiko edozein frutarekin jatea ere aukera bikaina da!

Akaso!

Maitane Segurolaren Fruitu gorri nahasiak bideo RZ:

Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz
gogokoa

Haragi salda

Haragi salda

Errezeta honen inguruan ezin daiteke legerik azaldu. Garaiak eta norberaren eskuek idatziko dute hori.

Osagaiak:

  • Txahal edo behi xankar bat
  • 4 tipula
  • Porru bat
  • 2 azenario
  • ardo txuri kopa bat
  • txitxirio eskukada bat
  • perrexila eskukada bat
  • piper hauts beltza
  • gatza

 

Errezeta:

  1. Barazkiak ongi zuritu eta zati handitan moztu.
  2. Hauek lapiko handi eta altu batean ipini, txankarra, ardo kopa eta perrexillarekin batera. Urez estali eta su bizitan jarri irakiten hasten den arte. Momentu honetan, garbantzuak gehitu eta su ertainean egosi 3- 4 orduz (edo eltze espresean  30 minutuz).
  3. Salda iragazi eta gatz eta piper hauts puntuan jarri.
  4. Txankarra txikitu eta zerbitzatzeko garaian saldari gehitu.
Haragi salda

SALDA Krista

Kasu!

Ohikoa da arrautza egosi eta ogi apur batekin zerbitzatzea.

Edozein zopa eta prestera egiteko aparta da.

Haragia bera ere, tomate eta piper batzuen laguntzaz ez da txantzetako jana.

Haragi salda
gogokoa

Tomate eta hegaluze entsalada

Tomate eta hegaluze entsalada

Plater honen osagai nagusiak uda garaiko bi produktu dira, berez, baina urte guztian ere aurki ditzakegu, tomateen kasuan, hain bikainak ez izan arren.

 

Osagaiak:

  • 2 Tomate
  • hegaluze kontserba pote bat
  • tipulina bat
  • baratxuri atal bat
  • oliba olioa
  • gatza
Tomate eta hegaluze entsalada

TOMATEA Naturalflow

Errezeta:

  1. Baratxuri atala erdibitu eta entsalada zerbitzatuko den azpil edo platerean igurtzi.
  2. Tomateak garbitu eta “ipurdiz gora” zerra aiztoarekin zati irregularrak ebaki. Horrela haragi zati handiagoak lortzen dira. Platerean jarri eta gatz apur bat gehitu.
  3. Hegaluze poteari olioa kendu eta haragia tomatearen gainetik zabaldu zatiak gehiegi txikitu gabe.
  4. Tipulina, bi eratan prestatu daiteke eta biak dira baliagarri. Lehena, “juliana” eran, eta bigarrena zati txiki-txikitan. Biak hegaluzearen gainetik zabaldu behar dira.
  5. Azkenik oliba olio txorrotxatxoa nahieran gehitu jan aurretik.

Kasu!

Oso lagungarri zaizkio entsalada honi edozein hosto fresko mota. Albahaka hostoak adibidez.

Tomate eta hegaluze entsalada
gogokoa

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

Garniziotzat jo daitekeen errezeta hau, ia edozein plateren lagungarri izan daiteke. Bere horretan ere, lagunekin partekatzeko bikain askoa da.

Osagaiak:

Saltsak egiteko:

  • maionesa pote bat
  • tipula erdi bat
  • tomate pote bat
  • 2 koilarakada modena ozpina
  • koilarakada bat “la vera”ko pipermin kehetua
  • azukrea
  • baratxuri buru bat
  • gorringo bat
  • piper hauts beltza

Errezeta:

  1. Lehenbizi patatak egiteko, hauek zuritu, gustuko den eran moztu eta uretan gorde behar dira. Gopor edo bol batean adibidez.
  2. Kazola edo zartagi batean, patatak estaltzeko haina olio berotzen jarri.
  3. Olioa kea botatzen hasten den momentuan, patatak bertara igaro. (Aurretik ondo lehortuta eta gatzatuta).
  4. Hasieran patatak oliotan mugitu itsatsi ez daitezen. Olioaren tenperatura ertain- altuan mantendu eta hurraren kolore marroixka hartzen duten arte bertan eduki.
  5. Sukalde paper baten gainera atera gehiegizko olioa xukatzeko.

Saltsak:

Tipula maionesa egiteko, tipula erdia zati txikitan egin, oliba olio koilarakada bat gehitu eta maionesa potearekin batera turmixatekin irabiatu.

Braba delakoa egiteko, tomatea zartaginean egosi 20-30 minutuz erdira gutxitzen den arte eta orduan, pipermina, modena ozpina eta azukre koilarakada bat gehitu. Dena ongi nahasi eta listo.

Baratxuri krema egiteko, baratxuri burua labean erre 160º tan 30 minutuz. Erreta dagoenean, mami guztia atera eta gorringo gordinarekin nahasi eta joz,  krema bihurtu. Nahasketa honi maionesa koilarakada bat gehitu eta piper hauts beltz puntua eman.

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

PATATA FRIJITUAK Dan Germain

Kasu!

Patatak uretan daudela, ura bera aldatzen joanez gero, berezko duten “fekula” (urari kolore zurixka ematen diona) galtzen joango da eta honela kraskatsuagoak izango dira frijitutakoan.

Frijitzeko, patataren tamaina garrantzi handikoa da. Oso lodi moztu ezkero, barrutik gordin geratzeko arriskua egondo da eta.

Olioaren tenperatura kontrolatzea ere garrantzizkoa da. Gomendagarriena, 10etik 7-8ko neurrian izatea sua.

Akaso!

Patata frijituak (saltsa desberdinekin) Garniziotzat jo daitekeen errezeta hau, ia edozein plateren lagungarri izan daiteke. Bere horretan ere, lagunekin partekatzeko bikain askoa da errezeta hau…
gogokoa

Izter beteak

Izter beteak – 

RZ honek mota askotako gehigarriak onartzen ditu. Kasu honetan, ganba eta porruarekin betetzen dira, baino ontto, barazki, saltsa ezberdin… askorekin bete daitezke.

 

Osagaiak:

  • 4 oilasko izter
  • 12 ganba ale
  • tipulina bat
  • porru bat
  • gurin koilarakada bat
  • 150 ml esnegain
  • gatza
  • piper hauts beltza
  • sukaldeko soka, haragiak eta hegaztiak lotzeko modukoa

 

Errezeta:

  1. Lehendabizi oilsko izterrak zabaldu behar dira. Horretarako, iztarraren beheko muturretik hasita, labanarekin, hezurraren segidan zabaldu. Kontu haundiz hezurrak kendu eta zabalik mantendu. Momentu honetan gatz eta piper hauts beltz puntua eman.
  2. Ganbak zuritu eta barazkiak txiki egin.
  3. Ganba buruak kazola txiki batean su bizitan gorritu oliba olio koilarakada batez. Kolorea hartu dutenean, bi baso ur gehitu salda egin dadin. 20 minutuz su eztitan  egosten eduki.
  4. Beste zartagi batean, barazkiak gorritzen ipini su ertainean, kolore apur bat hartzen duten momentuan, salda gehitu (iragazita) eta laurdenera murriztu arte su ertainean egosi. Momentu honetan, esnegaina eta gurina gehitu. Beste 20 minutuz egosi eta hozten utzi.
  5. Nahasketa hotz dagoela, ganba gordinak gehitu eta “ore edo masa” bat osatu.
  6. Ore honen goilarakada pare bat ipini izter bakoitzaren erdian eta kontu haundiz eta sokaren laguntzaz, ongi itxi.
  7. Labea 200º tan berotu eta iztarrak 15-20 minutuz laberatu eta bero zerbitzatu.

 

Izter beteak

OILASKOA Nuria Farregut

 

Kasu!

Kalitatezko oilasko eta ganbekin egiteak sekulako aldea ematen dio errezeta honi. Artoa jan duen oilasko azal horia bada,  askosaz hobe!

Errezeta hau edozein saltsarekin lagundu daiteke. Adibidez, txanpinoi krema, romesko, ali oli edo barazki kremaren batekin.

Akaso!

Oilasko RZ goxo gehiago afaritarako?

 

Izter beteak
gogokoa

Txapakoak etxean nola egin

TXAPAKOAK

Plater jakin bat aurkeztu baino, prestaera desberdin asko egiteko teknika azalduko dizugu hemen. Txapakoak etxean nola egin daitezkeen, alegia. Edozein haragi, barazki, arrain… azkar eta ondo egiteko aukera ematen du.

 

Osagaiak:

Txapakoak etxean nola egin

ZARTAGINAK Yutaka Sek

Errezeta:

  1. Txapako edozein plater prestatzeko, lehen pauso garrantzitsua zartagina edo txapa bero egotea da. Bi arrazoirengatik, produktua ongi xigortzeko eta itsas ez dadin ere bai.
  2. Jakia gazitu behar da zartaginean jarri aurretik, haragi pieza lodiak izan ezean. Hauek, egin eta gero gazitu, bestela ura galduko dute eta.
  3. Zartaginean eharrezko den olio kantitatea jarri produktuaren aurretik. Piezako koilarakada txiki bana olio nahikoa izaten da.
  4. Xigor dadin, garrantzitsua da produktua tokian geldirik edukitzea. Ohiko den astindu eta mugimendurik egin gabe, alegia.
  5. Arrainen kasuan, gustuko bada, azalarekin egitea zailago izaten den arren, puntua harrapatu ezkero, merezi du. Kasu honetan hobe izaten da lehebizi haragi garbiaren aldetik markatzea eta segidan azalaren aldetik nahi den puntua ematea. Era honetan, hobeto gordeko ditu zukuak.
  6. Barazkiekin, ezin da orokortu. barazki bakoitzak aginduko digu, ez baita gauza bera zainzuriak ala piperrak egitea.  Barazkia oso gogorra bada, aurretik uretan apur bat egostea komeni da. Ondo lehortu eta zartagi edo txapatik pasa ondoren oliba olio pitin baten laguntzaz.

Kasu!

Txapa erabili zalea bazara, hobe duzu zartagin zahar bat eskuratzea,, azkenerako hondatu egingo duzu eta.

Txapakoak etxean nola egin
gogokoa

Arrautza poxatuak

Arrautza poxatuak

Garrantzitsua da arrautzak kalitate onekoak izatea, guztiz gomendagarria baserriko arrautzak erabiltzea edo, behintzat, 0 edo 1 zifraz hasten direnetakoak izatea.

Errezeta praktikoa da eta askotan lagungarri erabil dezakeu beste prestaera batzuekin.

Osagaiak

  • 4 arrautza
  • Ozpin koilarakada bat
  • Gatza apur bat
  • Txorroteko ura
Arrautza poxatuak

POXATUTAKO ARRAUTZA Mike McCune

 

Errezeta:

  1. Lapiko altu bat txorroteko urarekin bete eta su bizitan jarri berotu dadin.
  2. Bertara koilaratxokada bat gatz erta koilarakada bat ozpin bota.
  3. Ura irakiten dagoenean, goilara baten laguntzaz zurrunbilo bat egin lapikoan. Garrantzikoa da ur guztia biran jartzea errezeta ondo irten dadin.
  4. Zurrunbilo erako bat lortzen denean arrautza puskatu barnera eta goilararen laguntzaz bere forma borobilean landu arrautza.
  5. Egosketa denbora norberaren gustuaren arabera egokitu daiteke. Normalean 4 minutu inguru behar izaten ditu, kolore zuria hartzen du arrautzak egostean.
  6. Azkenik eta kontuz arrautza plater batean jarri. Gatza apur bat bota eta gozatzeko prest.

 

Kasu!

Arrautzak piperrada, edozein saltsa, patata frijituekin… bikain daude!

Akaso!

Arrautzak garestiak omen…

Arrautza poxatuak
gogokoa

Hegaluzea tomatearekin

Hegaluzea tomatearekin

HEGALUZEA

Hegaluzea/hegalaburra modu askotara presta daiteke: txapan, marmitako eran, parrilan, gordinik… kasu honetan, tomatearekin nola egin azaltzen da. Lehen urratsetan plantxatik edo zartagin batetik pasa behar da, eta hau ere errezeta oso moduan ulertu daiteke, horrela kontsumitzeko bikaina dena.

 

Osagaiak:

  • 4 Hegaluze solomo (180gr bakoitzak)
  • tipula bat
  • 4 baratxuri hortz
  • piper berde bat
  • tomate frijitu pote bat
  • ardo txuri kopa bat
  • oliba olioa
  • gatza
  • perrexila edo tipulina broteak.
Hegaluzea tomatearekin

ATUNA TOMATEAREKIN Javier Lastras

Errezeta:

(Argazkikoak piper gorriak ere baditu)

  1. Hegaluzea garbitu eta hezurrak kendu, zati garbia edukitzeko. Solomoaren tamaina, txekor azpizuna izaten denaren tankerakoa izan behar du. Finegi mozten bada, lehortzeko arriskua dauka eta.
  2. Su bizitan zartagina berotu, hegaluzea gatz-pipertu eta olio goilarakada baten laguntzaz plantxan egin alde bakoitzetik minutu erdi bat. Hegaluzearen erdialdea gordinik geratzen delarik.
  3. Zartagin berean, beste olio goilarakada bat gehitu, tipula, piperra eta baratxuriarekin batera. Su bizitan frijitu.
  4. Barazkiak kolore apur bat hartzen duten momentuan, ardo txuria eta tomatea gehitu. Su ertainean egosi 20 minutuz.
  5. Azkenik, jan baino 5 minutu lehenago, hegaluzea tomate saltsa berotan ipini.
  6. Perrexila edo tipulina gehitu zerbizatzeko momentuan.

 

Kasu!

Garaiean eta bertakoa bada, askoz hobe! Garaia ekaina eta iraila bitartekoa da.

Kontserban prestatzeko ohitura, irailean eman ohi da.

Hegaluzea tomatearekin
gogokoa

Barazki erreak

Barazki erreak garaiko barazkiekin egitea komeni da zaporeak eta testurak hoberenak izateko. Adibide honetan, irailean topa daitezkeen barazkiak egiten dira, baina, esan bezala, garaian garaikoekin egin dezakezu.

Osagaiak

  • 2 Tipula
  • Piper gorri bat
  • 2 Aberjinia
  • 2 Kuiatxo
  • Baratxuri buru bat
  • Oliba olioa
  • Sagar ozpina
  • Gatza
BARAZKI ERREAK Michela Simoncini

BARAZKI ERREAK Michela Simoncini

Errezeta:

  1. Barazki guztiak baratxuria izan ezik, uretan garbitu. Tipulak zuritu eta baratxuri burua erdibitu (atal guztiak erdira egiten dituelarik).
  2. Labea 180 gradutan berotu.
  3. Bero dagoenean, barazkiak gatzatu, olioztatu eta osorik dauden moduan labean erre guztiz egiten diren arte. 40 minutu inguru.
  4. Labetik bero ateratzen diren momentuan, ozpin koliarakada txiki batekin busti, baratxuria atera eta zilar paperarekin tapatu bandeja 10 minutuz.
  5. Baratxuriaren mamia atera eta katilu txiki batean oliba olio goilarakada bat gehituta, krema egin. Baratxuri erre “ali-oli” moduko bat lortu arte.
  6. 10 minutu horien ostean barazkiak zuritu eta baratxuri krema eta oliba olio gordinarekin zerbitzatu.

 

Kasu!

Ia mota guztietako saltsa ezberdinek balio dute. “Romesko” erakoa ere oso aproposa da horrelakoak laguntzeko, Katalunian ohikoa dena.

Plater honek ere, lagungarri edo guarnizio moduan joka dezake, edozein arrai edo haragiren laguntzaile.

Akaso!

Akaso RZ labean beharrean zartagian teknika politaz, Jamie Oliver-en eskutik, eskumutur hori…

WOK baten edozer erreta goxoa dago! Zinez…

Barazki erreak
gogokoa

Oilasko eta barazki paella

Soberan dauden osagaiak erabiltzeko errezeta bikaina da, proposamen hau egokitu zure beharrei eta kuzina ezazu zeure-zeurea den paella.

Osagaiak:

  • 4 eskukada arroz
  • Ura (arroza hainako bi)
  • Tipula bat
  • Piper gorri eta berde bana
  • Azenario bat
  • Kuia txiki bat
  • 2 Bartxuri buru
  • Ardo zuri kopa bat
  • Oilasko zatiak (bularki eta iztarrekin eginak) 250gr
  • Bi goilarakada oliba olio
  • Gatz apur bat

 

Oilasko eta barazki paella

PAELLA G. García Marengo

Errezeta:

  1. Barazki guztia garbitu eta zuritu.
  2. Barazkiak zati txiketan moztu, guztiak tamaia berekoak egin behar dira.
  3. Paela batean bi koilarakada olio jarri eta guztia berotu.
  4. Baratxuri eta tipula zatiak gehitu eta guztia ondo landu 5 minutuz, kolorea har dezan.
  5. Kolorea hartzen duenean gainontzeko barazki guztiak gehitu eta su bizian ondo landu.
  6. Beharrezkoa da barazkiak ondo lantzea, kolore bizia har dezaten
  7. Oilasko zatiak paelara gehitu eta guztia ondo landu gatz apur batekin.
  8. Oilaskoa gorritzen denean arroza gehitu eta guztia batera nahastu.
  9. Ardo zuri kopa gehitu eta guztia lurrundu bitartean landu sutan.
  10. Azkenik ura gehitu, eta irakiten hasten denean sua jeitsi. 20 minutu behar izaten ditu guztiak egosten.
  11. Paelak puntu ona izan dezan itzali sua amaitzear dagoenean, berez beroareki amaitzen delako egosten.
  12. Beharrezkoa da denbora batean egoten uztea 5-10 minutuz.

Kasu!

Arroz mota desberdinak daude merkatuan, baina  paela egiteko gomendagarrienak ale luzeko arrozak izaten dira.

Oilasko eta barazki paella
gogokoa

Arroza txirlekin

Arroza txirlekin – 

Osagaiak

  • Kilo erdi txirla
  • 6 eskukada arroz (bat eta erdi buruko)
  • arrai edo oilasko salda (arrozaren hirukoitza). Urak ere balio du.
  • 4 baratxuri atal
  • ardo txuri kopa bat
  • kaiena txiki bat
  • perrexila
  • oliba olioa
  • gatza

 

ARROZA TXIRLEKIN Javier Lastras

ARROZA TXIRLEKIN Javier Lastras

Txirla mota asko aurki daiteke merkatuan: fina, lerdetsua, japoniarra… Denetan zapore fin eta ohikoena txirla “fina” erakoa da. Galizia aldetik datorrena. Arroza txirlekin errezeta hau egiterakoan txirla mota orok balio du, baita muskuiluak ere. Prozesuan bata bestearen lekuan jartzea nahikoa da kasu honetan.

.

Errezeta:

  1. Arroza egingo den zartagia berotzen jarri oliba olio goilarada batekin. Bero dagoenean, txirlak gehitu eta tapatu. Txirlak irekitzen hasten diren momentuan zartaginetik atera.
  2. Salda berotzen jarri.
  3. Zartagina su ertainera jetsi, oliba olio koilarakada bat, kaiena eta batxuri xerratua gehitu bertara.
  4. Baratxuria kolorea hartzen hasten den momentuan, kaiena atera eta arroza gehitu. Minutu batez gorritu.
  5. Momentu honetan, saldaren 3/4 eta perrexil txikitu eskukada bat gehitu. Estali eta su ertainean egosten jarraitzeko.
  6. Bor-borrean hasten den momentuan gatz puntua eman.
  7. Arroza egosirik baina apur bat gogor dagoela (2 minutu faltan) txirlak eta geratzen den salda gehitu eta mahaiera atera.

.

Kasu!

Txirlak erosteko momentuan itxirik egon behar dute. Bizirik eta fresko dauden seinale. Erdi zabalik baldin badaude, kutsatzeko arriskua egon daiteke, beraz, hobe ez erostea.

Arroz mota asko topa daiteke merkatuan, aproposena errezeta hau burutzeko, Bomba delakoa da. Mota bakoitzak egoste denbora ezberdina du, hoberena hau kontrolatzeko, noizbehinka probatzea da.

Arroza txirlekin
gogokoa

Legatz frijitua

Legatz frijitua –  

Osagaiak

  • 4 legatz solomo (180º bakoitza)
  • 2 arrautza
  • 3 koilarakada irin
  • Gatza apur bat
  • 4 koilarakada ekilore olio
LEGATZ FRIJITUA Javier Lastras

LEGATZ FRIJITUA Javier Lastras

Errezeta

  1. Plater sakon batean bi arrautzak puskatu eta irabiatu, ondo nahastu arte.
  2. Beste plater batean irina jarri.
  3. Legatz solomoak gustuko tamainetan moztu, norberak nahi dituen zatietan. Oso zati txikiak ez egin frijitzean legatzaren puntua pasa egiten delako.
  4. Zartagi altu batean ekilore olioa berotzen jarri, oliba olioarekin ere frijitu daiteke.
  5. Olioa berotzen den bitartean legatzari gatz apur bat bota eta irinetan igaro. Garrantzitsua da legatzak irin asko ez hartzea, beharrezkoa soilik.
  6. Legatza arrautza irabiatutik pasa eta zuzenean zartagira sartu.
  7. Olio berotan lehenik alde batetik frijitu 2 minutu inguru, kolorea hartzen duenean beste aldetik frijitu beste 2 minutu.
  8. Zartaginetik ateratzean soberan daukan olioa xurgatu sukalde-paperetan jarrita.
  9. Lagungarri eran mahonesa edo gustuko saltsarik erabil daiteke.

Kasu!

Legatza izoztua edo freskoa izan daiteke. Izoztua erabiltzeko errezeta egin bezperan jar ezazu hozgailuan piskanaka desizozten.

Kontuz! Anisakirik topatzen baduzu legatza freskoan kendu zati hori, normalean mendreskan egoten dira. Eta beste guztia arazorik jabe gozatu.

Ez baduzu egiten den unen jan behar, gorde ezazu hozgailuan edo biharko asmotan bazabiltza, bi plateren artean leku fresko batean.

Ogitarteko eran ere bikain geratzen da!

Akaso!

Legatz frijitua
gogokoa

Dilistak

 

Osagaiak:

  • 0,4kg dilista
  • Egosteko txorizo bat (barazkijalea edo beganoa bazara ez, prefosta!)
  • 2 patata
  • Azenario bat
  • Oliba olio bi koilarakada
  • Gatz koilarakada txiki bat

 

DILISTAK Lablascovegmenu

DILISTAK Lablascovegmenu

Errezeta:

  1. Patata eta azenarioak garbitu: patata lauki txikitan moztu, azenarioa berriz xerra finetan.
  2. Txorizoa 4-5 zatitan ebaki.
  3. Lapiko batean olioa berotzen jarri, eta bertan txorizo zatiak landu 3-4 minutuz.
  4. Guztia ondo landu denean, patata eta azenario zatiak bertara gehitu eta dena elkarrekin nahastu.
  5. Dilistak eta gatza gehitu eta urarekin bete lapikoa, guztia urez estal dadin.
  6. Egosten eduki, ordu eta laurden inguru lapikoan egiten baditugu. Presio-eltzean 20 minututan egiten dira.
  7. Amaitzean gatza puntuan jarri eta gozatzeko prest ditugu, ez baditugu egun berean jango, hozten direnean hozgailuan gorde.

 

Kasu!

Errezeta merkea da eta ikasketa egun gogorretarako praktikoa.

Egun batetik bestera ederki mantentzen den errezeta da, ikasketa egunetan osasuntsu elikatzen jarraitzeko.

Dilistak
gogokoa

Oilasko errea

 Oilasko errea – 

Osagaiak:

  • Oilasko bat osorik
  • Garagardo botilatxo bat
  • Ziape edo mostaza koilarakada bat
  • Gatz koilarakada txiki bat

 

Oilasko errea

OILASKO ERREA Ron Dollete

Errezeta:

  1. Labea berotzen jarri 190ºtan.
  2. Oilasko osoa labeko ontzi batean jarri, bularkia goruntz duelarik.
  3. Garagardo botilatxo bat gehitu gainetik, oilasko guztia garagardoarekin bustiz.
  4. Gainetik gatza gehitu, norberaren gustuaren arabera, koilarakada txiki bate nahikoa izaten da oilasko bakoitzeko. (Garrantzizkoa da gatza garagardoarekin busti ostean gehitzea era honetan oilaskoan itsatsirik geratzen delako.)
  5. Oilaskoa labean sartu 45 minutuz, (denbora oilaskoaren araberakoa izaten da normalean 45 minutu edo ordubete inguru behar izaten du.)
  6. Azala gorritzen zaionean oilaskoa labetik atera eta zartagi batera bota askatu duen zuku guztia.
  7. Oilaskoa labean sartu berriro eta bitartean zartagian askatu duen zukua ziape koilarakada batekin landu. Guztia loditzen den bitarte 5 minutuz.
  8. Azkenik oilaskoari gainetik eginiko saltsa gehitu eta azken minutuak eduki labean, guztiz egin dadin.

 

Kasu!

Oilaskoaren azken saltsa egiten dugunean edozein espezie gehitu; piper hautsa, kurria, norberak gustoko dituenak.

Hezurrak ere zupatuko dituzu oilasko honekin!

Akaso!

Urruneko aitonaren bideoa, Kentucky Fucking Chicken bertsioa…

oilasko errea
gogokoa

Etxeko torrada edo torrijak

Etxeko torrada edo torrijak – 

Soberan pilatzen diren ogiekin egiteko postre bikaina.

Osagaiak:

  • Etxean soberan dagoen ogi zaharra, 2-3 hatzen lodierako zatitan moztua
  • Litro bat esne
  • 0,1kg azukre
  • Bainila adar bat edo kanela hautsa koilarakada txiki bat
  • Limoi bat
  • Laranja bat
  • 2 arrautza
  • Oliba olioa 3 koilarakada
Etxeko torrada edo torrijak

TORRADA Ana

Errezeta:

  1. Ogi gogor zatiak ontzi batean jarri.
  2. Lapiko batean esnea, azukrea, bainila adarra eta limoi zein naranjaren azalak egosten jarri. Guztia irakiten hasten den bitarte.
  3. Ogiari gainetik lapikoko guztia gehitu eta bertan utzi 2-3 orduz. (Esnearekin ez baditugu guztiz estaletzen, ordubete igaro eta gero buelta eman ogi zatiei. Beharrezkoa da ogiak esne guztia ondo xurgatzea.)
  4. Plater batean arrautzak irabiatu.
  5. Zartagi altu bat berotzen jarri oliba olioarekin, ondo berotu behar da olioa.
  6. Ogi zatiak banaka arrautza irabiatutan igarotzen joan eta ondoren zartagian frijitu.
  7. Zartagian hurraren kolorea hartzen duen bitarte mantendu alde bakoitzetik.
  8. Frijitu eta gero soberan duen olioa kendu sukalde paper baten gainean  eta azukrez estali gainetik.

 

Kasu!

Errezeta hau ogi zahar zein berriarekin egin daiteke, amaitzean izozki edo saltsez lagunduta jaten da normalean.

OGIAk panes: Baguettea Baguette Barra luzea Barra grande Barra txikia Barra pequeña Baserriko ogia Pan de leña Erromatar txikia Romanito Flauta Flauta Fruitu lehorrezko ogia Pan de frutos secos Moldeko ogi integrala Pan de molde integral Moldeko ogi zerealduna Pan de molde de cereales Moldeko ogia Pan de molde Ogi birrindua Pan rallado Ogi espainola Pan español Ogi gatzgabea Pan sin sal Ogi integral haziduna Pan integral de semillas Ogi sesamoduna Pan de sésamo Ogi sojaduna Pan de soja Ogi txigortua Pan tostado Ogi-barra zerealduna Pan de cereales barra Ogi-irin integrala Harina de trigo integral Ogi-irina Harina de trigo Opilak Bollos Vienako ogia Pan de Viena Zekale-ogia Pan de centeno Zopakoa Pan de sopa Txapata Chapata

Akaso!

Maitane Segurolaren TORRADAK bideo RZ:

Etxeko torrada edo torrijak
gogokoa

Pasta entsalada

Pasta entsalada

Osagaiak:

  • 0,3kg pasta
  • kontserbako atuna pote bat (beganoa bazara ez, jakina)
  • piper berde bat
  • piper gorri bat
  • entsaldarako tomate bat
  • 16 oliba inguru
  • kontserbako arto pote bat
  • 0,1 kg gazta
  • Oliba olioa bi koilarakada
  • Gatza
  • Mahats pasak bi koilarakada
  • 10 intxaur
  • Ozpin koilarkada bat
PASTA ENTSALADA Anomalus Allure

PASTA ENTSALADA Anomalus Allure

Errezeta:

  1. Lapikoan 1,5l ur irakiten jarri.
  2. Piperrak garbitu eta zati txikitan moztu.
  3. Tomateari azala kendu eta zati txikitan moztu. (Azala erraz kentzeko, tomateari gurutze bat egin azalean labanarekin eta ur irekinetan murgildu minutu batez.)
  4. Artoari duen zuku guztia kendu.
  5. Gazta lauki txikitan zatitu
  6. Lapikoan irakiten dagoen urari gatza eta olio koilarakada bat bota.
  7. Pasta lapikoan sartu eta 8-10minutuz irakin.
  8. Pastari ur beroa kendu eta ur hotzetan egosketa eten.
  9. Azkenik ontzi batean pasta, barazki txikituak, atuna, gazta, intxaurrak eta pasta ondo nahastu.
  10. Hozkailuan gorde
  11. Ongarria egiteko, ontzi txiki batean ozpin koilarakada bat, mahats pasak, oliba olio 2-3 koilarakada eta gatz apur bat nahastu.
  12. Jateko unean entsalada ongarriarekin nahastu.

 

Kasu!

Errezeta freskoa da, hozkailuan mantendu beharrekoa, baina guztiz erabilgarria kanpoan bazkaltzen duzunerako.

Osagaien neurriak norberaren arabera egokitu daitezke inongo arazorik gabe.

Akaso!

Pasta entsalada
gogokoa

Haragi eta barazki lasagna

Haragi eta barazki lasagna – 

Errezeta honek motako askotako betegarriak onartzen ditu: ganba eta porrua, ontto, barazkiak, saltsa ezberdin… askorekin bete daitezke.

Haragi eta barazki lasagna

Osagaiak:

  • 3 Pasta geruza edo plantxa
  • 40 gr gurin
  • 50 gr oliba olio
  • 110 gr irin
  • litro bat esne
  • 250 gr haragi txikitu
  • tipulina bat
  • 6 baratxuri atal
  • azenario bat
  • ardo txuri kopa bat
  • tomate pote bat
  • kuiatxo bat
  • berenjena bat
  • 6barrengorri edo  txanpinoi
  • parmesano gazta birrindu eskukada bat
  • mozzarela gazta birrindu eskukada bat

 

Haragi eta barazki lasagna

LASAGNA David K

Errezeta:

  1. Bexamela egiteko, zartagin batean, oliba olioa eta gurina ipini su ertainean, azkeneko hau urtu arte. Urtzen den momentuan, irina gehitu mugitzeari utzi gabe pasta bat lortuz. Kolorea aldatzen hasten zaion momentuan esnea gutxinaka gehitu eragiteari utzi gabe,nahi den lodiera lortuz. Gatz puntuan jarri, sutatik atera eta gorde.
  2. Saltsa bolognesa egiteko, tipulina, baratxuriak eta azenarioa zuritu eta txiki txiki egin. Hauek, zartagi batean su ertainean gorritu eta 5-10 minutura haragia gehitu. Honek kolorea hartzean, ardo txuri kopa eta tomate potea gehitu eta dena batera 30-40 minutuz su ertainetan egosi.
  3. Kuia, berenjena eta txanpinoiak, dado txikitan moztu eta su bizitan gorritu 3-4 minutuz. Ondoren, egindako bexamelaren erdia berotu eta bertara igaro barazki dado hauek. Ondo nahasi eta gorde.
  4. Lasagna montatzeko, pastari behar duen egoste puntua eman. Ura irakiten ipini eta pasta xaflak sartu biguntzen diren arte. Ondoren, ur hotzetara igaro.
  5. Muntatzeko, molde baten laguntzaz, oinean pasta xafla jarri, gainean, bolognesa, berriz ere pasta, gainean barazki bexamela, gero, pasta eta azkenik geratzen den bexamela eta gazta birrinduak.
  6. Amaitzeko, labean 200ºtan 5 minutuz gratinatu eta zerbitzatu.

 

Kasu!

Lasagna gazta gehitu gabe egun batetik bestera hozkailuan gordetzeak, gorputza emango dio eta manipulatzea erraztuko du. Horrela, nahi izan ezkero, banako platerak zerbitzatu daitezke, gazta gehitu eta zuzenean gratinatuz.

Akaso!

Haragi eta barazki lasagna
gogokoa