Blog Artxiboa

Esne gozoa

Esne gozoa – 

Postre eta gozoki eta gozoaren tartea gustoko duzula eta gozoaren muina den RZ eta teknika dakarkizugu gaur, Esne gozoaren RZErrazaparranda osterako gailetekin jateko edo ama eta izeba datozenerakoligatzeko ere bai. Gozatu eta on egin! 🙂

,,,

Osagaiak

  • Lata handi bat esne kondentsatu

Esne-gozoa

Errezeta

  1. Kazolaren hondoan egunkari-orri bat ipiniko dugu tolestaturik, latak zuzenean hondoa uki ez dezan. Hondoan egokitu eta urez beteko dugu kazola.
  2. Borbor apalean irakiten edukiko dugu gutxienez 2 orduan, tapaturik betiere, eta ur horretan berean utziko dugu hozten. Urez estalirik egongo da beti lata.
  3. Hoztu denean, lata ireki eta esne-gozoa txigorturik eta mamiturik dagoela ikusiko dugu, galleten artean, opil gozo batekin jateko prest.

Kasu!

Gozo-gozoa zinez. Opil gozo batekin jateko primerakoa.

Akaso!

Blankey Jet City – Sweet Milk Shake (Live)

Esne gozoa

gogokoa

Brokolia, limoi emultsioa eta izokinarekin

Brokolia, limoi emultsioa eta izokinarekin – 

Gaurkoan, brokolia, limoi emultsioa, gazta eta izokinarekin RZ dakarkizugu. Sukaldeko artista puntutxoa gustatzen hasia zaizunez, zeure ingurukoek zerbait landua espero dutenez jada, teknikak eta RZ landuagoak probatzen hasteko garaia iritsi zaizu, zergatik ez? Saiatuko gara aurrerantzean RZ erraz eta zailxeagoak konbinatzen, gaurkoan erraz egiteko RZ duzu honakoa, sanoagorik ezin, ezberdina denak txundituta uzteko, aproposa ama eta izeba bisitan datozen bazkari edo afari horietarako, ligatzen_laguntzeko edo noiznahi hartzeko modukoa. Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Brokoli, limoi emultsioa eta izokinarekin

Brokolia - Brokolia, limoi emultsioa eta izokinarekinOsagaiak

Brokoil, limoi emultsioa eta izokinarekin

Errezeta

  1. Brokoliaren zatitxoak atera eta tuper batean jarri mikrouhinean egosteko 3 minutuz.
  2. Bol batean bi koilarakada olio, koilarakada bat ur, eta limoi baten zukua ipini soja pitin batekin (soja nahaieran) eta denari ongi eragin, binagreta krematxua lortu arte.
  3. Platerean, brokolia, izokina eta gazta urdina sakabanatu eta binagretaz busti.

Kasu!

Denbora gabe zabiltzanean azkar egiteko eta polit geratzeko plater eta RZ horietakoa.

Akaso!

Top 10 munduko izokinik handienak…

Izokin jale espezializaturik baldin bada artza da, ez dira oso brokoli zaleak antza…

Brokolia, limoi emultsioa eta izokinarekin
gogokoa

Etxeko ganba gabardina eran

Etxeko ganba gabardina eran – 

Apeta eta jolaserako gogo apur bat sartu zaigu eta etxeko ganba gabardina eran RZ dakarkizugu gaurkoan. Gustukoa ezta? Gozatua itzela badakizu eta erraz-erraza, aproposa oso ama eta izeba datozenerako, edo ligatzen laguntzeko moduko giroa sortzeko, edo bazkari sarrera gisa prestatzeko, edo afari-merienda horretan denak txundituta uzteko. Horixe, noiznahi jateko modukoa. Gozatu eta on egin! 🙂

Etxeko ganbak gabardina eran

Etxeko ganba gabardina eranOsagaiak

Errezeta

  1. Ganbak zuritu isatsaren partea zuritu gabe geratzen delarik (heltzeko).
  2. Bol batean: 8 g legami, 80 g irin eta 65 g garagardo nahastu, gatza eta olio pitin bat gehitu eta dena berriz nahastu masa fin eta likidoa lortu arte.
  3. Ganbak isatsetik heldu eta gorpua masan busti. Aurretik berotutako oliotan frijitu masatik igaro eta zuzenean pare bat minutuz.
  4. Maionesari piper hauts gozoa edo mina gehitu eta lagungarri gisa zerbitzatu.

Kasu!

Maionesa egiteko RZ, ez izan alperra… Hala bai…

Akaso!

Hemen duzu, ganbak sobran eta akaso, Ganbak baratxuritan RZren bideoa…

Maitane Segurolaren Ganba Broxeta RZ egiteko aukera jarraian:

Tom old man cooking Texasko lagunaren ganba frijitu RZmunduko onena omen dena…

Etxeko ganba gabardina eran
gogokoa

Marmelada kruxpetak

Marmelada kruxpetak – 

Postre eta gozoki eta gozoaren tartea gustoko duzula badakigunez, mermelada kruxpeta edo buñelo RZ dakarkizugu gaurkoan. Errazaama eta izeba datozenerakoligatzeko ere bai, edo denak txundituta uzteko moduko RZ horietakoa… Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Haize_kruxpetak, frijituak eta epelduak
  • Gogoko marmeladaren bat, lodia
  • Azukre-hautsa

Marmelada kruxpetaMarmelada kruxpetak

Errezeta

  1. Guraize batzuez albo batetik ireki eta barruko orea hustu egingo diegu, neurrian betiere, kruxpetei, ahalik eta betegarri gehien sartu ahal izateko.
  2. Koilara batez beteko ditugu marmeladaz kruxpeta guztiak, marmelada jarioan utzirik. Hobe hori, erdi hutsik baino.
  3. Azukre-hautsa gainetik eman eta epel jango ditugu, hoztu aurretik.

Kasu!

Egin berri eta epel jatea izugarrizko gozatua da, baina hoztuta ere goxo-goxo egongo dira…

Akaso!

kruxpetak (buñuelo) eta krispetak ez nahastu… 🙂

Sagar kruxpeta RZren bideoa pausoka

Marmelada kruxpetak
gogokoa

Ahate magret errea sagarrekin

Ahate magret errea sagarrekin – 

RZ berezi eta landuagoak dauzkagu buruan eta bidean, gaurko honetan oso gustoko dugun  ahate magret errea sagarrekin RZ dakarkizugu. Errazaama eta izeba datozenerako edo ligatzen laguntzeko modukoa gau bereziren baterako. Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 4 ahate magret edo papar, freskoak
  • 4 baratxuri ale
  • 4 sagar zuritu, atal loditan moztuak, zuztarrik gabe
  • Xorta bat limoi zuku
  • Kanela, ezpal bat
  • Mutur eder bat gurin
  • Zimiko bat azukre
  • Gatza

Ahate magret errea sagarrekin

Ahate magret errea sagarrekinErrezeta

  1. Koipearen aldetik hartuko ditugu paparrak eta sare bana ziztatuko diegu labana zorrotz batez, haragia ukitu gabe. Errazago desegingo da horrela koipea paderan.
  2. Su ezti-eztian paratuko dugu padera bat berotzen, eta hartan jarriko ditugu baratxuri aleak eta paparrak, koipearen aldetik. Poliki-poliki urtuko da koipe hori, eta metatzen den heinean aterako dugu guk paderatik, paparrak lehor eta koiperik gabe eduki behar baititugu lanean segitu ahal izateko. 20 bat minutu emango ditugu koipea horrela urtzen, magreta irauli gabe; su ezti-eztian egingo dugu lan hasieran eta biziagotuz joango bagara ere, sekula ez dugu kerik eragin dezan utziko.
  3. Paparrean geratzen den koipe geruza huskeria dela, koipea urtu eta paparra egoki txigortu dela, ikusi orduko, irauliko egingo dugu paparra eta beste 30 bat segundoan utziko dugu alde horretatik egiten, gordin itxura gal dezan. Magreta txikiagotu egingo zaigu, tamaina galduko du.
  4. Ohol edo plater baten gainean utziko ditugu ondoren lau paparrak, eta plater batez estalirik edukiko ditugu 3 bat minutuan, barruko zukua modu berdinean bana dadin pieza guztian. Mozterakoan zuku gutxi aterako da jario horretan, haragi puskak ongi erre, egoki pausatu eta gatzik gabe maneatu direlako. Platerean dauzkagunean emango diegu gatza!

 

Sagar salteatu batzuekin aurkeztuko dugu magreta. Hona hemen nola prestatu.

  1. Padera bat su gainean daukagula, gurina jarriko dugu eta urtu ondoan aparra sortzen hasi orduko irauliko ditugu sagar atalak, limoi zukuan bustiak. Su ertainean salteatuko ditugu.
  2. Kanela adaxka eta azukrea gaineratuko dizkiegu ondoren, kolore gorrixka har dezaten, baina erre gabe. Lau bat minutu izango dira su gainean.
  3. Tanta batzuk calvados edo brandy erantsi ahal izango ditugu bukaeran.
  4. Erretiratu eta ahate papar errearen ondoan zerbitzatuko ditugu sagar hauek.

Kasu!

Magretak tamaina galtzen duela kontuan izan. Platerean dauzkagunean eman gatza.

Akaso!

 Txorienen Zigor Iturrietak eta Jabier Agirre mediku-adituak egin zuten Ahate magreta mango saltsarekin RZ.

Ahate magret errea sagarrekin
gogokoa

Frutazko gelatina

frutazko gelatina jon eran – 

Haur edo umeren bat, edo batzuk, ondoan dituzuenerako RZren bat eskatu diguzue; Sukaldea, gozoa eta jolasteko gogoa uztartuz frutazko gelatina Jon eran RZ dakarkizugu. Errazaama eta izeba umeekin datozenerako, edo ligatzen laguntzeko modukoa zergatik ez, gaurkoan umeekin jolasteko RZ ekarri badizugu ere beti mutil edo neska horrengan pentsatzen ari zara eta… Jolastu, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Gelatina-sobrea (Nahi duzun zaporekoa)
  • Gelatinaren zapore berdineko fruta
  • UraFrutazko gelatina

frutazko_gelatina jon eran

Errezeta

TRESNAK

  • Laban bat
  • Pitxer bat
  • Molde bat
  • Hozkailua

PRESTAKETA

  1. Lehenengo,ura pitxer batean bota, eta ura berotu.
  2. Bero dagoenean, gelatina sobrea bota eta dena nahastu.
  3. Bitartean, fruta moztu eta moldean sartu.
  4. Gelatina prest dagoenean, moldera bota, eta kanpoan utzi, giro-tenperatura gutxi gorabehera hartu arte.
  5. Bukatzeko, hozkailuan sartu, gelatina biguna geratu arte.

Kasu!

Gelatina eta fruta nahastu kopa edo plater baten eta batera zerbitzatu.

Helatu pixka batekin ere primeran geratzen da.

Akaso!

Gelatinaz jolasteko RZ eta aukera ezberdinak…

frutazko gelatina jon eran

Jogurt krema fruitu gorrien marmeladaz

Txokolate gailetak

gogokoa

Sagar tarta

Sagar tarta

Errezeta hau 8 lagunentzako modukoa da

Osagaiak:

  • 2 Arrautza
  • 100 gr Azukre beltz
  • 8gr legami hauts
  • 180 gr irin
  • 4 Sagar, ahal dela chanteclair motakoak
  • 175 gr Esne +
  • Gurina eta irina molderako
  • Gatz apur bat
  • Abrikota edo albarikoke marmelada
Sagar tarta

SAGAR TARTA Sara Jane

Errezeta:

  1. 2 Sagar zuritu, laukitan zatitu eta gopor edo bol batean ipini; esnea, azukrea, legamia, arrautzak eta irinarekin batera. Turmixaren laguntzaz dena irabiatu ore fina lortu arte.
  2. Tarta egingo den moldea gurinez igurtzi, irinez jantzi eta aurreko nahasketa barrura igaro.
  3. Beste 2 sagarrak zuritu eta lamina finetan moztu. Hauekin, moldeko masa estali.
  4. Tarta labean sartu aurretik 180º tan dagoela egiaztatu eta han sartu 40 minutu.
  5. Tarta labetik atera eta tenperatura apur bat jetsi zaionean, marmelada kapa fin batez busti.

Kasu!

Sagar mota ezberdin askok balio du tarta egiteko. Bakoitzak, hori bai, emaitza ezberdina emango du. Kasu honetan, interesgarria da aukeratutako sagarrak labea ondo igarotzea desegin gabe (reineta, chanteclair…).

Tarta oinarri beretik abiatuta, fruta desberdindunak egin daitezke:  udarea, anana, platanoa edo mazedoniarena, esaterako.

Akaso!

Aldapeko sagarraren adarraren puntan…

SAGARRA JO !!!

Sagar tarta
gogokoa

Opor osterako batidoa

Batidoa – Opor osterako – 

Edatekoak gaurkoan, egarri apur bat sartu zaigu eta agian zeuri artista puntutxoa opor osterako ilar batido RZ honekin. Gozatua eta jakinnahi kuriosoa ziurtatua, eta erraz-erraz egitekoa, aproposa ama eta izeba datozenerako edo ligatzen laguntzeko moduko giroa sortzeko balioko dizuna. Parranda osterako ere primerakoa, hala pentsatu genuen haseran opor osterako izan beharrean, baina noiznahi hartzeko modukoa eta goxoa da benetan. Gozatu eta on egin! 🙂

Opor osterako batidoaOsagaiak

  • Ilar izoztuak 70 g
  • Tipula 5 g
  • Baratxuria 5 g
  • Ura 70 g
  • Oliba olioa 10 g
  • Piper hauts beltz pitin bat
  • Gatza

Errezeta

  1. Osagai guztiak nahastu edalontzi altu batean eta turmixarekin irabiatu.
  2. Nahasketa guztia iragazi (ilarraren azalak kentzeko).

Kasu!

Beroa edo hotza zerbitzatu menta belar hosto batzuekin lagunduta eta palomita batzuekin (hauek puntu gaziaz lagunduko dute batidoa).

Akaso!

12 batido osasuntsu…

 

Opor osterako batidoa
gogokoa

Tipula eta hirugihar tarta

Tipula eta hirugihar tarta – 

Hotzak konbatitzeko zopa edo salda bero bat bezalakorik ez dagoela esan genuen aurreko baten, baina pizzak etab. bero eta eginberri daudenean… gozatua ere itzela izan ohi da, ezta? Denbora eta pazientzia pixka bat eskatzen du gaurko Tipula eta hirugihar tarta RZk. Baina errazaparranda osterako aproposa, ama eta izeba datozenerako edo ligatzen laguntzeko modukoa. Gozatu eta on egin! 🙂

Tipula eta hirugihar tarta

Osagaiak

  • Tarta molde bat, labean berotutako masa hautsiaz edo hostore masaz estalia
  • 5 tipula ertain, xerratan moztuak
  • 3 koilarakada oliba olio
  • Baratxuri ale bat, txikitua
  • Hirugihar ketua, dadotan moztua, eskutada bat
  • Baso txiki bat esnegain likido
  • Gazta arraspatua, eskutada bat
  • Gatza

Tipula eta hirugihar tarta

Errezeta

  1. Kazola batean olioa jarri eta sutan jarri. Bertan frijituko ditugu, su ez oso bizian, baratxuria, tipula eta hirugiharra. Gatz pixar bat eman. Egin dadila pixkana-pixkana barazkia ongi egosia egon arte, eta franko murriztu arte, ahal dela, kolore iluna hartu arte. Kolore iluna azkeneko momentuan sua bizituz lortuko dugu. Horrela karamelu itxura hartuko du. Guztira 2 ordu edo behar dira. Gero epeldu dadila pixka bat.
  2. Aurretik labean berotutako moldean sartuko dugu hirugiharra duen tipula orea. Zoko guztiak ongi bete, esnegaina zurrusta finean botaz gainetik. Gazta arraspatuz estali gero. Dagoela labean 200 graduan, 10 bat minutuz gutxi gorabehera, gainaldea pixka bat txigortzen den arte, tipula, esnegainarekin nahasita, goxo-goxo gelditzen den arte.

Kasu!

Entsaladarekin batera zerbitzatu.

Akaso!

Pierre Castagne Chef-aren tipula tarta RZ, ez galdetu nor den… 🙂

Tipula eta hirugihar tarta
gogokoa

Natilak

Natilak – 

Postre eta gozoki eta gozoaren tartea beste behin bisitatuz Natilak RZ basikoa dakarkizugu. Erraz-errazaparranda osterako edo ama eta izeba datozenerakoligatzeko ere zergatik ez? Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Litro bat esne
  • 8 arrautza gorringo
  • Irin koilarakada lau bat
  • 5 koilarakada azukre
  • Kanela hautsa (aukeran)

NatilakErrezeta

  1. Gogoko dugun zerbaitekin irakingo dugu esnea: limoi, kanela, bainila… Behin irakindakoan, epeltzen utziko dugu bazterrean.
  2. Gopor edo katilu batean gorringoak, irina eta azukrea joko ditugu, krema eder bat lortu artean. Poliki-poliki gehituko diogu nahasketa honi alboan daukagun esne irakinari. Arretaz egin behar da lan hau, zatitxoak sor ez dakizkigun.
  3. Esne guztia nahastu dugularik, erabili dugun ontzira irauliko dugu nahasketa eta su eztitan jarriko, zurezko koilara batez maneatzeari utzi gabe. Natila apur bat loditzen hasia dela ikusitakoan, banakako katiluetan jarriko dugu eta hozten utziko dugu.

 

Kasu!

Ohikoa da gaileta borobil bat gainean jartzea eta biziki ohitura gomendagarria da hori gustuko duenarentzat, izan ere, geruza lodiegi bat sor dakion eragozten baitu horrek.

Akaso!

Natilak frutarekin ere konbina zenitzake…

Natilak
gogokoa

Luisa gazta tarta

Luisa gazta tarta – 

Postre eta gozoki eta gozoaren tartea gustoko duzula eta, Luisa gazta tarta RZ dakarkizugu gaurkoan. Errazaparranda osterako edo ama eta izeba datozenerakoligatzeko ere bai, edo momentu intimo horiek sortzeko aitzakia… txokolate beroaz lagunduta agian…

Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 100 g gurin guri, pomadan
  • 450 g azukre-hauts
  • 100 g pastel-irin ahul
  • Ximiko bat legamia-hauts
  • Kg bat gazta zuri, joa eta giroko tenperaturan (fromage blanc battu)
  • 3 koilarakada bete irin
  • 7 arrautza eta 2 gorringo
  • 6 koilarakada bete krema lodi (esnegain bikoitza)
  • Ximiko bat bainila-hauts
  • 2 limoi azal birrindu
  • Aran lehorrak, Malagako mahaspasak, eta abar
  • 20 zm-ko diametroa duen molde altu bat

Luisa gazta tarta

Luisa gazta tartaErrezeta

Hondoa egiteko:

  1. Bi arrautza, gurina, 100g azukre, pastel irina eta legamia batu eta nahasiko ditugu gopor batean.
  2. Moldearen hondoan eta paretetan egokitu ahal izango den orea lortuko dugu.
  3. Labean sartuko du ondoren oreaz hornituriko moldea, 200º-ko tenperaturan, eta 15 bat minutuan edukiko dugu, ongi gorritu arte.

Betegarria maneatzeko:

  1. Kontu handiz nahasiko ditugu gelditzen zaizkigun osagaiak krema lodia, gai lurrintsuak eta mahaspasak eta aranak (zati txikitan moztuak) azkenerako utzirik.
  2. Moldearen hondoaren gainean isuriko dugu betegarria (labean errea eta hotz egongo da ordurako moldea), eta 15 bat minutuan edukiko dugu ondoren labean, 230º-ko tenperaturan, eta beste ordu bete, 100º-ko tenperaturan.
  3. Hozten utziko dugu pastela, moldetik atera aurretik.

Kasu!

Goxo-goxoa egongo da biharamunean ere.

Akaso!

Japoniar gazta tarta RZ nola egin…

Oreo gazta tarta RZ nola egin…

 Luisa gazta tarta
gogokoa

Erroskilak

Erroskilak – 

Zopa eta salda asteburu hauek alde batera utzita, azukre gogoa sartu zaigu eta beste bizipoz bat gaurkoan, erroskila RZ zaharra. Erromatar inperioaren denboratik datorren RZ dirudienez, baina ziur lehenago ere izango zena antzekorik egin zuenik… Errazaparranda osterako aprosagorik gutxiama eta izeba datozenerakoligatzen laguntzeko modukoanoiznahi jateko modukoa… Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 400gr irin
  • arrautza bat
  • legamia goilakaradatxo 1
  • anis likorea 2 goilarakadatxo
  • 150 gr azukre
  • 3 goilarakadatxo glass-azukre
  • 4 goilarakada esne
  • 4 goilarakada olio
  • frijitzeko beste olio

Errezeta

  1. Gopor edo ontzi borobil batean arrautza jo eta gehitu berari 4 olio goilarakadak, anisa eta esnea.
  2. Dena berdindu arte irabiatu behar da. Orduan azukrea eta legamia gehitu eta segi irabiatzen azken hauek guztiarekin bat egin artean. Apurka gehitu eta nahastu irina ore erabilgarri bat lortu arte.
  3. Ondoren zentimetro erdiko zilindroak egin eta 10 zentimetroko luzeran moztu.
  4. Ore tutu hauekin, erroskilak osatu borobilean, muturrak elkarri itsatsi.
  5. Su ertainetan olio ugari berotu zartagin handi batean eta erroskila denak frijitu, puztutzen direla ikusteraino. Igo sua nahi beste gorritu direla erabaki arte.
  6. Erroskila guztiak sukalde paperaren gainean jarri eta glass-azukrearekin egin euri zuri bat gainetik.

Erroskilak

Kasu!

4 lagunentzat…

Beganoentzat ere bai…

Akaso!

Itxaropena ikastolako haurrak HH5_erroskilak egiten 2015eko garai hauetan…

Erroskilak pastel forman akaso…

Akaso TOBLERONEtzar bat nola egin…

Giant KINDER !!!!!! Burua joan zaigu bai, hainbeste azukre izango da…

Azukre gehiegi bai…

Erroskilak
gogokoa

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna) – 

Hotzak konbatitzeko zopa edo salda bero bat bezalakorik ez dagoela esan genuen lehengoan, bizipoz eta pizgarri, gaurkoan ere bai, saldaren bueltan gabiltzanez aspaldion, beste salda-zopa bertsio goxo bat dakarkizugu, izen ezin ederragoarekin gainera,  ia ia izen politena duen RZ izan litekeena, zurrukutuna!  Zeure zurrut kuttuna beste bat dela badakigu, baina hara hor grazia eta hemen zuretzat zurrukutunaren RZ. Baratxuri zopa bakailaoarekin bestela esanda, ez diguzu esango zurrukutuna hitz ederra ez denik, eta sonoridadeaz gainera bere izaera primario goxoa primeran adierazten ez duenik, ederra…

Errazaparranda osterakoama eta izeba datozenerako, ligatzen laguntzeko modukoa irudimen pixkatekin, ezta? Noiznahi jateko modukoa… Gozatu eta on egin! 🙂

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)Osagaiak

  • 200 bakailao gazi, papurtua
  • Zopako ogia, zati handi bat
  • 15 koilarakada oliba olio
  • Baratxuri-buru bateko aleak, banaturik
  • Bi koilarakada piper-mami, kontserbakoa
  • Tomate saltsa, 4 koilarakada handi
  • Ur beroa, litro erdia
  • Pipermin lehorra, zati bat
  • 4 arrautza

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)

Errezeta

  1. Bakailao papurtua ur hotzean pasatuko dugu, iragazki batean, gezatzeko. Eskuetan xehatuko dugu bakailaoa, gatza errazago joan dakion.
  2. Su eztian frijituko ditugu baratxuriak kazola batean, zuritu gabe, eta kolorea hartu aurretik erretiratuko ditugu.
  3. Pipermina eta bakailaoa erantsiko dizkiegu; kazolari eraginez lodituko dugu saltsa. Piper txorizeroen mamia, tomate saltsa eta ogia, xerra fin mehetan zatitua, erantsiko ditugu ondoren. Su eztian edukiko dugu guztia.
  4. Ur beroa isuriko dugu gero, ez ordea arrain-salda pastilla on bat erantsi baino lehen. Arrain-salda badugu, hainbat hobe.
  5. Su eztian egosiko dugu guztia ordu betean eta, tarteka-marteka, zurezko zali batez zapalduko ditugu gaiak, zopa lodi-lodi gera dadin.
  6. Zerbitzatu aurretik, arrautza bana erantsi ahal izango dugu pertsona bakoitzeko zurrukutunean, potxatu edo irakinaldi bat eman ondoren, kazola sutatik erretiratu baino minutu batzuk lehenago. Jo ondoan ere erantsi ahal izango ditugu arrautzak. Ongi nahasiko ditugu orduan zurezko zaliarekin.

Kasu!

Uraren ordez arrain-salda badugu zoragarria…

Akaso!

Karlos Arguiñanoren zurrukutuna RZ

 

  • Joxe Mari Karrera Txorienen zurrukutunaren RZ prestatzen…

Zurrukutuna (baratxuri zopa bakailaoarekin)
gogokoa

Katu zopa

Katu zopa – 

Epeltzen edo eguraldia aldatzen hasi den arren, zopa aldartean gabiltza oraindik, hotzak barruraino sartu zaizkigula eta, hotzok konbatitzeko zopa edo salda bero bat bezalakorik ez dago. Bizipoz eta pizgarri, sano-sanoa ere bai, gaurkoan katu zopa RZ dakarkizugu. Errazaparranda osterako ezinhobea, ama eta izeba datozenerakonoiznahi jateko modukoa… Zaindu, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Litro bat ur
  • Gatza, pixar bat
  • Baratxuri ale bat, pikatua
  • 5 koilarakada oliba olio birjina
  • Ximiko bat piperbeltz, ehoa
  • 4 eskukada bete ogi zuri (ogi biribil zaharra, xerra mehetan moztua)
  • 2 arrautza
  • 2 koilarakada gazta birrindu

Errezeta

  1. Errezeta hau egiteko ura egosten jarri eta harekin batera erantsiko ditugu baratxuri alea, olioa eta piperbeltz ehoa. Irakiten hasi orduko gaineratuko dugu ogi zuria, pixkana-pixkana, zopan ongi batu dadin, egoki lodi dadin. Horrela jokatzen badugu berehala lortuko dugu nahi dugun lodiera arin hori. Argi geldituko dira zopak, eta gutxienez ordu erdia beharko dute sutan horretarako.
  2. Beste ontzi edo gopor batean joko ditugu arrautzak, eta gaztarekin nahasi ondoren.
  3. Zopak egosten behar duten ordu erdi horren ostean erantsiko dizkiegu arrautzak eta gazta. Nahasi, gatz-puntua zuzendu eta sutatik aterako ditugu zopak.
  4. 10 bat minutuan edukiko ditugu pausatzen, ongi estalita. Lodi eta krematsu, erakargarri azalduko zaizkigu zopa hauek.

Kasu!

Uraren ordez salda bideratzen badugu, zoragarria…

Akaso!

SOS uneetarako Argiñano eta Berasategiren eskutik: Katu jana RZ

zopa RZ osasuntsu…

Katuari goilaraz zopa emateko RZ dela uste izan du baten batek…

Katu zopa
gogokoa

Oilasko zopa

Oilasko zopa – 

Gaurko elur eta egun hauetako hotz eta euri amaigabeak konbatitzen jarraitzeko oilasko salda bero pizigarri RZ goxo eta sano askoa dakarkizugu. Errazaparranda osterako ezinhobea, ama eta izeba datozenerakonoiznahi jateko modukoa… 4 lagunentzako kopuruak zeuretzat bakarrik erabil ditzakezunak, ohartu orduko amaitu delako… Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Oilasko bat, puska txikietan zatitua, barruki eta guzti, horiek ere pikatuak
  • Tipulin bat
  • Azenario bat
  • 2 porru
  • Xorta bat ardo zuri
  • 4 koilarakada tomate saltsa
  • 4 baratxuri ale
  • Oliba olioa
  • Eskukada bat fideo
  • Gatza

Oilasko zopa

Oilasko zopaErrezeta

  1. Oliba olioa eltze handi batean isuri eta sutan ipiniko dugu.
  2. Oilasko puskak barruki eta guzti erantsiko ditugu ondoren, eta buelta batzuk emango dizkiegu berotan. Gatz pixka bat eman eta erantsiko ditugu barazkiak osorik, ardoa, tomate saltsa eta baratxuri aleak.
  3. Horren ostean, ur ugariz estali, berriro ere gatz pixka bat eman eta su eztian irakiten utziko dugu guztia, 50 bat minutu, haragia hezurretatik bereizten dela ikusi arte.
  4. Eskukada fideoa erantsiko dugu eltzea sutatik atera baino 10 minutu lehenago, eta bero-bero zerbitzatuko dugu zopa.

Kasu!

Iragazi eta salda hutsean irakin ditzakegu halaber fideoak, eta haragi puskak eta barazkiak bereiz atera. Nork bere gustuaren arabera betiere.

Akaso!

Chicken Noodle Soup RZ…

Oilasko zopa
gogokoa

Vichyssoise, porru eta patata zopa

Vichyssoise, porru eta patata zopa – 

Egun hauetarako porrusalda bero bat nahiago badugu ere, Vichyssoise-aren RZ dakarkizugu gaurkoan. Vichyssoise porru, tipula, patata eta esnegainez sukaldatutako plater bat da. Frantziako gastronomian ohiko platera,  Vichyssoiseren jatorria zalantzazkoa da eta badaude frantsesa eta estatubatuarra dela esaten dutenak. Edonola ere, Louis Diatek, Lehen Mundu Gerra garaian New Yorkeko Ritz-Carltonean chef zena, ospetsu bilakatu zuen mundu osoan errezeta honekin.

Osagaiak

  • Patata zurituak eta xerra mehetan zatituak, kilo erdia
  • 2 porruren alde zuria, garbituta eta patatak bezalatsu zatituta
  • Gurin koilarakada eder bat
  • Gatz zimiko bat
  • Ura, litro 1/2 bat
  • Esnegain likidoa, litro erdi bat

Vichyssoise, porru eta patata zopa

Vichyssoise, porru eta patata zopa

VICHYSSOISE Emi Yanez

Errezeta

  1. Eltze handi batean gurina eta porruak jarri eta hurbildu su eztira. Gatz pixka bat eman eta ezari-ezarian egiten utzi, porrua samurtu eta egin arte, baina gorritu gabe.
  2. Ura eta patatak bota gainera eta eduki egosten, patata egin arte, 20 minutuz edo. Sartu dena irabiagailu baten ontzian edo irabiagailuaren besoa sartu eltzean, bakoitzak nahi duen eran, eta indar handienean abiarazi, krema fin-fin bat lortu arte.
  3. Hoztu. Erabat hoztu denean, esnegain likidoa gehitu ”oso hotza hori ere”, eta nahasi ongi. Gatz puntua zuzendu, beste gatz pixka bat gehituz edo are piperbeltz eho berria, eta prest dago.

Kasu!

Hotza hartzen da!

Akaso!

Vichyssoise klasikoa RZ nola egin…

Alfred-ek Bruce Wayne-i Batman Returns filman vichyssoise egin zionekoa…

 

Vichyssoise, porru eta patata zopa
gogokoa

Porrusalda

Porrusalda – 

Egun hauetako hotzak konbatitzen jarraitzeko salda bero RZ goxo eta bizigarria dakarkizugu. Errazaparranda osterako edo ama eta izeba datozenerakobaina noiznahi jateko modukoa duzu RZ sano, erraz eta goxoagorik nekez aurkituko duzun plater hau. Eta izen politagorik? Porrusalda… Zaindu, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 4 porru eder
  • 2 azenario eder
  • Patatak, kilo erdia
  • Litro bat ur
  • 4 koilarakada olio
  • Gatza

Porru salda

PorrusaldaErrezeta

  1. Porruak eta azenarioak zuritu eta zati meheak egin. Patatak zuritu eta zatitu, puska txikitan kaskatuz.
  2. Su ez oso bizira hurbildu kazola bat, jarri olioa eta barazki guztiak, gatz pixka batekin, eta eragin etengabe. Hogeiren bat minutuz eduki holaxe, gorritzen utzi gabe.
  3. Ura bota gainera eta beste 20 minutuz eduki egosten, gatz puntua zuzendu, eta behar izanez gero, zaporea areagotzeko, haragi-salda kontzentratuaren pastilla bat gehitu edo, uretan egosi ordez, egosi haragi edo barazki saldatan.
  4. Bero-bero mahairatu.

Kasu!

Porru barietate ezberdinak daude, laborantza edo kultibo-aro ezberdinegatik luzera, diametro, konsistentzia eta zapore ezberdinez. Udazken eta neguko porruak lodiagoak eta zapore gehiago edo zapore gogorxeagoak dira, udakoak berriz txikiagoak eta xamurragoak, zapore xuabeagoaz.

Akaso!

Errazagoa beti etxeko potoko barazkien menestra RZ…

Potoko barazkien menestra

Tapia eta Leturia loiolako porrusalda

Korrontzi dantzan proiektuaren diskotik…

Jota Porrusalda

Porrusalda
gogokoa

Txokolate beroa

Txokolate beroa – 

Egun hauetako hotzak konbatitzeko postre eta gozoki eta gozoaren tartea berriz irekiz Txokolate.beroa bizipoz RZ dakarkizugu. Erraz-errazaparranda osterako edo ama eta izeba datozenerako, baina agian batez ere ligatzeko edo momentu intimo horietarako ezin egokiagoa, ezta? Gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Litro erdia esne
  • Gurina, zati eder bat
  • 100 g txokolate beltza, kalitate onekoa eta zatitua
  • 2 koilarakada azukre beltz

Txokolate bero

Txokolate beroaErrezeta

  1. Kazola batean, su ezti-eztian edukiko ditugu esnea eta azukrea minutu batean.
  2. Kazola sutatik atera eta, txokolatea erantsi ondoren, irabiagailuaren besoaz joko dugu guztia, indar betean.
  3. Berotasuna galdu orduko gaineratuko diogu gurina oreari.
  4. Katilu berotan zerbitzatu dugu txokolatea, madalena edo opiltxoekin batean.

Kasu!

Madalena edo opiltxoekin batean zerbitzatzearena derrigorrezkoa da, edo txurroak direla edo…

Akaso!

Dorleta Kortazar kaixomaitia.eus blogean txokolate beroaren ipuina:

Txokolate beroa

Hot Chocolate – You sexy thing – 1975

. . . 

Txokolatea etxean nola egin 4 osagaiekin, ume eta gaztetxoagoekin aritu eta sukaldean jolasteko baliagarri, udaleku batzuetan egin genuen gu geuk…

 

Txokolate beroa

Janaria ote porno berria?

Sexuan hobeto aritzen lagunduko dizuten jakiak

gogokoa

Hegaluzea plantxan baratxuri eta olioarekin

Hegaluzea plantxan baratxuri eta olioarekin – 

Osagaiak

  • 4 hegaluze solomo, hezur eta azalik gabe, 220 g bakoitzak
  • 6 koilarakada oliba olio
  • 4 baratxuri xister, zerrendatan moztuak
  • 3 koilarakada sagardo-ozpin
  • Perrexil txikitua
  • Gatza

Hegaluzea plantxan baratxuri ta olioarekin

Errezeta

  1. Gatza bi aldeetatik eman eta padera batean jarriko ditugu hegaluze solomoak su bizian, oliba olio pixar batekin. 4 bat minutuan edukiko ditugu su bizi horretan. Erretiratu egingo ditugu, lehor ez daitezen.
  2. Padera garbitu, olioa isuri eta hartan gorrituko ditugu baratxuri xerrak.
  3. Sagardo-ozpina isuriko dugu ondoren, erne zipriztinekin!, eta segundo batzuetan irakitan eduki ondoren gaineratuko dugu perrexil xehatua.
  4. Baratxuri-olioa gainean garaztatu eta mahairako prest edukiko ditugu hegaluze solomoak.

Akaso!

Hegaluze edo atun osoa nola ebaki 90 segundutan…

Hegaluzea plantxan baratxuri eta olioarekin
gogokoa

Eskarola entsalada granadekin

Eskarola entsalada granadekin – 

Gabonetako jatunkeria denbora honen osteko urtarrileko barne garbiketa prozesua jarraituz, beste RZ garbi eta basiko bat dakarkizugu, ia antiRZ litzakena, bi hosto eta bi fruitu. Gainera berde pixka bat ikutu gorriekin, ezin patriotiko eta garbiagoa. Bakarrik bere horretan hartu behar zenuke eta ohera, baina edozein haragi edo arrain laguntzeko, beti buruan izateko primerako RZ azkar, koloretsu, erraz-erraza eta noiznahi jateko modukoa duzu honakoa. Txantxak aparte, behea jo dugu RZ honekin agian, kalitatez gora behar dugu, eta egingo dugu saltutxo bat otsailetik… Segi fin, gozatu eta on egin!  🙂

Osagaiak

  • 2 eskarola garbi, xukatu eta hostoak libratuta
  • Granada bat
  • Oliba olio birjina, 6 koilarakada
  • Limoi zukua
  • Gatza

Eskarola entsalada granadekin

Errezeta

  1. Granada erdibitu, eta koilara batekin aleak askatu, aleen tartean izaten duten mintza bazterrera kenduz, mikatza izaten baita.
  2. Entsalada-ontzi batean eskarola eta granada-aleak paratu.
  3. Katilu batean nahasi limoi zukua, gatza eta oliba olioa. Eskarolaren eta frutaren gainera isuri, buelta batzuk eman, eta mahaira azkar.

Eskarola entsalada granadekin

Kasu!

Edozein haragi edo arrain laguntzeko primerakoa…

Akaso!

Granada bat irekitzeko modu egokia…

eta urarekin ere bai…

Eskarola entsalada granadekin
gogokoa