Bakailao errezetak –
Bakailaoa (Gadus morhua) Gadidae familiako ur gaziko arraina da. Ozeano Atlantikoaren iparraldean bizi da etaizena nederlanderako bakeljauw hitzetik dator, kabeljauw hitzaren aldaera izanik. Bizkaian makallo, makallao, makallu eta makillao izenak ematen zaizkio. Gadidae familia ugariko kidea da, Groenlandiako bakailaos (Gadus ogac) eta Pazifikoko bakailaoa (Gadus macrocephalus). Azal marroi-berde leuneko arraina da. Aurpegia bete aho du, eta begi handi biziak. Bizkarrean hiru hegats ditu eta isatsaldean bi; beheko baraila goikoa baino txikiagoa du, eta zakatzen azpian sabel-hegatsak izaten ditu. 160 zentimetroko luzera eta 40 kilogramoko pisua har dezake. Urtero 10 bat zentimetro hazten da eta emeen eta arren artean ez da ezberdintasun nabarmenik antzematen hazkuntzan. Ale gehienek 6-8 urte bitartean lortzen dute heldutasuna. Ugalketa-garaia, Ipar Atlantikoaren bi aldetan desberdina izanik ere, negu-udaberri garaian izaten da, eta uda-partean, errute-garaian egindako esfortzua dela-eta, bere burua indarberritzeko elikatzen jarduten da …
…
Bakailao RZk
…
Labana erabiltzen japoniarrak maixu…
Urruneko Aitonaren Apollo fish recipe edo errezeta…
“Bakailao. The Power of Senses” Nerua Guggenheim Bilbao
Iruzkinik ez