Blog Artxiboa

Kuiatxo edo kalabazin marinatu eta onddo carpaccioa

Kuiatxo edo kalabazin marinatu eta onddo carpaccioa RZ gaurkoan dakarkizuguna, osasuntsua, nutritiboa eta arina. Txanpinoi eta kuiatxo edo kalabazin marinatuz egindako carpaccioa ezin hobea da zerbait arina eta laster baten egitekoa nahi baduzu, eta landare gordinak jatera animatzeko modu erraz bat. Kuiatxoaren ebakiaren lodiera doituz jolas dezakegu testurarekin, labanaz eta pultsu onez xerra meheak ateratzea ere ez da errazaDenak txundituta uzteko primerako errezeta, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 

Osagaiak

  • kalabazin bat
  • txanpinoi handi bi
  • limoi bat
  • baratxuri pikortatua
  • piperbeltz beltza
  • albaka freskoa hosto bi
  • ahuntz-gazta erdiondua edo parmesano gazta
  • mitxoleta edo sesamo haziak
  • oliba-olio birjina estra
  • gatza

Errezeta

  1. Garbitu eta lehortu ondo, fintasunez, kalabazina eta txanpinoiak. Moztu kalabazinaren puntak eta onddoen oinen oinarria itsusiak badaude, baina ez kendu erabat. Lur-hondarrik ez dagoela zaindu.
  2. Moztu xerra meheetan (lodiera nahierara doituz, zenbat eta finagoak eta gardenagoak izan, orduan eta leunagoa eta delikatuagoa izango da platera) kalabazina, eta ez hautsi. Aizto on bat erabili.
  3. Kalabazinaren zaporea hobetzeko eta testura hobea izan dezan, gatz-apur batekin nahasitako koladore handi batean jar dezakegu, eta 30 bat minutuz utzi ura askatzeko. Noizean behin eragin behar zaio, eta, ondoren, ondo lehortu sukaldeko paperarekin, baina hautazko urratsa da.
  4. Jarri kalabazin-xerrak plater edo iturri handi batean jarri eta ureztatu limoi-erdi baten zukuarekin, gehitu oliba-olio pixka bat eta ondu piperbeltz beltz eho eta baratxuri pikortatu ugarirekin. Utzi 15-25 minutuz.
  5. Moztu txanpinoiak xerra meheetan, eta jarri plateretan. Gainetik kalabazin marinatuko xerrak banatu. Garbitu, lehortu eta txikitu albahaka-orriak eta gehitu.
  6. Ondu oliba-olio birjina estrarekin, lima-birringailuarekin, piperbeltz pixka batekin eta gatz pixka batekin. Hautseztatu mitxoleta-hazi pixka bat (aukerakoa) edo chia-hazi batzuk, eta, amaitzeko, banatu gazta finezko ezkata batzuk gustura.

Kasu!

Saiatu oso pieza finak, ia gardenak, nahastea, eta beste batzuk lodiagoak, kontrastea eta hozka egiteko ukitu kurruskaria ematen dutenak.

Akaso!

Kalabazin marinatu eta onddo carpaccioa

gogokoa

Amonaren Bilarroa Arrautzak

Amonaren Bilarroa arrautzak edo Arrautzak Villaroy erara – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Amonaren Bilarroa Arrautzak RZ gaurkoan dakarkizuguna, gomendagarria aperitibo edo janaurre uneetarako. Bilarrotu edo “Villaroy erara” edozer prestatzea osagai bat bexamel saltsan murgiltzean datza, eta ondoren ogitan pasatzea, kanpotik prestaketa kurruskatsu eta barrutik krematsua egon dadin lortzeko. Oilaskoarekin asko egin ohi da Villeroy errezeta. Arrautza hauek ezin hobeak dira aperitibo gisa edo beste edozein plateren osagarri. Nahiko zaila bikain prestatzeko baina denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • bexamela (litro erdi esne, 40-50 gr edo 3 goilarakada irin eta 40 gramo gurin eta gatz apur bat)
  • 8 arrautza
  • irina
  • arrautza 1
  • ogi birrindua
  • gatza
  • olioa

Errezeta

  1. Egin bexamela litro erdi esne erabilita, hiru koilarakada irin eta 50 gramo gurin.
  2. Frijitu arrautzak, eta estali bexamelarekin.
  3. Utzi hozten.
  4. Banatu arrautz bakoitza, pasa irinetatik, arrautzetatik eta ogi arrailatutatik, eta frijitu kroketak bezala.
  5. Gozatzera…

Kasu!

Saltsa bat da berez, eta izena, villeroi, villeroy edo villaroy, François de Neufville (Duc de Villeroy) frantziar Komandante eta aristokratagatik dauka.

Amonak frijituta egiten zuen, baina arrautzak 5 minutuz egosita ere egin daiteke.

5-8 arrautza da gomendioa, zuk nahi dituzunak … Zerbitzatzeko baliatu genitzake: piper gorriak, berdeak edo tomatea…

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

argazkiak: ocasdelduraton.es+LaVanguardia

Amonaren Bilarroa Arrautzak

gogokoa

Kalabazin tortilla beganoa

Kalabazin tortilla beganoa – 

Kuiatxo edo kalabazin tortillaren bertsio beganoa dakarkizugu gaurkoan, garbantzu irina erabiliz egingo duguna. Barrutik eztia eta mamitsua, goxoa, nutritiboa, arina, errazadenak txundituta uzteko  primerakoa, primerako RZ edozein momentutarako gomendagarria, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 

Osagaiak

  • garbantzu irina 60 g
  • kuiatxo edo kalabazin handi bat
  • gatza
  • baratxuria
  • koilaratxo bat turmeric edo kurkuma
  • koilaratxo erdi kumino
  • koilarakada bat legamia maluta
  • limoi zuku koilarakada erdia
  • dasta-belarrak (oreganoa, albahaka, perrexila, ezkaia, erromeroa…)
  • piper beltza
  • 100 ml ur
  • oliba olioa

Kalabazin tortilla beganoa

@akane86

Errezeta

  1. Jarri txitxirio-irina, gatza, espezie, legamia malutak eta ehotutako piper pixka bat ontzi batean. Nahastu haga batzuekin eta gehitu ura eta limoi zukua. Ondo nahastu masa likido lodi samarra lortu arte, pikor lehorrik gabe.
  2. Garbitu eta lehortu kalabazinak. Birrindu edo txiki-txiki zatitu.
  3. Oso ondo nahastu dena ore mamitsu bat lortu arte.
  4. Aurre-berotu labea 180 ºC-tan.
  5. Zartagin baten olioa, ondoren orea bota eta ondo banatu. Egosi orea su baxu-ertainean.
  6. 10 minutu igarota, ertzak dagoeneko ondo gorrituta daudela ikusten dugunean, sartu labean, grill-arekin ahal baduzu, eta labearen goi partean. Utzi minutu batzuk labean tortilla egiten buka dadin.
  7. Plater handi batean zerbitzatu.

Kasu!

Zartaginean orea egiten dihardugula erdialdetik burbuila egiten badu, jaitsi sua pixka bat.

Akaso!

gogokoa

Kuiatxo edo kalabazin frijitua soja eta sesamoarekin

Kalabazin frijitua soja eta sesamoarekin

gogokoa

Sagar erreak

Sagar erreak – 

Postre RZ sailtxo motz batekin bukatuko genuela urtea esan genuen, eta sagar_erreak RZ dakarkizugu gaur RZ erraz-erraza eta oso praktikoa deritzoguna, geure  herri eta etxeotan betidanik ezagutu den RZ… Denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

SAGAR ERREAK

….

Osagaiak 4 lagunentzat

  • 8 errege sagar
  • 8 koilarakada azukre
  • Xorta bat sagardo-pattarra
  • Ura, baso erdia

Sagar erreak

Sagar erreaksagar erreak errezeta - Pagotxa RZkErrezeta

  1. Labea berotuko dugu lehenik, 180º-ko tenperaturan.
  2. Erretilu batean ipiniko ditugu zortzi sagarrak, osorik, ongi garbitu eta lehortu ondoan. Labana batez ebaki bat egingo diegu zabalera osoan, labainaren ahoa gehiegi sartu gabe, erretzerakoan lehertu gabe amore eman dezaten.
  3. Gainetik azukrea hautseztatu, pattarra eta ura isuri, eta sartuko ditugu labean, 35 bat minutuan (ordubete ere bai gustuaren arabera), ongi egin daitezen arte.

Sagar errea

Kasu!

Amonaren errezeten artean honakoa aurkitu dugu, azukrea beharrean gatz apurtxo bat botata, sagarraren zapore gozoa indartzen da eta ez omen du ezer gehiago behar… Ez azukre, ez pattar, ez urik… Egin proba ea… (gu konbentzitu gaitu…).

. . . 

Akaso!

Sagar tarta RZ eta Madonnak SAGARRA JO!

Sagar tarta

. ..

Xuban Intxaustik gidatzen zuen ETBko “Txoriene” saioan gure Iker Martinezek ANANA ERREA RZ egin zuenekoa…

Postreak aipatuz geundela, Aittonak egindako Donuts RZ eta bideo bat hemen.  Homemade Donuts Recipe By Our Grandpa.

Martin Bersategi opilak Donuts forma dute, hala! hintzak hik, edozer dela …

Sagar erreak

gogokoa

Kalabazin frijitua ganbekin

Kalabazin frijitua ganbekin – 

Osagaiak

  • tamaina txiki edo ertaineko 2 kuiatxo edo kalabazin
  • 200 gr ganba edo otarrainxka (izoztuak aukeran)
  • baratxuria
  • limoia (zuku eta azala)
  • aneta koilaradatxo bat
  • perrexil freskoa
  • oreganoa
  • piper beltza
  • sesamoa
  • gatza
  • oliba olioa

Kalabazin frijitua ganbekinErrezeta

  1. Kalabazina garbitu eta moztu. Moztu ilargi erdietan nahi baduzu, gero eta finago moztuta, samurragoak izango dira egosita.
  2. Baratxuria fin-fin txikitu.
  3. Berotu olio apur bat plantxan eta egosi otarrainxkak zuzenean izoztuta, su bizian. Salteatu kolorea hartzen hasi arte eta gatz eta piper pixka batekin ondu.
  4. Sutik kendu. Garbitu platera sukaldeko paperarekin pixka bat behar izanez gero eta olio pixka bat berotu eta baratxuri alea gehitu. Eman buelta batzuk azkar eta gehitu kalabazinari, su bizian irabiatuz, kolorea hartzen hasi dadin. Geitu gatza eta piperra eta gehitu limoi-azala. Sua apur bat jaitsi eta minutu batzuetan salteatu, etengabe nahastuz.
  5. Barazkiak ia prest daudela ikusten dugunean otarrainxkak berriro txertatu.
  6. Gehitu aneta, oregano pixka bat eta ondo nahasi. Geitu limoi zuku egin berri pixka bat, sesamo ale batzuk, piper beltz pixka bat eta perrexil fresko txikitua.
  7. Zerbitzatu.

Kasu!

Pasta bat laguntzeko primerako errezeta. Zera komentatu agian, ona da beti otarrainxka izoztuak izozkailuan eskura izatea, horrelako plater azkarrak prestatzeko; Otarrainxka freskoekin askoz aberatsagoa izango litzatekeela argi dago baina izoztutakoek prezioaren abantaila eta bati inprobisatzeko aukera emango dizute. Oso praktikoak plater sinpleak aberasteko.

Akaso!

Kalabazin frijitua ganbekin

gogokoa

Kuiatxo eta patata pasteltxoak labean

Osagaiak

30 unitate egiteko

  • neurri ertaineko 3 patata
  • neurri ertaineko 2 kalabazin edo kuiatxo
  • gatza 5 ml
  • piper beltza
  • parmesano gazta
  • baratxuria (granulatua)
  • oliba
  • olioa

Errezeta

  1. Berotu labea 200 ºC-tan eta prestatu erretilua koipeztatutako paperarekin.
  2. Garbitu eta lehortu ondo patatak eta kalabazinak.
  3. Jarri patatak urez estalitako eltze batean, eta irakiten jarri. Egosi 20-25 minutu inguru. Hoztu ur hotzarekin.
  4. Patatak egosten diren bitartean kuiatxoak edo kalabazinak zatitu, lehortu eta bota gatz pixka bat.
  5. Patatak zuritu eta birrindu lodiera berean ontzi batean.
  6. Xukatu ondo kalabazinak eta gehitu patatara. Gehitu gazta eta baratxuria gustura. Nahastu dena oso ondo. (Belar fresko batzuk edo espezieak ere gehi diezaizkiogu oreari).
  7. Koilaratxoarekin zatiak hartu eta kroketa txikiak osatu, forma nahieran badakizu.
  8. Banatu labeko erretiluan, olio pixka batekin igurtzi eta sartu labean, gorritu arte, 30 minutu inguru.

Kuiatxo eta patata pasteltxoak labean

Kasu!

Kuiatxo eta patata proportzioa zure gustura.

Orea oso bustita badago, hozkailuan zapi garbi baten gainean xukatzen utz dezakegu ordu erdi batez edo. Hotza maneiagarriagoa izango da. Belar fresko batzuk edo espezieak ere gehi diezaizkiogu oreari.

Are hobeak izan daitezen, unitate bakoitza, denbora erdian gutxi gora behera, biratu egin dezakegu, sukaldeko pintza batzuk arretaz erabiliz.

Akaso!

Kuiatxo eta patata pasteltxoak labean

gogokoa

Kuiatxo edo kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak – 

Hemen dakarkizugu oso gustoko dugun RZ goxo hau, kuiatxo eta alberjinia albondigak (edo almandrongilak) errezeta, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

KalabazinaOsagaiak

  • ogi birrindua
  • arrautza bat
  • Gatza
  • Piper beltza
  • Perrexila
  • Olioa
  • 100 gr tipula
  • 500 gr kalabazin
  • 500 gr alberjinia 
  • baratxuri ale bat
  • 2 tomate

Errezeta

  1. Jarri tipula eta baratxuria zartagin batean olio beroarekin, su motelean. Kalabazinak moztu, zuritu eta berenjena ere zati txikitan moztu.
  2. Tipula eta baratxuria gorrituta daudenean, gehitu kalabazina eta berenjena, 20 minutuz salteatu.
  3. Gehitu tomateak eta izan hor ura lurrundu arte, gehitu irabiatutako arrautza eta bost koilarakada ogi birrindu.
  4. Nahastu dena, bolak osatu eta ogi birrindutik pasa.
  5. Frijitu olio beroan eta zerbitzatu.

Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

Kasu!

Akaso!

Kuiatxo oedo Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

gogokoa

Rabu

Rabu edo zezen buztana – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Parre pixka bat eragin zigun errezetari Amonaren rabua RZ  izenburua jartzeak, beraz “Rabu” soil batekin izendatu dugu gaurko errezeta azkenean. Zezen buztanaren RZ da rabuazezen isatsa deitua baita ere, delizia bikaina haragi zale gehienorentzat, hemen dakarkizugu amonaren erara, presio eltzean egitekoa, haragi gisatuarekin ere egiten zuena, errezeta erraza denak txundituta uztekoama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • zezen buztana / gisatzeko haragia
  • baratxuriak
  • olioa
  • 2 azenario
  • patatak
  • ozpin apurtxo bat
  • tipula bat
  • irin goilarekada bat
  • 2 tomate goilarekada
  • ardo zuri apurtxo bat
  • ura (edo salda)
  • ilarrak
  • perrexil apur bat

 

ZEZEN BUZTANA - RABU - Zezen buztanaren RZ da rabua, zezen isatsa baita ere, bikaina haragi zaleentzat, eta hemen dakarkizugu amonaren erara - Pagotxa RZk -Errezeta

  1. Zezen buztana zatika edo gisatzeko haragia moztu zatitxoetan eta frijitu baratxuriak dauzkan oliotan.
  2. Utzi presio eltze batean.
  3. Gehitu bi azenario eta patata batzuk zatitxoetan moztuta, baita ozpin tanta batzuk ere.
  4. Haragia frijitzeko erabili den olioan doratu xehetutako tipula bat, eta ondoren su eztitu irin goilarekada batekin eta baratxuri xehatuarekin; jarraian gehitu bi tomate goilarekada eta ardo zuria.
  5. Bota salda edo ura, eta ondoren nahastu haragiarekin.
  6. Nahi bada perrexil apur bat ere.
  7. Azken momentuan jarri ilarrak.
  8. Presio eltzean prestatu ordu erdiz.

Kasu!

  • Kazola batean egin nahi izanez gero, ordu térdiz utzi egosten.
  • koñak apurtxo bat ere gehitu ardoarekin nahi baduzu.

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Urdulizko txapelketan ezin hobeto aritzeko, Roberto Etxebeste, Iruñeko Larraina jatetxeko sukaldariak, zezen-buztana pausoz pauso nola egin behar den hemen…

 

ZEZEN BUZTANA – RABU

gogokoa

Masusta edari gasduna

Masusta edari gasduna – 

Frexko gogoz bazabiltza, hona beste edateko RZ azkar bat zeurekin uda honetan konpartitzeko, Masusta edari gasduna RZ hemen gaur dakarkizuguna, denak txundituta uztekoligatzeko ere bai…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Masustak, eskutada eder bat
  • Limoi erdiaren zukua
  • Gaseosa botila bat, hotz-hotza

Errezeta

  1. Baso-irabiagailu baten ontzian masustak eta limoiaren zukua sartuko ditugu. Indar bete-betean irabiatu beharra dago pure ilun ongi krematsu eta pikorrik gabea egin dadin.
  2. Gaseosa pixka bat gehituko dugu purea egiten laguntzeko eta irabiatzetik geldituko gara.
  3. Estalkia ireki eta gainerako gaseosa gehitu, fruta-purearekin nahas dadin.
  4. Azukre edo sakarina pixka bat ere gehitzen ahal diogu, are gozoagoa izatea nahi badugu.
  5. Edukia izotz asko sartutako pitxer batean isuri eta ahalik lasterren zerbitzatu.

Kasu!

Masusta gorriak edo beltzak zeure gustura. Pitxerrean menta hostoren bat edo berbena limoi-usainaren hostoren bat sartzen badugu, edaria askoz goxoagoa egongo da.

Akaso!

Masusta edari gasduna

 

gogokoa

Mugurdi eta mertxika ur izoztua

Mugurdi eta mertxika ur izoztua – 

Edatekoetan murgilduta ari garela, uda honetarako Mugurdi eta mertxika ur izoztua RZ hemen dakarkizuguna. Frexkagarri gogoz bazabiltza edateko beste RZ bat denak txundituta uztekoligatzeko ere bai…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Mugurdi garbituak (edo marrubiak) eta mertxika mamia, zuritua eta hezurrik gabe, kilo bat
  • Kalitate oneko ardo beltza, 375 cl
  • Limoi baten zukua
  • Ur hotz-hotza, 1,7 litro
  • 300 g azukre

Errezeta

  1. Irabiagailu baten ontzian osagai guztiak sartu.
  2. Minutu batez dena xehatu eta nahastura iragazki batetik pasaraziko dugu.
  3. Edaria botila pare batean sartu eta hozkailuan freskatzen utziko dugu.

Kasu!

Hotz-hotza edan behar da.

Akaso!

gogokoa

Sangria flamenkoa

Sangria flamenkoa – 

Bada Sangria flamenkoa deitzen den sangria errezeta berezi bat antza, Xolomo Sapiens-en eskutik hemen dakarkizuguna eta Pedro Ximenez protagonista duena. Frexkagarri gogoz bazabiltza edateko beste RZ bat gaurkoan aurreko sangria-rena osatze aldera, denak txundituta uztekoligatzeko ere bai…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • Ardo beltz gaztea, litro bat
  • 6 koilarakada azukre
  • Litro laurden bat Pedro Ximenez
  • Laranja bat eta limoi bat, puska handitan
  • Izotzak

Errezeta

  1. Pitxer eder batean ardo botila hustuko dugu. Azukre pixka bat gehitu eta baita laranja eta limoi puskak ere.
  2. Fruta puskak eskuz zanpatuko ditugu, beren zuku guztia aska dezaten, eta gero puska zanpatuak ere sartu.
  3. Gero izotz mordoa gehitu, puska handitan eta, bukatzeko, Pedro Ximenez.
  4. Zerbitzatu. Ardoa garratza den edo ez den, horren arabera azukre gehiago edo gutxiago eman. Azkenean, sangria probatu azukrez ongi dagoen jakiteko.

Kasu!

Hozkailuan sangria ordu pare bat beratzen izatea gustatzen zaio pertsona aditu batzuei … Guri ahalik lasterren zerbitzatzea.

 

Akaso!

 

gogokoa

Sangria

Sangria – 

Festa frexko gogoz bazabiltza hona beste edateko RZ bat zeurekin konpartitzeko, Sangria edariaren errezeta hemen gaur dakarkizuguna, denak txundituta uztekoligatzeko ere bai…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • Ardo beltz gaztea, botila bat
  • Kalitate oneko moskatela, litro laurdena
  • 2 koilarakada azukre
  • Laranja bat eta limoi bat, puska handi samarretan zatituak
  • Laranja erdi baten eta limoi erdi baten zukua
  • Izotzak

Errezeta

  1. Errezeta hau egiteko lehen pausoa pitxer eder batean ardo botila hustutzea.
  2. Laranja eta limoi puskak gehitu, baita izotz mordoa ere eta hori dena zurezko koilara batekin nahasi edo astindu batzuk eman. Orduan azukrea, laranja eta limoi zukua erantsi eta beratzen utziko dugu dena minutu batzuetan.
  3. Minutu batzuk pasatuta, moskatela gehitu, indarrez nahasi eta fresko-fresko edango dugu, kontu pixka batekin sekulako atxurra ez harrapatzeko.
  4. Zerbitzatu.

Kasu!

Ardoa garratza den edo ez den, horren arabera azukre gehiago edo gutxiago eman. Azkenean, sangria probatu azukrez ongi dagoen jakiteko. Eta ahalik lasterrena zerbitzatu.

Berriro aipatu, fresko-fresko edango dugu, kontu pixka batekin sekulako atxurra ez harrapatzeko…

Europako Parlamentuak 2014ko urtarrilean sangria etiketa erabiltzeko Espainian edo Portugalen ekoiztu behar izan zela erabaki zuen.

Akaso!

Sangria

gogokoa

“ad libitum” Laranjada

Laranjada – 

Edatekoetan eta beroetan sartuta laranjada RZ tipikoa ere gurean behar genuke eta errezeta honakoa Xolomo Sapiens-en eskutik hemen dakarkizuguna. “Ad libitum” norberaren gogara edo gisara esan nahi duen latinezko esapidea da, beraz, frexkagarri gogo ezin asez bazabiltza eta nahi adina edateko “ad libitum” Laranjada RZ, azukrea kontrolpean edukita, denak txundituta uztekoligatzeko ere bai… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 6 laranjaren zukua
  • Azukrea, norberaren gogara
  • Ur hotza
  • Izotza

Errezeta

  1. Pitxer edo txarro handi batean, hainbat koilarakada azukrerekin nahasiko dugu laranja zukua. Bizkor nahasiko dugu dena, azukrea ongi disolbatzeko.
  2. Izotz koskor eder batzuk erantsiko ditugu ondoren, eta ur hotzez beteko dugu ertzeraino txarroa edo pitxerra.
  3. Ongi nahasiko dugu ondoren guztia. Dastatu eta azukre gehiago behar badu, erants dezagun azukrea, edaria goxo-goxo utzi arte.

Kasu!

Uraren ordez gaseosa hotza ere erabil dezakegu. Oso edari freskoa da, baina erne ibili beharra dago erantsiko zaion azukrearekin, gaseosak badu-eta azukrea.

Edari hau askotan egiten badugu, eta hozkailuan edukitzen badugu, gas desatseginak urrundu eta dirua aurreztu ahal izango dugu, horixe baino ez baitute egiten gure txikiek askarirako hartu ohi dituzten edari komertzialek: gasa ekarri eta dirua ostu. Hau da edari freskagarri natural hoberena. Eta merkea, gainera.

“ad libitum” norberaren gogara edo gisara esan nahi duen latinezko esapidea, batez ere musikan erabilia.

Akaso!

Limonada

Laranjada

gogokoa

Amonaren anana tarta

Amonaren anana tarta – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Postre RZ sailtxo honekin jarraituz Amonaren anana tarta RZ dakarkizugu gaurkoan. RZ erraza, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • 5 arrautza
  • 5 azukre koilarakada
  • 5 koilarakada irin
  • anana (potekoak)
  • Chantilly-a: esnegain litro laurden bat, 2 zuringo, 4 koilarakada azukre
  • Bainu zuria: 5 koilarakada azukre, arrautza zuringo bat, 1 edo 2 ur koilarakada eta limoi bat

Amonaren anana tartaErrezeta

  1. Egin bizkotxoa: 5 arrautza, 5 azukre koilarakada eta 5 koilarakada irin.
  2. Hozten denean, moztu bi kapetan ondoren bete ahal izateko. Bota barruan anana poteko zukua eta hainbat xerra zatitxoak eginda.
  3. Egin chantilly bat esnegain litro laurden batekin, 2 zuringorekin eta 4 koilarakada azukrerekin.
  4. Chantillyaren erdiarekin bete bizkotxoa, eta beste erdiarekin atondu gainetik eta aldamenetik.
  5. Jarri gainetik gainontzeko anana xaflak zatitan moztuta edo osorik, eta atondu.

Kasu!

  • Nahi izanez gero jarri gingak.
  • Hotza zerbitzatu.
  • Anana – wikipedia – Ananas comosus Ameriketako tropikokoa den landarea, fruituagatik ezaguna. 

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Anana errea

Amonaren anana tarta

gogokoa

Amonaren moka tarta

Amonaren Moka tarta – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Postre RZ gehiago eta Amonaren moka tarta RZ dakarkizugu gaur, nahiko erraza, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • almibarra egiteko, 7 koilarakada azukre eta 10 ur
  • 200 gr gurin
  • 2 arraultza
  • 2 koilarakada nescafe koilarada

Errezeta

  1. Egin bizkotxoa beti bezala, 4 arrautzekin.
  2. Moka: egin almibarra, 7 koilarakada azukre eta 10 ur.
  3. Utzi hozten.
  4. Jarri 200 gr gurin entsalada-ontzi sakon batean, eta joan pixkana almibarra gehitzen irabiatzen zoazen bitartean. Gehitu 2 gorringo irabiatzen jarraitzen duzun bitartean, baita bi koilarakada nescafe koilarada ur batekin nahastuta (edota ondo kargatutako kafe pixkat).
  5. Atondu.

Kasu!

  • Txokolate xaflak edo malutak erabili apaintzeko nahi baduzu.

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Abaltzisketako Ostatuko Begoña Artola etxeko tarta berezia errezeta prestatzen ‘Txoriene’ saioan.

Luisa gazta tarta

Amonaren moka tarta

gogokoa

Amonaren ijito besoa

Ijito besoa – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Postre gogoz gabiltza eta gaurkoan bereziki gustokoa dugun amonaren ijito besoa RZ dakarkizugu, gozamen eta plazer une txiki batek asko ematen baitio gorputz eta arimaren plazer nahi eta behar tentakorrari… Denak txundituta uzteko primerako errezeta, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • (4 arraultza)
  • 4 gorringo
  • 4 zuringo
  • 4 koilarakada azukre
  • 4 koilarakada irin
  • azukrea
  • glas azukrea

ijito besoa

Errezeta

  1. Prestatu bizkotxoa elur-puntura eramandako 4 zuringorekin eta 4 koilarakada zukrerekin.
  2. Gehitu 4 gorringoak eta bahetutako 4 koilarakada irin.
  3. Estali labeko bandeja laberako paperarekin, eta jarri krema.
  4. Sartu labean eta utzi bertan 11-12 minutuz.
  5. Ateratakoan jarri azukrearekin hautseztatutako ezpainzapi batean, zabaldu pastel-krema eta biribildu.

Kasu!

  • Hozten denean hautseztatu glas azukrearekin eta egin apainduraren bat suhatz bero batzuekin.
  • Ipar Euskal Herria eta Frantzian ijito besoari  ‘opil-kiribildua’ (gâteau roulé) esaten diote.
  • eu.wikipedia.org/Ijito-besoa

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Ijito besoa

gogokoa

Amonaren pastel krema

Amonaren Pastel krema – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Postre gozoetan barrena gaurkoan amonaren pastel krema RZ dakarkizugu, gozamena eta plazerra besterik gabe, denak txundituta uzteko primerako errezeta, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • baso eta erdi esne
  • kanela
  • limoi azalak
  • 2 gorringo edo 2 arrautza
  • 4 koilarakada azukre
  • koilarakada bat irin (edo erdia irina eta beste erdia potax edo maizena)

Amonaren pastel kremaErrezeta

  1. Prestatu baso eta erdi esne kanela eta limoi azalarekin, eta jarri irakiten.

  2. Beste kazo batean jarri 2 gorringo edo 2 arrautza, 4 koilarakada azukre, koilarakada bat irin (edo erdia irina eta erdia Potax edo maizena), eta dena ondo nahastu.

  3. Esnea irakitzear dagoenean nahastu guztia, eta eduki irakitzen tarte batez ondo nahasten duzun bitartean (itsasi ez dadin, eta ez dadin pikorrik atera).

Kasu!

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso! 

Pastéis de Belém

Belem-eko NATA PASTEL ospetsua … 

Amonaren pastel krema

gogokoa

Amonaren Goxua

Amonaren Goxua – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Postre gogoz gabiltza beti, badakizu, eta izenak dioen bezala gozoetan gozoena den eta gasteizen hain famatsu den amonaren goxua RZ dakarkizugu gaurkoan, arimaren plazer nahi eta behar tentakorrarentzat… Denak txundituta uzteko primerako errezeta, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • Pastel-krema
  • 500 gr esne
  • 50 gr azukre40
  • gr maizena
  • 3 arrautza
  • Esnegaina
  • 200 gr esnegain
  • 20 gr azukre
  • Bizkotxoa (kaxakoa aukeran)
  • 50 gr bizkotxo
  • 50 gr ur
  • 20 gr azukre
  • kanela

Amonaren GoxuaErrezeta

  1. Krema: Jarri esnea irakiten.  Nahastu Maizena, arrautzak eta azukrea, gehitu esnea pixkanaka, jarri sutan eta irakin 5 minutuz. Gorde.
  2. Esnegaina: harrotu esnegaina azukrearekin, eta gorde gerorako.
  3. Prestatu bizkotxoak baserako, edo jarri kaxako bizkotxoak kanela eta azukredun esne epeletan.
  4. Jarri gainetik azukredun esnegain harrotu kapa bat, eta kapa honen beste pastel-krema kapa bat.
  5. Nahi izanez gero jarri azukrea gainetik eta erre, goxoki estiloan gera dadin.

Kasu!

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Amonaren Goxua

gogokoa

Olagarro eta gazta kazuelatxoa

Olagarro eta gazta kazuelatxoa – 

Osagaiak

  • Olagarro eta gazta kazuelatxoaegositako 2 olagarro_erro (300 g inguru)
  • “mantxego” erako gazta laurdena (300 g inguru)
  • pipermina /gozoa
  • oliba olioa
  • mozarela bola bat (120-150 g inguru)
  • zilantro eskukada bat
  • ogi tosta txikiak

 . . . 

Errezeta

  1. Olagarroa xerra borobilletan moztu eta buztinezko kazuelatxo batean ipini.
  2. Mantxego erako gazta zuritu eta zati txikietan egin. Olagarroarekin batera ipini kazuelatxoan.
  3. 2 nata koilarakada gehitu kazuelatxora eta labean sartu gazta urtzen den arte (ia irakiten hasten denean)
  4. Labetik irakiten atera eta mozarela gehitu.
  5. Zilantro txikitua eta piper hautsarekin bukatu.

Kasu!

Olagarroa ur berean irakitea omen da sekretutako bat, zaporerik gal ez deazan, irakitako ura gorde eta izoztuz… Eta ur hori berrerabili.

Akaso!

 

 

Olagarro eta gazta kazuelatxoa

gogokoa