Blog Artxiboa

Amonaren txahalki urdaiztatua

Amonaren txahalki urdaiztatua – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…

Gaurkoan Amonaren txahalki urdaiztatua RZ dakarkizugu, haragia eta haragia bai. Urdaiztatu urdai xerrekin osagai bat estaltzea besterik ez da, eta errezeta egiteko pausoak “Txahalkia bere zukuan” errezetako berdinak dira. Prestatzeko pazientzia apurtxo bat gehixeago beharko duzu baina erraza, aproposa beti bezala ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • hirugiharra, urdaiazpikoa, azenarioa, arrautz egosia…
  • hegal haragia (biribilkia edo besokia)
  • tipula
  • 3 baratxuri ale
  • olioa
  • perrexila
  • pattarra edo ardo txuria

Amonaren txahalki urdaiztatuaAmonaren txahalki urdaiztatuaErrezeta

  • Kasu honetan haragian zuloak egin behar dituzu, eta bertan sartu hirugiharra, azenarioa, urdaiazpikoa, arrautz egosia…
  • Ondoren lotu eta jarraitu “txahalkia bere zukuan” errezetako argibide hauek.
  • Jarri lapiko batean olioa, tipula dezente, hiru baratxuri ale eta perrexil adartxo bat.
  • Jarri haragia bertan, su bizitan doratu dadin (kontuz, erre gabe).
  • Saltsa lehortzen denean, bota pattarra edo ardo txuria.
  • Tenedore batekin haragia samurra dagoela nabaritzen duzunean, pasa saltsa gainetik, eta beharrezkoa bada salda apur bat edo ura.
  • Zerbitzatzeko xerrak egin (hotz dagoela hobe) eta zerbitzatu saltsa gainetik jarrita.

Kasu!

Osagai bat urdaiztatu edo urdaiztatzea, urdai xerrekin estaltzea besterik ez da.

Patata purearekin zerbitzatu daiteke, eta gazta apurtxo bat gainetik primeran geratzen zaio…

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Amonaren txahalki urdaiztatua

gogokoa

Amonaren txahalkia bere zukuan

Amonaren txahalkia bere zukuan – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…

Gaurkoan txahalkia bere zukuan amonaren erara RZ dakarkizugu, haragia eta oroitzapen goxo asko, prestatzeko erraza, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Hegal haragia (biribilkia edo besokia)
  • tipula
  • 3 baratxuri
  • olioa
  • perrexila
  • pattarra edo ardo txuria

Amonaren txahalkia bere zukuanErrezeta

  1. Hegal haragia, biribilkia edo besokia izan daitekeena, lotu zerorrek, edo eskatu harakinari prestatua emateko.
  2. Jarri lapiko batean olioa, tipula dezente, hiru baratxuri ale eta perrexil adartxo bat.
  3. Jarri haragia bertan, su bizitan doratu dadin (erre gabe).
  4. Saltsa lehortzen denean, bota pattarra edo ardo txuria.
  5. Tenedore batekin haragia samurra dagoela nabaritzen duzunean, pasa saltsa gainetik, eta beharrezkoa bada salda apur bat edo ura.
  6. Zerbitzatzeko xerrak egin (hotz dagoela hobe) eta zerbitzatu saltsa gainetik jarrita.

Kasu!

Patata purearekin lagun daiteke.

Haragia, eskatu harakinari prestatua emateko hobe, prozesua erraztuko dizu.

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Amonaren txahalkia bere zukuan

gogokoa

Untxia ehiztari erara

Untxia ehiztari erara – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…

Gaurkoan Amonaren untxia ehiztari erara RZ dakarkizugu, untxia saltsan errezetaren ostean aproposa iruditu zaiguna, festa bat zena eta oroitzapen goxo asko dakartzana. Errezeta prestatzeko erraza, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerako, ligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • untxia
  • gatza
  • piperrautsa
  • tipula bat
  • baratxuria
  • perrexila
  • bi tomate
  • ura
  • 250 gr txanpiñoi
  • 125 gr urdaizpiko
  • jerez lehorra

Errezeta

  1. Moztu untxia pusketan, eta jarri gatza eta piperrautsa.
  2. Frijitu eta jarri lapikoan.
  3. Gehitu xehatutako tipula bat, baratxuria, perrexila, zuritutako bi tomate eta ur pixka bat. Dena juntu egosi, eta samurra dagoenean, bota 250 gramo txanpiñoi, 125 gramo urdaizpiko laukitxoetan moztuta, eta jerez lehor kopa bat.
  4. Egosi dadila hamar minutuz.
  5. Zerbitzatu.

Kasu!

Untxiakonejua edo lapina. Etxe-untxia edo mendi-untxia (Oryctolagus cuniculus) Berez, Iberiar penintsulan du jatorria. Antzinako Grezian ezezaguna zen, eta lehenengoz Polibio historialariak (K.a. II. mendean) deskribatu zuen. Gaur egun Afrikako Iparraldetik Errusiaraino dago hedatuta, eta beste leku askotan ehizarako sartu da: besteak beste, Ameriketako Estatu Batuetan, Txilen, Hegoafrikan eta Australian.

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Amonaren untxia ehiztari erara RZ

gogokoa

Untxia saltsan amonaren erara

Untxia saltsan amonaren erara – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz.

Gaurkoan Amonaren untxia saltsan RZ dakarkizugu, oroitzapen eta gozamen goxo asko eta aproposa ama eta izeba bisitan datozenerako, prestatzeko errazaligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • untxia (kilo bat)
  • gatza
  • olioa
  • tipula bat
  • bi baratxuri
  • perrexila
  • irina
  • salda edo ardo zuria

Errezeta

  1. Moztu untxia pusketan, bota gatza eta frijitu.
  2. Olio berean frijitu xehatutako tipula bat, bi baratxuri hortz, baratxuria eta perrexila.
  3. Dena doratzen denean, gehitu irin goilarekada bat, doratu dadila, eta eman bueltak egurrezko goilare batekin erre ez dadin.
  4. Gehitu salda edo ardo zuria, eta irakin dezala tarte batez.
  5. Pasa saltsa pasadoretik, eta bota untxiari.
  6. Utzi egosten 45 minutuz samurra egon arte eta zerbitzatu.

Kasu!

Untxiakonejua edo lapina, Leporidae familiako zenbait espezieren izen arrunta da, mundu osoan bizi direnak. Etxe-untxia edo mendi-untxia (Oryctolagus cuniculus) Europako untxia da, Oryctolagus genero monotipikoko espezie bakarra. Ugaztun karraskaria hauek, erbiaren antzekoak dira baina hura baino txikiagoak, asko ugaltzen direnak eta lurrean egiten dituzten zuloetan bizi dira.

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Urruneko aitonen erara…

Untxia saltsan amonaren erara

gogokoa

Amonaren galeper erreak

Amonaren galeper erreak – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..

Gaurkoan hain berezia zen eta hainbeste gustatzen zitzaigun Amonaren galeper erreak RZ, oroitzapen gozo asko eta aproposa ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • galeperrak, pertsonako 2 (tamainaren arabera)
  • cognac tanta batzuk
  • gatza
  • piperrautsa
  • hirugihar tira batzuk
  • patata
  • piper gorriak
  • piper berdeak

galeper erreakErrezeta

  1. Ondo garbitu galeperrak, eta pasa trapu bat barrenetik lehortzeko.
  2. Zipriztindu barrenak cognac tanta batzuekin eta ondu gatz eta piperrautsarekin.
  3. Bildu hirugihar tira batzuekin eta lotu.
  4. Erre ondoren, 20 minutuz edo, kendu soka.
  5. Patata, piper gorri zein berdeekin zerbitzatu.

Kasu!

Piper gorri zein berdeekin zerbitzatu daiteke. Saltsa fin bat ere egin daiteke, tipulekin eta galeperren zukuarekin.

Galeper Phasianidae eta Odontophoridae familietako zenbait kideen (Coturnix eta Lophortyx generokoak) izen arrunta. Faisaiaren familiako hegaztia da, eperra baino txikiagoa, sukaldaritzan oso aintzat hartua. Hona hemen espezie batzuk: Galeper arrunta (Coturnix coturnix), Galeper arlekina (Coturnix delegorguei), Kaliforniar galeperra (Lophortyx californica).

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Urruneko aitonen erara…

Amonaren galeper erreak

Gaurkoan hain berezia zen eta hainbeste gustatzen zitzaigun Amonaren galeper erreak RZ

gogokoa

Amonaren txerri solomoa esnearekin

Amonaren txerri solomoa esnearekin – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..

Gaurkoan Amonaren txerri solomoa esnearekin RZ, ogiarekin laguntzeko errezeta horietakoa, gazteenentzat primerakoa, erraza, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai…

Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • kilo bat solomo
  • gatza
  • olioa
  • baratxuriak
  • litro erdi esne
  • jerez lehor kopa bat

 

Amonaren txerri solomoa esnearekinErrezeta

  1. Lotu soka batekin kilo bat solomo eta bota gatza.
  2. Jarri lapikoan olioa eta baratxuriak, eta doratu haragia.
  3. Kendu olioa eta bota litro erdi bat esne, eta egosi guztia 20-30 minutuz lapikoan. Gehitu jerez lehor kopa bat.
  4. Atera haragia eta moztu xerretan.
  5. Utzi apur bat denbora gehiago saltsa murrizten.
  6. Pasa saltsa eta bota gainetik.
  7. Zerbitzatzeko prest..

Kasu!

Patata purearekin zerbitzatu daiteke.

AMONAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

2014an Oñatiko Etxehaundi jatetxeko Eloi Iartzak egindako onddoz beteriko txerri hanken errezeta…

Amonaren txerri solomoa esnearekin

gogokoa

Amonaren gibel salteatua

Amonaren gibel salteatua – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..

Gaurkoan Amonaren gibel salteatua RZ, oroitzapen gozoak, oso aproposa ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • gibela kilo 1 (4 lagunentzat)
  • gatza
  • olioa
  • baratxuria
  • tipula
  • ozpina
  • ardo txuria

Errezeta

  1. Moztu gibela pusketan eta bota gatza.
  2. Jarri olioa zartagian, baratxuri eta tipula pikatuarekin.
  3. Pixka bat doratzen denean, bota gibela eta salteatu.
  4. Azken unean gehitu ozpin tanta batzuk eta ardo txuri pixka bat.

Kasu!

Geure gibelak, gantzen digestiorako beharrezkoa den behazuna ekoizi eta jariatzen du, proteina plasmatikoen sintesian parte hartzen du, bitamina eta glukogenoaren metaketa gauzatzen du eta berebiziko funtzio desintoxikatzaile oso garrantzitsua dauka.

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Normalean bildots edo ardiaren birika, gibela eta bihotza, tipula, olo irin, hainbat belar eta espezieen nahasketaz beteriko hestebeteak dira haggis plater eskoziar famatua. Arbi-aza eta patata purez (neeps and tatties) lagundurik jaten da bonba hau…

Amonaren gibel salteatua 

gogokoa

Xerra Amerikar ogitartekoa (filet americain)

Xerra Amerikar ogitartekoa –Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz..

Gaurkoan lehengusu holandar batek amonari erakutsitako RZ eta ogitartekoan jaten genuena, belgika aldean oso ohikoa antza… “filet americain” izena du eta izena bera esatea gustatzen zitzaiolako bakarrik egiten zigula pentsa izan dut askotan … filet americain … Denak txundituta uzteko eta oso azkar egiteko errezeta aproposa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzeko ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • kilo erdi bat haragi xehetu
  • gatza
  • baratxuria
  • perrexila
  • bi arrautza
  • tipula
  • olioa
  • ogia barran

cuisineaz.com

Errezeta

  1. Hartu kilo erdi bat haragi xehetu, eta bota gatza, baratxuria oso pikatua eta perrexil xehatua, bi arrautza gorringo, eta nahi izanez gero tipula su eztitua.
  2. Dena nahastu pasta uniforme bat lortu arte, olioa bota oso lehor gera ez dadin.
  3. Zerbitzatu ogitartekoan edo platerean.
  4. Laguntzeko erabili dezakezu: tomatea, letxuga, 8 saltsa, piperrak, patata frijituak, …

 

Kasu! 

  • Hotzetan gorde.
  • Belgikan tomate eta letxugarekin laguntzen da.
  • Zerbitzatu ogitartekoan edo platerean.
  • Amonaren 8 saltsa

Amamaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Jamie Oliver-ren hamburgesarekin jateko saltsa sekretua !

 Xerra Amerikar ogitartekoa (filet americain)

gogokoa

Amonaren arkumea menestran

Amonaren arkumea barazki menestran – Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..

Gaurkoan arkumea barazkiekin, Amonaren arkumea barazki menestrarekin RZ gozoa, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • arkumea 2 kilo
  • olioa
  • tipula bat
  • azenarioa
  • perrexila
  • irina
  • barazkiak: azelga orri-mamiak, letxuga egosia, orburuak, zainzuriak, ilarrak, txanpiñoiak, arrautza egosiak, patatxo txiki batzuk

womensweeklyfood.com.au

Errezeta

  1. Prestatu barazki batzuk, egosita eta arrautzeztatuta. Amaieran gehituko ditugu.
  2. Arkumea zatitxotan moztu eta oliotan salteatu. Utzi lapiko batean.
  3. Olio berdinean frijitu ondo xehetutako tipula bat, azenarioa eta perrexila. Gehitu irin goilarekada bat eta ondo su eztitu. Utzi tarte batean egosten, pasadoretik pasa eta jarri arkumeari.
  4. Arkumea samurra dagoenean, menestra gehitu, barazkiak: azelga orri-mamiak, letxuga egosia, orburuak, zainzuriak, ilarrak, txanpiñoiak, arrautza egosiak zatitxotan, eta patatxo txiki batzuk. Utzi egosten tarte batez su baxuan.

Kasu!

Potoko barazkien menestra baduzu ere ez duzu aukera txarra, denbora asko irabaziko duzu baina arkumeak ez dizu barazkien gustua xurgatuko eta nabarituko da.

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Urruneko Aitonaren erara…

Amonaren arkumea menestran

gogokoa

Kuiatxo edo kalabazin marinatu eta onddo carpaccioa

Kuiatxo edo kalabazin marinatu eta onddo carpaccioa RZ gaurkoan dakarkizuguna, osasuntsua, nutritiboa eta arina. Txanpinoi eta kuiatxo edo kalabazin marinatuz egindako carpaccioa ezin hobea da zerbait arina eta laster baten egitekoa nahi baduzu, eta landare gordinak jatera animatzeko modu erraz bat. Kuiatxoaren ebakiaren lodiera doituz jolas dezakegu testurarekin, labanaz eta pultsu onez xerra meheak ateratzea ere ez da errazaDenak txundituta uzteko primerako errezeta, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 

Osagaiak

  • kalabazin bat
  • txanpinoi handi bi
  • limoi bat
  • baratxuri pikortatua
  • piperbeltz beltza
  • albaka freskoa hosto bi
  • ahuntz-gazta erdiondua edo parmesano gazta
  • mitxoleta edo sesamo haziak
  • oliba-olio birjina estra
  • gatza

Errezeta

  1. Garbitu eta lehortu ondo, fintasunez, kalabazina eta txanpinoiak. Moztu kalabazinaren puntak eta onddoen oinen oinarria itsusiak badaude, baina ez kendu erabat. Lur-hondarrik ez dagoela zaindu.
  2. Moztu xerra meheetan (lodiera nahierara doituz, zenbat eta finagoak eta gardenagoak izan, orduan eta leunagoa eta delikatuagoa izango da platera) kalabazina, eta ez hautsi. Aizto on bat erabili.
  3. Kalabazinaren zaporea hobetzeko eta testura hobea izan dezan, gatz-apur batekin nahasitako koladore handi batean jar dezakegu, eta 30 bat minutuz utzi ura askatzeko. Noizean behin eragin behar zaio, eta, ondoren, ondo lehortu sukaldeko paperarekin, baina hautazko urratsa da.
  4. Jarri kalabazin-xerrak plater edo iturri handi batean jarri eta ureztatu limoi-erdi baten zukuarekin, gehitu oliba-olio pixka bat eta ondu piperbeltz beltz eho eta baratxuri pikortatu ugarirekin. Utzi 15-25 minutuz.
  5. Moztu txanpinoiak xerra meheetan, eta jarri plateretan. Gainetik kalabazin marinatuko xerrak banatu. Garbitu, lehortu eta txikitu albahaka-orriak eta gehitu.
  6. Ondu oliba-olio birjina estrarekin, lima-birringailuarekin, piperbeltz pixka batekin eta gatz pixka batekin. Hautseztatu mitxoleta-hazi pixka bat (aukerakoa) edo chia-hazi batzuk, eta, amaitzeko, banatu gazta finezko ezkata batzuk gustura.

Kasu!

Saiatu oso pieza finak, ia gardenak, nahastea, eta beste batzuk lodiagoak, kontrastea eta hozka egiteko ukitu kurruskaria ematen dutenak.

Akaso!

Kalabazin marinatu eta onddo carpaccioa

gogokoa

Amonaren Bilarroa Arrautzak

Amonaren Bilarroa arrautzak edo Arrautzak Villaroy erara – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Amonaren Bilarroa Arrautzak RZ gaurkoan dakarkizuguna, gomendagarria aperitibo edo janaurre uneetarako. Bilarrotu edo “Villaroy erara” edozer prestatzea osagai bat bexamel saltsan murgiltzean datza, eta ondoren ogitan pasatzea, kanpotik prestaketa kurruskatsu eta barrutik krematsua egon dadin lortzeko. Oilaskoarekin asko egin ohi da Villeroy errezeta. Arrautza hauek ezin hobeak dira aperitibo gisa edo beste edozein plateren osagarri. Nahiko zaila bikain prestatzeko baina denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • bexamela (litro erdi esne, 40-50 gr edo 3 goilarakada irin eta 40 gramo gurin eta gatz apur bat)
  • 8 arrautza
  • irina
  • arrautza 1
  • ogi birrindua
  • gatza
  • olioa

Errezeta

  1. Egin bexamela litro erdi esne erabilita, hiru koilarakada irin eta 50 gramo gurin.
  2. Frijitu arrautzak, eta estali bexamelarekin.
  3. Utzi hozten.
  4. Banatu arrautz bakoitza, pasa irinetatik, arrautzetatik eta ogi arrailatutatik, eta frijitu kroketak bezala.
  5. Gozatzera…

Kasu!

Saltsa bat da berez, eta izena, villeroi, villeroy edo villaroy, François de Neufville (Duc de Villeroy) frantziar Komandante eta aristokratagatik dauka.

Amonak frijituta egiten zuen, baina arrautzak 5 minutuz egosita ere egin daiteke.

5-8 arrautza da gomendioa, zuk nahi dituzunak … Zerbitzatzeko baliatu genitzake: piper gorriak, berdeak edo tomatea…

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

argazkiak: ocasdelduraton.es+LaVanguardia

Amonaren Bilarroa Arrautzak

gogokoa

Kalabazin tortilla beganoa

Kalabazin tortilla beganoa – 

Kuiatxo edo kalabazin tortillaren bertsio beganoa dakarkizugu gaurkoan, garbantzu irina erabiliz egingo duguna. Barrutik eztia eta mamitsua, goxoa, nutritiboa, arina, errazadenak txundituta uzteko  primerakoa, primerako RZ edozein momentutarako gomendagarria, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 

Osagaiak

  • garbantzu irina 60 g
  • kuiatxo edo kalabazin handi bat
  • gatza
  • baratxuria
  • koilaratxo bat turmeric edo kurkuma
  • koilaratxo erdi kumino
  • koilarakada bat legamia maluta
  • limoi zuku koilarakada erdia
  • dasta-belarrak (oreganoa, albahaka, perrexila, ezkaia, erromeroa…)
  • piper beltza
  • 100 ml ur
  • oliba olioa

Kalabazin tortilla beganoa

@akane86

Errezeta

  1. Jarri txitxirio-irina, gatza, espezie, legamia malutak eta ehotutako piper pixka bat ontzi batean. Nahastu haga batzuekin eta gehitu ura eta limoi zukua. Ondo nahastu masa likido lodi samarra lortu arte, pikor lehorrik gabe.
  2. Garbitu eta lehortu kalabazinak. Birrindu edo txiki-txiki zatitu.
  3. Oso ondo nahastu dena ore mamitsu bat lortu arte.
  4. Aurre-berotu labea 180 ºC-tan.
  5. Zartagin baten olioa, ondoren orea bota eta ondo banatu. Egosi orea su baxu-ertainean.
  6. 10 minutu igarota, ertzak dagoeneko ondo gorrituta daudela ikusten dugunean, sartu labean, grill-arekin ahal baduzu, eta labearen goi partean. Utzi minutu batzuk labean tortilla egiten buka dadin.
  7. Plater handi batean zerbitzatu.

Kasu!

Zartaginean orea egiten dihardugula erdialdetik burbuila egiten badu, jaitsi sua pixka bat.

Akaso!

gogokoa

Kuiatxo edo kalabazin frijitua soja eta sesamoarekin

Kalabazin frijitua soja eta sesamoarekin

gogokoa

Sagar erreak

Sagar erreak – 

Postre RZ sailtxo motz batekin bukatuko genuela urtea esan genuen, eta sagar_erreak RZ dakarkizugu gaur RZ erraz-erraza eta oso praktikoa deritzoguna, geure  herri eta etxeotan betidanik ezagutu den RZ… Denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

SAGAR ERREAK

….

Osagaiak 4 lagunentzat

  • 8 errege sagar
  • 8 koilarakada azukre
  • Xorta bat sagardo-pattarra
  • Ura, baso erdia

Sagar erreak

Sagar erreaksagar erreak errezeta - Pagotxa RZkErrezeta

  1. Labea berotuko dugu lehenik, 180º-ko tenperaturan.
  2. Erretilu batean ipiniko ditugu zortzi sagarrak, osorik, ongi garbitu eta lehortu ondoan. Labana batez ebaki bat egingo diegu zabalera osoan, labainaren ahoa gehiegi sartu gabe, erretzerakoan lehertu gabe amore eman dezaten.
  3. Gainetik azukrea hautseztatu, pattarra eta ura isuri, eta sartuko ditugu labean, 35 bat minutuan (ordubete ere bai gustuaren arabera), ongi egin daitezen arte.

Sagar errea

Kasu!

Amonaren errezeten artean honakoa aurkitu dugu, azukrea beharrean gatz apurtxo bat botata, sagarraren zapore gozoa indartzen da eta ez omen du ezer gehiago behar… Ez azukre, ez pattar, ez urik… Egin proba ea… (gu konbentzitu gaitu…).

. . . 

Akaso!

Sagar tarta RZ eta Madonnak SAGARRA JO!

Sagar tarta

. ..

Xuban Intxaustik gidatzen zuen ETBko “Txoriene” saioan gure Iker Martinezek ANANA ERREA RZ egin zuenekoa…

Postreak aipatuz geundela, Aittonak egindako Donuts RZ eta bideo bat hemen.  Homemade Donuts Recipe By Our Grandpa.

Martin Bersategi opilak Donuts forma dute, hala! hintzak hik, edozer dela …

Sagar erreak

gogokoa

Kalabazin frijitua ganbekin

Kalabazin frijitua ganbekin – 

Osagaiak

  • tamaina txiki edo ertaineko 2 kuiatxo edo kalabazin
  • 200 gr ganba edo otarrainxka (izoztuak aukeran)
  • baratxuria
  • limoia (zuku eta azala)
  • aneta koilaradatxo bat
  • perrexil freskoa
  • oreganoa
  • piper beltza
  • sesamoa
  • gatza
  • oliba olioa

Kalabazin frijitua ganbekinErrezeta

  1. Kalabazina garbitu eta moztu. Moztu ilargi erdietan nahi baduzu, gero eta finago moztuta, samurragoak izango dira egosita.
  2. Baratxuria fin-fin txikitu.
  3. Berotu olio apur bat plantxan eta egosi otarrainxkak zuzenean izoztuta, su bizian. Salteatu kolorea hartzen hasi arte eta gatz eta piper pixka batekin ondu.
  4. Sutik kendu. Garbitu platera sukaldeko paperarekin pixka bat behar izanez gero eta olio pixka bat berotu eta baratxuri alea gehitu. Eman buelta batzuk azkar eta gehitu kalabazinari, su bizian irabiatuz, kolorea hartzen hasi dadin. Geitu gatza eta piperra eta gehitu limoi-azala. Sua apur bat jaitsi eta minutu batzuetan salteatu, etengabe nahastuz.
  5. Barazkiak ia prest daudela ikusten dugunean otarrainxkak berriro txertatu.
  6. Gehitu aneta, oregano pixka bat eta ondo nahasi. Geitu limoi zuku egin berri pixka bat, sesamo ale batzuk, piper beltz pixka bat eta perrexil fresko txikitua.
  7. Zerbitzatu.

Kasu!

Pasta bat laguntzeko primerako errezeta. Zera komentatu agian, ona da beti otarrainxka izoztuak izozkailuan eskura izatea, horrelako plater azkarrak prestatzeko; Otarrainxka freskoekin askoz aberatsagoa izango litzatekeela argi dago baina izoztutakoek prezioaren abantaila eta bati inprobisatzeko aukera emango dizute. Oso praktikoak plater sinpleak aberasteko.

Akaso!

Kalabazin frijitua ganbekin

gogokoa

Kuiatxo eta patata pasteltxoak labean

Osagaiak

30 unitate egiteko

  • neurri ertaineko 3 patata
  • neurri ertaineko 2 kalabazin edo kuiatxo
  • gatza 5 ml
  • piper beltza
  • parmesano gazta
  • baratxuria (granulatua)
  • oliba
  • olioa

Errezeta

  1. Berotu labea 200 ºC-tan eta prestatu erretilua koipeztatutako paperarekin.
  2. Garbitu eta lehortu ondo patatak eta kalabazinak.
  3. Jarri patatak urez estalitako eltze batean, eta irakiten jarri. Egosi 20-25 minutu inguru. Hoztu ur hotzarekin.
  4. Patatak egosten diren bitartean kuiatxoak edo kalabazinak zatitu, lehortu eta bota gatz pixka bat.
  5. Patatak zuritu eta birrindu lodiera berean ontzi batean.
  6. Xukatu ondo kalabazinak eta gehitu patatara. Gehitu gazta eta baratxuria gustura. Nahastu dena oso ondo. (Belar fresko batzuk edo espezieak ere gehi diezaizkiogu oreari).
  7. Koilaratxoarekin zatiak hartu eta kroketa txikiak osatu, forma nahieran badakizu.
  8. Banatu labeko erretiluan, olio pixka batekin igurtzi eta sartu labean, gorritu arte, 30 minutu inguru.

Kuiatxo eta patata pasteltxoak labean

Kasu!

Kuiatxo eta patata proportzioa zure gustura.

Orea oso bustita badago, hozkailuan zapi garbi baten gainean xukatzen utz dezakegu ordu erdi batez edo. Hotza maneiagarriagoa izango da. Belar fresko batzuk edo espezieak ere gehi diezaizkiogu oreari.

Are hobeak izan daitezen, unitate bakoitza, denbora erdian gutxi gora behera, biratu egin dezakegu, sukaldeko pintza batzuk arretaz erabiliz.

Akaso!

Kuiatxo eta patata pasteltxoak labean

gogokoa

Kuiatxo edo kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak – 

Hemen dakarkizugu oso gustoko dugun RZ goxo hau, kuiatxo eta alberjinia albondigak (edo almandrongilak) errezeta, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

KalabazinaOsagaiak

  • ogi birrindua
  • arrautza bat
  • Gatza
  • Piper beltza
  • Perrexila
  • Olioa
  • 100 gr tipula
  • 500 gr kalabazin
  • 500 gr alberjinia 
  • baratxuri ale bat
  • 2 tomate

Errezeta

  1. Jarri tipula eta baratxuria zartagin batean olio beroarekin, su motelean. Kalabazinak moztu, zuritu eta berenjena ere zati txikitan moztu.
  2. Tipula eta baratxuria gorrituta daudenean, gehitu kalabazina eta berenjena, 20 minutuz salteatu.
  3. Gehitu tomateak eta izan hor ura lurrundu arte, gehitu irabiatutako arrautza eta bost koilarakada ogi birrindu.
  4. Nahastu dena, bolak osatu eta ogi birrindutik pasa.
  5. Frijitu olio beroan eta zerbitzatu.

Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

Kasu!

Akaso!

Kuiatxo oedo Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

gogokoa

Rabu

Rabu edo zezen buztana – 

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz …

Parre pixka bat eragin zigun errezetari Amonaren rabua RZ  izenburua jartzeak, beraz “Rabu” soil batekin izendatu dugu gaurko errezeta azkenean. Zezen buztanaren RZ da rabuazezen isatsa deitua baita ere, delizia bikaina haragi zale gehienorentzat, hemen dakarkizugu amonaren erara, presio eltzean egitekoa, haragi gisatuarekin ere egiten zuena, errezeta erraza denak txundituta uztekoama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo eta on egin! 🙂

 …

Osagaiak

  • zezen buztana / gisatzeko haragia
  • baratxuriak
  • olioa
  • 2 azenario
  • patatak
  • ozpin apurtxo bat
  • tipula bat
  • irin goilarekada bat
  • 2 tomate goilarekada
  • ardo zuri apurtxo bat
  • ura (edo salda)
  • ilarrak
  • perrexil apur bat

 

ZEZEN BUZTANA - RABU - Zezen buztanaren RZ da rabua, zezen isatsa baita ere, bikaina haragi zaleentzat, eta hemen dakarkizugu amonaren erara - Pagotxa RZk -Errezeta

  1. Zezen buztana zatika edo gisatzeko haragia moztu zatitxoetan eta frijitu baratxuriak dauzkan oliotan.
  2. Utzi presio eltze batean.
  3. Gehitu bi azenario eta patata batzuk zatitxoetan moztuta, baita ozpin tanta batzuk ere.
  4. Haragia frijitzeko erabili den olioan doratu xehetutako tipula bat, eta ondoren su eztitu irin goilarekada batekin eta baratxuri xehatuarekin; jarraian gehitu bi tomate goilarekada eta ardo zuria.
  5. Bota salda edo ura, eta ondoren nahastu haragiarekin.
  6. Nahi bada perrexil apur bat ere.
  7. Azken momentuan jarri ilarrak.
  8. Presio eltzean prestatu ordu erdiz.

Kasu!

  • Kazola batean egin nahi izanez gero, ordu térdiz utzi egosten.
  • koñak apurtxo bat ere gehitu ardoarekin nahi baduzu.

Amonaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Urdulizko txapelketan ezin hobeto aritzeko, Roberto Etxebeste, Iruñeko Larraina jatetxeko sukaldariak, zezen-buztana pausoz pauso nola egin behar den hemen…

 

ZEZEN BUZTANA – RABU

gogokoa

Masusta edari gasduna

Masusta edari gasduna – 

Frexko gogoz bazabiltza, hona beste edateko RZ azkar bat zeurekin uda honetan konpartitzeko, Masusta edari gasduna RZ hemen gaur dakarkizuguna, denak txundituta uztekoligatzeko ere bai…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Masustak, eskutada eder bat
  • Limoi erdiaren zukua
  • Gaseosa botila bat, hotz-hotza

Errezeta

  1. Baso-irabiagailu baten ontzian masustak eta limoiaren zukua sartuko ditugu. Indar bete-betean irabiatu beharra dago pure ilun ongi krematsu eta pikorrik gabea egin dadin.
  2. Gaseosa pixka bat gehituko dugu purea egiten laguntzeko eta irabiatzetik geldituko gara.
  3. Estalkia ireki eta gainerako gaseosa gehitu, fruta-purearekin nahas dadin.
  4. Azukre edo sakarina pixka bat ere gehitzen ahal diogu, are gozoagoa izatea nahi badugu.
  5. Edukia izotz asko sartutako pitxer batean isuri eta ahalik lasterren zerbitzatu.

Kasu!

Masusta gorriak edo beltzak zeure gustura. Pitxerrean menta hostoren bat edo berbena limoi-usainaren hostoren bat sartzen badugu, edaria askoz goxoagoa egongo da.

Akaso!

Masusta edari gasduna

 

gogokoa

Mugurdi eta mertxika ur izoztua

Mugurdi eta mertxika ur izoztua – 

Edatekoetan murgilduta ari garela, uda honetarako Mugurdi eta mertxika ur izoztua RZ hemen dakarkizuguna. Frexkagarri gogoz bazabiltza edateko beste RZ bat denak txundituta uztekoligatzeko ere bai…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Mugurdi garbituak (edo marrubiak) eta mertxika mamia, zuritua eta hezurrik gabe, kilo bat
  • Kalitate oneko ardo beltza, 375 cl
  • Limoi baten zukua
  • Ur hotz-hotza, 1,7 litro
  • 300 g azukre

Errezeta

  1. Irabiagailu baten ontzian osagai guztiak sartu.
  2. Minutu batez dena xehatu eta nahastura iragazki batetik pasaraziko dugu.
  3. Edaria botila pare batean sartu eta hozkailuan freskatzen utziko dugu.

Kasu!

Hotz-hotza edan behar da.

Akaso!

gogokoa