Blog Artxiboa

Beganoek ere bai

Patata gozo betea

Barazkiz betetako patata gozoa  – 

Batata edo patata gozoa (Ipomoea batatas) konbolbulazeoaren familiatik datorren barazki bat da, azala hartsua eta horixka edo laranja kolorekoa. Karbohidrato asko ditu barazki honek, eta 0,5 eta 3 kilogramo artean pisatu dezake. Denak txundituta uztekoama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Batata edo patata gozoa
  • Tipula
  • Perretxikoak/txanpiak
  • Atuna (lata 1)
  • Gatza

Errezeta

  1. Batata azal eta guzti uretik pasa garbitzeko eta lehortu ondoren, laban zorrotz edo sardexka batekin zulatu. Gatza apur bat hartu eskuetan eta batata igurtzi. Oliba olio pixka bat hartu eskuetan eta berdina egin.
  2. Labea prestatu eta berotzen denean batata sartu eta 200 gradutan 45 min labean eduki. Batataren tamainaren arabera 5-10 minutu gehiago eduki beharko dugu barruan.
  3. Batata labean egiten den bitartean, tipula txikitu eta olio bero pixka batean biguntzen jarri. Honi perretxikoak txikituta bota eta nahastu egin arte. Azkeneko momentuan atuna bota eta nahastu.
  4. Batata eginda dagoenean, platerean jarri eta erditik ebaki. Bi aldeak harrotu eta gainetik bota zartagian egin dugun nahasketa.
  5. On egin!

Kasu!

Alternatiba bezala, atuna beharrean oilasko zatiak (aldez aurretik frijituta), edo/eta gazta birrindua erabili dezadezu. Erabat beganoa egiteko adibidez, hirugarren berdura bat txikitu eta gehitu tipula eta perretxikuei.

Akaso!

Boniato relleno de verduras, jamón y queso // Cocina de Karlos Arguiñano

 

gogokoa

Zerba gailetak

ZERBA GAILETAK – 

Zerba gailetak errezeta berezi eta osasuntsua gaurkoan, txokolatezko gailetak ez hain osasuntsu horiek alde batera utzi baina gaileta gogoa duzunerako, denak txundituta uztekoama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 100 g gari sarrazeno irin
  • 2 zerba
  • ura
  • azenario 1
  • ozpin-olioa

Proportzioa masarako: irin neurri 1 x 1/2 ur neurri

Errezeta

  1. Garbitu zerbak eta moztu hostoak (hauek aurrerago erabiliko ditugu). Zati zuria moztu makiltxo txikitan.
  2. Irakin uretan gatzarekin, eta egosi ondoren, utzi iragazki batean, ura gal dezaten.
  3. Prestatu masa. Ontzi batean, nahastu irina ur hotzarekin eta gatza pixka bat bota. Masa homogeneoa denean, gehitu zerba zatitxoak. Oraindik ur asko badute, sikatu sukaldeko paperarekin.
  4. Labe-erretilu bat olio ugarirekin busti, eta irin pixka bat bota gainean, masa itsatsi ez dadin. Labe-papera ere erabil dezakezu. Bota nahasketa. Zentimetro erdi baino gutxiagoko lodiera izango da egokiena testura kurruskaria eta arina lortzeko.
  5. Sartu erretilua aldez aurretik berotutako labean eta utzi ordu erdiz (180 gradu) baina tarteka begiratu, erre ez dadin.
  6. Bitartean, irakin zerba hostoak gatzdun uretan. Zati zuria egosteko ur bera berrerabil dezakezu gatz pixka bat gehituz. Minutu gutxira eginda egongo dira. Hozten utzi.
  7. Azenarioa garbitu eta birrindu. Gehitu hoztutako zerba hostoak eta bota ozpin-olioa.
  8. Zerbitzatu gailetatxoak entsaladatxoarekin batera.

 

Kasu!

Alternatibak: Zerben ordez, kuiatxoa ere erabili dezakegu.

Akaso!

Olo gailetak

Txokolate gailetak

Kalabazin txalupak otarrainxka eta ziazerbaz beteak

Zerba gailetak

gogokoa

Osin zopa

OSIN ZOPA – 

Gaurkoan asun edo osin zopa osasuntsua dakarkizugu, Eskandinavia, Finlandia, Irlanda eta Ekialdeko Europan oso ezaguna, Iran-en ere bai, denak txundituta uztekoama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • ondo garbitutako osinak
  • 2-3 tipula txikituta
  • 1 eskukada olo
  • koilaretxo 1 oliba olio
  • wakame zatitxo 1
  • koilarekada 1 miso
  • olo esnea
  • 5-6 baso ur

Errezeta

  1. Tipula oliotan pasa, gardendu arte.
  2. Ura, wakamea eta olo-malutak gehitu, eta 15 minutuz sutan eduki.
  3. Gehitu osina eta egosi 2 minutuz.
  4. Sua kendu eta misoa gehitu, ondo nahastuz eta olo-esnea bota, zopa krematsuagoa nahi badugu.
  5. Nahastu eta zerbitzatu.

Kasu!

B bitamina, C bitamina, K bitamina, kaltzioa, magnesioa, manganesoa eta zuntza bezalako elikagaien iturri dira osinak. Antiinflamatorioak eta antihistaminikoak ere badira, eta diuretikoak baita ere.

Akaso!

Udazken kalabaza zopa

Katu zopa

Osin zopa

gogokoa

Datil eta intxaur pastela

Datil eta intxaur pastela –

Datil eta intxaur pastela RZ gaurkoan dakarkizugun postrea, piscolabis edo mokadutxoa noiznahi egiteko pastel goxo honen errezeta hain zuzen ere. Errezeta goxoa duzu zinez, datilak eta intxaurrak erabilita printzipioz, zeure esku innobazioa osagai aukeraketan, ama eta izeba bisitan datozenerakodenak txundituta uzteko aproposa, pandemia egoeratan gozatzeko eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • dozena erdi datil
  • katilukada intxaur
  • 2 katilu irin
  • bikarbonatu koilarakada txiki 1
  • olio begetal katilu 1
  • arrautz 1
  • kanela, kurkuma, gengibrea
  • labeko papera

Datil eta intxaur pastelaErrezeta

  1. Bowl baten nahastu dena. Datilak, intxaurra txikituak, irina, bikarbonatua,  olio begetala, arrautza, kanela, kurkuma, gengibrea…
  2. Laberako moldetxo batean gainean labe papera jarri eta olio apurtxo batez igurtzi, nahasketa bertan bota eta bi goilaraz forma eman masari.
  3. Labean 40 minutuz 180º gradutan eta hortxe.

Kasu!

Epela mundiala dago. Esne edo kafean bustitzeko ere primerakoa.

Akaso!

Datil eta intxaur pastela barrita forman ere akaso… 

Datil eta intxaur pastela

gogokoa

“ferrero rotxer” makrobiotikoa marrubiekin

“ferrero rotxer” makrobiotikoa marrubiekin –

“ferrero rotxer” makrobiotikoa RZ dakarkizugu gaurkoan, makrobiotika mundua eta printzipioak aplikatzen jarraituz, erraz egitekoa, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Postre osasuntsu bezain gozoa! Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak (20 bolatxo egiteko)

  • 250 gr datil
  • 2 koilarakada bete tahin
  • 2 koilarakada kakahuete gurin (azukre erantsirik gabe)
  • 2 koilarakada kakao puru (ez gozoa)
  • gatzik gabeko kakahuete eskukada handi bat, zakarki xehatuak

Kanpoalderako osagaiak:

  • kokoa
  • almendra hautsa
  • hur hautsa
  • kakao hautsa
  • pistatxo gatzatu gabeak txiki-txiki eginda (edo hautsa)

Errezeta

  1. Datilak labanaz xehatu ore bat lortu arte.
  2. Gehitu beste osagai guztiak eta eskuekin nahastu dena.
  3. Nahi dugun neurriko bolatxoak sortu eskuekin.
  4. Kanpoalderako osagai guztiak nahastu.
  5. Lortutako hauts honetan busti edo pasa egindako bolatxoak.
  6. Erretilu batean zerbitzatu eta dekoratu marrubi edo beste fruitu gorriekin.

Kasu!

Gozozale osasuntsuentzat 20 pieza inguru egiteko errezeta…

Marrubiekin edertu dugu aurkezpena, adibide eta ideia moduan…

Akaso!

Makrobiotika yin eta yang izeneko printzipioan oinarritutako elikatu eta bizitzeko modu bat da, yin eta yang elikagaiak bereizten dira, hotzak eta beroak, eta horien arteko oreka bilatzen da ongizatea eskuratzeko. Bereziki zerealak eta horien artean arroza lehenesten ditu, orekarako beste barazki eta labore naturalak erabiliz. Makrobiotika George Oshawa japoniarrak (1893-1966) landu, aurkeztu eta eman zuen aditzera.

Datil eta intxaur pastela

Oshawa ogia edo Oshawa pastela tipularekin

Sagar tarta makrobiotikoa

gogokoa

Azenario eta arto krema

Azenario eta arto krema – 

Gaurkoan Azenario eta arto krema RZ dakarkizugu, makrobiotika munduan darraigu eta honakoa errezeta osasuntsu, erraza eta denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • porru bat
  • hiru azenario
  • arto lata bat
  • olioa
  • gatza
  • ura

Errezeta

  1. Ontzi (bero) bati olio pixka bat bota eta gehitu aldez aurretik txikitutako porrua.
  2. Buelta batzuk eman porrua bigundu arte eta gehitu txikitutako azenarioa eta artoa.
  3. Buelta batzuk gehiago eman eta barazkiak berotuta daudenean gehitu ura (aldez aurretik irakiten badago, azkarragoa izango da prozesua).
  4. Estali barazkiak eta zentimetro bat gehiago, dena irakiten duen arte.
  5. Sua jaitsi eta tapa jarri. Utzi sutan tapatuta 50 minutu.
  6. Berdura birrindu eta zerbitzatu platerean.

Kasu!

Guk (adibidean) azafrai hari batzuk jarri dizkiogu dekorazio gisa. Errez egiteko zaporez betetako platera, hozten hasten duenerako!

Akaso!

Artatxiki pastela

Azenario eta arto krema

gogokoa

Barazki krepeak

Barazki krepeak – 

Barazki krepeak edo barazki krepak RZ makrobiotikoa dakarkizugu gaurkoan, bazkari edo afari arin, osasuntsu eta gozo-gozoa, makrobiotika mundua eta printzipioak ezagutzen hasteko aukera izan dugu eta makrobiotika errezeta sortarekin darraigu… Errazaama eta izeba bisitan datozenerakodenak txundituta uzteko primerakoa… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • Sarrazeno gari-irina (baso handi bat)
  • ura
  • gatza
  • olioa
  • barazkiak (aurreko eguneko soberak edo etxean dauzkagunak)

Errezeta

Alde batetik berdurak prestatuko ditugu. Aurreko egunean sobratu zaizkigun berdurak erabili ditzakegu edo etxean daukaguna erregosita utzi alde batean.

Krepeak egiteko:

  1. Sarrazeno gari-irina baso bat plater sakon edo bowl batean jarri.
  2. Erdian zuloa egin ukabilarekin eta gatza pitin bat bota.
  3. Egin dugun zulora ura gehitzen joan eta nahastu barilla batekin.
  4. Ura pixkanaka bota irin guztia nahastuta geratzen den arte.
  5. Zartagin txiki bat berotzen jarri eta bero-bero dagoenean olio tanta bat bota, eta segidan egin dugun irin-krema bota erdian, sakabanatu zartagina mugituz hau estali arte.
  6. Estali eta egiten utzi 10 minutu.
  7. Buelta eman eta beste aldea egiten utzi beste 5-10 minutu.
  8. Plater batean zerbitzatu eta gehitu aldez aurretik prestatuta geneuzkan berdurak.
  9. Krepea tolestu fajita edo enpanada baten forman.

Kasu!

Bazkari edo afari arin, osasuntsu eta gozo-gozoa! Aurreko egunean sobratu zaizkigun berdura edo barazkiak erabili, edo etxean daukaguna… Gure adibidean humus apurtxo bat zabaldu dugu krepean. Gazta krema ere erabili dezakezu.

Akaso!

Sagar tarta makrobiotikoa

Barazki krepeak

 

gogokoa

Kalabaza esne gabeko bexamelarekin

Kalabaza esne gabeko bexamelarekin –

Kuia edo kalabaza esne gabeko bexamelarekin RZ dakarkizugu gaur, errezeta makrobiotikoa, errezeta errazadenak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • kuia edo kalabaza
  • tipula bat
  • irina
  • olioa
  • ura
  • gatza
  • sobratu zaigun arroza egosia

Kalabaza esne gabeko bexamelarekinErrezeta

  1. Alde batetik ontzi bero batera olio pixka bat eta txikitutako tipula erdia botako ditugu.
  2. Nahastu tipula beratu arte.
  3. Gehitu txikitutako kalabaza zatiak, nahastu eta gatzatu.
  4. Ur pixka bat bota kalabaza estali arte eta egiten utzi (30-40 min).

Bexamela egiteko:

  1. Bestalde, egositako arrozari ura gehitu eta birrindu krema arin bat lortu arte (hau izango da gure “esnea”).
  2. Berotutako ontzi batean olioa eta ondo txikitutako beste tipula erdia bota. Hau beratzean gatzatu eta irina gehitu (goilarekada pare bat) eta gure arroz-krema botatzen joango gara poliki-poliki nahastuz eta bexamel loditasuna lortu arte.
  3. Kalabaza eginda dagoenean, ura soberan badago hau kendu eta gorde beste errezetaren bat egiteko (zopa edo beste kremaren bat) eta bota gainetik egin dugun bexamela.
  4. Errezeta hau bere horretan zerbitzatu dezakegu edo labean sartu gainkaldea apurtxo bat txigortzeko.

Kasu!

Etxeko txikiak barazkietara ohitzeko errezeta bikaina eta laktosarekiko intolerantzia dugunontzat alternatiba oso interesgarria!

Akaso!

Oshawa ogia edo Oshawa pastela tipularekin

 

gogokoa

Amonaren garbantzu Chowderra

Amonaren garbantzu Chowderra –

Amonaren errezetak

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz…

Gaurkoan Amonaren errezeta baten aldaera dakarkizugu, Amonaren garbantzu Chowderra, errezeta erraza eta osasuntsua, ohituraz arraiarekin egitekoa, baina geuri amonaren erara gustatzen zitzaigunez garbantzuekin soilik, hona hemen zeuretzat. Chowderra zopa eta krema baten artean kokatuko genuke, erdibidean. Definizioz Chowder-a zopa lodi bat da, esnez edo kremaz, itsaskiz eta barazkiz prestatua, gailetak ondoan (ship biscuits edo saltine crackers deitutakoak dira ohiko batzuk). “Chowder” Frantsesetik datorren hitza dela diote, chaudière itzulita ‘pote’ litzake eta chaud ‘beroa’… Irlandan seafood chowder delakoa oso ezaguna da (arrai zopa loditxo antzekoa); eta prestaera ezberdinak daude Kanada eta Estatu Batuetan ere bai. Ingalaterra Berrian adibidez txirla txikituekin eta patata txikituekin egin ohi da, esne eta esnegain base batean, askotan gurin kantitate txiki batekin nahastuta. Esan bezala errezeta erraza, aproposa ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzen laguntzekoparranda osterako ere bai… Izan gozo, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • garbantzu poto bat
  • kuia
  • tipula 1
  • 2 porru
  • 2-3 azenario
  • fideoak
  • olioa
  • gatza

Amonaren garbantzu ChowderraErrezeta

  1. Jarri olio berotan, tipula xehetua eta porrua.
  2. Biguntzen eta kolorea apurtxo bat hartzen duenean gehitu kuia eta azenarioak.
  3. Dean nahastu, gatzatu eta garbantzu edo txitxirioak bota.
  4. Urez estali guztia eta utzi su baxuan irakiten 40 minutu.
  5. Turmixarekin ehuneko 70 edo txikitu, zopa eta krema baten arteko lodieran utzi arte.
  6. Amaitzeko bi eskukada fideo gehitu.
  7. Bost minutu utzi eta zerbitzatzeko prest.

Kasu!

Beste chowder arrunt batzuk arrainak, txirlak eta beste itsaski-motak erabiliz ere egitea oso ohikoa da, arkume edo txahala, garagardoz eginak ere bai, txirlen ordez artoa ere erabiltzen da zenbait lekutan. 

AMAMAREN ETXEKO NEURRIAK

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

Akaso!

Amonaren garbantzu Chowderra

gogokoa

Hozkailuan duzun kalabaza eta brokolia berrerabiltzeko 3 errezeta azkar

Hozkailuan duzun kalabaza eta brokolia berrerabiltzeko 3 errezeta azkar – 

Gaurkoan, hozkailuan gordeta duzun kalabaza eta brokoli hori berrerabiltzeko 3×1 errezeta eta plater begetarianoa dakarzkizugu. Errezeta bakarrarekin hiru plater ezberdin egingo ditugu, salda bat, krema bat eta pastarako saltsa gozo bat, erraz eta azkar egitekoak. Brokolia horitzen hasten denean erabiltzeko primerako aukerak, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozeneandenak txundituta uzteko, eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Hozkailuan duzun kalabaza eta brokolia berrerabiltzeko 3 errezeta azkarOsagaiak

  • kuia edo kalabaza
  • brokolia
  • tipula
  • azenarioa
  • gatza
  • olio apurtxo bat
  • ura
  • pestoa
  • fideoak, ogi xigortua, edo oloa

Errezeta

  1. Kalabaza, brokolia, tipula, azenarioa (edo soberan duzun porru edo antzekoren bat ere) moztu zati txikitan.
  2. Ontzi baten olio apur batez moztutako tipula sueztitu.
  3. Gainontzeko barazkiak gehitu, dena nahastu eta urez estali, utzi sutan 15-20 minutu barazkiak xamurtu arte.

Errezeta -> Krema

  • Barazkiak egosteko erabilitako ura beste ontzi batera pasa.
  • Barazkiak ditugun ontzira gehitu pesto koilarakada bat, dena nahastu eta txikitu/birrindu/trituratu.
  • Tosta edo ogitan jartzeko aproposa…

Errezeta -> Pasta saltsa

  • Pasta saltsa egiteko barazkiak egosteko erabilitako barazkien ur apurtxo bat bota zure gustura eta nahastu guztia.
  • Pasta laguntzaile bikaina.

Errezeta -> Salda edo zopa

  • Ontzi batean dugun barazkiak egosteko erabilitako ura, salda gozo bat edo zopa bat egiteko erabiliko dugu.
  • Barazki urari gehitu zuk nahi dituzun fideoak, ogi xigortua, edo oloa (avena).
  • 10-15 sutan edukiko dugu eta prest…

Kasu!

Kuia edo kalabaza krema

Oshawa ogia edo Oshawa pastela tipularekin

Sagar tarta makrobiotikoa

Olo gailetak

Akaso!

Hozkailuan duzun kalabaza eta brokolia berrerabiltzeko 3 errezeta azkar

gogokoa

Gabon konpota

Gabon konpota – 

Postre RZ batez bukatuko dugu urtea eta gaurkoan gabonetako altxor seinalatu horietakoa den Gabon Konpota RZ dakarkizuguRZ erraza eta denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba batez ere… Segi gozo, segi fin, gozatu gabonak eta on egin! 🙂

GABON KONPOTA

….

Osagaiak

  • 2 l ur
  • Litro bat ardo beltz, ona
  • 400 g azukre
  • Kanela, ezpal bat
  • Litro laurdena mertxika-zati lehor
  • Litro laurdena aran pasa
  • Litro laurdena piku lehor
  • Litro laurdena mahaspasa

. . . 

Gabon konpota

Gastronomiako Euskal Eskola

Errezeta

  1. Kazola batean, ura eta ardoa isuri eta haietan egosiko ditugu azukrea eta kanela.
  2. Irakiten hasi orduko erantsiko ditugu mertxika-zati lehorrak. 20 bat minutuan edukiko ditugu gai guztiak, irakin arinean egosten.
  3. Haien ostean erantsiko ditugu aran eta mahaspasak eta piku lehorrak, beste 20 bat minutuan edukitzeko.
  4. Udareak edo sagarrak erantsiko ditugu azkenik, zurituak eta zatituak. Beste 20 bat minutuan edukiko dugu guztia egosten.
  5. Haien buruan, kazola epeltzen utzi eta prest edukiko dugu orduan konpota, izozkiarekin edo saltsa ingelesarekin jateko.

. ..

Kasu!

Konpota zuzenean potean egin eta gorde.

 …

Akaso!

Gabonetako egun hauetarako oso aproposa eta RZ erraz-errazik bada hauxe, Atzoko sobrak RZ, hintzak hik…

Postre RZ sailtxo motz batez bukatuko dugula urtea eta, gaurkoan gabonetako altxor seinalatu horietakoa den Gabonkonpota RZ dakarkizuguRZ erraza eta denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba batez ere… Segi gozo, gozatu gabonak eta on egin!
gogokoa

Udazken kalabaza zopa

Udazken kalabaza zopa –

Gaurkoan, udazken kalabaza zopa deritzogun errezeta:  Kuia edo kalabaza, porrua eta fideoak besterik ez, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozeneandenak txundituta uzteko, eta ligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • kuia edo kalabaza
  • 2 porru
  • fideoak
  • gatza
  • olioa
  • ura

Udazken kalabaza zopaErrezeta

  1. Kalabaza eta porrua txiki-txiki egin.
  2. Olioa berotzen jarri kazola baten, eta porrua bertan bota.
  3. Horitzen denean kalabaza txikitua bota eta bueltatxo batzuk eman. Ura gehitu tapatu arte.
  4. Ontzia estali eta 20-25 minututan irakiten utzi su baxuan.
  5. Fideoak bota eta beste 5-10 minutu utzi.
  6. Zerbitzatzeko prest. Bero-bero hartzeko…

Kasu!

Fideo gehiago edo gutxiago botatzea bakoitzaren gustuaren araberako erabakia da…

Porru eta txitxirio zopa

Katu zopa

Baratxuri zopa bakailaoarekin (zurrukutuna)

Akaso!

Oilasko zopa

Amonaren arrain zopa 2 modutara

Udazken kalabaza zopa

gogokoa

Kalabazin tortilla beganoa

Kalabazin tortilla beganoa – 

Kuiatxo edo kalabazin tortillaren bertsio beganoa dakarkizugu gaurkoan, garbantzu irina erabiliz egingo duguna. Barrutik eztia eta mamitsua, goxoa, nutritiboa, arina, errazadenak txundituta uzteko  primerakoa, primerako RZ edozein momentutarako gomendagarria, ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozenerakoligatzeko ere bai agian…  Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 

Osagaiak

  • garbantzu irina 60 g
  • kuiatxo edo kalabazin handi bat
  • gatza
  • baratxuria
  • koilaratxo bat turmeric edo kurkuma
  • koilaratxo erdi kumino
  • koilarakada bat legamia maluta
  • limoi zuku koilarakada erdia
  • dasta-belarrak (oreganoa, albahaka, perrexila, ezkaia, erromeroa…)
  • piper beltza
  • 100 ml ur
  • oliba olioa

Kalabazin tortilla beganoa

@akane86

Errezeta

  1. Jarri txitxirio-irina, gatza, espezie, legamia malutak eta ehotutako piper pixka bat ontzi batean. Nahastu haga batzuekin eta gehitu ura eta limoi zukua. Ondo nahastu masa likido lodi samarra lortu arte, pikor lehorrik gabe.
  2. Garbitu eta lehortu kalabazinak. Birrindu edo txiki-txiki zatitu.
  3. Oso ondo nahastu dena ore mamitsu bat lortu arte.
  4. Aurre-berotu labea 180 ºC-tan.
  5. Zartagin baten olioa, ondoren orea bota eta ondo banatu. Egosi orea su baxu-ertainean.
  6. 10 minutu igarota, ertzak dagoeneko ondo gorrituta daudela ikusten dugunean, sartu labean, grill-arekin ahal baduzu, eta labearen goi partean. Utzi minutu batzuk labean tortilla egiten buka dadin.
  7. Plater handi batean zerbitzatu.

Kasu!

Zartaginean orea egiten dihardugula erdialdetik burbuila egiten badu, jaitsi sua pixka bat.

Akaso!

gogokoa

Kuiatxo edo kalabazin frijitua soja eta sesamoarekin

Kalabazin frijitua soja eta sesamoarekin

gogokoa

Sagar erreak

Sagar erreak – 

Postre RZ sailtxo motz batekin bukatuko genuela urtea esan genuen, eta sagar_erreak RZ dakarkizugu gaur RZ erraz-erraza eta oso praktikoa deritzoguna, geure  herri eta etxeotan betidanik ezagutu den RZ… Denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

SAGAR ERREAK

….

Osagaiak 4 lagunentzat

  • 8 errege sagar
  • 8 koilarakada azukre
  • Xorta bat sagardo-pattarra
  • Ura, baso erdia

Sagar erreak

Sagar erreaksagar erreak errezeta - Pagotxa RZkErrezeta

  1. Labea berotuko dugu lehenik, 180º-ko tenperaturan.
  2. Erretilu batean ipiniko ditugu zortzi sagarrak, osorik, ongi garbitu eta lehortu ondoan. Labana batez ebaki bat egingo diegu zabalera osoan, labainaren ahoa gehiegi sartu gabe, erretzerakoan lehertu gabe amore eman dezaten.
  3. Gainetik azukrea hautseztatu, pattarra eta ura isuri, eta sartuko ditugu labean, 35 bat minutuan (ordubete ere bai gustuaren arabera), ongi egin daitezen arte.

Sagar errea

Kasu!

Amonaren errezeten artean honakoa aurkitu dugu, azukrea beharrean gatz apurtxo bat botata, sagarraren zapore gozoa indartzen da eta ez omen du ezer gehiago behar… Ez azukre, ez pattar, ez urik… Egin proba ea… (gu konbentzitu gaitu…).

. . . 

Akaso!

Sagar tarta RZ eta Madonnak SAGARRA JO!

Sagar tarta

. ..

Xuban Intxaustik gidatzen zuen ETBko “Txoriene” saioan gure Iker Martinezek ANANA ERREA RZ egin zuenekoa…

Postreak aipatuz geundela, Aittonak egindako Donuts RZ eta bideo bat hemen.  Homemade Donuts Recipe By Our Grandpa.

Martin Bersategi opilak Donuts forma dute, hala! hintzak hik, edozer dela …

Sagar erreak

gogokoa

Kuiatxo edo kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak – 

Hemen dakarkizugu oso gustoko dugun RZ goxo hau, kuiatxo eta alberjinia albondigak (edo almandrongilak) errezeta, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

KalabazinaOsagaiak

  • ogi birrindua
  • arrautza bat
  • Gatza
  • Piper beltza
  • Perrexila
  • Olioa
  • 100 gr tipula
  • 500 gr kalabazin
  • 500 gr alberjinia 
  • baratxuri ale bat
  • 2 tomate

Errezeta

  1. Jarri tipula eta baratxuria zartagin batean olio beroarekin, su motelean. Kalabazinak moztu, zuritu eta berenjena ere zati txikitan moztu.
  2. Tipula eta baratxuria gorrituta daudenean, gehitu kalabazina eta berenjena, 20 minutuz salteatu.
  3. Gehitu tomateak eta izan hor ura lurrundu arte, gehitu irabiatutako arrautza eta bost koilarakada ogi birrindu.
  4. Nahastu dena, bolak osatu eta ogi birrindutik pasa.
  5. Frijitu olio beroan eta zerbitzatu.

Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

Kasu!

Akaso!

Kuiatxo oedo Kalabazin eta alberjinia albondigak edo almandrongilak

gogokoa

Olo gailetak

Olo gailetak –

Olo gailetak RZ gaurkoan dakarkizugun errezeta, errezeta makrobiotikoa, mahaspasak erabilita printzipioz, baina datilak oso gustoko ditugunez gaurkoan datilak erabiliko ditugu gaileta goxo hauek egiteko. Ama eta izebari gustatuko zaie bisitan datozeneandenak txundituta uzteko, aproposa pandemia egoeratan gozatzeko eta ligatzeko ere bai agian…

Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • oloa 100 gr inguru
  • oloa hezetuta beste 100 gr inguru
  • olo irina edo espelta irina 50 gr inguru
  • datilak edo mahaspasak
  • pipak
  • intxaurrak
  • olio apurtxo bat
  • ura

Olo gailetakErrezeta

  1. 100 gr olo uretan ezetzen utzi.
  2. Ezetuta dagoenean turmix-etik pasa krema bat egin arte.
  3. Bowl baten olo 100 gr lehorrak eta egindako olo krema nahastu. Datilak eta intxaurrak txikitu eta bowl-era gehitu guztia, pipak ere bai. Masa oso likido balego irina bota.
  4. Labeko bandeja gainean labe papera jarri eta olio apurtxo batez igurtzi.
  5. Bowleko nahasketari bi goilaraz gaileta forma eman, eta labeko paperean jartzen joan gaileta masak.
  6. Labean 15-20 minutuz egin 180º gradutan.
  7. Hozten utzi eta prest.

Kasu!

Gaileta hauek osasuntsuak dira oso, baina gozozalea bazara eta nahi izan ezkero azukrea edo txokolatea erabili ditzakezu.

Akaso!

Postre errezagorik behar baduzu hemen gure bikote famatsuaren aukera …

Olo gailetak

gogokoa

Onddo pastela

Onddo pastela – 

Kilo pare bat onddo jaso dugu eta zer pestatu zalantzan … hona zuk ere gozatzeko onddo tarta edo onddo pastela RZ goxoa hemen gaur dakarkizuguna, sukaldean.eus gunetik hartua, denak txundituta uzteko  primerakoa, ama eta izebari bereziki gustatuko zaie bisitan datozeneanligatzeko ere bai agian… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 

Osagaiak

  • Kilo bat onddo
  • Tarta molde bat, labean berotutako masa hautsiaz edo hostore masaz estalia
  • 2 tipula ertain, xerratan moztuak
  • Baratxuri ale bat, txikitua
  • Perrexil xehatua
  • 4 koilarakada oliba olio
  • Gatza

Errezeta

  1. Onddoak garbituko ditugu aurrena. Txapelak gorde eta zurtoinekin xerrak egingo ditugu. Zurtoin xerrak salteatu, kazola batean, 2 koilarakada oliotan, su bizian, pixka bat gorritzen diren arte. Gatza eman eta geroko gorde.
  2. Kazola berean gainerako oliba olioa, baratxuria eta tipula erantsi, eta su ez oso bizian jarri. Gazitu. Frijitu dadila dena poliki-poliki, barazkia ongi egina dagoen arte, hau da, aski murriztua eta belztua gelditzen zaigun arte. Belzteko, azkeneko momentuan, sua bizitu. Karamelu itxura hartuko du. Guztira ordubete behar dugu denerako. Orduan, aldez aurretik salteatu ditugun onddo zurtoinak gehitu, perrexilarekin. Ongi nahasiko dugu. Epeltzen utzi gero.
  3. Orduan, onddoak eta tipula labean berotutako moldean sartu. Sukaldeko ohol batean, labana zorrotz batekin, onddoen txapelak zentimetro bateko xerratan moztuko ditugu, ongi gazitu eta oliba olio gordin pixka batekin busti. Txapelen xerrak luze-luze paratuko ditugu tipularen gainean, sagar tartan egiten dugun bezala, onddo xerrak sagar puskak balira bezala, hau da, hutsunerik utzi gabe.
  4. Nahi baduzue, horrelaxe sartuko dugu tarta labera, edo, nahiago izanez gero, baso txiki bat esnegain likido erantsiko diogu gainetik tartari. Bakoitzak nahi duen bezala.
  5. 200 graduan eduki tarta labean, 15-20 minutuz, tarta azala pixka bat txigortzen den arte. Oliba olioaz maneatutako entsalada berdearekin eta gazta onduaren xerra fin-fin batzuekin zoragarri.
Onddo pastela

Kasu!

Errezetaren argazki batean gazta ere ageri da, azalekoan ez, gaztazaleoi gustatuko zaizue baina onddoaren zaporea asko jesten du… Zerorrek egin proba.

Akaso!

Onddoak papillote erara

Perretxiko (barrengorri edo txanpinoi) nahaskia

Onddoz beteriko kiribil kurruskatsua, kuia kremarekin

Onddo pastela

gogokoa

Hanburgesa makrobiotikoa

Hanburgesa makrobiotikoa – 

Egun hauetan praktikan jartzen ari gara oporretan ezagutzen hasitako makrobiotika mundua, eta gaurkoan hanburgesa makrobiotikoa RZ dakarkizugu, bageneukan gogoa egia esateko. Aukera ezberdinak daude haragirik gabe hanburgesak egiteko, eta hemen guri asko gustatu zaigun bat, aurretik dauzkagun barazki sobrak erabiliz egingo duguna, arroza eta azukiekin batera. Erraza, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko … Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • tipula
  • azukia (aurretik egina)
  • arroza (aurretik egosia)
  • barazkiak (sobratutakoak)
  • tamaria
  • irin integrala, zenteno edo espelta
  • oliba olioa
  • gatza

Errezeta

  1. Tipula zatitu eta zartagitik pasa.
  2. Hanburgesa egiteko aurretik egindako arroza, azukia, barazki sobrak, zartagitik pasatako tipula nahastu bowl batean, tamaria bota, eta guztia eskuekin ondo nahastu bola handi bat egin arte.
  3. Bola handi hori lau zatitan banatu eta zati bakoitzari hanburgesa forma eman.
  4. Irinetik pasa eta frijitu.
  5. Nahi duzun hanburgesa edo ogitartekoa egin.

Kasu!

Tomato krema erabili dezakegu ketchup gisa.

Aurreko eguneko barazki sobrak, porru, kalabaza, kalabazina edo halakorik dugunean egiteko oso gomendagarria.

Komentatu azukiak beharrean, babarrunak, dilista edo lentejak ere erabil daitezkeela.

Makrobiotika yin eta yang izeneko printzipioan oinarritutako elikatu eta bizitzeko modu bat da, yin eta yang elikagaiak bereizten dira, hotzak eta beroak, eta horien arteko oreka bilatzen da ongizatea eskuratzeko. Bereziki zerealak eta horien artean arroza lehenesten ditu, orekarako beste barazki eta labore naturalak erabiliz. Makrobiotika George Oshawa japoniarrak (1893-1966) landu, aurkeztu eta eman zuen aditzera.

Akaso!

Errezeta beganoak hemen …

Hanburgesa makrobiotikoa

gogokoa

Tomato krema

Tomato krema – 

Gaurkoan Tomato Krema edo tomato zopa RZ makrobiotikoa dakarkizugu, tomaterik gabea besterik dirudien arren, erremolatxa edo beterraba erabilita lortuko dugu zapore eta kolore gorri hori. Makrobiotika mundua eta printzipioak ezagutzen eta makrobiotika RZ sortarekin darraigu.  Errazadenak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzekonoiznahi jateko modukoa… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • kalabaza 300-400 gr
  • erremolatxa bat (egosita)
  • tipula bat
  • tamaria (soja saltsa)
  • gatza
  • ura
  • olioa
  • sesamo haziak

Errezeta

  1. Olioa berotzen jarri eta zatitutako tipula bota.
  2. Tipula urreztatzean gatza bota, nahastu eta gehitu kalabaza zatiak (aldez aurretik garbituta).
  3. Ura gehitu, estali eta 15 minutuz egiten utzi su ertainean.
  4. Azken unean zatitutako erremolatxa (aldez aurretik egosita) gehitu eta beste 5 minutu utzi su ertainean.
  5. Koilarakada bat tamari bota eta guztia irabiagailutik pasa krema testura eman arte.
  6. Sesamo haziak txigortu eta kremari gehitu.

Kasu!

  • Irabiagailutik krema pasatzean nahi dugun testura emango diogu, ur gehiago gehituz ahala nahi izan ezkero.
  • Tomato krema, zopa edo saltsa hau pastarekin edo arrozarekin bikain geratzen da, tomatea ordezkatuz.

Akaso!

Tomato krema

gogokoa

Porru eta txitxirio zopa

Porru eta txitxirio zopa – 

Porru eta txitxirio zopa RZ makrobiotikoa dakarkizugu gaur, makrobiotika mundua eta printzipioak ezagutzen hasteko aukera izan dugu eta hasitako makrobiotika RZ sortarekin darraigu. Errazadenak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko, noiznahi jateko modukoa… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • porrua
  • oloa
  • azenarioa
  • txitxirioak (botekoak edo aurretik egosiak)
  • gatza
  • ura
  • olioa

Errezeta

  1. Porrua txikitu eta bota olio berotan.
  2. 5 minutu ondoren gatza bota, azenario zatitua gehitu eta dena nahastu.
  3. Ura bota eta egosten utzi 15 minutuz.
  4. Txitxirioak eta oloa gehitu, behar izan ezkero ur apurtxo bat gehitu.
  5. Egiten utzi beste 10 minutuz.
  6. Zerbitzatu.

Kasu!

Oloa (avena) ez badugu fideo edo arroza erabili dezakegu.

 

Akaso!

Porru eta txitxirio zopa

gogokoa

Kalabaza talo pizza

Kalabaza talo pizza – 

Kalabaza talo pizza makrobiotikoa RZ dakarkizugu oraingoan, talo eta pizza zaleak izanik eta makrobiotika mundua eta printzipioak ezagutzen hasteko aukera izan dugularik. Hasitako makrobiotika RZ sortarekin darraigu, errezeta errazak, denak txundituta uzteko primerakoak, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko

Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • arto irina
  • gatza
  • ura
  • olioa
  • dozena bat intxaur
  • kalabaza
  • tipula
  • tamaria

 

Kalabaza talo pizza RZ Errezeta

  1. Taloa egin. Bowl batean irina eta gatz pixkat jarri, nahastu eta erdian zulo bat egin, bertan ura bota eta nahasten joan masa egin arte. Masa hartu eta bola forma eman, bola bakoitza txapaldu talo fiorma definitboa eman arte.
  2. Zartagi batean buelta eta buelta taloa egin.
  3. Bitartean beste zartagi batean, olio pixka batez tipula xerratan frijitu su ertainean. Pixka bat egin denean gatza geitu eta aurretik xerratutako kalabaza geitu.
  4. Utzi egiten 10-15 minutu zartagia apurtxo bat mugituz.
  5. Azken unean tamari pixka bat bota eta amaitzeko intxaurrak geitu.
  6. Guztia taloaren gainean bota eta zerbitzatu.

 

Kasu!

Base bezala erabili daiteke eta kalabazaren ordez nahi duzuna geitu, adibidez: kalabazina, porrua edo lekak.

 

Akaso!

Talo masa tradizionala nola egin: 

Loramendi elkartearen eskutik, Karmele Ilarduia, Jobita Artabe eta Karmele Unzuetak talo masa nola egin erakusten … Egun batetik bestera ikastea ezinezkoa da, eta sarritan egin beharra dago ongi ikasteko.

Ttakun kultur elkartearen eskutik 3 talogile esperimentatuk modu errazean taloak nola egin azaltzen dizute.

Argiñano talos variados egiten …

Kalabaza talo pizza

gogokoa

Sagar tarta makrobiotikoa

Sagar tarta makrobiotikoa – 

Sagar tarta makrobiotikoa RZ dakarkizugu gaurkoan, makrobiotika mundua eta printzipioak ezagutzen hasteko aukera izan dugu eta hasitako makrobiotika RZ sortarekin darraigu.  Errazadenak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • gari sarrazeno irina
  • gatza
  • ura
  • olioa
  • sagarrak 3-4
  • dozena bat intxaur
  • kokoa 50 gr.

sagar tarta makrobiotikoaErrezeta

  1. Masa edo orea egin. Bowl batean irina eta gatz pixkat jarri, nahastu eta erdian zulo bat egin, bertan ur hotza bota eta nahasten joan masa, nahikoa likido geratu behar da oraindik.
  2. Labeko bandeja batean papera jarri eta sukaldeko brotxa batez olioa zabaldu azalera guztian.
  3. Sagarrak zatitu, zartagitik pasa gatza pixka batez.
  4. Aurretik egindako masari sagarrak, intxaurrak txikituta eta kokoa nahastu.
  5. 180ºc-tan berotutako labean sartu 15-20 minutuz.
  6. Tarta labetik atera eta zatitu.

Kasu!

Gozozaleentzat, pasak edo datil txikituak geitu litezke sagar, intxaur eta kokoaz gainera.

Akaso!

Makrobiotika yin eta yang izeneko printzipioan oinarritutako elikatu eta bizitzeko modu bat da, yin eta yang elikagaiak bereizten dira, hotzak eta beroak, eta horien arteko oreka bilatzen da ongizatea eskuratzeko. Bereziki zerealak eta horien artean arroza lehenesten ditu, orekarako beste barazki eta labore naturalak erabiliz. Makrobiotika George Oshawa japoniarrak (1893-1966) landu, aurkeztu eta eman zuen aditzera.

Sagar tarta

Sagar RZk

Sagar erreak

SAGARRA JO !!!

Sagar tarta makrobiotikoa
gogokoa

Artatxiki pastela

Artatxiki pastela – 

Gaur Artatxiki edo mijo pastela RZ dakarkizugu, makrobiotika munduan darraigu eta honakoa RZ errazadenak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • artatxikia (mijo)
  • gatza
  • ura
  • olioa
  • azeituna beltzak
  • porrua
  • azenarioa
  • tipula
  • kalabazina

Artatxiki pastelaErrezeta

  1. Barazkiak txikitu eta zartagian egin 5 minutuz erdiko suan.
  2. Honi geitu artatxikia eta 2 ur neurri artatziki neurri bakoitzeko. Irakiten duenean gatz pixka bat bota eta egosten utzi ur guztia xurgatu arte.
  3. Nahasketa guztia labeko moldean jarri, olioz igurtzitako labe paper baten gainean.
  4. Masa sardexka batekin zabaldu eta zanpatu.
  5. 180ºc-tan berotutako labean sartu 15-20 minutuz.

Kasu!

  • Gratinatu azkeneko minututan gustoko baduzu.
  • Aurreko egunetako barazki sobrak ere nahasteko aukera duzu, edo beste barazki batzuk, azalorea, kalabaza, …

Akaso!

Nutrizio aldetik errezeta perfektua antza …

Artatxiki pastela

gogokoa

Arrautza gabeko 3 pastel

Arrautza gabeko 3 pastel –Amonaren errezetak 

Gure eskuetara iritsi diren orri zahar koipetsu batzuetatik Amonaren errezetak berreskuratu ditugu eta hemen dakarzkizugu, edonorena izan litekeen amonaren jakintza, eskua, maitasun eta goxotasunaz ..

 

Tentazioan erortzeko bideak irekiz, postre RZk indartuz Amonaren errezetatan aurkitutakoa dakarkizugu oraingoan, gozo eta maitasunez beterik datorren amonaren arrautza gabeko pastela RZk, hiru bertsiotan gainera, erraz eta denak txundituta uzteko primerakoak, beganoentzat ere bai, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 

ARRAUTZA GABEKO 3 PASTELARRAUTZA GABEKO PASTELA I

Lehenik nahastu beharrekoa:

  • 2 irin taza
  • Bikarbonato goilarakada bat
  • Azukrea (taza baten ¾)
  • Olio begetala (taza erdi)

Gehitu:

  • Paxak, platanoa, txikitutako intxaurrak…

Labean mantendu ordubetez, 160 graduko tenperaturarekin.

ARRAUTZA GABEKO PASTELA II

  • Irina, taza bat eta erdi
  • 50 gr. Olo
  • Paxak 100 gr.
  • 100 ml. esne (oloe, arroza, soja…)
  • Limoi birrindura

Labean mantendu 25-30 minutuz, 160 graduko tenperaturan.

ARRAUTZA GABEKO PASTELA III

  • Irin integrala, 6 goilarakada
  • Oloe irin fina, 6 goilarakada
  • Esnea, 450 ml.

 

Kasu!

Fruitu lehorrak jarri, paxak, aranak, mertxika sikatuak… Pasa itzazu irinetatik nahastu aurretik.

Amamaren etxeko neurriak

  • Kafe koilarakada bat 5 gr.
  • Postre koilarakada bat 10 gr.
  • Zopa-ontzi koilarakada 15 gr.
  • Kafe kikara bat 100 gr.
  • Katilukada bat, 250 gr.
  • 20 gr gurin, pospolo kaxa baten baliokidea da.
  • 100 gr gazta, tabako kaxatxo baten baliokidea da.
  • Tomate estandar batek 100 gr. inguru pisatzen ditu.
  • Tamaina estandarreko 4 patatak 500 gr. inguru pisatzen dute.
  • Laranja estandar batek 200 gr pisatzen ditu.
  • Behatz loditik hatz erakusleraino iristen den azenario batek 50 gr. inguru dauzka.
  • Lekale eskukada batean 20-30 gr bitarte daude.
  • 100 gr irin 5 koilarakada dira.
  • kg 1 ogi 3 ogi handi dira.

 

Akaso!

Urruneko amonaren arrautza gabeko pastelaren errezeta hemen … 🙂

Euskal pastela, gure gozorik ospetsuena…

Zuloa egin eta donuts-a…

Erroskilak

ARRAUTZA GABEKO 3 PASTEL

gogokoa

Anana errea

Anana errea –  

Postre RZ sailtxo motz batez bukatuko dugu urtea, eta hasteko gaurkoan gozo eta exotikoa den Anana errea RZ dakarkizugu. RZ erraza, denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko… Segi gozo, segi fin eta on egin! 🙂

 …

ANANA ERREA

….

Osagaiak 4 lagunentzat

  • Anana bat
  • Azukrea lau goilarakada
  • Gurina lau goilaratxo
  • Esnegaina 100 zl

Anana erreaErrezeta

  1. Anana lau trontzatan moztu; ez daitezela finegiak izan. Trontza bakoitzari azala kendu, eta erdian duen zati gogorra aizto baten laguntzaz txukun-txukun kendu.
  2. Zaratagin bat sutan berotzen jarri; bertara goilaratxo txiki bat gurin gehitu, eta, gurina urtzen hastean, anana zatiak zartaginera gehitu, goilarakada bat azukrerekin batera. Gurina eta azukrea erretzean, anana karamelizatuko da; orduan, ananari buelta eman eta beste aldetik ere minutu eskas batez gorritu. Pauso bera jarraitu gainontzeko hiru anana zatiekin, aldika gurina eta azukrea gehituz.
  3. Anana guztiak gorrituta ditugunean, gorde. Erabili dugun zartagin berera esnegaina bota, eta su bizian pare bat minutu irakiten eduki. Horrela karamelo saltsa bat izango dugu.
  4. Ananak zerbitzatzeko, gainetik karamelo saltsa hau botatzea besterik ez zaigu falta.

Kasu!

Xuban Intxaustik gidatzen zuen ETBko “Txoriene” saioan Ikerrek ANANA ERREA RZ egin zuenekoa…

Akaso!

Beste postre edo txirrisklasik nahi badek hintzak hik …

Anana errea

gogokoa

Onddoak papillote erara

Onddoak papillote erara –

Bere lehen liburua plazaratu du Txertoa katalogoa eta Ttarttaloren eskutik, «Euskal sukaldaritza praktikoa»Bagatoz bueltan Txalupan arrantzan opor egun eder batzuk pasa ostean, eta egia esateko gosez errekamaran genuen kapritxozko plater goxo bat buruan, onddoak papillote erara RZ. Argi dezagun uda ez dela onddo garaia, baina gu bezala apeta baduzu, aurkituko duzu kanpoko onddorik gure denda eta feritan. Iker Markinezek «Euskal sukaldaritza praktikoa» bere liburuko beste RZ goxo eta erraz bat. Denak txundituta uzteko primerakoa, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko ere bai… Segi gozo, fin eta on egin! 🙂

ONDDOAK PAPILLOTE ERARA

Onddoak papillote eraraOsagaiak

  • 800 g onddo
  • 2 baratxuri ale
  • Oliba olio birjina
  • Gatza
  • Perrexila

Errezeta

  1. Onddoak era ezberdin askotara presta daitezke. Errezeta hau berezi bezain erraza da. Onddoak garbitu, eta xafla finetan moztu. Baratxuri aleak ere zuritu, eta horiek ahalik eta pusketarik txikienetan moztu. Perrexila xehatu eta gorde.
  2. Labea berotzen jarri 200 ºC-tan. Berotzen den bitartean, papillotea egiten hasiko gara. Horretarako, labeko erretiluan zilarrezko papera jarri –edo, ahal izanez gero, laberako paper sulfurizatua, egokiagoa baita–. Paperaren gainean onddoak zabaldu, eta bertara gatza gehitu, baita perrexila eta baratxuriak ere. Oliba olio zorrotada bat bota, eta papera poltsatxo baten itxura emanez ongi itxi. Oso garrantzitsua da paperaren tolestura hori ongi egitea, onddoek botatzen duten lurrin guztia poltsaren barruan gelditzeko eta zapore guztia mantentzeko.
  3. Papillotea labean sartu eta bertan mantendu 10 bat minutuz. Ondoren atera, eta, irakin ondoren, jateko prest dago jadanik.

Kasu!

Plater nagusi gisa, edo baita beste jaki baten laguntzaile moduan ere aurkeztu daiteke.

Iker Markinez ormaiztegin KUKO Jatetxeko sukaldaria…

Akaso!

  • Onddo tarta
  • Perretxikoei buruz hitz egiteko tartea ireki zuten ‘Zuek hor eta gu hemen’ saioan Iro Landaluzerekin. Onddoak eta perretxikoak, hobeto ezagutzen dituen pertsonarekin antza… Arretaz ibili onddoak jan aurretik! atala honakoa:

  • Xuban Intxaustik gidatzen zuen ETBko “Txoriene” saioan Ikerrek ziza nahaskia RZ egin zueneko bideoa.

ONDDOAK  PAPILLOTE ERA RA  onddoak  papillote  erara RZ .

gogokoa

Barazki burruntzia

Barazki burruntzia –

Barazkiekin jarraituz garaiko barazki burruntzia RZ dakarkizugu oraingoan. «Euskal sukaldaritza praktikoa» bada RZ praktikoagorik zail da aurkitzen, erraz-erraz egitekoa, prestaketan lagundu eta burruntziekin jolasteko aukera ere txikienek, edo denak txundituta uzteko, ama eta izeba bisitan datozenerakoligatzeko ere bai… Segi gozo, fin eta on egin! 🙂

GARAIKO BARAZKI BURRUNTZIA

4 pertsonarentzako osagaiak:

ANDONI CANELLADA / ArgazkiPress

Errezeta

  1. Porruak garbitu, eta pare bat zentimetroko xaflatan moztu. Gauza bera egin azenario eta kuia txikiarekin ere.
  2. Lapiko bat urez bete, eta sutan ipini. Irakiten hastean, gatz pitin bat bota, eta porruak gehitu. 5 minutu irakiten eduki ondoren, atera eta ur hotzetan sartu, hozteko. Beste hainbeste egin azenario eta kuia txikiarekin ere.
  3. Barazki horiek egosten diren bitartean, kuia xaflari azala kendu eta bi zentimetroko laukitan moztu. Alberjinia (nahi dutenek azala kendu gabe) ere laukitan moztu, eta 5 minutuz irakiten eduki, egosi arte.
  4. Barazki guztiak ur hotzetik atera, eta erretilu batean multzotan banatu.
  5. Burruntzi makila bat hartu, eta lehenik Ibarrako piper bat sartu. Ondoren, barazki egosiak txandaka sartu makilan, eta, bukatzeko, beste Ibarrako piper bat jarri makilaren bukaeran.
  6. Horrela jarraitu makila guztiak bete arte.
  7. Plantxa bat berotzen jarri, eta ongi beroa dagoenean, oliba olio tanta bat bota. Burruntziak jarri gainean, gatz pitin bat bota, eta pare bat minutu eduki ondoren, buelta eman beste aldetik ere gorritu daitezen. Ondoren, atera, eta azken ukiturako, oliba olio gordin zorrotada bat bota;  jateko prest izango dira orduan.

..

Kasu!

Barazkiak neurri berean moztu ditugunez, burruntziek itxura politagoa edukiko dute.

Akaso!

gogokoa

Opor osterako batidoa

Batidoa – Opor osterako – 

Edatekoak gaurkoan, egarri apur bat sartu zaigu eta agian zeuri artista puntutxoa opor osterako ilar batido RZ honekin. Gozatua eta jakinnahi kuriosoa ziurtatua, eta erraz-erraz egitekoa, aproposa ama eta izeba datozenerako edo ligatzen laguntzeko moduko giroa sortzeko balioko dizuna. Parranda osterako ere primerakoa, hala pentsatu genuen haseran opor osterako izan beharrean, baina noiznahi hartzeko modukoa eta goxoa da benetan. Gozatu eta on egin! 🙂

Opor osterako batidoaOsagaiak

  • Ilar izoztuak 70 g
  • Tipula 5 g
  • Baratxuria 5 g
  • Ura 70 g
  • Oliba olioa 10 g
  • Piper hauts beltz pitin bat
  • Gatza

Errezeta

  1. Osagai guztiak nahastu edalontzi altu batean eta turmixarekin irabiatu.
  2. Nahasketa guztia iragazi (ilarraren azalak kentzeko).

Kasu!

Beroa edo hotza zerbitzatu menta belar hosto batzuekin lagunduta eta palomita batzuekin (hauek puntu gaziaz lagunduko dute batidoa).

Akaso!

12 batido osasuntsu…

 

Opor osterako batidoa
gogokoa

Porrusalda

Porrusalda – 

Egun hauetako hotzak konbatitzen jarraitzeko salda bero RZ goxo eta bizigarria dakarkizugu. Errazaparranda osterako edo ama eta izeba datozenerakobaina noiznahi jateko modukoa duzu RZ sano, erraz eta goxoagorik nekez aurkituko duzun plater hau. Eta izen politagorik? Porrusalda… Zaindu, gozatu eta on egin! 🙂

Osagaiak

  • 4 porru eder
  • 2 azenario eder
  • Patatak, kilo erdia
  • Litro bat ur
  • 4 koilarakada olio
  • Gatza

Porru salda

PorrusaldaErrezeta

  1. Porruak eta azenarioak zuritu eta zati meheak egin. Patatak zuritu eta zatitu, puska txikitan kaskatuz.
  2. Su ez oso bizira hurbildu kazola bat, jarri olioa eta barazki guztiak, gatz pixka batekin, eta eragin etengabe. Hogeiren bat minutuz eduki holaxe, gorritzen utzi gabe.
  3. Ura bota gainera eta beste 20 minutuz eduki egosten, gatz puntua zuzendu, eta behar izanez gero, zaporea areagotzeko, haragi-salda kontzentratuaren pastilla bat gehitu edo, uretan egosi ordez, egosi haragi edo barazki saldatan.
  4. Bero-bero mahairatu.

Kasu!

Porru barietate ezberdinak daude, laborantza edo kultibo-aro ezberdinegatik luzera, diametro, konsistentzia eta zapore ezberdinez. Udazken eta neguko porruak lodiagoak eta zapore gehiago edo zapore gogorxeagoak dira, udakoak berriz txikiagoak eta xamurragoak, zapore xuabeagoaz.

Akaso!

Errazagoa beti etxeko potoko barazkien menestra RZ…

Potoko barazkien menestra

Tapia eta Leturia loiolako porrusalda

Korrontzi dantzan proiektuaren diskotik…

Jota Porrusalda

Porrusalda
gogokoa

Eskarola entsalada granadekin

Eskarola entsalada granadekin – 

Gabonetako jatunkeria denbora honen osteko urtarrileko barne garbiketa prozesua jarraituz, beste RZ garbi eta basiko bat dakarkizugu, ia antiRZ litzakena, bi hosto eta bi fruitu. Gainera berde pixka bat ikutu gorriekin, ezin patriotiko eta garbiagoa. Bakarrik bere horretan hartu behar zenuke eta ohera, baina edozein haragi edo arrain laguntzeko, beti buruan izateko primerako RZ azkar, koloretsu, erraz-erraza eta noiznahi jateko modukoa duzu honakoa. Txantxak aparte, behea jo dugu RZ honekin agian, kalitatez gora behar dugu, eta egingo dugu saltutxo bat otsailetik… Segi fin, gozatu eta on egin!  🙂

Osagaiak

  • 2 eskarola garbi, xukatu eta hostoak libratuta
  • Granada bat
  • Oliba olio birjina, 6 koilarakada
  • Limoi zukua
  • Gatza

Eskarola entsalada granadekin

Errezeta

  1. Granada erdibitu, eta koilara batekin aleak askatu, aleen tartean izaten duten mintza bazterrera kenduz, mikatza izaten baita.
  2. Entsalada-ontzi batean eskarola eta granada-aleak paratu.
  3. Katilu batean nahasi limoi zukua, gatza eta oliba olioa. Eskarolaren eta frutaren gainera isuri, buelta batzuk eman, eta mahaira azkar.

Eskarola entsalada granadekin

Kasu!

Edozein haragi edo arrain laguntzeko primerakoa…

Akaso!

Granada bat irekitzeko modu egokia…

eta urarekin ere bai…

Eskarola entsalada granadekin
gogokoa

Pasta barazkiekin

Pasta barazkiekin – 

Osagaiak

  • Tipulin bat, txiki-txiki egina
  • Piper berde bat, txiki-txiki egina
  • Piper gorri bat, txiki-txiki egina
  • Porru bat, txiki-txiki egina
  • Lekak, zerrenda laburretan moztuak eta hariak kenduta. Eskutada bat
  • Dozena bat orburu bihotz, garbiak, lau puskatan moztuak.
  • 6 baratxuri ale, zerrendatan
  • 6 koilarakada oliba olio
  • Perrexil xehatua
  • 600 g pasta, egosi berria, nahi dena (saltsa daramaten plater mota honetarako espagetiak edo tagliatelleak dira egokiak)

Pasta barazkiekin

Errezeta

  1. Pasta barazkiekinZartagin batean 3 koilarakada olio jarri eta orburu bihotzak sartu, gatz pixka batekin, pixkana-pixkana salteatu daitezen. Gorritu daitezela gutxika-gutxika, orburuak xamurtuz joateko. Gutxienez 15 minutu beharko dira, su motelean.
  2. Orburuak atera, zartaginean beste 2 koilarakada olio gehiago jarri eta lekak gehitu. 10 minutuan salteatuko ditugu su ez oso bizian, gatz pixar batekin. Berde-berde gelditu daitezela. Orburuekin batera aterako ditugu.
  3. Orduan gainerako olioa gehitu, baita tipulina, baratxuriak, piperrak eta porrua ere, gatz pixka batekin. Salteatu daitezela su bizi samarrean, gorritu daitezela, baina bigundu gabe. Hobe gogorxko egotea. Horretarako hobea da, beraz, txiki-txiki eginda egotea dena eta di-da batean salteatzea.
  4. Orduan gorderik ditugun barazkiak gehitu, orburuak eta lekak, eta gatz pixar bat eman.
  5. Bukatzeko, pasta egosi berria eta xukatua gehituko dugu. Pasta salteatu eta ongi nahas dadila gainerakoarekin. Par-par bota perrexila gainetik eta zerbitzatu.

Akaso!

Pasta 4 eratan azkar egiteko…

 Gennaro Contaldo-ren Vegetable & Pancetta Penne RZ…

Pasta barazkiekin
gogokoa

Arroza entsaladan

Arroza entsaladan – 

Osagaiak

  • Arroz zuria, kilo erdia
  • 2 baratxuri ale, osorik
  • Oliba olio birjina, 3 koilarakada
  • 2 litro ur
  • 3 tomate, ongi helduak
  • Piper berde bat, txikitua
  • Tipulin bat, txikitua
  • Gatza

Arroza entsaladan

Errezeta

  1. Kazola zabal batean, olioa jarriko dugu, baratxuri aleekin, baina hauek osorik eta zuritu gabe. Su motelean berotu dadila eta baratxuriak gorritzen hasten direla ikusten dugunean, orduan arroza gehitu eta nahasi pixka batean. Gatza eman eta ur beroa isuri kazolara (nahi izanez gero, salda kontzentratuaren plantilla bat ere jar genezake).
  2. Irakiten utzi, ez indarrez, arroza egosia dagoela ikusi arte, hau da, 15 bat minutuz. Ura kendu eta hozten utzi. Denbora sobera pasatu baldin badu arrozak egosten, hauxe dugu konponbide erraz bat: laster xukatu eta ur hotzetik pasarazi, egostea eteteko.
  3. Tomateei azala kendu eta dado txikitan moztuko ditugu. Piper berdea eta tipulina gehitu gero. Behar duen gatza eman eta oliba olio birjina isuri, oparo, zorrotada eder bat. Arroza gehitu eta ongi nahasi. Beharrezkoa balitz, pixka bat gazitu berriz.

Kasu!

Arrozarekin egindako honelako entsalada bati osagaiak aldatzen ahal dizkiogu, gure gustuen edo haurren gustuen arabera. Urdaiazpiko egosia dadotan, kontserbako arto ale egosiak, egositako saltxitxa zerrak, maionesa pixka bat, oliba txikituak, kaparrak, arrautza egosi txikitua, ozpin pixka bat.

Akaso!

Karlos Argiñanoren arroz entsalada kakahuete eta indioilarrarekin RZ azkarra:

Arroza entsaladan
gogokoa

Pa amb tomaquet

Pa amb tomaquet – 

Osagaiak

  • Ogi biribila, xerra loditan moztua
  • Tomate freskoa eta umoa
  • Oliba olioa
  • Gatza

Errezeta

  1. Mami xamurrekoa eta azal kraskatsukoa da errezeta honetan erabili beharreko ogia, gure lagun kataluniarrek pan de payés deitzen dutena. Ahhh! gorroto egingo gaituzte esan behar dugunagatik, baina errezeta hau oso ongi gelditzen da hasteko ogia azaletik txigortzen badugu, Heresia gaitza, esango digute! Pikutara heresiak!
  2. Bi aldeetatik igurtziko ditugu ogi xerrak tomate erdi umoekin, ogiak haien zukua ongi har dezan. Hori egin aurretik, bitan zatituriko baratxuri batez igurzten baditugu, talibanen batek errezeta hori jatorrizkoa ez dela argudiatuko digu, baina tira!
  3. Azkenik, gatza eman eta oliba olio ugariz garaztatuko ditugu ogi xerrak. Olio jarioan geldi daitezela malapartatuak!

Kasu!

Hestekiak, urdaiazpiko iberiarra, natxoak gatzetan, mojama, butifarra erreak, eta abarrak aurkeztu ahal izango ditugu ondoan. Edozein ogitarteko prestatu behar dugunean, ogia gisa honetan prestatzen badugu, bizia askoz ere gozoagoa izango da eta bizkorrago igaroko dira gure pena guztiak.

Akaso!

Hemen bideo bat errezeta tradizionala erakutsiz…

Pa amb tomaquet
gogokoa

Piperrada

Piperrada – 

Osagaiak:

  • 2 baratxuri atal
  • 2 tipulin
  • 3 piper berde handi
  • 2 piper gorri morro
  • oliba olioa
  • gatza

Errezeta:

  1. Baratxuriak zuritu eta pikatu
  2. Piper berde eta gorriak zerrenda finetan moztu, juliana eran
  3. Tipulina garbitu eta juliana eran moztu.
  4. Zartagin txiki batean oliba olioa jarri eta baratxuria gorritu
  5. Tipula gehitu eta su bizian landu, gatza gehitu tipulak ura gal dezan
  6. Tipula gardentzen hasten denean piper zatiak gehitu
  7. Guztia elkarrekin landu eta su ertainean jarri egosten
  8. 30 minutu inguru behar ditu piperradak egosten prest izateko

 

Piperrada

PIPERRADA (BAKAILAOAREKIN) Boca Dorada

Kasu!

Haragi zein arrain askoren lagungarri eta funts gisara erabil daiteke. Argazkikoa bakailaoarekin dago, baina izan daiteke legatz frijituarekin, atunarekin, haragi xerra ogiztatuekin… Harriak ere bikainak izan daitezke piperrada_on batekin.

Iparraldean ohikoa da, tomatea gehituta, xingarrarekin eta arrautza frijituekin.

Piperrada
gogokoa

Dilista, azenario eta kuia entsalada

Dilista, azenario eta kuia entsalada – 

Osagaiak

  • Egositako dilista edo lenteja pote bat
  • 8 azenario berri/txiki/finak
  • 200 g kuia
  • “roble” letxuga ale bat
  • Eskarola buru bat
  • Sesamoa
  • Oliba olioa
  • Ozpina
  • Kurkuma

Errezeta

  1. Lehenik eta behin, dilistak iragazi ur txorrotaren azpian, poteko gehiegizko ura kendu eta bide batez, hauek garbitzeko.
  2. Kuia zuritu eta dadotan egosi xamurr0a egon arte.
  3. Azenarioak garbitu eta oliba olio pitin batez 180ºtan erre xamurrak dauden arte.
  4. Platerean eskarola eta letxuga apur bat ezarri oinean, kuia egosi dadotxo batzuk ondoren eta dilista koilarakada bat hauen gainera.
  5. Amaitzeko, azenario erre pare bat ezarri platereko. Olioari, ozpin eta kurkuma pitin bat gehitu eta sesamo eta oliozpin honekin, platera ondu.

Kasu!

Hozkailuan dugun beste osagairen bat geitzeko aukera ematen dute entsaladek, gazta, piperra, etab.

Akaso!

Kalabaza erre, dilista eta kuskus entsalada RZ eta antzekoak oso popularrak dira munduan, adibidez:

Dilista, azenario eta kuia entsalada
gogokoa

Mazedonia

Mazedonia – 

Osagaiak

  • Sagar bat
  • Udare bat
  • 2 banana
  • Pinaburu erdi bat
  • Meloi gozo erdi bat
  • 2 limoi berderen edo 2 limaren azala, birrindurik
  • Eskukada bat marrubi
  • Eskukada bat mugurdi
  • Mahats mordo bat, aletua
  • 2 kiwi
  • 2 laranja
  • 2 laranjaren zukua

MazedoniaErrezeta

  1. Zuritu eta dadotan, ataletan edo xerratan zatituko dugu fruta guztia. Marrubiak laurdenetan erantsiko ditugu, eta azkenak izango dira mugurdiak, zanpaturik gerta ez daitezen. Banana ere azkenerako utziko dugu, ilun ez dadin.
  2. Fruta guztia batu eta gero erantsiko dugu limoi edo lima azal birrindua eta laranja zukua. Bira batzuk eman, nahasi eta freskatzen utziko dugu guztia hozkailuan. Hotz zerbitzatuko dugu mazedonia.

Kasu!

Norberaren gustuaren eta sasoiaren arabera aldatuko ahal izango da mazedonian nahasi beharreko fruta. Sasoikoa erosiz gero, merkeagoa izango da fruta. Ez ditzagun, bestalde, fruitu asko eta asko ahantz: gerezi hezurgabeak, kakiak, granada, limoia, aranak, pomeloa, mandarinak, eta abar.

Mazedoniaren gainetik menda, berbena edo albahaka hosto freskoak zabaldu egin ditzakegu. Egoki moldatzen dira fruta freskoarekin. Tanta batzuk likore edo edari bizi eranstea ere ez dago lekuz kanpo, eta esnegain harrotuarekin edo saltsa ingelesarekin zerbitza dezakegu mazedonia. Horrelakoetan, on egingo die lagungarri horiei tanta batzuk Dry Sack, Ron edo Porto zahar gehitzeak.

Akaso!

Fruta tropikalen mazedoniaren RZ segidan…

 Mazedonia
gogokoa

Entsalada hornitua

Entsalada hornitua – 

Osagaiak

  • 2 uraza
  • Eskarola bat
  • Tipulin fresko bat, zirrindoletan moztua
  • 3 tomate heldua, zurituak
  • 8 zainzuri
  • 3 arrautza egosi
  • 8 antxoa xerra, oliotan
  • Hegaluze mendrezka oliotan, 150 g
  • 2 koilarakada handi Xerez ozpin
  • 5 koilarakada handi oliba olio birjina estra
  • Gatza

Errezeta:

  1. Ur hotz ugarian, ozpin edo ehe tanta batzuekin, garbituko ditugu uraza eta eskarola hostoak. Xukatu eta ongi lehortuko ditugu ondoren. Eskuekin zatituko ditugu hosto handienak, hostoen zirietatik abiatuta.
  2. Garbitu ondoan, limoiaren moduko ataletan moztuko dugu tomatea. Ozpin-olioa prestatuko dugu gero, oliba olio birjina, ozpina eta gatza erabilita.
  3. Ozpin-olioaren herena isuriko dugu entsalada-ontzi baten hondoan eta haren gainean ipiniko ditugu tomate atalak, eta haien gainean zainzuriak, arrautza egosi laurdenkatuak, antxoak eta mendrezka, xafla mehetan izpitua edo papurtua. Gai hauen guztien gainean zabalduko ditugu uraza eta eskarola hostoak eta tipulin zirrindolak.
  4. Ozpin-olioaren gainerakoa ondoan duela zerbitzatuko dugu entsalada, ozpin-olioaz nork bere gustura manea dezan. Horrela egiten badugu, hostoak ez dira zimelduko. Gainera, gai astunenak ontziaren hondoan eta arinenak gainaldean ipintzen baditugu, behar bezalako entsalada jango dugu, gaiak zanpatu gabe.

Entsalada hornituaKasu!

Aitzaki egokia dira entsaladak osagaiak etengabe aldatzeko. Oinarri honetan, nahi bezalako entsalada guztiak maneatu ahal izango ditugu, erremolatxa, luzoker edo pepinoa, kornixonak ozpinetan, azenarioa, Idiazabalgo gazta dadotan, olibak, intxaurrak, eta abar gaineratuz. Ozpin-olioa ere alda dezakegu, ziapea, soja-saltsa edo limoi zukua erantsiz.

Entsalada hornitua ondo eginda
gogokoa

Dilista entsalada

  • Dilista egosiak eta xukatuak, hiru kilo laurden
  • Txerri ukondoa, puska eder bat, egosia eta hezurgabetua, dado txikitan moztua
  • Tomate handi bat, ondua baina ez biguna, dadotan moztua
  • Perrexil xehatua
  • Ozpin-pepinoak, txiki-txiki eginda, 2 eskutada
  • 2 koilarakada maionesa
  • Piaze pikorrak, 2 koilarakada
  • Oliba olio birjina, 8 koilarakada
  • 2 koilarakada sagardo-ozpin
  • Gatza eta piperbeltz eho berria

Errezeta

  1. Hasteko gopor batean osagai hauek guztiak nahasiko ditugu: dilistak, txerri ukondoa, dadotan moztutako tomatea, perrexila eta ozpin-pepinoak.
  2. Katilu batean gatza eta piperbeltza jarriko ditugu, ozpinarekin. Oliba olioa gehituko diogu zurrusta finean, eta sardexkarekin joko dugu. Maionesa eta ziapea ere gehituko ditugu.
  3. Prestatutako saltsa honekin maneatuko ditugu dilistak. Ongi nahasi. Freskatzen utziko ditugu denbora-tarte batean hozkailuan, jateko atera baino lehen.

Dilista entsalada

gogokoa

Kuia edo kalabaza krema

Kuia edo kalabaza krema – 

Osagaiak:

  • kilo bat kuia
  • 2 azenario
  • patata bat
  • baratxuri buru bat
  • tipulin txiki bat
  • bi koilarakada gurin
  • gatza
  • piper hauts zuria

Errezeta:

  1. Barazki guztiak garbitu (azala kendu) eta zatitu. Zatiak neurri berdinekoak egin.
  2. Eltze altu batean barazki guztiak sartu
  3. Urarekin barazki guztiak estali eta sua bizi jarri. Gatza gehitu
  4. Irakiten hasten denean su ertainera jetsi.
  5. Agian egosketa prozesuan ur gehiago gehitu beharko da, beti barazkiak adina ur egon dadin eltzean
  6. Eltzera bi koilarakkada gurin gehitu eta nahi adina piper hauts txuri
  7. Barazki guztiak egosiak daudenean, ordu erdi inguru, turmixaren laguntzaz barazki guztiak irabiatu.
  8. Norberaren gustuaren arabera gazta, piper hautsa, sesamoa edo beste belar batzuk egokitu.
Kuia edo kalabaza krema

KUIA KREMA Lablascovegemenu

Kasu!

Ogi frijituarekin lagundu daiteke krema eta platerean jartzean oliba olio txorrotada batekin amaitu.

Barazki mota desberdinak nahastu dakizkioe, garaia eta aukeren arabera: porrua, espinakak…

Kremak egitean garrantzitsua da amaieran gurina edo gantzen batekin guztia bateratzea.

Hotz zein berotan har daiteke.

Kuia edo kalabaza krema
gogokoa

Potoko barazkien menestra

Potoko barazkien menestra

Osagaiak:

  • 8 kontserbako alkatxofa
  • 2 patata
  • azenario egosi pote bat
  • kontserbako ilar pote bat
  • kontserbako kardu pote bat
  • 4 urdaiazpiko xerra (begetarianoi eta beganoek ez)
  • tipulin bat
  • baratxuri buru bat
  • gatza
  • oliba olioa

Errezeta:

  1. Kontserban ditugun barazki gutiak xukatu.
  2. Patatak zuritu eta zati txikitan moztu.
  3. Urdaiazpiko xerrak zerrenda txikitan moztu.
  4. Tipulina garbitu eta zati txikitan moztu.
  5. Baratxuri burua zati txikitan moztu, ondoren olio piskatetan sartu.
  6. Zartagin txiki batean oliba olioa jarri, patata zatiak estaltzeko adina. Berotzen denean patata zatiak gehitu eta bertan frijitu. Kolorea hartzen duten arte.
  7. Zartaginean oliba olio kolirakada bat berotzen jarri.
  8. Baratxuria gehitu zartaginera, gorritzen hasten denan tipulina gehitu eta guztia ondo landu
  9. Baratxuri eta tipulari urdaiazpiko zatiak gehitu.
  10. Akatxofa, azenario, kardu eta ilarrak zartaginera gehitu eta guztia batera egosten jarri, koilararekin kontuz irabiatu barazkiak puskatu gabe.
  11. Frijitutako patatak gehitu eta beroa dagoenean prest dago.

 

Potoko barazkien menestra

MENESTRA Javier Lastras

Kasu!

Egosi edo poxaturiko arrautzekin lagundu daiteke errezeta. Pertsonako bat.

Garaiko barazki freskoekin egiteko aukera bada, errezeta egokitu daiteke, lehenik barazki bakoitza bere eran egosiz.

Ondoren prozedura bera egin.

Akaso!

Potoko barazkien menestra
gogokoa

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

Garniziotzat jo daitekeen errezeta hau, ia edozein plateren lagungarri izan daiteke. Bere horretan ere, lagunekin partekatzeko bikain askoa da.

Osagaiak:

Saltsak egiteko:

  • maionesa pote bat
  • tipula erdi bat
  • tomate pote bat
  • 2 koilarakada modena ozpina
  • koilarakada bat “la vera”ko pipermin kehetua
  • azukrea
  • baratxuri buru bat
  • gorringo bat
  • piper hauts beltza

Errezeta:

  1. Lehenbizi patatak egiteko, hauek zuritu, gustuko den eran moztu eta uretan gorde behar dira. Gopor edo bol batean adibidez.
  2. Kazola edo zartagi batean, patatak estaltzeko haina olio berotzen jarri.
  3. Olioa kea botatzen hasten den momentuan, patatak bertara igaro. (Aurretik ondo lehortuta eta gatzatuta).
  4. Hasieran patatak oliotan mugitu itsatsi ez daitezen. Olioaren tenperatura ertain- altuan mantendu eta hurraren kolore marroixka hartzen duten arte bertan eduki.
  5. Sukalde paper baten gainera atera gehiegizko olioa xukatzeko.

Saltsak:

Tipula maionesa egiteko, tipula erdia zati txikitan egin, oliba olio koilarakada bat gehitu eta maionesa potearekin batera turmixatekin irabiatu.

Braba delakoa egiteko, tomatea zartaginean egosi 20-30 minutuz erdira gutxitzen den arte eta orduan, pipermina, modena ozpina eta azukre koilarakada bat gehitu. Dena ongi nahasi eta listo.

Baratxuri krema egiteko, baratxuri burua labean erre 160º tan 30 minutuz. Erreta dagoenean, mami guztia atera eta gorringo gordinarekin nahasi eta joz,  krema bihurtu. Nahasketa honi maionesa koilarakada bat gehitu eta piper hauts beltz puntua eman.

Patata frijituak (saltsa desberdinekin)

PATATA FRIJITUAK Dan Germain

Kasu!

Patatak uretan daudela, ura bera aldatzen joanez gero, berezko duten “fekula” (urari kolore zurixka ematen diona) galtzen joango da eta honela kraskatsuagoak izango dira frijitutakoan.

Frijitzeko, patataren tamaina garrantzi handikoa da. Oso lodi moztu ezkero, barrutik gordin geratzeko arriskua egondo da eta.

Olioaren tenperatura kontrolatzea ere garrantzizkoa da. Gomendagarriena, 10etik 7-8ko neurrian izatea sua.

Akaso!

Patata frijituak (saltsa desberdinekin) Garniziotzat jo daitekeen errezeta hau, ia edozein plateren lagungarri izan daiteke. Bere horretan ere, lagunekin partekatzeko bikain askoa da errezeta hau…
gogokoa

Barazki erreak

Barazki erreak garaiko barazkiekin egitea komeni da zaporeak eta testurak hoberenak izateko. Adibide honetan, irailean topa daitezkeen barazkiak egiten dira, baina, esan bezala, garaian garaikoekin egin dezakezu.

Osagaiak

  • 2 Tipula
  • Piper gorri bat
  • 2 Aberjinia
  • 2 Kuiatxo
  • Baratxuri buru bat
  • Oliba olioa
  • Sagar ozpina
  • Gatza
BARAZKI ERREAK Michela Simoncini

BARAZKI ERREAK Michela Simoncini

Errezeta:

  1. Barazki guztiak baratxuria izan ezik, uretan garbitu. Tipulak zuritu eta baratxuri burua erdibitu (atal guztiak erdira egiten dituelarik).
  2. Labea 180 gradutan berotu.
  3. Bero dagoenean, barazkiak gatzatu, olioztatu eta osorik dauden moduan labean erre guztiz egiten diren arte. 40 minutu inguru.
  4. Labetik bero ateratzen diren momentuan, ozpin koliarakada txiki batekin busti, baratxuria atera eta zilar paperarekin tapatu bandeja 10 minutuz.
  5. Baratxuriaren mamia atera eta katilu txiki batean oliba olio goilarakada bat gehituta, krema egin. Baratxuri erre “ali-oli” moduko bat lortu arte.
  6. 10 minutu horien ostean barazkiak zuritu eta baratxuri krema eta oliba olio gordinarekin zerbitzatu.

 

Kasu!

Ia mota guztietako saltsa ezberdinek balio dute. “Romesko” erakoa ere oso aproposa da horrelakoak laguntzeko, Katalunian ohikoa dena.

Plater honek ere, lagungarri edo guarnizio moduan joka dezake, edozein arrai edo haragiren laguntzaile.

Akaso!

Akaso RZ labean beharrean zartagian teknika politaz, Jamie Oliver-en eskutik, eskumutur hori…

WOK baten edozer erreta goxoa dago! Zinez…

Barazki erreak
gogokoa

Dilistak

 

Osagaiak:

  • 0,4kg dilista
  • Egosteko txorizo bat (barazkijalea edo beganoa bazara ez, prefosta!)
  • 2 patata
  • Azenario bat
  • Oliba olio bi koilarakada
  • Gatz koilarakada txiki bat

 

DILISTAK Lablascovegmenu

DILISTAK Lablascovegmenu

Errezeta:

  1. Patata eta azenarioak garbitu: patata lauki txikitan moztu, azenarioa berriz xerra finetan.
  2. Txorizoa 4-5 zatitan ebaki.
  3. Lapiko batean olioa berotzen jarri, eta bertan txorizo zatiak landu 3-4 minutuz.
  4. Guztia ondo landu denean, patata eta azenario zatiak bertara gehitu eta dena elkarrekin nahastu.
  5. Dilistak eta gatza gehitu eta urarekin bete lapikoa, guztia urez estal dadin.
  6. Egosten eduki, ordu eta laurden inguru lapikoan egiten baditugu. Presio-eltzean 20 minututan egiten dira.
  7. Amaitzean gatza puntuan jarri eta gozatzeko prest ditugu, ez baditugu egun berean jango, hozten direnean hozgailuan gorde.

 

Kasu!

Errezeta merkea da eta ikasketa egun gogorretarako praktikoa.

Egun batetik bestera ederki mantentzen den errezeta da, ikasketa egunetan osasuntsu elikatzen jarraitzeko.

Dilistak
gogokoa

Pasta entsalada

Pasta entsalada

Osagaiak:

  • 0,3kg pasta
  • kontserbako atuna pote bat (beganoa bazara ez, jakina)
  • piper berde bat
  • piper gorri bat
  • entsaldarako tomate bat
  • 16 oliba inguru
  • kontserbako arto pote bat
  • 0,1 kg gazta
  • Oliba olioa bi koilarakada
  • Gatza
  • Mahats pasak bi koilarakada
  • 10 intxaur
  • Ozpin koilarkada bat
PASTA ENTSALADA Anomalus Allure

PASTA ENTSALADA Anomalus Allure

Errezeta:

  1. Lapikoan 1,5l ur irakiten jarri.
  2. Piperrak garbitu eta zati txikitan moztu.
  3. Tomateari azala kendu eta zati txikitan moztu. (Azala erraz kentzeko, tomateari gurutze bat egin azalean labanarekin eta ur irekinetan murgildu minutu batez.)
  4. Artoari duen zuku guztia kendu.
  5. Gazta lauki txikitan zatitu
  6. Lapikoan irakiten dagoen urari gatza eta olio koilarakada bat bota.
  7. Pasta lapikoan sartu eta 8-10minutuz irakin.
  8. Pastari ur beroa kendu eta ur hotzetan egosketa eten.
  9. Azkenik ontzi batean pasta, barazki txikituak, atuna, gazta, intxaurrak eta pasta ondo nahastu.
  10. Hozkailuan gorde
  11. Ongarria egiteko, ontzi txiki batean ozpin koilarakada bat, mahats pasak, oliba olio 2-3 koilarakada eta gatz apur bat nahastu.
  12. Jateko unean entsalada ongarriarekin nahastu.

 

Kasu!

Errezeta freskoa da, hozkailuan mantendu beharrekoa, baina guztiz erabilgarria kanpoan bazkaltzen duzunerako.

Osagaien neurriak norberaren arabera egokitu daitezke inongo arazorik gabe.

Akaso!

Pasta entsalada
gogokoa

Babarrunak

Babarrunak urtekoak izan beharrean, aurreko urtekoak badira, 20 minutuz uretan beratzen jartzea gomendatzen dugu.

 

Osagaiak:

  • Babarrun edo indaba kilo erdi
  • 2 litro ur
  • 2 koilarakada oliba olio
  • Gatza

Errezeta:

  1. Sukaldeko eltzean babarrunak ura eta oliba olioarekin jarri egosten
  2. Bor-bor bizian hasten denean sua jeitsi eta ertainean mantendu
  3. Babarrunak 3 orduz egon behar dira sutan gutxienez, errezeta azkartzeko presioko eltzean egin daiteke babarruna
  4. Saltsa loditu eta indabak eginik daudenean gatza gehitu. Hau amaieran egitea oso garrantzitsua da babarrun edo indabak zarta ez daitezen
  5. Aukeran olio errea (baratxuri errefritoa) gehitu daiteke, azken unean eltzera botata

 

BABARRUNAK Joselu Blanco

 

Kasu!

Babarrun edo indabak odolki, aza eta Ibarrako piperrekin lagundu daitezke. Beti ere babarruna bereizita egosi behar da eta gero ondoan nahi diren lagungarriak jarri.

Egin ostean izozgailuan gorde daitezke. Behar direnean berotu eta jateko prest egon daitezen.

(Esan beharrik ez dago, argazkiko txerrikiak ez direla begetario eta beganoentzat, ez da?)

Akaso!

Babarruna

gogokoa

Amamaren berakatz salda

Errezeta hau, munduko xinpleena, ez da lau lagunentzat, bakar batentzat baizik. Urdaila triste, ondoezik edo bihotzerreaz gaudenean hartuko dugu salda hau. Ajeak jota gaudenean, beraz. Ez du huts egingo.

Osagaiak:

  • 2 berakatz edo baratxuri ale
  • Gatza
  • Ura
  • Ogi puska bat
  • Zorrotada bat oliba olio birjina

 

Errezeta:

  1. Eltze txiki batean, ura jarriko dugu egosten, berakatz ale birekin.
  2. Irakiten utziko dugu, borbor handian, bost-zazpi minutuan.
  3. Sua itzali, gatza eman, zorrotada on bat olio isuri eta ahalik eta beroen hartuko dugu, mingaina erre gabe.

 

Amamaren berakatz salda

BERAKATZA Andrés Nieto Porras cc-by-=

Kasu!

Ogi zatiak erantsi ahal izango ditugu, zopa moduan jateko. Ohitura zaharra da salda hau hartzerakoan (nahi gabe) mingaina erretzea, baina tradizioa errespetatzeagatik ere egin dezakezu, hala nahi izatera.

Ez horregatik.

Amamaren berakatz salda
gogokoa

Leka patatak

Leka patatak

Baratza baldin badaukazu, honez gero badakizu gurean oso emankorra izaten dela leka edo baina. Ia aspertzeraino jarduten du eman eta eman sare, makila edo pardatan gora eginez. Esan liteke gurean gehientxo jaten den barazkia dela porruekin batera. Bai, badakigu berez ez dela barazkia, lekaria dela, baina egia esatera, guk barazki bezala ikusten dugu gehiago, bere lehengusu babarrun eta antzekoen artean baino. Hala ere, lekaleen artean sartu dugu, badaezpada, Jakoba Errekondo haserretuko zaigun beldurrez.

 

Osagaiak:

  • Kilo bat leka
  • Lau patata eder
  • Tipula bat (hautazkoa)
  • Oliba olioa
  • Berakatza

Errezeta:

  1. Lekak garbitu eta zerrendatan zatitu erditik goitik behera lanbanarekin, ertzetako hariak eta bi muturrak kenduz. Luzeegiak badira, krak! erdibitu eskuekin.
  2. Jarri eltze batean ur hotzarekin egosten, olio xorrotada bat eta gatza eginez.
  3. Tipula ere, osorik, jarriko duzu bertan. (Hautazkoa).
  4. Ura borborka hasten denetik ordu laurdenera edo, gehitu patatak zuritu eta zatitan kraskatuta.
  5. Utzi beste 20-25 minutu borborka, sardexka sartuta patatak eginda daudela ikusi arte.
  6. Egoste ura iragazi eta gorde zopa edo salda bat egiteko.
  7. Zartagin txiki batean, jarri olio apur bat eta beroa denean, bota bi berakatz ale xerraturik. Hurraren kolorea hartzen hasitakoan, parrastatu olio beroa leka-pataten gainetik.

 

Leka patatak

LEKAK Herbolario Allium cc-by

Kasu!

Nahi izatera, urdaiazpiko zaporearekin ere egin ditzakezu: zartagin batean jarri olioa eta gorritu bertan urdaiazpiko dado zenbait. Txigortu direnean, bota gainera baratxuri xerrak gorritu arte. Bota dena leka eta patata egosi berrien gainera, nahasi ongi eta mahaira. (Gustuko baduzu, paprika edo pimentoia ere gehi zeniezaioke). Eta ez ahantzi salda horrekin fideo edo arroz zopa bikain bat egin daitekeela. Esaterako. (Ez esan inori, baina zaporea handitzeko, guk pastilla kontzentratu erdi bat gehitzen diogu).

Leka patatak
gogokoa

Dilista egosiak

Dilista edo lenteja/lentillea dugu lekale erabilienetakoa gurean. Merkea da, osasunarentzat bikaina eta jateko erraza. Prestaerak ere ez du zailtasunik baina, kasu, urik gabe geratu, erre eta eltzearen hondoan itsasten badira dilistak, alferrik ibilko zara Arantzazuko edo Unbeko amabirjinari errezatzen: horrek ez dauka bueltarik. Onena guztia komunetik behera bota eta berriro hastea duzu. Horregatik, bi errezeta emango dizugu gauza berdintsua egiteko, lehenengo sinple eta arruntena eta, ondoren, sofistikatuago bat. Biak ala biak primerakoak.

Dilista egosiak

DILISTAK Jaime cc-by

Dilista egosi errazak

Osagaiak:

  • Dilistak 600 gr.
  • Tipula edo porru bat osorik
  • Azenario bat edo bi osorik
  • Olibaolio txorrotada bat olio
  • Ura
  • Gatza

 

Errezeta:

  1. Lapiko espres batean jarriko ditugu dilistak eta gainerako osagai guzti-guztiak. (Guri txikiak, pardina motakoak gustatzen zaizkigu, ez baita beratzen ibili behar eta fin-finak ateratzen dira, gainera.)
  2. Dilistak halako bi ur jarri. Lapikoa itxi eta presioa hartzen duenetik, hogeiren bat minutu utzi egiten, eta denbora hori iragandakoan utzi bertan presioa joan arte. (Pazientziarik ez baduzu, jarri ur hotzaren txorrotean).
  3. Dilistak dastatu eta puntuan dauden erabaki. Gerta daiteke ur gehiegi ukaitea, kendu. Gerta daiteke egin gabe egotea, eman irakinaldi bat. dastatu eta erabaki gatz-puntu ona duten.

Kasu!

Izenburu zatarra jarri diogula eta, baliteke mezprezuz begiratzea prestaketa honi. Ez zaitez tronpa: plater bikaina da, zinez.

Dilista egosiak

DILISTAK Javier Leiva

Dilista egosi mokofinak

Osagaiak:

  • 5 koilarakada handi oliba olio birjina estra
  • Tipulin bat, pikatua
  • Porru baten zuria, pikatua
  • Azenario bat, pikatua
  • 2 koilarakada tomate saltsa
  • Ximiko bat piperrauts gozo
  • 600 g dilista
  • Ura
  • Gatza
  • Baratxuri ale bat, xerratan moztua

 

Errezeta:

  1. Barazkiak prestatzeko erabiltzen dugun kazola zabal bat hartu, 3 koilarakada oliba olio isuri eta su eztian jarriko dugu. Tipulina, porruaren zuria eta azenarioa erantsi eta 5 minutuan edukiko dugu guztia, su eztiaren beroan nahasirik, kolorea hartzen utzi gabe. Gatz pikor batzuk eman eta gero, tomate saltsa eta piperrautsa erantsiko ditugu.
  2. Dilistak sartuko ditugu orduan. Su horretan edukiko dugu guztia beste 2 minutuan eta ur hotzez estaliko dugu guztia, bi hatzeko neurria gainetik. Gatz pixka bat berriro eman eta su eztian utziko dugu egosten guztia 50 minutuan.
  3. Epe hori igaroxe dugularik, baratxuri-olio errea prestatuko dugu. Horretarako, padera bat su biziaren gainean jarri eta erabili gabe gelditu zaigun olioa (2 koilarakada) isuriko dugu hartan. Olioa oso bero dagoela sumatu orduko botako ditugu baratxuri-xerrak. Berehala gorrituko zaizkigu eta, erretzen utzi aurretik, dilisten gainean “su gainean egongo dira oraindik dilistak“ irauliko dugu baratxuri-olioa.
  4. Egosten utziko dugu guztia minutu batzuetan. Xamur eta gatzez ongi daudela frogatu eta sutatik aterako ditugu dilistak. Jateko moduan egongo dira orduan.

Kasu!

Urdakia erantsi nahi izanez gero, beste eltze batean jarriko ditugu txorizo hezea, odolkiak, txerri saiheskiak edo geure gustuko beste txerrikiren bat eta, puskak egin eta gero, dilistei erantsiko dizkiegu sutatik atera baino 5 minutu lehenago.

 Dilista egosiak
gogokoa